Çocukken namaz kılıyordum. Çok sıkılıyordum. Bir an önce kılsak da bitsek falan. Çok hızlı kılıyordum. Ondan sonra içimden diyordum ya bu ne saçma sapan işler yat kalk falan. Ondan sonra da ateist oldum zaten. Böyle. |
Neden Ateist Oldum?
Ateizm, bir tanrının veya tanrıların varlığına inanmama durumudur. Ateist olan kişiler, nedenlerine bağlı olarak çeşitli nedenlerden dolayı inançsız hale gelebilirler.
Mantıksal Nedenler:
- Bazı insanlar, tanrının varlığına dair kanıt bulunmadığına inanırlar. Evrenin karmaşıklığının kendi kendini düzenleyen doğal süreçlerle açıklanabileceğini düşünürler.
- Ayrıca, tanrı kavramının mantıksal çelişkiler içerdiğine işaret edebilirler. Örneğin, her şeye kadir bir tanrının neden kötülüğe izin verdiğini ya da neden maddi dünyadan bağımsız olduğunu sorgularlar.
Bilimsel Nedenler:
- Bilimsel ilerlemenin, dini inançların birçoğunu çürüttüğüne inan birçok ateist vardır. Örneğin, evrim teorisi, türlerin ilahi yaratılışla değil, doğal seçilimle geliştiğini öne sürmektedir.
- Ayrıca, nörobilim, dini deneyimlerin beyindeki fiziksel süreçlerle açıklanabileceğini göstermiştir.
Felsefi Nedenler:
- Bazı ateistler, dinlerin dogmatik ve inanç temelli doğasını reddederler. Akıl ve kanıt üzerinde durarak, tüm iddiaların eleştirel bir şekilde incelenmesi gerektiğine inanırlar.
- Ayrıca, dinlerin sıklıkla ayrımcılığa, çatışmaya ve baskıya yol açtığını savunabilirler.
Kişisel Nedenler:
- Bazı kişiler, dini inancın kendilerine kişisel olarak hitap etmediğini fark ederler. Geleneksel dini uygulamaları sıkıcı veya anlamsız bulabilirler.
- Diğerleri, dini otorite figürlerinden veya kurumlardan hayal kırıklığına uğramış olabilirler.
Bunlar, insanların ateist olmasının yalnızca birkaç nedenidir. Herkesin inancını veya inançsızlığını şekillendiren kişisel bir yolculuğu vardır.