Şimdi Ara

NOTEBOOK PİL ŞARJ UYARISI VE KAPANMA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
29.117
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • laptop eskiden %10 pil seviyesi kaldığında uyarı veriyordu.%5te kritik görünüyordu ve alttaki ışığı yanıp sönüyodu arkadaşlar.ama birkaç aydır pil seviyesi %20lerdeyken bilgisayar kendini kapatıyor ve hazırda bekletmeye alınıyor.son zamanlarda tam önemli bir iş yaparken zart zurt kapanan makine acayip sinirimi bozdu.gelişmiş güç ayarlarından baktıgımda ayarlara herşey tamam görünüyor.ne yapmalıyım??

• yok mu bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar.forumda yeniyim acaba ondan mı cevap gelmiyo.
    1 yıl olmadı bilgisayarı alalı garantiye mi göndermeliyim.acaba pil daha yarım saat 45 dak var derken kapanmasının sebebi nedir?napmalıyım
  • anlaşıldı kimse yazmıyo...hiç mi bilen yok
  • Merhaba Arkadaşım,

Laptopunun modelini ve laptopu kaç senedir kullandığını yazarsan sana yardımcı olabilirm.
  • teşekkürler setsujin.
    bilgisayar acer extensa 5635z, 2GB Ram,pentium t4300,256 lık ekran kartıyla elime 9 ay kadar önce ucuza gecen bir bilgisayar.ama yanlıs anlama 2. el almadım.sıfır aldım.
    bir ara çalıştırırken pili içinde tutmuyodum ama belli aralıklarla tam şarj-deşarj yapıyodum.servise mi göndermeliyim?yaklasık bi 30-40 dak.lık ömrünü yemiş resmen pil
  • güç yönetiminden onun ayarı var. büyük ihtimal ayarı degişmiştir.%5 getirirseniz sorun çözülür.
  • Şimdi bir dakika, kısaca anlatmış olduğunuz mesajda pilinizi kısmende olsa doğru kullanmış gözüküyorsunuz.

Evet, Lithium-İon pillerin belli bir Şarj-Deşarj dengesi mevcuttur, ancak bir yıldan kısa bir sürede bir pilin ömrünün bu derece azalması normal değildir. Şayet Güç Seçeneklerinde yapılmış bir ayar değişikliğinin bu duruma yol açması dışında. Li-Ion piller anot karbondan oluşur, katot bir metal oksittir ve elektrolit ise bir organik solvent içinde lityum tuzundan oluşur. Kısaca, Li-Ion piller diğer şarj edilebilir pillere oranla daha güçlüdürler. Bu kadar kısa sürede bozulması pek mümkün değildir. Ancak kullanım bu konuda çok önemlidir.

Li-Ion piller kullanılmadıkları zaman serin bir ortamda, yarı dolu olarak saklanmalıdırlar. Tam şarjlı olarak beklerse Li-Ion piller her yıl kapasitelerinin yaklaşık olarak %20'sini kaybeder, bu kayıp %40 dolu olarak bekletilirse yılda %4'e düşer. Ve Notebook'unuzun pilini bir daha ki sefere bu şekilde muhafaza ediniz.

Li-Ion pillerin tam boşaltılarak tekrar şarj edilmeleri ömürlerini kısaltır ( Esasında bu işlem her türlü gerçekleşecektir. ) Pratikte bu piller 300 ile 500 tam şarj ömrüne sahiptirler. Uygun koşullarda Li-Ion pillerde bellek etkiside yoktur...

Kullanım talimatı olarak Notebook'unuzu sürekli Şarj konumunda ( AC Güç Konnektörü ) ile kullanmanız, pilin içerisindeki enerjinin ( Lithium atomlarının ) bayatlamasını sağlayacaktır. Peki bu şekilde kullanmayacaksak nasıl kullanacağız? Pili sürekli Şarj-Deşarj etmekte kullanım ömrünü kısaltacaktır. ( Li-Ion atomlarının zaman içerisinde donarak işlevselliğini yitirmesi olayıdır. Kısacası bayatlama kavramıdır. Ve bu sebepten dolayı belli bir süre sonra pillerin atomlarının donması ( mAH ) tam kapasite şarj olmasını engelleyecektir. Bu sebeple pillerin yıllar geçtikçe doluluk seviyesi azalmaktadır. Örn;1 yıl tam kapasite ile kullanılmış bir pilin doluluk seviyesi % 99 ise ( mAH ) ile 3 yıl sonra kullanılmış pilin seviyesi %94 olacaktır. Kısacası aynı değildir.) O sebeple Li-Ion pilinizi Notebook ile kullanırken haftada sadece bir kere tam olarak Deşarj ediniz, daha sonra AC Güç konnektörüne bağlı şekilde kullanınız ve bu döngüyü bu şekilde tekrar ediniz.

Not: AC Güç konnektörü ile Notebook asla çalıştırılmamalıdır. ( Pil Notebook'ta barınmadığı takdirde. )

O sebeple pilinizin bu kadar kısa sürede bozulduğunu düşünmüyorum, elbette Notebook'unuzun içerisinde ( Notebook'ların içerisinde ) bir Şarj/Deşarj devresi ( Battery Charger Board ) bulunmaktadır, bu devrenin amacı tam da sizin bahsettiğiniz üzere kritik pil seviyesi uyarılarının ayarlanması, sistemin uygun pil seviyesinde kapatılması gibi durumları kontrol etmek üzere tasarlanmıştır. Ve en önemlisi, pilinizi tam kapasite ile şarj olmasını bu devre sağlamaktadır. Bu devrede şayet problem oluşmuş ise Lithium-Ion pilinizden öte Notebook'unuzda da sorun olabilir. Şayet sadece garantiye gönderirseniz pilinizin değiştirilmesinden şikayette bulunmayınız, tüm ihtimalleri göz önünde bulundurulmalıdır. Siz öncelikli olarak resimde görüldüğü üzere Güç seçeneklerinin ''Uyarılar'' sekmesinden ''Kritik Pil seviyesi'' vb. seçeneklerin hepsini minumum konuma getiriniz. ( ( % 1 ) olarak konumlandırınız. ) Ve durumu tekrardan test ediniz. Sonuç değişmediği takdirde, servise göndermenizde yarar vardır. Bir de batarya Şarj/Deşarj devresinde oluşmuş bazı sorunlar, Notebook'un pil seviyesinin doğrudan sıfırlanmasına olanak tanır, kontrol edemeyecektir. Notebook'unuz birden bire mi kapanmakta ? Yoksa ''Windows Bekletiliyor...'' yazısımı karşınıza çıkmakta ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 2 Ekim 2010; 16:22:11 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Laptop Şarj Problemi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: makedonn

Şimdi bir dakika, kısaca anlatmış olduğunuz mesajda pilinizi kısmende olsa doğru kullanmış gözüküyorsunuz.

Evet, Lithium-İon pillerin belli bir Şarj-Deşarj dengesi mevcuttur, ancak bir yıldan kısa bir sürede bir pilin ömrünün bu derece azalması normal değildir. Şayet Güç Seçeneklerinde yapılmış bir ayar değişikliğinin bu duruma yol açması dışında. Li-Ion piller anot karbondan oluşur, katot bir metal oksittir ve elektrolit ise bir organik solvent içinde lityum tuzundan oluşur. Kısaca, Li-Ion piller diğer şarj edilebilir pillere oranla daha güçlüdürler. Bu kadar kısa sürede bozulması pek mümkün değildir. Ancak kullanım bu konuda çok önemlidir.

Li-Ion piller kullanılmadıkları zaman serin bir ortamda, yarı dolu olarak saklanmalıdırlar. Tam şarjlı olarak beklerse Li-Ion piller her yıl kapasitelerinin yaklaşık olarak %20'sini kaybeder, bu kayıp %40 dolu olarak bekletilirse yılda %4'e düşer. Ve Notebook'unuzun pilini bir daha ki sefere bu şekilde muhafaza ediniz.

Li-Ion pillerin tam boşaltılarak tekrar şarj edilmeleri ömürlerini kısaltır ( Esasında bu işlem her türlü gerçekleşecektir. ) Pratikte bu piller 300 ile 500 tam şarj ömrüne sahiptirler. Uygun koşullarda Li-Ion pillerde bellek etkiside yoktur...

Kullanım talimatı olarak Notebook'unuzu sürekli Şarj konumunda ( AC Güç Konnektörü ) ile kullanmanız, pilin içerisindeki enerjinin ( Lithium atomlarının ) bayatlamasını sağlayacaktır. Peki bu şekilde kullanmayacaksak nasıl kullanacağız? Pili sürekli Şarj-Deşarj etmekte kullanım ömrünü kısaltacaktır. ( Li-Ion atomlarının zaman içerisinde donarak işlevselliğini yitirmesi olayıdır. Kısacası bayatlama kavramıdır. Ve bu sebepten dolayı belli bir süre sonra pillerin atomlarının donması ( mAH ) tam kapasite şarj olmasını engelleyecektir. Bu sebeple pillerin yıllar geçtikçe doluluk seviyesi azalmaktadır. Örn;1 yıl tam kapasite ile kullanılmış bir pilin doluluk seviyesi % 99 ise ( mAH ) ile 3 yıl sonra kullanılmış pilin seviyesi %94 olacaktır. Kısacası aynı değildir.) O sebeple Li-Ion pilinizi Notebook ile kullanırken haftada sadece bir kere tam olarak Deşarj ediniz, daha sonra AC Güç konnektörüne bağlı şekilde kullanınız ve bu döngüyü bu şekilde tekrar ediniz.

Not: AC Güç konnektörü ile Notebook asla çalıştırılmamalıdır. ( Pil Notebook'ta barınmadığı takdirde. )

O sebeple pilinizin bu kadar kısa sürede bozulduğunu düşünmüyorum, elbette Notebook'unuzun içerisinde ( Notebook'ların içerisinde ) bir Şarj/Deşarj devresi ( Battery Charger Board ) bulunmaktadır, bu devrenin amacı tam da sizin bahsettiğiniz üzere kritik pil seviyesi uyarılarının ayarlanması, sistemin uygun pil seviyesinde kapatılması gibi durumları kontrol etmek üzere tasarlanmıştır. Ve en önemlisi, pilinizi tam kapasite ile şarj olmasını bu devre sağlamaktadır. Bu devrede şayet problem oluşmuş ise Lithium-Ion pilinizden öte Notebook'unuzda da sorun olabilir. Şayet sadece garantiye gönderirseniz pilinizin değiştirilmesinden şikayette bulunmayınız, tüm ihtimalleri göz önünde bulundurulmalıdır. Siz öncelikli olarak resimde görüldüğü üzere Güç seçeneklerinin ''Uyarılar'' sekmesinden ''Kritik Pil seviyesi'' vb. seçeneklerin hepsini minumum konuma getiriniz. ( ( % 1 ) olarak konumlandırınız. ) Ve durumu tekrardan test ediniz. Sonuç değişmediği takdirde, servise göndermenizde yarar vardır. Bir de batarya Şarj/Deşarj devresinde oluşmuş bazı sorunlar, Notebook'un pil seviyesinin doğrudan sıfırlanmasına olanak tanır, kontrol edemeyecektir. Notebook'unuz birden bire mi kapanmakta ? Yoksa ''Windows Bekletiliyor...'' yazısımı karşınıza çıkmakta ?

abi teşekkür ederim.li-ion pil konusunda bayagı bilgiye sahipsin.dediğin gibi güç seçeneklerini değiştirmek için girdiğimde sadece düşük pil düzeyini %1 yapabiliyorum.kritik pil düzeyini değiştirmiyor bilgisayar.%5 görünüyor kritik pil düzeyi ama o rakamı değiştirdiğinde yine 5 oluyor
    birde beni bi ara çok fazla şarj-deşarj kullandım bazen de bataryasız

şimdi ben servise göndersem istanbuldaymış.hani dediniz ya gönderirsen sadece pil değişiminden bahsetme ne demeliyim başka?

• Yeni nesil bilgisayar bataryalarının uzun ömürlü olması için;
    1. pil seviyenizi %5 hatta %7 seviyesinin altına inmesine izin vermeden şarj etmeniz gerekir.
    2. pili çıkartıp saklamak istediğiniz zaman %40-%50 seviyesine getirip saklamalısınız.
    3. pili haftada en az 1 kez (%5-%7 seviyesine kadar) deşarj-şarj yapınız.

BatteryBar programını BURADAN indirerek çalıştırıp bataryanızın yıpranma oranına bakabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cªn

Yeni nesil bilgisayar bataryalarının uzun ömürlü olması için;
    1. pil seviyenizi %5 hatta %7 seviyesinin altına inmesine izin vermeden şarj etmeniz gerekir.
    2. pili çıkartıp saklamak istediğiniz zaman %40-%50 seviyesine getirip saklamalısınız.
    3. pili haftada en az 1 kez (%5-%7 seviyesine kadar) deşarj-şarj yapınız.

BatteryBar programını BURADAN indirerek çalıştırıp bataryanızın yıpranma oranına bakabilirsiniz.

teşekkür ederim ama gerçekten hor kullanmadım ben asında dediklerini her zaman olmasa da genellikle diyeyim yaptım.9 aylık bir bilgisayar sonuçta..battery bar kurulmadı bu arada indirdim ama hata verdi kurulumda.

• Siz, garanti firmasına bir kaç ay önce yeni bir Notebook edindim, ancak yakın zamanda bu tür bir sorunla karşılaştım. Muhtemelen batarya adına bir sorun mevcut, üretim hatası olma ihtimalide mevcut. Gerçi bu tür sorunlar kalibrasyon ile birlikte aşılabilmekte ancak siz garantiye vermeden herhangi bir işlem gerçekleştirmeyiniz...
  • acer teknik servisi aradım.istanbuldaymış.durumu anlattım.bana tam dolu pil ile bios modunda bekletin bilgisayarı 30 dakikanın altındaysa kapanma süresi bizi arayın dediler.benim makine en son 35te idi hala kapanmamıştı ben kendim kapattım.Aradım tekrar süreden bahsettim onlarda yapabileceğimiz bir şey yok cunku donanımsal bir sorun yok görünüyor dedi.windows 7 kullanıyosanız onla alakalı olabilir falan dedi.Ben de azınıza ediyim hani 1 yıl pil garantiğniz vardı dedim.
    Tabi öyle demedim ama nefret ettim acerdan da sevisinden de

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zorba58 -- 28 Ekim 2010; 22:26:55 >

• Geçmiş mesajlarımda bahsettiğim gibi sorun yalnız piliniz de olmayabilir. Şarj/Deşarj devresi vb. Notebook'unuzun iç aksamında oluşmuş donanımsal bir sorun bu durumu oluşturmuş olabilir. O sebeple servisi aramayın, günde bilmem kaç yüz kişi aramakta, baştan savmak için birçok söz söylenmektedir. Siz doğrudan servisine gidin, sorununuzu kendi lehinize olabilecek bir dille ( Politik ) bahsedin ve servise bırakmaya çalışın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: makedonn

Geçmiş mesajlarımda bahsettiğim gibi sorun yalnız piliniz de olmayabilir. Şarj/Deşarj devresi vb. Notebook'unuzun iç aksamında oluşmuş donanımsal bir sorun bu durumu oluşturmuş olabilir. O sebeple servisi aramayın, günde bilmem kaç yüz kişi aramakta, baştan savmak için birçok söz söylenmektedir. Siz doğrudan servisine gidin, sorununuzu kendi lehinize olabilecek bir dille ( Politik ) bahsedin ve servise bırakmaya çalışın.

Evet çok haklısınız.Bios modda yaptırdıgı testten sonra güya donanımsal arıza kabul etmiyor.Teknik servis İstanbuldaymış ama ben Ankaradayım.Ya buradan bir servis araştıracam parasıyla yaptırıcaz.Ya da böyle kabul edecez makineyi makedonn kaptan

• ben 2 yıldır hiç şarjdan çıkarmadan 7/24 prizde kullanıyorum. laptop da casper ama pil ömrünü yedi galiba. şarjı %100 den 45dka da bitiyor. ama senin pil normal değil garantiye ver derim
  • quote:

Orijinalden alıntı: cdnm47

ben 2 yıldır hiç şarjdan çıkarmadan 7/24 prizde kullanıyorum. laptop da casper ama pil ömrünü yedi galiba. şarjı %100 den 45dka da bitiyor. ama senin pil normal değil garantiye ver derim

Yukarıda yazmıstım.Kabul etmediler
  • Benzer bir sorun bende de vardı %50nin altına indiği anda sanki güç anında kesilmiş gibi kapatıyordu. Hatta @makedonn arkadaşımız o konuda yardımcı olmuştu bana da. Tam bilmiyorum ama acerin kendine ait sistemi kontrol eden bir programı yok mu? Bendeki sorunda hp support assistant yükletmişti hp teknik desteği. Orda pilde sorun gösterince eve kargoyla yollamışlardı zorluk çıkartmadan. Bios üzerinden öyle bir test pek makul bir şey gelmedi bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gökgür

Benzer bir sorun bende de vardı %50nin altına indiği anda sanki güç anında kesilmiş gibi kapatıyordu. Hatta @makedonn arkadaşımız o konuda yardımcı olmuştu bana da. Tam bilmiyorum ama acerin kendine ait sistemi kontrol eden bir programı yok mu? Bendeki sorunda hp support assistant yükletmişti hp teknik desteği. Orda pilde sorun gösterince eve kargoyla yollamışlardı zorluk çıkartmadan. Bios üzerinden öyle bir test pek makul bir şey gelmedi bana.

haklısın dostum çok saçma bir testti zaten o bios olayı. bir daha almam zaten acer ağzım yandı hani. bir de ankarada yok bunların servisi illa istanbula gönderecen o da garip.
    bir ara linux dağıtımı denedim (ubuntuyu) ve ubuntuda bu yüzde yirmi- yirmibeşlerde uyarı vermeden kapanma sorunu yaşamadım biliyo musun.İşletim sistemi yüzde 5e geldiğinde pil adam gibi uyarısını verdi düşük pil dedi. ben naptım tekrar windows 7 kurdum. şimdi korkumdan 1 aydır prizde kullanıyorum
    acer"ın kendi sistem kontro programı var mı bilmiyorum dostum hiç bakmadım.

• Hmm anladım ubuntu da öyle olmaması garipmiş Yüksek ihtimal kendileri kargo yollayıp evden aldırıyorlardır laptopu o yüzden düşünüyorsan o şekilde sorun yaşamazsın uğraştırmazlar seni. Acerin programı için ben de baktım ama göremedim bir şey. Başka programlar var. Onlardan birini kurup emin olmak adına kontrol edebilirsin. Hiç kullanmadım o tür programlar ama notebook hardware control diye bir program duymuştum.
  • notebook hardware control ben de duymustum sanki. bir ara deneyim dostum dediğin iyi oldu ama artık aldırmıyorum ammaaaan dediim napayım. bir daha notebook aldıgımda öncelikli tercihim dell ya da hp olacak kesinlikle. zaten bu adamların kullandıgı bütün malzemeler aynı yerde üretiliyor. bir numara ülke ise taiwan. ve laptop satın alırken de artık teknik servisi daha çok göz önünde bulunduracagım. dell bildiğim kadarıyla yerinde destek veriyor.adamlar geliyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.