Şimdi Ara

KİRA KONTRATI BİTTİĞİNDE KİRACI ÇIKMAZSA EV SAHİBİ NE YAPABİLİR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aslında ihtimalleri madde madde ele alarak sormak istiyorum.

1.Kiracı 2 yıllık kontrat istemiş,ve kontratının bitmesine 6 ay kala telefonda,konratın bittiği ay evi boşaltacağını,başka şehre taşınacağını söylemiş.

Yalnız kontrat bitiş tarihi geldiğinde,ev bulamadığını ve 1 yıl daha kontrat yapmak istediğini söylüyor.

Tamam,istediğin kadar kontrat yapalım dediğinde ev sahibinin belirlediği kirayı kabul etmiyor,%25 arttırabilirsin ben daha çıkmadım kontrat otomatik uzar sen bana kontrat bitmesine 1 ay kala uyarı yapmadın diyor.

2. Telefonda 6 ay önce daireyi boşaltacağını yeni kiracı bulabileceğini kiracı kendisi teklif etti zaten. Bu yüzden yeni kontrat için fiyat konuşulmadı. Yeni kiracı hazır bekliyor şuan.

3. Ev sahibi,boşaltmayacaksan yeni kontrat yapacağız,kiran 4bin tl diyor. Biten kontratta kira 1750 tl. Aynı binada aynı metrekare ve daha olumsuz durumdaki dairelerin kirası şuan 4000 tl-5000 tl tl arası. Yan binalarda oturanların kirası 5000 TL`den düşük kirada oturan yok.

4. Kontratı biten kiracı,evi boşaltamayacağını,konratının uzayacağınj 2500 tl`den fazla vermeyeceğini söylüyor.

Daire iyi yerde iyi binada,5000 tl`ye 1 haftada kapılacak tutulacak bir daire.

Kiracının maddi durumu bir asgari ücretli gibi çok sıkıntılı da değil,2 çocuklu devlet memuru.

5. Kiracı,1 ay önce bana yazılı yada sözlü bildirecektin boşsltmam gerektiğini yada yeni kontrat yapacağını yeni kira fiyatını diyor. Kontrat %25 zamlı uzadı diyor. Bu mümkün mü,6 ay önce telefonda kendisi söyledi yeni kiracı bulabilirsin,ben kontrat bittiği hafta daireyi boşaltmış olacağım diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilgiNotu -- 21 Temmuz 2023; 5:8:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kira kontratı kiracı istemedikçe 10 yıl boyunca otomatik olarak devam eder. Ev sahibi kendi veya birinci derece bakmakla yükümlü olduğu biri için kullanacaksa noterden ihtarname çekerek boşaltmasını isteyebilir sadece.
    Kontratta yazan tarihlerin veya diğer detayların hiçbir önemi yok. 5 yıl dolduysa ve kira çok düşükse ev sahibi dava açarak kiranın o bölgedeki rayiç bedele yükseltilmesini talep edebilir.

• Doğru demiş, kontrat 1 yıl uzar, %25 zamlı şekilde ödemek istiyorsa da o şekilde devam eder.

• quote:

Orijinalden alıntı: faruk

Kira kontratı kiracı istemedikçe 10 yıl boyunca otomatik olarak devam eder. Ev sahibi kendi veya birinci derece bakmakla yükümlü olduğu biri için kullanacaksa noterden ihtarname çekerek boşaltmasını isteyebilir sadece.
    Kontratta yazan tarihlerin veya diğer detayların hiçbir önemi yok. 5 yıl dolduysa ve kira çok düşükse ev sahibi dava açarak kiranın o bölgedeki rayiç bedele yükseltilmesini talep edebilir.

Kesin mi hocam. Bir avukatla görüştüm,konrattaki tarih boşuna mı belirlendi,eğer ev sahibi o tarihten 2 ay önce kıntratın yenilenmeyeceğini söylemezse kontrat otomatik uzar,siz 6 ay önce konuşup anlaşmışsınız kontratın yenilenmeyeceği konusunda,kontrat otomatik uzamaz evin boşaltılması için önce noterden uyarı gönder gerisi kılay dedi.

Evi boşaltmadığı her ay için binadaki be sokaktaki kiraların ortalaması olan 5000 tl + mahkeme masraflarını ödermiş eninde sonunda kiracı.

Avukat çok emin konuştu kontrat bitiş tarihinden sonra kontray uzamaz çünkü sen 6 ay önce kıntratın uzamayacağımı telefonda belirtmişsin kirscı da kabul etmiş,bu HTS ve konuşma kayıtları istenerek kanıtlanır kiracı inkar ederse dedi.

Kontrat 5 yıllık olsa hiç uğraşmam %25 e itiraz etmem kanuna uyarım. Yan dairelerde kontratı devam eden kiracılar bile %25 i arttırıp ev sahipleriyle %40`da anlaştı. Ev sahibi de kiradan gelen parayla çocuk okutuyor,ev sahibinin temel tüketim gıda temizlik giderler 1 yıl içinde %120 zamlandı en az. Kontratı biten kiranın yeni değerini bari belirleyebilelim. 5000 tl`ye 1 haftada rahat tutulur,ben yime de 4000 olsun 2 yıllık kontrat yapalım diyorum ev taşıma masrafına girmesin diye. Asgari ücretli olsa içim elvermez çkaramam ama aile memur ailesi. Sağda solda da hava atarak konuşuyormuş ben 2000 tl ye oturuyorum oturuyorum diye.Bu durum insanı kızdırıyor bu bir yana,sen kiracı bul ben çıkacam dedi 6 ay önce,biriyle anlaştım şimdi zorda kaldı anlaştığım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilgiNotu -- 23 Temmuz 2023; 13:21:44 >

• BilgiNotu kullanıcısına yanıt

Meslektaşım yanlış bilgi vermiş. Ya da sizin verdiğiniz bilgilerden yanlış sonuca vardı. Daha 2 yıl olmamış kiracıyı (anlattığınız kadarıyla) telefon görüşmesine dayanarak çıkartamazsınız.

Son yıllarda da bir de şu hts mevzusu çıktı. Hts neyi ispat edecek? Peki kiracı şunu derse "evet telefonda konuştuk, hts kayıtları doğrudur, ben ev sahibine 10.000 TL borç vermiştim, onu ödemesi için konuştuk." Kiracı 10.000 TL alacaklı olduğunu ispatladı sizin mantığınızla.

• sertosman S kullanıcısına yanıt

Kira kontratı 15 Temmuz 2023`de bitiyor,15 Temmuz 2021`de 2 yıllık olarak yapıldı kontrat. Ayın 15`inden 15`ine kira yatırılır yazıldı. Geçen yaz aynen %25 zam ile devam ettim hiç daha fazlasını teklif etmedim kontrat devam ediyor diye.

Yalnız şuan kontrat bitmiş olmuyor mu,2021 15 Temmuz`dan itibaren 2 yıl dolduğu için.

kiraci sizi dolandirdi. kiraciya bu devirde güvenen kisilerde ilginc harbiden. 2 yillik kontrat yapildiysa herhalde 2 yil daha uzadi otomatikmen. sansli isen 1 yil uzadi.

kiraciya güvenecegine direk avukat alacaktin yanina plan yapacaktin. kiraci 25% ile hakli durumda suanda. seni dolandirdi cakti kazigi sende bakakaldin olay bundan ibaret.

bende ev sahibi olarak 5 yillik anlasmistim kiracimla mal gibi. sonrasinda ise yeni anlasma yaptik 6 aylik :p direk tahliye davasi actim. kira kontrati bitmeden ihtar yollandi vesaire..

bu durumda kiraci benden daha mal ciktigi ortaya cikti :p 5 yillik anlasma dururken sen git 6 aylik kira anlasmasina tamam de kiraci olarak...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bir garip kira sözleşmesi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster

Hayır bitmiş olmuyor. Kiraya veren için durum sizin düşündüğünüz gibi değil .

Kira bitmiyor 2 yil sonra. Kira ancak 10 yil gectikten sonra bitiyor diyebiliriz.

ondan sonra sebebin olmadan kiraciyi tahliye ettirebiliyorsun dava yolu ile. yani kiraci imza attiktan sonra 10 yil boyunca korunuyor kanunen. cikartamiyorsun hakli sebebin yoksa.

• kassasa K kullanıcısına yanıt

Evet, kira davalarında bilgili bir avukatla işlemeri başlatacakken avukat 10 yıl hariç,daha kısa süreli kontratlarda mesela 1 yıllık 2 yıllık kontratlarda süre dolsa bile yasa kiracı lehine,kiracı oturmak isterse kontrat aynı şartlarda uzar yeni kontrat yapılmadıkça dedi. Yani ev sahibi kiracıyı tahliye edemiyor ödemeler yasal süredeyse vs.

Çok ilginç gerçekten,ailesinin giderlerini kiraya verdiği evden gelen kira parası ile karşılayanlar 10 yııl boyunca ezilsin mi.

iki kez kirayi eksik öderse iki tane hakli ihtar ile tahliye edebilirsin. veya tek evin varsa ihtiyac sebebi ile tahliye edebilirsin. Veya büyük tadilat yaptiracam diyipte tahliye edebilirsin.

ancak bunlarin hepsi kira dönemi bitmeden ihtar göndermekle olabilir. sende kira dönemi bitmis zaten 1 veya 2 yil daha beklemen gerekiyor. Adam planli sekilde hukukculardan bilgi sorarak sizi kandirdi diyebilirim. suanda bu olay iki taraf icinde gecerli. ev sahipleride kiracilarda buna benzer yöntemler kulaniyor cünkü herkez birbirini evinden cikarttiriyor kiralar patlamis gitmis... zor durum. Dava acsan bile bide 1-2 yil tahliye islemleri sürüyor.. bu yuzden ben hem tahliye davasini actim hem 5. yillik kiraci oldugundan dolayi bide kira tespit davasi actim. kiraci tahliye davasi devam ederken ucuza oturacam sanmasin.

bu kira meselesinden dolayi her gün biri öldürülüyor suanda Turkiyede.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kassasa -- 25 Temmuz 2023; 16:14:26 >
  • kassasa K kullanıcısına yanıt

Ben kiracıyı çıkartmak için yalan bahane uyduramam o yöntem bi kere yattı.

Aile memur ödemeler yılda 1-2 kere günlük gecikme hariç zamanında.

Ev bulunduğu mahallenin en iyi 2 noktasından birinde ve binadaki 12 daireden en iyi yerdeki 2 daireden biri sayılır.

Her katta 2 daire var bina sakin bir bina.

Bu yııl binaya yeni gelen kiracıların kirası 5 ay önce gelen 5000 tl`ye,2 hafta önce gelen 7000 tl ye tuttu. Tabi genellikle hemşire polis memur kesim. Yanda 30 yıllık bina var mutfak ufak salon ufak bina bakıma muhtaç,o binada da son 2 ay içinde tutanlar 5000 tl-6000 tl ye tuttu.

Zoruma giden ailenin durumu orta gelir üstü,haftanın 2-3 günü AVM`lerde eğlenip alışveriş yapan bir aile.

Tayin isteyip ayrılacağı konusunda yalen söylemedi,biliyorum tayin isteyip başka şehire gitmek istediğini ama işi rast gitmedi.

Şuan dairem boş olsa büyük ihtimalle 7000 tl`ye tutulur. 5000 tl desem 1 hafta durmaz.

Adama yardımcı oluyorum 4000 tl diorum,olmaz kanun ne derse onu öderim diyor. Rezillik gerçekten.

2 yakınımın üniversite masraflarına yardımcı oluyordum,ordan 5000 bin gelse 2 bin`er versem diyordum, maddi durumları iyi değil,öğrenci evinde kalıyorlar. Şuan şaşkınım. Mahallenin en iyi daireslerinden birinde mahallede en ucuza oturulacak. Ben oranın kirası iyi olur diye yan sokaktaki aynı büyüklükteki daireden %30 fazla verdim aldım o evi ve halâ kredisi taksidi devam ediyor ayda 1970 tl. 2 yılı var daha.

Hadi benim başka gelirim var, tek geliri 7500 tl emekli maaşı ve kiradan alacağı para ile 2 çocuk okutan çok sayıda ev sahibi biliyorum. Bir ünivetsite öğrencisinin ayda gideri en az 5000 tl.

Bence kötü niyetli biri değilsiniz. Bu son mesajınızı direkt kiracınıza gönderin. Biraz da o vicdanında tartsın bu işi. Bu %25 mevzusu ortalığı çok karıştırdı. Eski hali daha uygundu. Orta yol bulunmalı bir şekilde.

• Kira emsallerine göre düşük kalmasa kiracını çıkartmayacak isen yapacağın şey kanunda belirlenen sürede kira tespit davasını açmak olur.

Onun dışında kira süresinin bitimine dayanarak tahliye diye bir imkan yoktur. Çünkü kiracı en az 15 gün önceden yazılı olarak bildirmedikçe kira sözleşmesi aynı şartlarda bir yıl uzamış sayılır.

• İyilik yapan kötülük bulur . Güzellikle çıkaramazsın kardeşim gideceksin karşısına çatır çatır konuşacaksın gerekirse her gün gidip psikolojik olarak rahatsız edeceksin . Sen bunu yapmazsan bu adam senin evine daha çok çöker benden demesi.

• Bilisimci1903 kullanıcısına yanıt

Evine çökmüyor; kirasını ödüyor. Evine çökmesi için kira sözleşmesini yaparken başına silah dayaması gerekir. Öyle bir durum yoksa evine çöken de yoktur.

• Keşke sizi altı ay önce aradığında sizde ihtarname çekerek kiranın uzatılmayacağını bildirseydiniz.Böylece kira kontratının kendiliğinden uzamasını engellemiş olur ve kendinizi sağlama almış olurdunuz.Şimdi ise artık kaç senelik kiraladıysanız o kadar beklemek zorundasınız.Kira kontratına iki yıl yazılıysa kontrat süresi ancak Temmuz 2025'te dolacak demektir.Bu durumda siz Temmuz 2025'e gelmeden önce yasal süre içerisinde kontratın uzatılmayacağını ihtarnameyle bildirirsiniz ve ancak ondan sonra kiracıyı evden çıkartırsınız.

Ama tabii kiracı bu süre içerisinde evinizde oturmaya devam edecektir.Memur ise dua edinde seneye tayini çıksın.O zaman 2025'e kadar beklemek zorunda kalmazsınız.

• Long Nightt kullanıcısına yanıt

Kiraya veren kira sözleşmesinin bitimine dayanarak önceden çekeceği bir ihtar ile kira sözleşmesinin uzatılmasını engelleyemez.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.