Ön edit; Ben normalde incelediğim bi pille alakalı bir yazı yazmak ve video çekmek istemiştim. Başlığı da onun için bu şekilde açtım ama burada tek bir pil tanıtıyorum, başlığı görüp gelenleri yanıltıyor olabilirim diye düşündüm. Kimseyi yanıltmamak için matkaplarda kullanabileceğiniz 18650 pilleri yazıyorum. Daha sonra konuyu okuyabilirsiniz; Matkaplarda yüksek akımlı(yüksek kapasiteli değil, yüksek akımlı) piller kullanmalıyız. Matkaba göre değişkenlik gösterir ama matkapta kullanılacak bir pilin en az 15 amper vermesi gerekir. (Laptoplardan çıkan pillerle matkap bataryası yapılmamalıdır.) Bazı bilinen modeller; 1) Sony VTC serisindeki tüm piller 2) LG HG2 3) LG HE2 4) LG HE4 5) LG HD2 6) Molicel P26A 7) LG HA1 (bu pil 1300 mAh'lık düşük kapasiteli bir pildir ancak 20 amper verebildiği için matkaplarda kullanılabilir) 8) Power-Xtra 18650-25P (aşağıda bahsettiğiM pil) Bunlardan başka da vardır ancak en yaygın olanlar bunlardır. Şimdi inceleyeme geçebiliriz; ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Merhaba arkadaşlar, matkap, e-sigara gibi çok yüksek güçlü uygulamalarda kullanılabilecek çok iyi bir INR pil tanıtacağım. Pilin adı; Power-Xtra 18650-25P Bu pilin kapasitesi 2500 mAh C değeri ise tam 12C. Yani 30 amper ile deşarj olabiliyor. 18650 boyutundaki bir pil için 30 amper çok iyi bir değer. Piyasada bu değeri sağlayabilen ve 2500 mAh üzerinde kapasiteye sahip olan sadece birkaç pil var; 1) Molicel 18650-P26A2600 mAh 35 amper (En ucuzu 10 dolar, şu an 80 lira) 2) Sony VTC5A 2600 mAh 30 Amper (En ucuzu 60 lira) 3) Power-Xtra 18650-25P 2500 mAh 30 Amper (En ucuzu 5 dolar, şu an 40 lira) Detaylıca incelemek isteyenler için datasheet; https://birikimpilleri.net/Resim/900600503343_1.pdf satın almak isteyenler için link; https://www.pilburada.com/power-xtra-px18650-25p---3.7v-2500-mah-li-ion-sarjli-pil---12c---30a Öncelikle bu pillerin ağırlığını, voltajını ve iç direncini ölçtüm. Bendeki 5 numune tamamen uyumlu. Elimdeki tüm pillerin iç direnci 13 mOhm. İç direncin uyumlu olması çok önemlidir. Bataryaların eş yaşlanmasını ve aynı performansı vermesini sağlar. Ağırlık ve açık devre voltajındaki uyum ise standart bir üretim olduğunu gösterir. Bunun dışında kapasite testleri yaptım. 1) Nominal kapasite testi. Pili 1250 mA ile 4.2 volta kadar CC-CV yöntemiyle şarj ettim. Şarj sonlandırma akımını ise 50 mA olarak seçtim. 500 mA ile pili 2.5 volta kadar deşarj ettim ve 2567 mAh kapasite sağladı. Grafiğe ve tabloya bakabilirsiniz; 5 numuneyi de aynı şekilde test ettim. Hepsi 2500 mAh ve üzeri kapasite sağlıyor. 2) Sonraki testte pilin maksimum devamlı deşarj akımını denedim ve VTC5A ile kıyaslamak istedim. yine ilk adımdaki gibi şarj ettikten sonra 30 amper ile 2.5 volta kadar deşarj ettim ve pil 2342 mAh kapasite sağladı ve maksimum 68 dereceye kadar ısındı. 68 derece yüksek görülebilir ancak bu kadar akım çekilen 18650 boyutundaki tüm piller en az bu kadar ısınır. Sıcaklık testinden ve yüksek akım testinden geçti. grafiğe ve tabloya bakabilirsiniz; 3) Normal hayatta pili 30 amperle kullanabiliriz ama bitene kadar hiç aralıksız kullanmayız. Bir matkap ya da elektronik sigarayı düşünün, dura dura kullanırız. Bisikleti düşünün her zaman tam yükte kullanılmaz. (Bisiklet için bu pil kullanılabilir ama çok tavsiye etmem daha farklı, daha yüksek kapasiteli, daha uzun ömürlü piller tavsiye ederim.) bu durumu simule edebilmek için 30 saniye 30 amperle deşarj edip, sonra 1.5 dk akım çekmeden bekledim. Bu senaryoyu pil bitene kadar tekrar ettim. Bu senaryoda pil 41 dereceye kadar ısındı ve toplam 2361 mAh kapasite sağladı. Bu çok iyi bir değer. Grafiğe ve tabloya bakabilirsiniz; Gerçek hayata en uygun test bence budur. 4) Bu testi pili zorlamamak için 20 amper ile 2.5 volta kadar test ettim. Bu senaryoda pil 2442 mAh kapasite sağladı ve 55 dereyece kadar ısındı. Bu değer de oldukça normal. Toplu test sonuçları şu şekildedir; Yorumum; Uygun fiyatlı kaliteli bir pildir. Batarya yapımında, matkaplarda, yüksek akım isteyen yerlerde sıcaklığa dikkat edilerek kullanılabilir. Videoyu izlemek isterseniz link aşağıda. Videoda burada anlattıklarımdan çok daha fazlası var. Yorumlarınız ve sorularınız varsa buradan ve Youtube'dan yazabilirsiniz. Her soruya dönmeye çalışıyorum. (Test etmemi istediğiniz pil varsa link atabilirsiniz, alabileceğim bir pilse, bende olan bir pilse test etmek, forumda paylaşmak ya da videosunu çekmek isterim) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi piladam -- 26 Temmuz 2022; 10:21:15 > |
Matkap İçin En İyi 18650 Pil Tavsiyesi
Matkaplar, evde ve atölyede çok yönlü araçlardır. Güçlü ve dayanıklı performansları için güvenilir pillere ihtiyaçları vardır. 18650 piller, yüksek kapasiteleri ve uzun ömürleri nedeniyle matkaplar için popüler bir seçimdir.
18650 pil seçerken dikkate alınması gereken birkaç önemli faktör vardır:
- Kapasite: Kapasite, pilin ne kadar enerji depolayabildiğini gösterir. Miliamper saat birimiyle ölçülür (mAh). Matkaplar için en az 2500 mAh kapasiteli piller tercih edilmelidir.
- Voltaj: 18650 pillerin nominal voltajı 3,7 Volttur. Matkaplar genellikle 12 Volt veya daha yüksek voltajlarda çalışır. Birden fazla 18650 pili seri halde bağlayarak daha yüksek voltajlar elde edilebilir.
- Akım: Akım, pilin ne kadar güç sağlayabileceğini gösterir. Amper birimiyle ölçülür (A). Matkaplar için en az 10 Amper sürekli akım sağlayan piller tercih edilmelidir.
- Şarj edilebilirlik: 18650 piller yeniden şarj edilebilir olmalıdır. Şarj edilebilir piller, uzun vadede önemli maliyet tasarrufu sağlar.
En İyi 18650 Pil Önerileri
İşte matkaplar için en iyi 18650 pil önerilerinden bazıları:
- Samsung INR18650-30Q
- LG INR18650-MJ1
- Panasonic NCR18650B
- Sanyo NCR18650GA
- Sony VTC6A
Yukarıda listelenen piller, yüksek kapasite, güçlü akım ve uzun ömür gibi özelliklere sahiptir. Matkaplarınızı en iyi şekilde çalıştıracak güvenilir ve dayanıklı piller arıyorsanız, bu önerileri göz önünde bulundurun.
Matkap Kömürü Biterse Ne Olur?
Matkap kömürü bittiğinde, matkap çalışmayı durduracaktır. Matkap kömürü, matkap motoruna güç sağlamak için kullanılan karbon çubuklardır. Zamanla aşınırlar ve sonunda değiştirilmeleri gerekir. Matkap kömürü bitmeden önce değiştirilirse, matkabın ömrü uzatılabilir ve daha verimli çalışması sağlanabilir.