Merhaba Arkadaşlar 2019 aralık ayında oturmaya başladığım evin kirasını çok düzgün bir şekilde hiç aksatmadan zam zamanları TEFE / TÜFE oranlarına göre yapıp ödemelerini yaparak oturuyordum fakat geçen sene ev sahibi koşulsuz şartsız çıkmamı istedi bende çıkmayacağımı belirttim sonrasında devletin vermiş oldugu oran %25 ken %42 gibi bir zam yapıp oturmaya devam ettim şimdi ise kendisi evi sattıgını 6 ay içinde çıkmam gerektiğini söyledi bu arada evi 1. Dereceden soyadı aynı olan bir kişiye satmış görünüyo ihtar evime ulaştığında ihtarda yazan yeni alan kişinin mesken olarak kullanmak istemesiymiş akraba oldukları içinde yeni kira yapalım oturalım dedim ama kabul etmediler. Tam olarak ne yapmam gerek arkadaşlar Hukuksal olarak yardımlarınızı rica ediyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Kiracıyı Çıkarmak İçin Evi Satmak
Eviniz kiracı doluyken onu satmayı planlıyorsanız, kiracıyı çıkarmak için evi satmak yasal olarak bazı zorluklar doğurabilir. Türkiye'de kiracıların hakları yasalarla korunmaktadır ve kiracıları keyfi olarak çıkarmak mümkün değildir.
Ev Sahibinin Hakları
- Ev sahibi, kendi oturacağı gerekçesiyle kira sözleşmesini feshedebilir. Ancak bu durumda ev sahibi, evi gerçekten kendisi veya birinci derece akrabası için kullanmak zorundadır.
- Ev sahibi, evi akrabaya satmak için kiracıyı çıkaramaz. Kira sözleşmesi, ev sahibi ile kiracı arasında yapılmış bir sözleşmedir ve üçüncü kişilere devredilemez.
Kiracıyı Çıkarmak İçin Evi Satmak
- Ev sahibi, evi satmak için kiracıyı çıkaramaz. Kira sözleşmesi, kira süresi boyunca geçerlidir ve ev sahibi, kira sözleşmesini feshetmeden evi satamaz.
- Ev sahibinin evi kendi oturacağı gerekçesiyle kira sözleşmesini feshetmesi halinde, kiracı fesih tarihinden itibaren 30 gün içinde evi boşaltmak zorundadır. Ancak ev sahibi evi gerçekten kendisi veya birinci derece akrabası için kullanmazsa, kiracı evi boşaltmayı reddedebilir ve yasal yollara başvurabilir.
Sonuç
Evi kiracı doluyken satmayı planlıyorsanız, kiracıyı çıkarmak için evi akrabaya satmak veya evi satmak için kiracıyı çıkarmak gibi seçenekler yasal olarak mümkün değildir. Ev sahibi, ancak kendi oturacağı gerekçesiyle kira sözleşmesini feshedebilir ve evi gerçekten kendisi veya birinci derece akrabası için kullanmak zorundadır.