Genelde yatan dizel aracı seyahat nedeniyle 5 gün ayazda yatırmak zorunda kaldım. Tekrar marş yaptığımda lastik basınç uyarısı verdi. Soğuktan lastikler büzüştü diyerek benzinlikte hava bastım ön lastiklere ama gördüğüm başlangıç değerlerine çok şaşırdım: Normalde lastikçinin tavsiyesi üzere her bir lastiğe 3,5 hava basardım ama her iki lastiğin başlangıç değerleri 1,7' ye düşmüştü. Dışarıdan bakınca inik lastik görüntüsü olmamasına rağmen lastik basıncının yarı yarıya düşmesi normal midir? |
Lastik Basıncı Bir Anda Bu Kadar Düşer mi
-
-
Merhaba;
Benzer durumu Ben de geçen gün yaşadım; normalde ''inik'' diyemeyeceğim lastiklere kontrol amaçlı benzinlik çıkışındaki hava pompalarında hava basayım dedim, ''33'' olarak basıncı ayarladım, 3 lastik de 18 değerinden şişmeye başladı.
Benzinlik hava pompalarının doğru ölçmediğini duymuştum ama açıkçası başıma gelince Ben de şaşırdım.
Not; Hava sıcaklığını araç içi göstergede 6 derece olarak gösteriyordu.
-
3.5 bar hangi araca basıyorsun?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Kış günü ve aşırı sıcaklarda bende de benzer durum oluyor. Havalar güzel olduğunda yaz sonu gibi ya da bahar dönemi sorun yaşamıyorum
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
5 günde o kadar düşmesi normal değil. Hiç hava basmazsam benimki 2 ayda 2.3 bardan 2 bara düşüyor.
4 lastiği de tek tek kontrol etmen lazım. Eğer soğuk kaynaklıysa 4 lastiğin de aynı seviyede düşmesi gerekir. Sadece belirli lastikler düşüyorsa o lastiklerde sıkıntı olabilir. Çivi falan batmış olabilir veya supaplardan kaçırıyor olabilir.
-
3 sene evvel lastik sensörü 3 ayda bir alarm verince patlak olabilir diye lastikçiye götürmüştüm.
Lastiklerde bir sorun olmadığını ve kaç bastığımı sorunca 32 dedim.
”Bu lastiklere yüskek basman lazım bundan sonra 35 bas” denişti.
O zamandan beri sadece ön lastiklere belki 1 defa hava basmak zorunda kaldıım.
Bu arada hava pompası yanında duran son model BMW 5.20 araca araç sahibinin sadece 2.6 hava basmadına şaşırdım ve o sırada yanımda olan arkadaşa da sordum “Bunlarda yeni bir teknolojji mi var? Ben 35 basmak zorundayım hatta 27’ ye düştüğünde sensör alarm veriyor.” dedim..
Focus 1.5 TDCİ Powershift
2020 üretim GY 4 Seasons 205/55/16
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem_Alim -- 4 Ocak 2025; 10:23:38 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aracınıza basılması gereken doğru değer şoför kapı içi/benzin depo kapağı ya da kitapçıkta yazar. Bu değerler dışına çıkmayın. Lastikçiler bu konuda kafalarına göre takılıyor ancak bu büyük bir yanlış. Fabrika değerlerinden 5 psi bile eksik ya da fazla basmak fren mesafenizi, yol tutuşunuzu ve konforunuzu oldukça etkiliyor. Bu değerler lastik soğukken, fazla yol yapmamışken basılmalı.
Bu değerleri basıp 2 hafta sonra tekrar bakın derim. 4 lastik aynı oranda inmişse sorun yok.
Lastik basıncınızı fabrikanın önerdiği seviyede basıp eğer varsa lastik sensörü sıfırlama tuşuna basıp yolunuza devam edin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi facepunchS -- 4 Ocak 2025; 10:25:26 > -
Basınç altındaki akışkanlara karşı fobim var, misal ne kadar güvenli de olsa evime düdüklü tencere sokmam.
Lastiklere hava basmakta benim için fobi.
Bu yüzden mümkün olduğunca bu eziyetten uzak durmaya çalışıyorum...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X