Birkaç gündür gözlemliyorum malawi iceman chicled balıklarım da bir değişim söz konusu oldu. Erkek oldugunu dusundugum balıklar titremeye başladı. Dişilerde öyle. Daha sonra akvaryumun dibinde saat yönünde dönerek oval hareketler yapmaya başladıar dişi ve erkek balık. 1 gün sonrasında baktıgımda ise dişinin ağzı kapalı gıdısı şişmişti. Forumlarda araştırdım ve hamile olduguna karar verdim. Yem vs hiç birşey yemiyor agzı surekli kapalı arada bir açıyor.
Erkek balıklar rahat bırakmıyor kovalıyorlardı. Akvaryumun içine kurduğum yavruluğun içine aldım dişi balığı. Sizce doğru olanı mı yaptım. İlk yavrulaması olacak. Daha yeni doğduklarında almıştım. 9 aydır bugünü bekledim sabırla ve nihayet yavru alma ümidindeyim. Yardımlarınız ve uzman görüşleriniz benim için çok değerli. Yardımcı olması adına resimde ekliyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...
diğer resimleri de ekledim...
Hayırlı olsun :) resimden anlaşılmıyor ama bahsettiğiniz şeyler malawinin çiftleşme dansıdır. Yalnız bazı hususlar var onlarıda yazayım. Malawi türleri 1 erkek 4 dişi şeklinde olmalı dişi erkek oranı. Yoksa erkekler birbiriyle kavga ederler ve az sayıdaki dişilere hücum ederler Genelde bir erkek baskın çıkar diğerlerini yıldırır. Ama bol yavrulu kavgasız gürültüsüz akvaryum isterseniz en az 1e 4d şekline uymak lazım.
Diğer hususta ilk yavrulamalarda dişiyi kusturmamak en doğrusudur yoksa anaçlığa alışamaz. Diğer yumurta almalarında kendiliğinden atar. Bırakın ilk birkaç sefer kendisi bıraksın yavruları alışsın. Dişiyi ayırmak bir çaredir rahatça yüzebileceği alanı varsa uygundur. Orada kendisi çıkarsın yavrularını. Sonra dişiyi alıp akvaryuma bırakırsınız. Zamanla alıştıktan sonra dişinizi ilk iki hafta kusturmayın. 14.15 ve sonrası günlerde kusturulabilir.
Ama erkek dişi oranına bakmanız lazım. Anüs ve vent kontrolü denir buna. Balığı yakalayın ters çevirin tam alt yüzgeçlerinin olduğu hizalarda iki minik delik vardır. Dişilerde bu deliklerin birisi dar birisi geniş olur. Erkeklerde ikiside eşit olur. Ona göre erkek dişi oranını ayarlayın.
İcemanları (aysmen) çok severim çok uzun yıllar vazgeçemediğim türlerden birisi oldu. Erkeği tam boya geldiğinde ve üreme devresinde mükemmel bir renk alır. Ayrıca çok hareketli girişken balıklardır. Üremeye fazlasıyla mereklıdırlar
CallOfTheWild
kullanıcısına yanıt
Öncelikle bilgi paylaşımınız ve yardımarınız için teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi akvaryumda dişi erkek oranına revizyon getireceğim. 8-9 aydır bende balıklar. Çok küçüklerdi aldıklarımda, halada öyleler :) Yakın bir arkadaşım akvaryum düzmeyi planlıyor. Ona hediye edeceğim. Keza yabancıya vermek ziyadesiyle üzer beni.
Diğer bir husus ise; balığımın gebe olup olmadığıdır. Ağzının altı şişti. 3-4 gün yemek yemeden hava motorunun altında saklanıyordu. Erkeğiyle arada bir "çiftleşme dansı" yapıyordu ama diğer erkeklerde rahat bırakmadığı için yavrulama ünitesine aldım. Gözlemlerime göre ağzında bulunan daha doğrusu kesesinde ki şişlik azaldı gibi. Bende acaba erkeğinden ayırdım çiftleşmesi yarım mı kaldı veya strese girdi ve yavruları mı yedi? Bu tür sorular beliriyor kafamda...
Daha net resimler çekip koyacağım...
Bariz biçimde çenesi şişer. Ağzında çevirir yumurtaları o esnada bakarsanız görürsünüz. Yem yemiyorsa ağzı doludur. Gözlemlemek lazım. Dans ettiklerini görür görmez ayrılmaz zaten birkaç gün izlenip bakılır yumurta varmı yokmu dolumu boşmu. Ona göre ayrılır.