Arkadaşlar taşınacağım için klimayı söktürmem lazım. Ama gittiğim yerde hemen taktırmayacağım için birini çağırıp söktürmeden kendim yapabilirmiyim.
Özellikle dikkat etmem gereken bir şey varmı. Ustalardan yardım bekliyorum teşekkürler..
quote:
Orijinalden alıntı: fagala
Arkadaşlar taşınacağım için klimayı söktürmem lazım. Ama gittiğim yerde hemen taktırmayacağım için birini çağırıp söktürmeden kendim yapabilirmiyim.
Özellikle dikkat etmem gereken bir şey varmı. Ustalardan yardım bekliyorum teşekkürler..
Klima R22 gazliysa bu biraz daha problemsiz. R410a'li ise ister kendiniz yapin ister servis yapsin daha komplike. Ben isinize yarar sekilde hemen anlatacak pratige sahip degilim. Burada bunu cok guzel anlatacak arkadaslar var, belki anlatirlar. Internette ozellikle ingilizceniz varsa guzel kaynaklar var. Ben Turkcede bulmustum eger bulursam linkini veririm.
Aslında klima sökmek öyle zor bi olay değildir.Tabi bilen için diyeceksiniz ama takmak zordur fakat sökmek gerçekten kolaydır.Yapılmıyacak bi olay değil. Öncelikle soğutma modunda çalıştırdığınız cihazı forma girene kadar bekleyin.Daha sonra elinize cihazınıza göre değişiklik gösteren 4 veya 5 alyanı alın. Dış ünitede bulunan boruların girdiği yere basma hattına yani ince boruya alyanı yerleştirin ve yavaş yavaş kapamaya başlayın tamamen kapadıktan sonra bir müddet (ort 30 45 sn bekledikten sonra motorun sesi yavaş yavaş değiştiğini duyacaksınız)bunu duyduktan sonra diğer hattı emme hattını (kalın boruyu) alyanla kapatın.Daha sonra kumandanız ile cihazı kapatabilirsiniz.Gazı toplamış oldunuz sistemde.Bundan sonrası basit zaten klimanın iç ünite kısmının sağ ve sol tarfından kaldırın ve altta boru iç ünite dış ünite arası sinyal 5 likablodur genellikle ve elektrik bağlantı kablosunu göreceksiniz.Bunları elinizde bulunan malzemelerle iki tane kurbağacık olur çatal olur bunlarla söktükten sonra cihazı yerinden çıkartın saç tabakasını çıkartın ve aynı işlemleri dış ünite içinde yapabilirsiniz.Kısaca anlattım ama aklına takılan bi soru varsa sorabilirsin buradan.
@eina çok basit ve güzel izah etmiş.Ben emniyet açısından bir ilavede bulunmak isterim.Cihazınızı söktükten sonra vana kapaklarını mutlaka sıkın,iç ve dış ünite rekor bağlantı agızlarını mutlaka kapatın,naylon +bantla sarabilirsiniz.Bekleme ve taşıma sırasında toz pislik vs. girmesini önlemek amacı ile bunu sakın atlamayın.
Çok teşekkürler arkadaşlar allah razı olsun...
halledebildiysen ne mutlu.
arkadaşlar bir şey danışmak istiyorum, garip bir durum olduğundan yeni konu açmadan buraya sormak istedim...
geçen gün 7000 btu klima aldım, beko marka...
montajını yaptırdım, ancak klima kısa bir süre kullanılıp yer değiştirecek, bu nedenle elektrik tesisatı çektirmesem, topraklı prizden kullansam sakıncası olur mu?
montajı yapan arkadaşlar buna karşı çıktılar ama gitmeden kendileri klimaya prizden elektrik verip denemekten geri durmadılar... hatta inşaat modeli çıplak kabloları doğrudan prize sokarak yaptılar bunu..
görebildiğim kadarıyla cihaz 600watt civarında, evimizdeki tesisat yeni bundan çok daha güçlü cihazlar çalıştırıyoruz bu tesisatta.. ne dersiniz, cihazın kablosuna priz takarak çalıştırayım mı?
Benim şu an kulladığım klimaya prizden uzunca bir kablo çekmişlerdi sonra onu prizin içine takacaklardı. bende dedim ucuna fiş takın fiş taktılar bende onu televizyonu taktığımız prize aynen takıyorum. Mitsubishi servisi böyle yaptı anlıcan senin de takmandan birşey olmaz sanırım..
quote:
Orijinalden alıntı: fagala
Benim şu an kulladığım klimaya prizden uzunca bir kablo çekmişlerdi sonra onu prizin içine takacaklardı. bende dedim ucuna fiş takın fiş taktılar bende onu televizyonu taktığımız prize aynen takıyorum. Mitsubishi servisi böyle yaptı anlıcan senin de takmandan birşey olmaz sanırım..
insanın aklına yatıyor belki ama tam bilmediğimden cesaret edememiştim. servisin bunu yapıyorsa sıkıntı olmaz sanırım.
sağolasın, bunu duymak rahatlattı, bende bağlıyorum prize...
merhaba arkadaşlar..... öncelikle kusura bakmayın resim çok büyük olmuş ayarlayamadım bir türlü malesef.....
yaklaşık bir yıl önce aldığım zibro s2041 klimamı taşındığım için sökmek durumundayım.......taşındığım yere hemen montaj yaptırmayacağımdan ve sökme işleminin kolay olmasından dolayı kendim yapmaya karar verdim..... klimayı alırken göstermiş olduğunuz yadımlarınıza klimamı sökerkende ihtiyacım var......... özellikle sn eina ve sn mbirol üstatların yardımlarını bekliyorum.....
okuduklarıma göre önce ince borunun 4 veya 5 numara alyanla kapatılması gerekiyor..... faka benim klimada resimlerde görüldüğü gibi alyan yerine anahtarlar gerekiyor..... fakat anahtar sayısıda ince ve kalın boruda 1 den fazla olduğu için hangisinin doğru anahtar olduğunu kestiremedim...... ayrıca bu anahtarları ufaktan kontrol ettiğimde kapalı gibi duruyorlar........
acaba 2 ve 4 ü açınca altından alyanlı yer mi çıkar ? ne dersiniz?
quote:
Orijinalden alıntı: ser_kan55
2 ve 4 numaralı kapakları kurbağacık veya çatal anahtar yordamıyla açın alyan takacağınız yerler karşınıza gelicek.
<< sn.@mbirol ve @eina üstatlara, konunun devamı ve tamamlanması amacıyla bilgi vermelerini rica ediyorum... < yukarıda anlatılanlar doğrultusunda dikkatlice gazı dış üniteye aktarım işlemin yaptıktan sonra.., -- klimayı yeni yerine monte ederken gaz takviyesi gerekirmi? yoksa gazı tamamen yenilemekmi uygun olur? yoksa hiçbir ilaveye gerek olmadan tak çalıştır şeklindemi olacak? -- R22 veya R410A gazlara göre durum farklılık gösterirmi? -- her iki gaz içinde...; yeni yerine montaj sonrası-start öncesi iç üniteye vakumlama gerekirmi? ve daha başka detay bilgiler (püf noktalar) varsa öğrenmek isteriz...
quote:
Orijinalden alıntı: baygünay
<< sn.@mbirol ve @eina üstatlara, konunun devamı ve tamamlanması amacıyla bilgi vermelerini rica ediyorum... < yukarıda anlatılanlar doğrultusunda dikkatlice gazı dış üniteye aktarım işlemin yaptıktan sonra.., -- klimayı yeni yerine monte ederken gaz takviyesi gerekirmi? yoksa gazı tamamen yenilemekmi uygun olur? yoksa hiçbir ilaveye gerek olmadan tak çalıştır şeklindemi olacak? -- R22 veya R410A gazlara göre durum farklılık gösterirmi? -- her iki gaz içinde...; yeni yerine montaj sonrası-start öncesi iç üniteye vakumlama gerekirmi? ve daha başka detay bilgiler (püf noktalar) varsa öğrenmek isteriz...
Zaten alyanla gazı toplamanızdaki amaç tekrar gaz vermeye gerek duymayalım diye.Tekrar takarken aynı şekilde bu sefer kapatmak yerine gazı açın cihazı çalıştırmaya gerek yok.Direk gazı sırasıyla açın 410A veya 22 gazı farketmez sistemde topladınız tekrar siteme geri veriyorsunuz.Gerekli tedbirleri aldıysanız vakuma gerek yok ama olursa iyi olur tabi olmazsada illa yapıcam diye bekletmenizin bi anlamı yok birol un üstte belirttiği tedbirleri aldığınz sürece sıkıntı yaşamazsınız.
quote:
Orijinalden alıntı: eina
quote:
2 ve 4 numaralı kapakları kurbağacık veya çatal anahtar yordamıyla açın alyan takacağınız yerler karşınıza gelicek.
teşekkür ederim sn eina.... yarın deneyeceğim inşâllah.....
tayinim bafradan samsuna çıktığı için taşınıyroum...... samsunda doğalgaz olduğu için artık kullanırmıyım bilmiyorum........ acaba uygun bir fiyata alıcı bulabilirmiyim satsam........ geçen yıl almıştım yine forumda uzunca zaman incelemelerim sonucu....... klimadan gayet memnunum canavar gibi çalışıyor.... hiçbir sorunu yok........ kış boyunca kullandık bizi çok güzel ısıtdı bafrada........ aylık faturamız 100 tl yi hiç geçmedi........... (bebeğimiz olduğu için bazen gece 3 lere kadar çalışmasına rağmen) (uyku probleminden) ben geçen yıl samsun bayisinden 2100 tl ye almıştım...... şimdi fiyatları ne halde hiç bilmiyorum.........
eğer ciddi bir alıcı varsa görüşebiliriz......
merhaba arkadaşlar... bu klima sökme işi pekde kolay değilmiş ilk defa yapan için..... gazı dış ünitede toplama işini halletdikten sonra iç üniteyi sökmek için işe koyuldum fakat ince boru ile kalın boruya gelince tıkandım...... zaten klimanın her yerini söktüm nerdeyse ama problem olmadı buraya kadar.....
sn eina ve diğer üstatlar yardım edermisiniz kaldım bu vaziyetde.......... ince boruyla kalın boruyu iç üniteden nasıl ayıracağım.......... bir bağlantı noktası olması lazım ama........elimle yokladım süngeri farkedemedim........ acaba sökmeye devam mı etmem gerekiyor?
quote:
sn eina ve diğer üstatlar yardım edermisiniz kaldım bu vaziyetde.......... ince boruyla kalın boruyu iç üniteden nasıl ayıracağım.......... bir bağlantı noktası olması lazım ama........elimle yokladım süngeri farkedemedim........ acaba sökmeye devam mı etmem gerekiyor?
İç üniteye gelen ince ve kalıın boruların bağlantı noktası klimanın arka alt tarafında yer alır, bu bağlantıya ulaşmanız için klimayı duvarda tutan kızaktan çıkarmanız gerek, tek başınıza zorlanabilirsiniz bir kişi klimayı tutup diğer kişi bağlantı noktalarını gevşetecek.