Şimdi Ara

Lenovo IdeaPad Z580 Kullanıcılar Platformu (421. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8.896
Cevap
118
Favori
519.505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 419420421422423
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Aşağıdaki linkteki ram'i aldım. Bilgisayar 12 GB'ı görüyor. CPU-Z'den kontrol ettiğimde de iki RAM uyumlu görünüyor. Lakin bilgisayarımın açılma süresi 6GB'ki haline göre daha yavaşladı. Nerede yanlış yapıyorum?
    www.webdenal.com
    Kingston ValueRam 8GB CL11 DDR3 Notebook Bellek (KVR16S11-8)
    https://www.webdenal.com/kingston-kvr16s11-8_773377.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker136 -- 4 Ekim 2018; 12:42:19 >

• Herkese merhaba, uzun bir yazı olacak, kimsenin okuyup cevaplayacağını sanmıyorum ama umut fakirin ekmeği .

Hala bu konu favorilerinde olan varsa, dizüstü bilgisayarına upgrade yapmış olan veya bu konuda tecrübesi olan varsa bir kaç soru sorup bir kaç tavsiye almak istiyorum.

2013 yılında aldım bu modeli. Özellikleri GT635m, i5 3210M, 6 GB RAM, 512GB HDD olan varyasyon. Sağolsun uzun yıllar kahrımı çekti. Oyun manyağı olmadığım için işimi uzun yıllar gördü. Aldığımda öğrenciydim. Öğrenciliğim bittiğinde 17 inchlik full özellikli bir laptop almak hep istemiştim. Şükür okul, askerlik, iş arama süreçleri bitti çalışmaya başladım. Lakin doların günümüzdeki durumu, bilgisayarın elimde bulunduğu 5 buçuk yılda Fifa ve Hearthstone hariç hiç oyun açmayışım, açmayı dahi denemeyişim sebebi ile hiç yeni bilgisayar almayı düşünmedim. Gerek de duymadım. Fakat dananın kuyruğu bu sene koptu . Fifa 19 açılmıyor, açılsa dahi kasım kasım kasılıyor. Hearthstone'da bile kasılmalar görüyorum. Ben de size bir kaç soru sorup, uygunluğunu öğrenmek istiyorum.

Not: Bilgisayar dokunmatik fan temizleme modu hariç hiçbir şekilde toz temizliği vs. görmemiştir. Bilgisayarın bir vidası dahi çevrilmemiştir.

1- DVD romu çıkarmadan, HDD yerine SSD almak istiyorum (DVD Rom'u kullanmam gerekebiliyor). Bilgisayarımın içindeki hard diski ise taşınabilir harici olarak kullanmak istiyorum. Hem TV'de kullanmak için hem de başka işlerim için. Uygulanabilir mi? Mantıklı mı?

2- SSD taktıktan sonra orijinal Windows 8'im ile devam mı etmeliyim yoksa Windows 10'a geçeyim mi? Windows 8'imi yükselteceksem malum yerlerden mi bu işi yapmalıyım yoksa ücrete mukabil Microsoft upgrade'i mi önerirsiniz?

3- 6 GB Ram'im tek slotta mıdır yoksa 2 slota mı bölünmüştür sizce? Tek slotta ise sizce Ram takviyesi yapmalı mıyım? Yapacaksam çok meşakkatli olur mu? (Bios ayarı vs. yapılması gerekir mi? Bilgisayarcı yapabilir mi?)

4- Bunları kendim yapamam, vaktim, becerim ve tecrübem yok. Bana işçilik maliyeti ne kadar çıkarılır? Nerelerde profesyonel bir şekilde bunu yaptırabilirim? Forumda bunları yapabilecek varsa benimle iletişime geçebilir.

5- Diyelim ki SSD, Ram ve İşletim sistemi upgradelerini yaptım. Sizce Fifa oynamaya devam edebilir miyim ? Benim için önemli olan bu aslında

Kimsenin okuyacağını sanmıyorum ama bir şansımı denemek istedim.

Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yanaz. -- 30 Eylül 2018; 0:46:27 >

• Derdini güzelce anlatana herkes yardım etmek ister...
    :)

1.) Dvd'yi çıkarmadan sadece HDD'yi söküp yerine SSD takıp kullanmak elbette mümkündür. Dezavantajı şudur. Depoladığınız film müzik vb dosyalarınıza kolayca erişemezsiniz. SSD'yi depolama alanı olarak kullanmayın.
    HDD'yi harici disk olarak kullanmak için sürekli sök tak yapmak zamanla insanı bıktırabilir.
    Bunun yerine dvd yazıcıyı harici olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Bunun için de özel aparatlar mevcut.
    Bakınız:

2.) Geçen yıla kadar win 7-8 ve 8.1 'den ücretsiz windows 10'a yükseltme imkanı vardı. Şimdi ne durumda bilemiyorum. Forumda bahsi geçmişti. Win 7'yi crack ile etkinleştirip sonra win 10'a yükseltenler olmuştu. Son durum hakkında bilgi sahibi değilim.
    Bu saatten sonra da bu bilgisayar için kalkıp lisans parası ödenmez yazık olur. Yeni pc için harcarsınız onu.

3.) 6gb tek parça ram yoktur o yüzden iki parça halindedir 4+2 şeklindedir. Bir üst mesajda yapılan gibi siz de 2 olanı çıkarıp 8gb takabilirsiniz. Ama bundan önce bios güncellemesi gerekebilir.
    Kendiniz de yapabilirsiniz. Lenovo sitesinden ilgili dosyaları indirip çalıştıracaksınız o kadar.

4.) SSD takılmasını da ram takılmasını da kendiniz yapabilirsiniz.
    Korkacak bir şey yok. 4-5 vidayı söküp geri takacaksınız. Youtube'da yeteri kadar video mevcut.
    İllaki başkasına yaptırmak istiyorsanız. bu işi yapanlara gidip fiyat almanız gerekir.
    serbest piyasa, aynı iş için 50 lira da isteyebilirler 150 lira da.
    Ama parçaları aynı mağazadan alırsanız ücretsiz veya makul ücretle monte edebilirler.

5.) SSD ve Ram oyunun açılışına, erişimine etki eder, grafiklerinin kalitesine etki etmez orası ekran kartının konusudur. Fifa 19'u muhtemelen yine düzgün çalıştıramazsınız.

Ne yani 2013 model pc'de 2019 oyunu oynanacaksa pc üreticileri ne kazanacak :)
    Değil mi?

---------------------

@ilker136
    Hocam siz de açılışa takılmayın. Ramlerin slotlarını değiştirip deneyin bir de. Sistem çalışırken rahatlama varsa açılış önemli değil.

• lost kullanıcısına yanıt
    Hocam çok teşekkür ederim yanıtınız için.

Görev yöneticisini açtığımda RAM %'lerinde bir sorun yok ama disk kullanımı %100'lere geliyor o kastırıyor. Sanırım bunun çözümü de SSD takmak doğru mu anladım?
  • ilker136 İ kullanıcısına yanıt
    Rica ederim.

Evet, SSD takınca bu %100 disk ve CPU sorunlarının hepsi ortadan kalkıyor.

SSD takıp eski diski DVD yerine takmak isterseniz de 12.7 mm kalınlığında caddy ya da kızak denilen parçadan almanız gerekiyor. Dark 12.7 mm tavsiye ederim.

SSD ve RAM takviyesi ile 2-3 sene daha çok rahat kullanırsınız.
  • ilker136 İ kullanıcısına yanıt
    Aynı durum bende de söz konusu hocam. Bende halen emektari mi kullanıyorum :) SSD alsam bir çok işimi halen hallediyorum. Windows 10 a güncelledikten sonra açılış her ne kadar hızlansa da PC.ye özel ve Windows 7 ile çalışan özellikler kullanılmıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kingston A400 SSDNow 120GB almayı düşünüyorum, uygun mudur bizim z580 e ve performansı nasıldır arkadaşlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemo62 -- 15 Ekim 2018; 12:38:8 >
  • cemo62 kullanıcısına yanıt
    120gb kapasite olarak az ama oyun falan yüklemem, çok yer kaplayan programlar da kullanmıyorum derseniz yeterli olur.
    z580'e takılır. Harddiski de dvd yerine takmak isterseniz 12.7 mm kızak veya caddy denilen aparattan almanız gerekir.

adata'ya da bakabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: lost

120gb kapasite olarak az ama oyun falan yüklemem, çok yer kaplayan programlar da kullanmıyorum derseniz yeterli olur.
    z580'e takılır. Harddiski de dvd yerine takmak isterseniz 12.7 mm kızak veya caddy denilen aparattan almanız gerekir.

adata'ya da bakabilirsiniz.
    https://www.yukko.com/adata-120gb-su650-3d-nand-25-sata-30-ssd-disk-asu650ss-120gt-c-v-50062388
    Teşekkür ederim hocam verdiğiniz linkten siparişi oluşturdum

• Teşekkür ederim hocam verdiğiniz linkten siparişi oluşturdum Bir de üstad bilgisayardan hır hır diye ses geliyor uzun zamandır, birkaç kez de kendi kendine kapandı çok ısındı, fanı temizlesek yeter mi yoksa şu ürünü mü almamız gerekir?
    urun.n11.com
    Lenovo İdeapad Z580 Z580a Z585 Z480 20135 20152 4 Pin Fan - n11.com
    https://urun.n11.com/sogutucu-ve-fan/lenovo-ideapad-z580-z580a-z585-z480-20135-20152-4-pin-fan-P158789313

• cemo62 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim...

Ses, fandan dolayıdır, bir de windows 10 varsa, win 10 bu sistemi zorluyor fan çok çalışıyor ve ses yapıyor.

Altı ayda bir arka kapağı açıp fanın tozlarını temizlemek gerekir, bunu yaparken bataryayı çıkarmayı unutmayın.
    sonrasında yağlı kontak sprey ile tek sıkım yağlamak gerekir.
    www.hepsiburada.com
    Bluebırd Yağlı Kontak Sprey 250Ml Fiyatı - Taksit Seçenekleri
    https://www.hepsiburada.com/bluebird-yagli-kontak-sprey-250ml-p-HRANTENBB257

Temizleyip yağlayınca ses kesilirse fanı değiştiremeye gerek yoktur.

Ses yine de kesilmezse değiştirebilirsiniz.

Yalnız, fana ulaşmak için 20-30 vida sökmek ve ayrıca hassas bağlantı kabloları çıkarmak gerekiyor.
    Zor bir iş, elinizden geliyorsa yapın. Yoksa başkasına yaptırın.

Fan için de şunu tavsiye ederim:

Çünkü fanı bakır aksamından çıkarmak zor ve kırılabilir, bu daha kolay montaj imkanı sağlıyor.

Fanı sökünce termal macunu da yenilemeniz gerekiyor. Bir de macun almalısınız.
    Termal macunu mağazadan görerek alın. İnternetten satılan ürünler genelde eski tarihli oluyorlar.
    ısı iletkenliği(conductivity) 5 W/m.k ve üzerinde olan bir ürün alabilirsiniz.
    Kolay gelsin...

• quote:

Orijinalden alıntı: cemo62

Kingston A400 SSDNow 120GB almayı düşünüyorum, uygun mudur bizim z580 e ve performansı nasıldır arkadaşlar
    samsung var bende 3 sn açılıyor bilgisayar
  • 2012den beri hala kullanıyorum. hala canavar gibi çalışıyor. servis yüzü görmedi. render mender her türlü işimi görüyor.
    piyasanın gelmiş geçmiş en kral laptop modeli budur bence.
  • alterreaz kullanıcısına yanıt
    Hocam hiç bir modifikasyon yaptınız mı? Yaptıysanız neler ve hangi Windows sürümünü kullanıyorsunuz? Teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mf.kaya

Hocam hiç bir modifikasyon yaptınız mı? Yaptıysanız neler ve hangi Windows sürümünü kullanıyorsunuz? Teşekkürler.
    Hiç yapmadım hocam. İçini açıp temizlemedim bile. İlk günki haliyle kullanıyorum hala.
    windows 7 ile kullanıyorum.
    civ5, csgo, lol aktif olarak oynadığım oyunlar. youtube videoları hazırlıyorum render içinde kullanıyorum.
  • Merhaba arkadaşlar, bir programın açılmamasından dolayı bilgisayarıma format attım. Fakat bu işlemden sonra keşke yapmasaydım dedim çünkü Windows 8 formatı ile başlayan olayım Windows 10 formatına geldi. Fakat yüksek CPU sorununu çözemedim, 4 defa format attım. İlk 2 seferde sırasıyla Windows 8 ve Windows 10 dizüstü bilgisayarım ile gelen 5400rpm'lik HDD'yi kullandım. İlk Windows 8 formatında güncellemeler yüzünden(ben böyle düşünüyorum) bilgisayarım boot loop yapmaya başladı. İkinci Windows 10 formatımda ise yüksek CPU kullanımı sebebiyle işlem yapamaz oldum. Bende HDD'nin sorunlu olduğunu düşünürek(CrystalDiskMark 25000 saat çalıştığını yazıyordu), James Donkey 480GB'lik SSD'sini ve DVD-Rom'un yerine HDD'yi takmak için DVD Caddy aldım. Yine ilk olarak Windows 8 formatı yaptım ve güncellemeleri kapattım. Tüm sürücüleri yüklememe rağmen yüksek CPU kullanımı çözemedim. Bundan sonra ise Windows 10 formatı attım. Fakat tüm sürücülerin yüklü olmasına ve güncelleştirme gözükmemesine rağmen yine yüksek CPU sorunu mevcut. Sorunumu detaylandıracak olursam, sistem fişte çalışırken işlemciyi sonuna kadar kullanıyor ve fanın sürekli çalışmasına neden oluyor ayrıca tüm sürücüler yüklü olmasına rağmen ekran kartım için kod 43 uyarısı veriyor, bunlara ek olarak SSD'ye benchmark yapınca hızlar düşük gözüküyor. Sistemin donanımsal ve yazılımsal raporlarını AIDA64 ile aldım ve SSD'nin crystaldiskmark sonucunu paylaşıyorum.

Donanım raporu

Yazılım raporu

Ssd Benchmark

• HeiLi kullanıcısına yanıt
    DMI BIOS Sürümü: 5FCN91WW

Bios versiyonunuz eski, bios güncellemesi yapın.

Eski bioslar win 10 ile uyumsuz.
    Büyük ihtimal sorunlar ortadan kalkacaktır.
    buradan indirin:
    pcsupport.lenovo.com
    laptops and netbooks :: ideapad z series laptops :: ideapad z580 Lenovo PC Support - TR
    https://pcsupport.lenovo.com/tr/tr/products/laptops-and-netbooks/ideapad-z-series-laptops/ideapad-z580/downloads

• quote:

Orijinalden alıntı: lost

DMI BIOS Sürümü: 5FCN91WW

Bios versiyonunuz eski, bios güncellemesi yapın.

Eski bioslar win 10 ile uyumsuz.
    Büyük ihtimal sorunlar ortadan kalkacaktır.
    buradan indirin:
    https://pcsupport.lenovo.com/tr/tr/products/laptops-and-netbooks/ideapad-z-series-laptops/ideapad-z580/downloads
    Hocam bios güncellemesi yapmak istediğim zaman böyle bir hata alıyorum.

• HeiLi kullanıcısına yanıt
    bios'a girin "bios back flash" veya benzer isimde bir ayar vardı. İsmini tam hatırlayamıyorum şimdi. Onu "enable" yapın. Sonra tekrar deneyin.
    Önce public olanı sonra diğer private olanı yükleyeceksiniz.

epey zaman geçti üzerinden sanırım bende de birkaç kez deneyince olmuştu.
    Yönetici olarak çalıştırmayı deneyin.
    "backup Bios..." olan seçeneği deneyin.

Sonunda oluyor ama uğraştırıyor biraz.
    Bitince "load default setttings" yapın bios sıfırlansın sonra yeniden format atın..
  • lost kullanıcısına yanıt
    Hocam şimdide error code 234 secureflash verification fail hatasını veriyor.
  • 
Sayfa: önceki 419420421422423
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.