Arkadaşlar merhaba, aracım 2018 model urban 1,3 mjet Fiat Egea. Yaklaşık 2 ay kadar önce farlarımın çok yetersiz aydınlatmasından dolayı biraz araştırma yaparak ve aracımdaki mercekli farlarıma güvenerek led farlara geçiş yaptım ve yeni farlarımdan çok memnunum, geçiş yaparken kafamdaki tek soru işareti acaba bu farlar ile 2 ay sonraki aracın ilk defa gireceği genel muayeneden geçebilir miydim (internetteki aramalarımda bu soruya kesin bir yanıt bulamadım), aslında kafamdaki düşünce muayene zamanı gelince eski halojen sarı farlarımı takıp muayeneye girmekti ancak yeni led farlarımı sanayideki elektrikçime taktırırken far yuvalarının yerleri ve farların değiştirilmesinin sıkıntılı olduğunu görünce bu düşüncemden vazgeçtim. Bu sabah birazda çekinerek ve muayeneden kalmayı göze alarak led farlarım ile muayeneye girdim ve hiçbir problem çıkmadan (olmassa olmaz far ayarı bozuk hafif kusurunu saymassak) muayeneden hiçbir sıkıntı çıkmadan geçtim. Kafasında led farlar ile ilgili soru işareti olan var ise muayene hakkında umarım bir nebze yardımcı olabilmişimdir. Not: Farlarımdan sadece kısalarım led, uzun farlarım ve sis lambalarımda hala orijinal sarı halojen farlar takılıydı. Ancak en kısa zamanda onları da led ile değiştirmeyi düşünüyorum. |
LED Farlar ve Araç Muayenesi
LED farların araç muayenesinden geçip geçmediği sıkça sorulan bir sorudur. İşte bu konuda bilmen gerekenler:
- Sonradan Takılan LED Farlar Muayeneden Geçebilir mi?
Evet, sonradan takılan LED farlar, belirli koşullar altında araç muayenesinden geçebilir. Bu koşullar şunlardır:
* Farlar "E" işaretiyle onaylı olmalıdır.
* Farlar doğru şekilde takılmış ve ayarlanmış olmalıdır.
* Farların yaydığı ışık miktarı yasal sınırları aşmamalıdır.
- LED Ampuller Muayeneden Geçer mi?
Sonradan takılan LED ampuller de yukarıdaki koşulları karşılıyorsa araç muayenesinden geçebilir. Ancak, orijinal farlarda yapılan değişiklikler muayeneden geçemeyebilir.
- LED Farlar Muayeneden Geçer mi?
Fabrikada takılmış LED farlar genellikle araç muayenesinden geçer. Ancak, sonradan yapılan değişiklikler veya onarımlar muayeneden geçmeyebilir.
- Xenon Farlar Muayeneden Geçer mi?
Xenon farlar da "E" işaretiyle onaylanmış ve doğru şekilde takılmış ve ayarlanmışsa araç muayenesinden geçebilir.
- Beyaz LED Farlar Muayeneden Geçer mi?
Beyaz LED farlar, diğer LED farlar gibi, belirtilen koşulları karşılıyorsa araç muayenesinden geçebilir.
Önemli Notlar:
- Muayene kuralları bölgelere göre değişebilir. En güncel bilgiler için yerel muayene istasyonuna danışmanızı öneririz.
- Aracınızdaki değişiklikleri yetkili bir servise veya kalifiye bir teknisyene yaptırmanız önerilir.
- Muayeneden geçmeyecek değişiklikler yaptırmak yasa dışı olabilir ve yaptırımlara tabi tutulabilirsiniz.