Şimdi Ara

Kısıtlı Özgürlük Diye Bir Şey Olabilir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
570
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Edit; Ben konuda, hayatımızın kontrolünün %100 bir şekile bizden bağımsız olduğunu söylediğim için bazılarına göre bu düşüncem mantıksız gelmiş olabilir. Mesela bazı arkadaşlar (bu bölümde yazanlardan bahsetmiyorum sadece) tamamen özgür olmadığımızı ama yinede içinde bulunduğumuz durumlarda her ne kadar şartlara müdahale edemesekte son kararı seçimi bizim verdiğimizi dolayısıyla özgür olduğumuzu düşünüyor. Ben yarım özgür iradeden söz eden arkadaşlara sormak istiyorum, yani şartların bizim düşüncelerimizi etkileyebileceğini söylüyorsunuz ama son kararı tam olmasada yinede özgür bir iradeyle bizim verebileceğimizi söylüyorsunuz. Yani yarım özgür irade nasıl olabiliyor anlamıyorum ya özgürsündür yada değilsindir. Eğer verdiğiniz kararların çevrenizdeki olaylar tarafından etkilendiğini veya etkilenebileceğini söylüyorsanız o kararı nasıl özgür bir şekilde sizin verdiğinizi söyleyebiliyorsunuz. Yani benim bildiğim özgür irade her türlü kısıtlamalardan, sınırlamalardan, mecburiyetten kısaca her türlü etkiden uzak bir şekilde karar vermektir, o da insanlığın yapısına ters bir şey zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asus gl702 -- 28 Şubat 2019; 14:18:20 >

• islama o kadar taş attıktan sonra islam öğretilerine göre değerlendirme yapmak ironi veya insanın kendisiyle çelişmesi. ya da nisyanla malül olmanın ete kemiğe bürünme hali.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

islama o kadar taş attıktan sonra islam öğretilerine göre değerlendirme yapmak ironi veya insanın kendisiyle çelişmesi. ya da nisyanla malül olmanın ete kemiğe bürünme hali.
    İslamda yaptıklarınız hiçbirisinin sorumlusu siz değilsiniz sizi bu şekilde yarattık ve yarattığımız şekildede eylemler sergiliyorsunuz diyorda benim mi haberim yok ? Eğer kaderimiz milyarlarca yıl önce belirlenmiş lafıma istinaden söylediyseniz bu dediklerinizi, benim belirlenmişten kastım bir tanrının gelipte bir evren yaratıp nasıl işleyeceğine karar vermesi değil atıyorum 2 gezegenin birbiriyle çarpışması esnasında maddelerin o anki hareketine bağlı olarak bizim ne zaman nerede doğacağımızın ve nasıl bir insan olacağımızın çoktan belli olmasını kastettim. Tabi o gezegenler orada çarpışmadan önce oraya kadar gelmelerine neden olaylarda var vs. vs. böyle artık nereye kadar gidiyorsa bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asus gl702 -- 20 Şubat 2019; 21:17:9 >

• Asus gl702 kullanıcısına yanıt
    sadece insan ve cinler yaptıklarından sorumlu. çünkü sadece onlar da irade var. buna bağlı olarak da sınava tabiler. d,ğer anlattığın herşey belli kanunlarla bağlanmış ve o kanunlara binaen eylem yapmaktalar.
  • quote:

sadece insan ve cinler yaptıklarından sorumlu. çünkü sadece onlar da irade var. buna bağlı olarak da sınava tabiler. d,ğer anlattığın herşey belli kanunlarla bağlanmış ve o kanunlara binaen eylem yapmaktalar.
    Çünkü sen çok önemlisin mhmt042 bütün evren senin etrafında dönüyor tıpkı güneşin dünyanın etrafında dönsüğü gibi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her seyin deterministik olmasiyla, sak diye karar alamamamiz ve gel gitler yasamamizi bagdastiramiyorum. Bir yanimiz soyle yap derken obur yanimiz boyle yap diyor. Eger beynimiz bir bilgisayar programi gibi "sartlar soyleyse boyle yap" diyor olsaydi eylemlerimizi gunlerce kararsizlik yasamadan gerceklestirmemiz gerekmez miydi? Bir irade soz konusu olmali ki ayni anda bir yanimiz bir seyi yapmamizi soylerken obur yanimiz tersini yapmamizi soylesin.

• insan sözlerinin ya da fikirlerinin esiri değil efendisi olmak durumunda. zaman, şartlar vesair olaylar fikir değişikliğine ve bunun da ifade şekillerine evrilecektir.

.....................

kodlanmış robotun iradesi yapay zekasına kavuşma yönünde olsaydı dua eden robotlar da evrimselllik sonucu mu olurdu derdik diye düşündüm bi an.

kodları gereği davranan bir şeyi sorumlu tutmak mümkün değil deniyor ancak bu ne kadar doğru?

robot gitti adam öldürdü diyelim. bu şey hukuken insan da değil ne yapılacak?

.......................

kodlayana ceza verilirken robot da büyük ihtimal imha edilirdi diye düşünüyorum.

en nihayetinde insanın ürünü olan şeyden sorumlu olması ve bu sorumluluğun bilincinde olarak en başta doğru denen değer başlığında başlangıç yapması gerekiyor.

.......................

aklın firkatini yaşayan birisi en nihayetinde robotlaşmış gibidir dersek akli düşünceden ayrışma hali bir nevi kodlayıcı arama ve onu suçlama hali ile netice verecek gibidir.

belki de günahlarımızdan arınma adına asırlar önce kafatasımızın içindekiyle düşünmeyi bıraktık. kalbi duygular ile iyi-kötü güzel-çirkin yargılarını oluşturduk ve sonra bu da anlamsızlığa düçar olunca onu da kesip attık.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ceza sistematiği adına bir şey söylemek lazım. bazen sert olursunuz yıkar dökersiniz asmalı kesmeli dersiniz. bazen de kalbiniz yumuşar en nihayetinde insan dediğiniz zamanlar olur.

burada irade denen bir husus ileri sürülmektedir. birisini cezayı hak ettiğinde cezalandırmak makul iken, bazı insanlar açısından o acıyla yaşamak denen kavram ileri sürülebilir.

......................

kazayla birini öldürdün diyelim. veya taksirle olsun. kısmi bir ceza aldın ya da şartlar gereği cezasız kalmış ol. sorun az bir ceza almak ya da affedilmek değil. bundan sonrası için kendinle yaşayabilme, kendine katlanabilme hali.

.......................

bazen ceza, suçsuzluğuna inandığın kişinin kendi talebi ile de ihdas olabilir. ben bu suçluluk duygusu ile yaşamayı, süreci idare etmeyi beceremiyorum diyen birisi de kendisinin katlini mazur görebilir.

.........................

robotlaşmak dediğiniz hal dahil ölüm gerçeği, bir şekilde sona doğru sayan bir enerji bitimini öne sürmekte. belki de ölüm, dürüst, saygın insanların kendilerini imhası adına yaşanan doğal bir sürecin hitamıdır. yani herkes ölür ancak birileri bu duyguyu dürüstçe, haysiyetiyle onuruyla yaşar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 21 Şubat 2019; 1:56:49 >

okuduğun kelimelerden şahsıma nasıl pay çıkardın hayret yani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • quote:

okuduğun kelimelerden şahsıma nasıl pay çıkardın hayret yani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    islama o kadar taş attıktan sonra islam öğretilerine göre değerlendirme yapmakta ironi diyorsun ondan sonra yanlızca insanlar özgür iradeye sahip diyerek yine benim dediğim lafın tersini diyorsun. Birde komiğime gitti öyle bir diyorsunki koskoca evrende yanlızca senin önemli olduğunu düşünmen komik geldi.

• quote:

Orijinalden alıntı: mumuş

Her seyin deterministik olmasiyla, sak diye karar alamamamiz ve gel gitler yasamamizi bagdastiramiyorum. Bir yanimiz soyle yap derken obur yanimiz boyle yap diyor. Eger beynimiz bir bilgisayar programi gibi "sartlar soyleyse boyle yap" diyor olsaydi eylemlerimizi gunlerce kararsizlik yasamadan gerceklestirmemiz gerekmez miydi? Bir irade soz konusu olmali ki ayni anda bir yanimiz bir seyi yapmamizi soylerken obur yanimiz tersini yapmamizi soylesin.
    Hocam şak diye karar almamız gerektigini nereden çıkardınız mesela atıyorum bir olayı gerçekleştirirken beyninizdeki sinyal ya sağ tarafa gidicek ya sol tarafa bunlar birisine yatkın olduğu için şak diye gidecek gibi düşünüyorsunuz ama başka sinyallerin veya başka şeylerin hareketiyle o sinyalin şak diye gitmesi engellenecek belki. Yani her zaman o sinyalin önünün açık olması ve istediği yere şak diye gitme gibi bir durumu olacak değil ya. Birde mesela atıyorum araba satın almalı mıyım almamalı mıyım diye düşünürken önümüzde 2 tane anında seçebileceğimiz bir seçenek olmuyor ki. Direk araba almalıyım şıkkını seçsen öncelikle neden araba almalıyımı düşüneceksiniz ondan sonra nedenlerini düşünürken aralarında kıyaslayacaksınız. Yani bu karar verme sürecinin uzun sürmesiyle özgür iradenin ne gibi bir alakası olabilir ki.

Birde beyin bu kadar yavaş mı çalışıyorki bazen karar vermek uzun zaman alıyor dersenizde beyin düşünmeye başladıktan sonra kendini kapalı kutu gibi kapatmıyor ya. Günlük yaşadığı olaylara göre düşünceleri anlık olarak güncelleniyor. Araba almaya karar verdi ama çevresindeki insanlar başka şeyler önerince belki düşüncelerini etkileyecek ve başka bir şekilde düşünmeye başlayacak veya atıyorum o ay fazla borca girecek (başka sebeplerden) ve bu da onu arabayı almaması gerektiği yönde etkileyecek atıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asus gl702 -- 21 Şubat 2019; 11:10:29 >

• Sartlar ayni oldugu durumda da karar mekanizmasi gayet zorlu ve yavas calisabiliyor. Ornegin bir odaya kapanip saatlerce dusunuyorsun. O sure icinde karisanin yok ama isin icinden cikamiyorsun. Kosullar belliyken karar da belli olmali bence eger her sey sinyalden ibaretse ve irade diye bir sey yoksa.

• quote:

Orijinalden alıntı: mumuş

Sartlar ayni oldugu durumda da karar mekanizmasi gayet zorlu ve yavas calisabiliyor. Ornegin bir odaya kapanip saatlerce dusunuyorsun. O sure icinde karisanin yok ama isin icinden cikamiyorsun. Kosullar belliyken karar da belli olmali bence eger her sey sinyalden ibaretse ve irade diye bir sey yoksa.
    Hocam o odada durdugunuz sürece dışarıdan hiçbir şeyden etkilenmediğinizi düşünsek bile o yaşınıza kadar etraftan edindiginiz deneyimler ve başınızdan geçen olaylardaki birikimlerinizden de mi etkilenmeyeceksiniz.

• Etkileniriz de onlarin bileskesini alip kolayca sonuca varmamiz gerekir. Kararsizlik yasamamiz degil. Cunku illa birinden digeri baskin cikar. Hicbir secenek digeriyle esit agirlikta olmaz.

önem kriteri nedir senin için. lafı çarptırmanın alemi yok. irade verildi dedim. tek önemli olan insan demedim. yerine göre çakıl taşı insandan önemlidiir. burada dikkat edilmesi gereken yerine göre tabiri.
  • quote:

önem kriteri nedir senin için. lafı çarptırmanın alemi yok. irade verildi dedim. tek önemli olan insan demedim. yerine göre çakıl taşı insandan önemlidiir. burada dikkat edilmesi gereken yerine göre tabiri.
    Evren insanları sınava sokmak için yapıldıysa evrendeki en önemli şey tabikide sen oluyorsun, yerine göre çakıl taşı daha önemli demek ne demek.
  • decadence

Özgür irade sisteme içkindir. Hayatı olumsuzlamak için fırsat kollamayın bunu aşmanın yollarını arayın.
  • yapının sağlamlığına rağmen yapı sökümü önermek, onda aranması gereken kusur nispetinde kusursuzluğa veya olması beklenen eksikliğe rağmen de eksiksiz bir yapılışa zorlu bir başkaldırı niteliğinde görülebilir.

......................................

kusurlama ve eksiltme bakımından öngörü dışı olan bir kısım yapım öncesi materyallerin mevcudiyeti söz konusu olabilir. nasıl ki 1 den 2 ye giderken ki arada bulunup zikredilmeyen birimler yapı söküme tabi oldukça belirginleşmeye başlar aynı şekilde insanın kendine özgü hassaları da, insan robotlaşmaya başlayınca belirginleşmeye görülebilir olmaya başlar.

......................................

bu aşamada ortaya çıkan örüntüler bakımından insan kendi kodu gereği davranmaya ve korunum ilkesi gereğince şekil değiştirmeye başlarken robotun salt kendine has yapısından farklı olarak, zorluk denen derece değerini gösterir.

insan bir karmadır. pişmiş bir yumurtadır. robot ise karmanın ötesinde bir sistemin özelliği olması bakımından en özelleşmiş organel olan hassamıza yani ölümün mevcudiyeti bakımından mücadelenin sembolleşmiş ve kazanılmış haline benzer.

insan da buna karşı doğum denen tezi ileri sürme adına yaşayan nefes alan ve salt canlılık taşıyınca hissedilebilen o yaşam neşvesini çevresine hissettirmeden, metalik bir bedene evrilmeyecektir diye düşünmek lazım.

eğer ölmemişse her ağaç baharı hisseder ve bu his sizi istemeseniz de sarmalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 21 Şubat 2019; 23:57:51 >

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    aklıma kuantum pcler geldi. bu pcler yorumun ürünü olma gibi bir husus taşıyor.

anladığım kadarı ile yapımcısının yorumunu-ruhunu da taşıyan bir alete benziyorlar. bilinmeyenden ne anlamışsam onu anlamasını beklediğim bir şey bu.

..........................

fizikte bir teori ortaya atılır ve her fizikçi bu teoriden ne anladığını anlatır.

herhalde bu tutum insanın robotlaşmasına ahlaki bir yönelim getirecektir denebilir.
    işin sona erdiği noktada evet evrendeki görünen en önemli eşya insandır. ama çakıl taşının vazifesini insan yapamaz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.