Şimdi Ara

neden insanlar kendi arabasının fanatikliğini yapar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.420
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sıfır araba almak için araştırıyorum bir süredir. bu konuda en populer forum olan donanımhabere de bu nedenle üye oldum.
    günlerdir mevcut konuları okuyorum, yeni konu açıyorum fakat kullanıcılardan bir şeyler öğreneceğime, bilgileneceğime iyiden iyiye aklım karıştı.
    yüzlerce model var piyasada tamam, herkesin zevki de farklıdır bu da tamam ama bu zevkler tasarım ve konfor gibi göreceli durumlar için geçerli değil midir?
    güç, performans, güvenlik, yakıt tüketimi gibi konular kişiden kişiye bu kadar farklılık gösterebilir mi?

Herkes kendi arabası neyse onu öneriyor, onu göklere çıkartıyor.
    birinin "beş para etmez, hayatta binmem, kimseye önermem" dediği arabayı bir başkası "sınıfının en iyisi, mükemmel ötesi, eşsiz" falan gibi yüceltebiliyor.

Az çok insan psikolojisinden anlarım; insan yüksek bedel karşılığında aldığı bir şeyi her geçen an daha da içselleştirir ve ona biçtiği değer giderek artar. onun kusurlarını daha az, iyi yanlarını daha çok görmeye başlar.
    Fakat bu duygunun boyutu abartılırsa fanatizme dönüşür.
    tamam sahip olduğun ürünün mevcut ve aşikar kusurunu görmezden gelebilirsin ama başkasına da aynı ürünü önerirken bu kusuru söylememek, yokmuş gibi davranmak nedir?

Sanırım biraz da şansa bırakıp "teknik veriler"e güvenerek bir kaç gün içinde alacağım arabamı.
    Herkese ve her görüşe saygıyla...

• Kimsenin etkisinde kalmadan, gönlünde, bütçene göre hangisi yatıyorsa onu al.. şimdiden Hayırlı olsun diyorum.
  • Her aracın olumlu yönü olduğu kadar olumsuz yönü var. Mühim olan senin için önemli olanları belirleyip tercih yapman. Herkesin dediğinden ziyade kendi önemsediklerine göre tercih yaparsan yanılmaz ve kimseyi de suçlamazsın.
  • Kuş beyinli oldukları için...

genel görüş için ise bizzat model forumlarını inceleyin örn. focusclub,i30club,****,mazdaclubtr,golf6 diye uzayıp giden bir sürü topluluk var buralar daha objektif
  • Fanatiklik tespitiniz bence yerinde ve doğru.Hatta bu sadece otomobil hususunda değil sahip olunan ne varsa yurttaşımız anında onun bir numaralı fanatiği olma yolunda hızla ilerliyor.
    Örnekler aslında çok açık.Akaryakıt zammı geldiğinde müthiş tepkiler geliyor forumdaşlardan ancak şehir içi ve dışı ne kadar tüketiyorsunuz diye sorsak ne dip değerler geliyor görseniz güldürüyor bile bazıları.
    Benzinli olup neredeyse dizelden hatta LPG den az tüketenler , dizel olup neredeyse 2 küsürlü değerlere inenler gırla.Bunlar yalan mı söylüyor diyorum ben?Elbette hayır ancak o ana kadar yakalanmış en alt değerlerini yarıştırıyor insanlar.
    Yani sıfır bagaj rampa aşağı çok olan yollardaki tüketim değerleri motor sıcakken düz eğimsiz tarzı motoru yormayacak koşullardaki tüketim değerleri gibi gibi..

Bununda ispatını yine aynı forumda bulmak kolay.Örneğin x marka x model aracının benzinli olmasına rağmen ne kadar az yakıt tükettiğini ısrarla yazan arkadaşa yine aynı marka ve model aracı kullanan arkadaştan çok zıt bir cevap gelmesi gibi.Vatandaş

- abii benima araç dizellera taş çıkartır.Dizeller bile kışın 7-8 lt gibi değerlere çıkıyor zaten benimki 7,5 lt yakıyor
    diyor
    ardından
    - ya arkadaş aynı araç bende de var (yada akrabamda) 10 lt nin altını göremedik

diyor
    kimilerinin şehir dışiında zor gördüğü değerleri bazıları şehir içinde (35 km üstü ortalam hız ile) çok rahat yakaladığını söyleyebiliyor

Hatta x marka bir araba sahibi o x markadanın ne kadar arabası varsa onun bir numaralı avukatı oluyor.Başka birisi olumsuz bir mesaj yazdıysa yalancılıkla ve markayı karalama amaçlı mesaj yazmakla suçlayabiliyor.Özellikle bir firmanın fanatikleri bunu hep yapıyor.Söylemeyeyim iş polemiğe çabucak dönüşür

Sıfır araç alacaksanız :
    - Yılda ne kadar km yapacaksınız? 10.000 km üstünü rahat görürüm diyorsanız aradaki fark 5-6 bini geçmemek şartıyla dizel değilse benzin veya +LPG düşünebilirsiniz

- Aracı genelde ne amaçla kullanacaksınız ? Ara sıra arazi koşulları köy yolları tepecem diyorsanız SUV-Crossover tarzı yerden yüksek araç düşünebilirsiniz.

-MTV ve ekonomi önemli ama arabada dediğinde basınca gidecek diyorsanız 1,6 turbo dizel düşünebilirsiniz

- Genişlik konfor bagaj genişliği 5-7 koltuk seçenekleri otomatik yada düz vites

bunların tamamını düşündüğünizde seçenekleriniz oldukça azalacaktır

Şimdiden hayırlı uğurlu olsun Allah kaza bela vermesin

• quote:

Orijinalden alıntı: sienaumut

Her aracın olumlu yönü olduğu kadar olumsuz yönü var. Mühim olan senin için önemli olanları belirleyip tercih yapman. Herkesin dediğinden ziyade kendi önemsediklerine göre tercih yaparsan yanılmaz ve kimseyi de suçlamazsın.

tabi ki her insanın öncelikleri farklıdır. konu bu değil zaten...
    tekrar açıklayayım;
    tasarım ve konfor görecelidir. kimi bmw'nin tasarımını sever, bir başkası renault'nun. buna kimse bir şey diyemez, zevk meselesidir.
    başka bir örnek de, birinin konforlu bulduğu bir aracın yumuşak süspansiyonları ya da yere yakın koltukları, sert süspansiyon ve yüksek koltuklu araçta rahat eden birisine çok konforsuz gelebilir.

Fakat güvenlik donanımları ve kabiliyeti göreceli değildir.
    Aynı şekilde performans da öyle. 0-100 km'ye 13-14 sn'de çıkan ya da 140-150 torklu c sınıfı bir araca kim seri ve atak diyebilir? ama diyorlar işte!
    anladın mı?

Hadi bunlar teknik verilerle sabit zaten o nedenle bilinçli biri söylentilerle yanılmaz. ama asıl sorun uzun kullanıcı deneyimlerşi gerektiren konularda objektif olunamaması.
    mesela sözkonusu bir otomatik şanzımanın kronik sorunları var mı, zamanla mutlak sorun çıkartıyor mu?

ya da bahsi geçen bir motorun performansı bir zaman sonra düşüyor mu, sorun çıkarmaya mı başlıyor?

biri diyor ki aracımın motoru şöyle bozuldu, öteki hayır diyor bozulamaz, çünkü benimki hiç bozulmadı. cevaba bakın şimdi!

• quote:

Orijinalden alıntı: aob_hatay

Fanatiklik tespitiniz bence yerinde ve doğru.Hatta bu sadece otomobil hususunda değil sahip olunan ne varsa yurttaşımız anında onun bir numaralı fanatiği olma yolunda hızla ilerliyor.
    Örnekler aslında çok açık.Akaryakıt zammı geldiğinde müthiş tepkiler geliyor forumdaşlardan ancak şehir içi ve dışı ne kadar tüketiyorsunuz diye sorsak ne dip değerler geliyor görseniz güldürüyor bile bazıları.
    Benzinli olup neredeyse dizelden hatta LPG den az tüketenler , dizel olup neredeyse 2 küsürlü değerlere inenler gırla.Bunlar yalan mı söylüyor diyorum ben?Elbette hayır ancak o ana kadar yakalanmış en alt değerlerini yarıştırıyor insanlar.
    Yani sıfır bagaj rampa aşağı çok olan yollardaki tüketim değerleri motor sıcakken düz eğimsiz tarzı motoru yormayacak koşullardaki tüketim değerleri gibi gibi..

Bununda ispatını yine aynı forumda bulmak kolay.Örneğin x marka x model aracının benzinli olmasına rağmen ne kadar az yakıt tükettiğini ısrarla yazan arkadaşa yine aynı marka ve model aracı kullanan arkadaştan çok zıt bir cevap gelmesi gibi.Vatandaş

- abii benima araç dizellera taş çıkartır.Dizeller bile kışın 7-8 lt gibi değerlere çıkıyor zaten benimki 7,5 lt yakıyor
    diyor
    ardından
    - ya arkadaş aynı araç bende de var (yada akrabamda) 10 lt nin altını göremedik

diyor
    kimilerinin şehir dışiında zor gördüğü değerleri bazıları şehir içinde (35 km üstü ortalam hız ile) çok rahat yakaladığını söyleyebiliyor

Hatta x marka bir araba sahibi o x markadanın ne kadar arabası varsa onun bir numaralı avukatı oluyor.Başka birisi olumsuz bir mesaj yazdıysa yalancılıkla ve markayı karalama amaçlı mesaj yazmakla suçlayabiliyor.Özellikle bir firmanın fanatikleri bunu hep yapıyor.Söylemeyeyim iş polemiğe çabucak dönüşür

Sıfır araç alacaksanız :
    - Yılda ne kadar km yapacaksınız? 10.000 km üstünü rahat görürüm diyorsanız aradaki fark 5-6 bini geçmemek şartıyla dizel değilse benzin veya +LPG düşünebilirsiniz

- Aracı genelde ne amaçla kullanacaksınız ? Ara sıra arazi koşulları köy yolları tepecem diyorsanız SUV-Crossover tarzı yerden yüksek araç düşünebilirsiniz.

-MTV ve ekonomi önemli ama arabada dediğinde basınca gidecek diyorsanız 1,6 turbo dizel düşünebilirsiniz

- Genişlik konfor bagaj genişliği 5-7 koltuk seçenekleri otomatik yada düz vites

bunların tamamını düşündüğünizde seçenekleriniz oldukça azalacaktır

Şimdiden hayırlı uğurlu olsun Allah kaza bela vermesin

siz de çok güzel örneklemişsiniz.

ayrıca araba alacaklar için yaptığınız kategorileştirme için de teşekkürler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sanki aracı satın alırken numune bazında bedava alıyorlarda bu kadar reklam yapıyorlar

-sıfır tavsiyesi aynı araç
    -ikinci el tavsiyesi aynı araç
    -dizel tavsiyesi aynı araç
    -benzinli tavsiyesi aynı araç
    -hb tavsiyesi aynı araç
    -sedan tavsiyesi aynı araç
    -donanım tavsiyesi aynı araç
    -f/p tavsiyesi aynı araç

Arabanın ARTIlarını bir kere söylersin olur biter,suyu kaçırmanın ve forumdakileri rahatsız etmenin yolu yok

• ben genelde motor tavsiye ediyorum araç seçimi tamamen kişisel bir tercih 1.3 dizel motor puntodada var astradada var
    aralarında 15-20 binliralık bir fark var mesela renault nissan ortak kullanıyor 1.5 dci motor mükemmel bir motor bana kalırsa
    ha ben renault kullanıyorum aracım 2009 model grand tour fakat tıkırtı zıngırtı eksik olmuyor bozuk yollarda
    ben zaten bu kadar sese falan takılmıyorum ama takılan olabilir o yüzden motor tavsiye ediyorum genelde araç tercihi kişiye kalsın.
  • Senin para verip aldığın arabayı ömrü hayatında binmemiş yolda görse tanimiycak adam gelip burda ise yaramaz diyor sende o salaga kıl oluyorsun cvp veriyorsun bunada fanatiklik deniyor. ( bu konuyla ilgili her başlığa aynı cvbi yazmaktan bıktım:)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: hard_hacker

Senin para verip aldığın arabayı ömrü hayatında binmemiş yolda görse tanimiycak adam gelip burda ise yaramaz diyor sende o salaga kıl oluyorsun cvp veriyorsun bunada fanatiklik deniyor. ( bu konuyla ilgili her başlığa aynı cvbi yazmaktan bıktım:)

cevap vermeme konusunda katılıyorum ama sorun şu ki; bu mesajlar yüzünden forum çöplüğe dönüşüyor ve insan aradığı cevabı bulamaz hale geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: deBergerac

quote:

Orijinalden alıntı: hard_hacker

Senin para verip aldığın arabayı ömrü hayatında binmemiş yolda görse tanimiycak adam gelip burda ise yaramaz diyor sende o salaga kıl oluyorsun cvp veriyorsun bunada fanatiklik deniyor. ( bu konuyla ilgili her başlığa aynı cvbi yazmaktan bıktım:)

cevap vermeme konusunda katılıyorum ama sorun şu ki; bu mesajlar yüzünden forum çöplüğe dönüşüyor ve insan aradığı cevabı bulamaz hale geliyor.

Evet orası oyle en temizi forumda bilgi toplayacaksin özellikle kullanıcı yorumlarını dikkate alacaksın test sürüsünden sonra karar vereceksin
  • Ehe ehe... İnsanlar binbir tercihten kendilerine uygun arabayı seçiyorlar. Çok para verdikleri için psikolojik olarak kendilerini haklı çıkarmak istiyorlar. Arabalara çok bağlanıp, onları çok sevip, diğer arabalara onları üstün tutmak şeklinde bir sonucu oluyor. Bir çok kişi için zaten arabaları kendileri için en doğru tercih. Buna şartlanma da ek olunca, fanatiklik oluşuyor...

Ben Saab'ları severim mesela. Eskiden bir Saab'ım vardı. Kullanırken de çok severdim. Arabam gidince ardından gözüm doldu. Sonrasında BMW Z4, Ford S-max, Focus kullandım. Şimdi de A3 cabrio ve Legacy kullanıyorum. Ama Saab'ın o zevkini özlüyorum. O yüzden armayı imzamda taşıyorum...

Benden diğer forum halkına örnek olsun:

Legacy'nin konforundan çok çok memnunum. Limuzin gibi diz mesafesi, aşırı sessiz. Çok başarılı bir yol tutuşu var. Ancak; Petrol kuyumun olması lazım. Şehir içinde sakin kullanırsam ve trafik çok yoğun değilse 12.5lt yakıyor! Karda Hiç yan eğim alınca yan yan kayan araba görmemiştim, bizim araba yan eğimi aldı mı durduğu yerde yan yan kayıyor! Kar lastiksiz idare etmek mümkün değil kısaca... Bir de tabii inanılmaz hantal bir araba... Bunları bilerek alır mıydım? Ben aldığımda ÖTV zammı öncesi 82.000TL idi. Dakka durmaz gene alırdım. Bu fiyata bu konfor, lüx yok. Şu anki fiyatı 122.000TL. Alır mısın? Hayatta almam...

Audi A3 Cabrio'dan genel olarak çok memnunum. Tüm beklentilerimi karşılıyor. Çok yakmıyor, çok kaçıyor... DSG şanzıman da çok keyifli; ama bende de kavrama sorunu var. Parçam bu hafta geliyor. Garantiden değişecek. Bakalım değişince sorunum çözülecek mi? Gelecekte beni kavrama ve / veya şanzımandan ne bekliyor hiç bilmiyorum. Bu arabanın gıcık yanı da bu işte... ÖTV zammı öncesi arabanın sıfırı 52.000 Euro idi. Şimdi daha çoktur. Bu parayı verir misin? Hayatta vermem. Ben ikinci el 9000km'de 32.000 Euro'ya almıştım...

• ömrü hayatında başka arabaya binememiş oldukları için en iyisine bindiklerini sanırlar
  • bunun bir benzeri de futbol fanatizmi. aklıma "oğluma ne söyliycem" diye hüngür hüngür ağlayan adam geliyor hep.. sür arabanı, git stada izle maçını. o kadar. neyin fanatizmi bu. iş-güç yok fanatiklik yapmaya yer arıyoruz. bir de iphone fanatizmi çıktı. çok sıkıcı ve gereksiz şeyler bunlar
  • 5 parmağın 5 ide bir değil herkezin bir tercihi var ve yaptıkları tercihden memnunlar ki seninde aynı tercihi yapmanı istiyorlar ama asıl sorun senin hangisini daha çok istedigin bence hangi arabayı alayım diye soracagına arabayı sen araştır sadece bu arabanın artı eksi yönlerini bilenlerin söylemesini iste sonuca daha rahat gideceksin ;)
  • Kendi araçlarının fanatikliğini yapanları geçtim, belli markaları-modelleri kötülemek için çaba harcayan insanlar var..
    Kendi aracıyla aynı sınıfta olduğu için rakip olarak görmüş, bi şekilde ezmeye çalışıyor işte.. Daha iyisini "satın alarak elde edemediği için" aynı sınıftaki rakipleri kötüleyerek "ben iyisine sahibim" mesajı vermeye çalışıyor..

Küçük insanlar.. Klasik tabirle "ezikler"..
  • eziklik
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bay KospiR

Kuş beyinli oldukları için...

+
  • Önerileri dinleyip hoşuna gideni alacaksın, kendin ölçüp biçmedikten sonra her türlü zararı sana olur bu işin.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.