Şimdi Ara

Klima soğutmuyor, yeni gaz koydurmama rağmen!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
16.840
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Araç Skoda Octavia (1Z5), dizel. Aracımın klima gazını değiştirdim, fakat hala soğutmuyor. Usta kompresörü kontrol etti ve çalışıyor gözüktüğünü söyledi, ama bazen kompresör çalışsa da voltaj gibi nedenlerle soğutma yapmada sorun olabileceğini söyledi. Madde madde sıralayacak olursam:

• Polen filtresini kontrol ettim, hatta çıkarıp öyle kontrol ettim, soğutmuyor.
    • Üfleme yapmasında bir sorun yok, ama havayı sadece "çok az serinletiyor", soğutamıyor. Sıcak hava üflediğini de söyleyemem, ama kesinlikle soğuk da değil, en fazla "çok hafif" serin üflüyor.
    • Aracı çalıştırdığımda "klima kapalı iken" kompresör tamamıyla (göbeği dahil) dönüyor. Klimayı açınca da gözle görünür bri değişiklik olmuyor. Normalde klima kapalı iken kayışın döndürdüğü dış halka dönerken ortadaki göbeğin dönmemesi gerekiyormuş, ama benimki dönüyor, bunun nedeni ne olabilir?
    • Klima açılınca kompresör tarafından geldiği söylenen "çıt" gibi bir ses almıyorum.
    • Öndeki ikili soğutma pervanesi sorunsuz çalışıyor, bundan kaynaklandığını sanmıyorum.

Sorun kompresörde ise, nasıl bir sorun olabilir ve yeni kompresör alsam kendim söküm ve montajını yapabilir miyim? Zor bir parça mı?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Araç Kliması Soğutmuyor: Nedenler ve Çözümler

Araç klimanızın üflemesine rağmen soğutmaması, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Klima gazı varlığına rağmen soğutmama sorunu da yaygın bir durumdur. Bu sorunlarla karşılaştığınızda aşağıdaki nedenleri göz önünde bulundurmalı ve çözümler uygulamalısınız:

• Klima Gazı Kaçağı: Klima sistemi, soğutucu gaz (freon) ile çalışır. Gaz kaçağı meydana gelirse, sistem soğutma yapamaz. Gaz kaçağını tespit etmek ve gidermek için uzman bir tamirciye başvurmalısınız.
    • Kompresör Arızası: Kompresör, klima sisteminin kalbidir ve soğutucu gazı sıkıştırarak soğutma sağlar. Kompresör arızalanırsa, klima soğutma yapamaz. Kompresörün onarımı veya değiştirilmesi gerekebilir.
    • Kondansatör veya Evaporatör Arızası: Kondansatör ve evaporatör, soğutma döngüsünde önemli role sahiptir. Bu bileşenlerden herhangi birinde arıza meydana gelirse, klima soğutma yapamaz. Kondansatör veya evaporatörün temizlenmesi, onarımı veya değiştirilmesi gerekebilir.
    • Genleşme Valfi Arızası: Genleşme valfi, soğutucu gazın sistemdeki akışını kontrol eder. Valf arızalanırsa, gaz düzgün dolaşamaz ve klima soğutma yapamaz. Genleşme valfinin değiştirilmesi gerekebilir.
    • Elektriksel Sorunlar: Klima sistemi, elektriksel bileşenlerle çalışır. Bu bileşenlerden herhangi birinde arıza meydana gelirse, klima soğutma yapamaz. Elektriksel sorunları tespit etmek ve gidermek için bir elektrik teknisyenine başvurmalısınız.

Bazı durumlarda, klima bazen soğutuyor bazen soğutmuyor olabilir. Bu, yukarıda belirtilen nedenlerden birinin aralıklı olarak çalışmasından kaynaklanabilir. Klima sisteminin düzenli bakımı ve temizliği, bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Sistemde klima gazı yeterince mevcut ise, klimayı devreye aldığınızda kasnak kavrıyor ve kompresör devreye giriyor ise sorun ya kompresörün yeterli basıncı sağlayamıyor olmasından veya dryer ünitesinden kaynaklanabilir. Bunun yanında kondanser tıkanıklığı veya basınç valfi arızası da göz önünde bulundurulmalıdır.
    Kompresör zamanla aşınarak gazı sisteme basamaz hale gelebilir, genelde alt devirlerde soğutma sağlayamaz, gaza basınca serinlik verir. Klimacılarda araç çalışırken sistem basıncını ölçen cihazlar ile sorun tespit edilebilir.
  • Klimacıya gösterin. Muhtemelen hata kodu da vardır.

• quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Sistemde klima gazı yeterince mevcut ise, klimayı devreye aldığınızda kasnak kavrıyor ve kompresör devreye giriyor ise sorun ya kompresörün yeterli basıncı sağlayamıyor olmasından veya dryer ünitesinden kaynaklanabilir. Bunun yanında kondanser tıkanıklığı veya basınç valfi arızası da göz önünde bulundurulmalıdır.
    Kompresör zamanla aşınarak gazı sisteme basamaz hale gelebilir, genelde alt devirlerde soğutma sağlayamaz, gaza basınca serinlik verir. Klimacılarda araç çalışırken sistem basıncını ölçen cihazlar ile sorun tespit edilebilir.

Yurtdışında yaşıyorum ve burada işçilik ücretleri biraz fazla. Tanıdık fazla usta da yok. Net olarak görebildiğim şey aracı çalıştırır çalıştırmaz, klima ister kapalı olsun, ister açık olsun kompresöre bağlı parçaların tamamı dönmeye başlıyor. Youtube'da izlediğim videolara göre kayışın döndürdüğü kafanın göbeği sadece klima çalıştırılırsa dönmesi lazımmış, benimkisi ise klima kapalı iken dahi dönüyor. Sorun bununla alakalı olabilir mi? Sizin tahminlerinizden ilerlersek;

• Eğer kompresör yeterli basınç sağlayamıyorsa bunun çözümü ne olabilir?
    • Dryer ünitesi nedir ve buradan kaynaklanan bir hatanın çözümü ne olabilir?
    • Kondanser tıkanıklığı nasıl çözülebilir?
    • Basınç valfi arızası var ise bu benim değiştirebileceğim bir parça mıdır?
    • Son çözüm olarak kompressör değiştirilecekse bunu ben kendim yapabilir miyim, değiştirmesi zor bir parça mıdır?

Görüleceği üzere mümkünse işçilik ödemeden kendim halletmeye çalışıyorum.

• Şu videoya denk geldim; benim kavrama bölümü bu şekilde kavrama yapamıyor. Kafasını değiştirsem düzelir mi, yoksa elektriksel bir şey midir? Eğer elektriksel ise, hangi parça düzelirse tekrar bu kavrama çalışır acaba?

• Sizin kompresörünüz yukarıdaki attığınız gibi kavramalı değil diye hatırlıyorum. Yani arkada vana görevi gören elektronik bir valf var ve klimayı aktif ettiğiniz zaman bu vana açılıp basınç oluşturuyor sistemde. Öncelikle klimacınızdan soğutma yapmadığı andaki basınç değerlerini bilhassa yüksek basıncı görmek gerekiyor. En basitiyle ilk yapacağınız işlem ön taraftaki ızgaraların orda görünen klima radyatörüne basınçlı suyla yıkayıp temizlemeniz. Bunların dışında elektronik basınç sensörü, kompresör gaz basmayı kesmesi vs. bir arıza varsa görmek gerekiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Bukowski JR

Yurtdışında yaşıyorum ve burada işçilik ücretleri biraz fazla. Tanıdık fazla usta da yok. Net olarak görebildiğim şey aracı çalıştırır çalıştırmaz, klima ister kapalı olsun, ister açık olsun kompresöre bağlı parçaların tamamı dönmeye başlıyor. Youtube'da izlediğim videolara göre kayışın döndürdüğü kafanın göbeği sadece klima çalıştırılırsa dönmesi lazımmış, benimkisi ise klima kapalı iken dahi dönüyor. Sorun bununla alakalı olabilir mi? Sizin tahminlerinizden ilerlersek;

• Eğer kompresör yeterli basınç sağlayamıyorsa bunun çözümü ne olabilir?
    • Dryer ünitesi nedir ve buradan kaynaklanan bir hatanın çözümü ne olabilir?
    • Kondanser tıkanıklığı nasıl çözülebilir?
    • Basınç valfi arızası var ise bu benim değiştirebileceğim bir parça mıdır?
    • Son çözüm olarak kompressör değiştirilecekse bunu ben kendim yapabilir miyim, değiştirmesi zor bir parça mıdır?

Görüleceği üzere mümkünse işçilik ödemeden kendim halletmeye çalışıyorum.

Alıntıları Göster

Öncelikle merhaba, aynı kasa araç bende de mevcut ve 8 senedir klimadan şikayetçiyim.Kafasına göre bi soğuk bi ılık üflüyor.Çoğu kez tamirciye götürdüğümde bunların bu modelleri bu kadar soğutur diyerek gaz basıp gönderdiler.Daha sonra kendi araştırmalarım sonucu genellikle 2004/2007 arası vag grubu araçlarında sorun yapan hatalı üretim bi klima kompresörü markasından dolayı o serilerde aynı sorun çokça yaşanmış. Benim youtube vidyolarından izlediğim kadarıyla araç çalışırken klimayı cihaza bağlayıp basınç değerlerini ölçüyolar ve düzen tutmadığı görülüyor. Buna sebep olan parça da "AC Compressor Selenoid Valve" denilen parça. Benim aracım için de geçen sene Ankarada iyi bir klimacı bularak derdimi anlattım basınç değerlerini ölçtürdüm.Araç devir yükselttiğinde kompresörün basıncı sabitleyemediği için soğutma yapmadığını gördük. Klimacı arkadaş valve değişimi yaparak çözüm olabileceğini ancak garanti olması için yeni sorunsuz kompresör takmayı önerdi.Yaz bitmek üzere olduğu için de yaptırmaktan vazgeçtim.Bu sene değiştirmeyi düşünüyorum.

İşlemin nasıl olduğuna dair bir çok vidyo mevcut parçayı kendiniz alarak değiştirebilirsiniz ancak gazı da yeniden sisteme eklemeniz gerekecektir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • trakonys T kullanıcısına yanıt

Harika bilgiler bunlar, izini süreceğim, teşekkürler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.