Şimdi Ara

Kırmızı ışıkta beklerken ambulansa yol vermek için geçilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
0
Favori
16.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçen gün ışıklarda iken aklıma geldi, diyelim kırmızıda bekliyoruz ve EDS var, arkadan da ambulans geldi yol istiyor, geçiş ihlali yaparak yol vermek doğru mudur?

• Wericeksin elin mahkum, değil 115 daha fazlasıda olsa insanlık gereği wermek gerek

Ama ambulans soforude hastaneye donuyorsa diye gecirmiyor değil insan
  • quote:

Orijinalden alıntı: drahte 1905

Wericeksin elin mahkum, değil 115 daha fazlasıda olsa insanlık gereği wermek gerek

Ama ambulans soforude hastaneye donuyorsa diye gecirmiyor değil insan
    Ambulans ve itfaiye araçlarına kırmızı ışıkta tüm şeritler değil, sadece amb. ve itf. aracının geldiği şerittekiler kırmızı ışıkta geçerse ve en müsait anda yol verirse en güzel hareketi yapmış olur. Ceza gelse bile bir dilekçe veya e-postayla emniyete ulaşıp cezanın araştırılmasını talep ederseniz cezayı ödemezsiniz. Sonuçta sizin vereceğiniz kararla ambulansa yol veriyorsanız bir canın, itfaiyeye yol veriyorsanız bir çok canın kurtulmasına veya ölmesine vesile olabilirsiniz. Bu arada itf. ve amb. araçlarının görev yerine dönerken siren çalması yasaktır, sadece tepe lambalarını yakması yeterlidir. İçi boş olsa bile siren çalıyorsa görevden göreve gidiyordur sonuçta araç telsiziyle iletişim kuruluyor.
    Bu kararları verirken kendi malımız veya canımızı kurtarmaya gittiklerini düşünürsek daha doğru karar veririz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Extreme20

Ambulans ve itfaiye araçlarına kırmızı ışıkta tüm şeritler değil, sadece amb. ve itf. aracının geldiği şerittekiler kırmızı ışıkta geçerse ve en müsait anda yol verirse en güzel hareketi yapmış olur. Ceza gelse bile bir dilekçe veya e-postayla emniyete ulaşıp cezanın araştırılmasını talep ederseniz cezayı ödemezsiniz. Sonuçta sizin vereceğiniz kararla ambulansa yol veriyorsanız bir canın, itfaiyeye yol veriyorsanız bir çok canın kurtulmasına veya ölmesine vesile olabilirsiniz. Bu arada itf. ve amb. araçlarının görev yerine dönerken siren çalması yasaktır, sadece tepe lambalarını yakması yeterlidir. İçi boş olsa bile siren çalıyorsa görevden göreve gidiyordur sonuçta araç telsiziyle iletişim kuruluyor.
    Bu kararları verirken kendi malımız veya canımızı kurtarmaya gittiklerini düşünürsek daha doğru karar veririz.

Alıntıları Göster

Biraz uzun ama tamamını okumak faydalı olur düşüncesindeyim..

Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar :
    Madde 141 - Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ile bunların sürülmesi hakkında uygulanacak esas, usul ve kurallar aşağıda gösterilmiştir.
    a) Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar;
    1) Yaralı veya acil hastaların taşınması ve bunlara ilk ve acil yardımın yapılması için kullanılan cankurtaran ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar,
    2) İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları,
    3) Sanık veya suçluları takip eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları,
    4) Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar,
    5) Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi çalışmalarında görevli araçlar,
    6) Sadece alarm sırasında olmak üzere sivil savunma hizmetlerine ait araçlar,
    7) Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar,

b) Sürülmelerine ilişkin esas ve kurallar;

1) Bu araçlar, görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.
    Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini bir arada vermek şartı ile kullanılır.
    2) Bu araçlar, hizmetin yerine getirilmesini sağlamak amacına uygun olması şartıyla, Karayolları Trafik Kanunu ve bu Yönetmelikte gösterilen trafik kısıtlamalarına ve yasaklarına bağlı değildir.
    3) Bu araçların biri birileri ile karşılaşmalarında; geçiş üstünlüğü ile kavşaklarda ilk geçiş hakkı, bu maddenin (a) bendinde belirtilen öncelik sırası esas alınarak kullanılır.
    4) Bu araçların görev hali dışında geçiş üstünlüğü işaret ve hakkını kullanmaları yasaktır.
    c) Geçiş üstünlüğü hakkının kullanılması esasları;
    Özel amaçlı taşıtlardan cankurtaran ve itfaiye araçları ile emniyet ve asayiş hizmetlerinde kullanılan, boyama şekilleri ve ayırım işaretleriyle tanınan geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olan araçlar dışındaki ayırım işareti bulunmayan ancak, geçiş üstünlüğüne sahip olan diğer araçlardan,
    1) Geçiş üstünlüğü hakkını kullanması gereken güvenlik ve asayiş hizmetlerinde kullanılanlar gerektiğinde derhal söktürülüp takılabilen ışıklı ihbar işareti ve devamlı olarak da görülmeyen kısımlarda sesli ihbar işareti bulundurmak zorundadır.
    2) Cankurtaran dışında, yaralı ve acil hasta taşıyan ve geçiş üstünlüğüne sahip oldukları ayırım işaretiyle belirlenmemiş olan araçlar geçiş üstünlüğü hakkını, gereksiz olmamak şartı ile kendilerine taşıt yolu üzerinde yer açılmasını sağlamak üzere yeterli şekilde ses cihazlarını ve ışıklı işaretlerini kullanarak, gerektiğinde el ve kol işareti yaparak, karayolunu kullananları uyarmak suretiyle kullanılır.Bu hakkı gereksiz yere kullananlar hakkında Karayolları Trafik Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte Türk Ceza Kanunu hükümleri de uygulanır.
    d) Geçiş üstünlüğü olan araçların uyarı işaretleri;
    1) Işıklı uyarı işareti
    Cankurtaran araçlarında, trafik ve genel zabıtaya ait araçlarda mavi-kırmızı veya mavi, Karayolları Genel Müdürlüğünün sadece trafik hizmetlerine tahsis edilen araçlarında mavi, itfaiye ve sivil savunma araçlarında kırmızı renk ve ışık veren ve normal hava şartlarında 150 metreden görülebilen,dönerli veya aralıklı yanıp sönen lambalı cihazlardır.
    2) Sesli uyarı işareti
    Araçların üzerinde veya görülmeyen kısımlarında bulunan canavar düdüğü,siren veya çan gibi en az 150 metreden duyulabilecek şekilde ses çıkaran cihazlardır.
    Sesler, sivil savunma araçlarında devamlı aynı notadan, diğerlerinde değişik notaların seslendirilmesi şeklindedir.
    3) Cankurtaran dışında, yaralı ve acil hasta taşıyan araçların bu amaçla kullanılacak ses ışık cihazları hakkında bu maddenin (c) bendinin ikinci alt bendi hükümleri uygulanır.

Geçiş Üstünlüğü Bulunan Araçların İşaretini Alan Araç Sürücülerinin Uyacağı Kurallar :
    Madde 142 - Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görünür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.
    Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve geçiş üstünlüğüne haiz araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.

Gördükleri Hizmet Bakımından Özel Hükümler Uygulanacak Araçlar:
    Madde 143 - Karayolu yapısı ile kentsel yapının yapım, onarım, bakım ve işletilmesi ve karayolunun temizlenmesi işlerinde kullanılan araçlar,kurtarıcı araçlar, ağırlık ve boyutları bakımından özel izinle karayoluna çıkan ve bunlara eskort luk eden araçlar hakkında aşağıda gösterilen hükümler uygulanır.
    a) Bu araçların üstlerinde sarı renkli uyarı işareti bulunur. Bu işaret geçiş üstünlüğü hakkı vermez.
    Sarı renkli ışıklı uyarı işareti sadece bu araçların kendilerini belli etmeleri, tehlikesizce sürülmeleri ve karayolunu kullananların uyarılması amacı ile kullanılır.
    b) Bu araçların, kesin bir mecburiyet olmadıkça trafik akımının az olduğu yer, süre ve zamanları içinde çalıştırılmasına özen gösterilir.
    Yayalar :
    Madde 138 - Yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir.
    a) Yayalar taşıt yolu bitişiğinde veya yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa buralardan yürümek, her iki tarafında banket bulunan ve kullanılabilir durumda olan yollarda kendi gidiş yönüne göre sol bankette yürümek zorundadırlar.Ancak;
    1) Diğer yayalar için ciddi rahatsızlık ve tehlike verecek boyut veya biçimde eşya iten veya taşıyan kişiler, taşıt yolunun en sağ şeridinde mümkün olan en az kısmı işgal etmek, araçların ilerlemelerine engel olmamak,çarpmayı önleyici ve uyarıcı tedbirleri almak şartıyla taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.
    2) Bir yetkili veya görevli yönetiminde düzenli şekilde yürüyen yaya kafileleri taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmemek,gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde imkan oranında tek sıra halinde yürümek, araçların hareketlerini engellememek ve güçleştirmemek, çarpmayı önleyici ve uyarıcı tedbirleri almak şartıyla taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.
    3) Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya mevcut bulunmaması halinde, bisiklet yolu varsa bisiklet trafiğine engel olmak şartıyla taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.
    4) Her iki tarafında yaya yolu ve banket bulunmayan veya kullanılır durumda olmayan iki yönlü yollarda yaya kafileleri taşıt yolunun sağ kenarında diğer yayalar gidişlerine göre taşıt yolunun sol kenarında yürümek zorundadırlar.

b) Karşıdan karşıya geçişler;
    Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayalar, taşıt yolunu yaya ve okul geçidiyle kavşak giriş ve çıkışlarından geçmek zorundadırlar.
    1) Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak,
    2) Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa, geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek,
    3) Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde veya kavşaklarda güvenlikleri açısından yaklaşan araçların uzaklık ve hızını göz önüne alarak uygun zamanda geçmek,zorundadırlar.
    Ancak, 100 metre kadar mesafede yaya geçidi, okul geçidi veya kavşak bulunmayan yerlerde yayalar, taşıt trafiği için bir zorluk veya engel yaratmamak şartıyla ve yoldan gelen taşıtların uzaklık ve hızını kontrol ederek kendi güvenliklerini sağladıktan sonra en kısa doğrultuda ve en kısa zamanda taşıt yolunu geçebilirler.
    Yollarda güvenli geçiş, önce sola sonra sağa bakılarak sakınca yoksa taşıt yoluna girmek, geçiş sırasında sola ve sağa bakılarak yürüyüşe devam etmek, taşıt yoluna girmeden güvenle duramayacak kadar yaklaşmış taşıtlar varsa ilk geçiş hakkını onlara verip geçişlerini beklemek suretiyle yapılır.
    Yayalar için özel olarak yapılmış alt veya üst geçit, yaya köprüsü veya yaya tüneli gibi tesisler varsa yayalar buralardan yararlanmak zorundadırlar.
    c) Yaya yolu bulunmayan yollarda yürümek zorunda kalan yayalar,araç sürücülerine karşı görünürlüklerini sağlamak, can güvenliklerini daha olumlu yönde artırmaları için alaca karanlık ve gece karanlığında üzerlerinde reflektif aksesuar bulundurmak, uyarıcı açık renk elbise giymek veya ışık taşımak gibi tedbirleri almak zorundadırlar.
    d) Yaya yollarında, geçitlerde veya mecburi hallerde taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların, trafiği engelleyecek, tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmaları, dikkatsiz hareket etmeleri, oynamaları veya bu yerleri saygısızca kullanmaları yasaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gendarme -- 27 Temmuz 2008; 8:38:05 >

• kanunlarda yasak olsaydı dahi yinede geçer yol verirdim sağlık bu boru değil
  • quote:

Orijinalden alıntı: anaxunamun

kanunlarda yasak olsaydı dahi yinede geçer yol verirdim sağlık bu boru değil
    Ne olursa olsun bir can söz konusu. sonunda ceza ödemekte olsa yol verirdim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr. Çelik

Ne olursa olsun bir can söz konusu. sonunda ceza ödemekte olsa yol verirdim.

Alıntıları Göster
    O anki trafik akışına bağlı desek?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mickey~

O anki trafik akışına bağlı desek?

Alıntıları Göster
    kesinlikle verilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rasyonel Hayvan

kesinlikle verilir

Alıntıları Göster
    bence de..kesinlikle yol verilir,içindeki sizin de bir yakınınız olabilirdi öyle düşünmek lazım..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Duratorq

bence de..kesinlikle yol verilir,içindeki sizin de bir yakınınız olabilirdi öyle düşünmek lazım..

Alıntıları Göster
    EDS zaten büyük bi yalan belki 100 kere kırmızıda geçtim EDS olan yerlerde ceza gelmedi hiç.

Ceza yazsada insan hayatı verilecek cezadan daha değerlidir yine geçer yol veririm...
  • Yasak da olsa verilir. Ama kavşaklara geldiğinde sireni açan ve kavşaktan geçtikten sonra sireni kapatan sonra da normal hızına dönen ambulanslar da var ülkemizde malesef.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Harimole

Yasak da olsa verilir. Ama kavşaklara geldiğinde sireni açan ve kavşaktan geçtikten sonra sireni kapatan sonra da normal hızına dönen ambulanslar da var ülkemizde malesef.
    aynen bu konu daha once acilmisti..

• quote:

Orijinalden alıntı: ^Biotech^

aynen bu konu daha once acilmisti..

Alıntıları Göster
    Ambulansa yol vermek belkide bir canın kurtulmasına yardımcı olmak gerçekten çok onurlu bir davanış ve insan olan herkesin yapması gereken bir hareket.

Benim dert yanmak istediğim başka bir nokta var. geçiş üstünlüğü olan bu araçların arkasına takılan asalaklar...

Ailesinden birisi oluyor anlıyorum ama bazen görüyorum ambulansın arkasına takılıyor onla birlikte kırmızı ışıklardan falan geçiyor. Ailesinden biridir

diyorum günahını almayım diyorum ama ilerde kavşaktan dönüp kendi yoluna gidiyor.

Bir tarafta insana verdiği değerden dolayı yol verenler. Bir tarafta bundan bile çıkar sağlamaya çalışan asalaklar...

• quote:

Orijinalden alıntı: arifomer

Ambulansa yol vermek belkide bir canın kurtulmasına yardımcı olmak gerçekten çok onurlu bir davanış ve insan olan herkesin yapması gereken bir hareket.

Benim dert yanmak istediğim başka bir nokta var. geçiş üstünlüğü olan bu araçların arkasına takılan asalaklar...

Ailesinden birisi oluyor anlıyorum ama bazen görüyorum ambulansın arkasına takılıyor onla birlikte kırmızı ışıklardan falan geçiyor. Ailesinden biridir

diyorum günahını almayım diyorum ama ilerde kavşaktan dönüp kendi yoluna gidiyor.

Bir tarafta insana verdiği değerden dolayı yol verenler. Bir tarafta bundan bile çıkar sağlamaya çalışan asalaklar...

Alıntıları Göster
    Yerim Eds'sini cezasını insanlık için geçerim cezayıda yerim ağzımıda açmam.

• quote:

Orijinalden alıntı: K@lken

EDS zaten büyük bi yalan belki 100 kere kırmızıda geçtim EDS olan yerlerde ceza gelmedi hiç.

Ceza yazsada insan hayatı verilecek cezadan daha değerlidir yine geçer yol veririm...

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: K@lken

adreste bir sorun olmasın

• quote:

Orijinalden alıntı: yuci

quote:

Orjinalden alıntı: K@lken

adreste bir sorun olmasın

Alıntıları Göster
    YOL VERİLMESİ GEREKLİDİR.

• quote:

Orijinalden alıntı: arifomer

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: arifomer

Malesef bu tip yaratıklar da mevcut ...

• quote:

Orijinalden alıntı: historiyst_45

quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: historiyst_45

quote:

Ne olursa olsun. Kandırılmamak uğruna bir insanın ölmesine sebep olursanız ne olacak? Ambulans boştur veya doludur. Buna karar vermek bizim değil ambulans şoförünün sorumluluğundadır. Eğer yanlış bir uygulama ile karşılaşırsanız, plakayı alıp 155'e bildirirsiniz. Onun dışında ambulans, itfaiye ya da ekip araçlarına her koşulda yol vermek ZORUNDASINIZ. İster siren çalsın, isterse çalmasın. Ona yol verip vermemek elinizde değildir. Kandırılmayı, katil olmaya tercih ederim. Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ogün®

quote:

Orjinalden alıntı: historiyst_45

quote:

Ne olursa olsun. Kandırılmamak uğruna bir insanın ölmesine sebep olursanız ne olacak? Ambulans boştur veya doludur. Buna karar vermek bizim değil ambulans şoförünün sorumluluğundadır. Eğer yanlış bir uygulama ile karşılaşırsanız, plakayı alıp 155'e bildirirsiniz. Onun dışında ambulans, itfaiye ya da ekip araçlarına her koşulda yol vermek ZORUNDASINIZ. İster siren çalsın, isterse çalmasın. Ona yol verip vermemek elinizde değildir. Kandırılmayı, katil olmaya tercih ederim. Saygılar.

Alıntıları Göster
    Emniyet şeritlerini boş tutarsanız kırmızı ışıkta geçmek zorunda kalmazsınız, hemen hemen bütün trafik ışıklarında emniyet şeridi bulunur, ve boş tutulması gereken bu şerit bir gürüh tarafından işgal edilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Umit

Emniyet şeritlerini boş tutarsanız kırmızı ışıkta geçmek zorunda kalmazsınız, hemen hemen bütün trafik ışıklarında emniyet şeridi bulunur, ve boş tutulması gereken bu şerit bir gürüh tarafından işgal edilir.

Alıntıları Göster
    istanbulda emniyet şeridi diye birşey yok ışıklarda, çizgiden sonraki genişlik 20cm filan ambulans geçebilir mi sence
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.