Şimdi Ara

NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi [ANA KONU] | [DLSS4-MFG-AI-TSMC4N-PCIE5-GDDR7] (10. sayfa)

13 Kayıtlı Üye (3 Mobil) ve 28 Misafir (8 Mobil) - 30 Masaüstü11 Mobil
5 sn
1.813
Cevap
129
Favori
73.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
40 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
2. Sırada  bugün en iyi #1
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hocam bana cevap vermek yerine mesajınızı güncellemişsiniz ama soruma cevap olmuyor bunlar. “4070 ile kıyaslarsam, 3090 yerine değişmem ayrı mesele.” şeklindeki ifadeniz her durumda geçerli olamaz diye düşünüyorum.

Örneğin bunu somutlaştıracak olursak, bu sözü nasıl bir pc donanımı ve ekran için ve hangi oyun ayarları için geçerli kabul ettiğinizi söyler misiniz rica etsek?

Ancak bu bilgiyi ortaya koyarsanız, bu sözünüz hakkında bir değerlendirme yapma imkanı olur. Mesela derseniz ki, "1080p veya 2K ekran, orta ve yüksek oyun ayarlarında, ortalama üstü bir pc için bunu söylüyorum" derseniz kabul edilebilirliği ancak öyle olur diye düşünüyorum.

Yoksa her durumda geçerli bir cümle olarak düşünüyorsanız, 4070’deki 12 GB vram ile, 4K ekran, ultra ayarlar ve üst düzey bir pc ile, 18-19 vram harcayan Outlaws oyununu nasıl takılmadan, kaliteli şekilde oynama imkanı bulabileceğinizi de bize söylemeniz gerekecek. Çünkü böyle bir şeyin imkanı olmadığı sabit, pratik bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor.

Hatırlatalım arkadaşımızın deneyimini: (3090 satıp 4070ti almış) 4K kullanımında VRAM sıkıntısı baş gösterdi. Aynı grafik ayarlarında 3090 ile rahat oynayabildiğim CP 2077'yi 4070ti ile oynamak istediğimde Vram sınırına takıldım, ayar kısmak veya RT kapatmak zorunda kaldım. Finalde aynı oyunu daha düşük ayarlarda oynamak için üste para vermiş oldum. ..... ''kanaatim en üst seviye bir pc ve ekran olmak şartıyla, bir alt seviyenin en üst versiyonunu (3090) bırakıp, son serinin düşük versiyonunu (4070, 4080) almanın oyun performansı açısından uygun olmayacağı yönünde.'' fikrinize tamamen katılıyorum."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 4 Ekim 2024; 23:9:52 >

• lostideas L kullanıcısına yanıt

3090'ın yerine değişmem demek istedim, yanlış anlaşılma olmuş herhalde. 1440p veya 4K her durumda 3090 daha iyidir, özellikle 4K için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 4 Ekim 2024; 23:14:9 >
  • Cpt. Miller kullanıcısına yanıt

Evet hocam aynen, tam ters manada anlamışım ama o vesileyle daha net anlaşılma ve somut olarak ortaya koyulma imkanı olduğundan iyi oldu. Şimdi bu ifadelerimle maksadımın ne olduğu ve tespitimi hangi durumlar için geçerli saydığım da tam manasıyla belirgin oldu. Sanırım aynı fikirdeyiz bu noktada. Fikirleriniz ve teyidiniz çok önemli çünkü ben de acaba doğru mu düşünüyorum, insanları yanlış yönlendirmeyeyim diye sorduğum oluyor, teknik konulara çok hakim olamadığım için. 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 4 Ekim 2024; 23:37:23 >
  • Fazla vram göz çıkarmaz yetmezse zaten grafik ayarlarında kırmızı yazıyı görüyorsun. Ayar düşürüp az vram Le mutlu olabilirsin
  • snakefatih kullanıcısına yanıt

Evet. Zaten madem az vram ile mutlu olunacak, o kadar para da verilmesin gereksiz yere üst serilerin düşük vram'li olanlarına, Onu diyoruz... (Artık 24 Gb ve altı vram'li hiçbir kart yeni olarak almaya değmez, tabi 4K ve ultra ayarlar için geçerli bu söz.)

modellerinde düşük bellek sunma tercihleri nedeni ile NV yi en sert eleştiren kullanıcılardan olsam da 4080' in bir tık hakkını yediğinizi düşünüyorum, her ne kadar 4080 16gb da olsa 3090 dan geçen/geçecek kullanıcısını üzecek pişman edecek bir GPU değil.

3090' dan 4070 varyantlarına geçişin ise pişmanlık yaratacağı gün gibi aşikar, üst seviye karttan her ne kadar yeni nesil de olsa orta seviye karta düşmek hata olmuş kullanıcısı açısından.

XX90 dan XX70 seviyesine geçiş yapılacaksa arada en az iki nesil olmalı ki bu geçiş rahatsızlık yaratmasın.

4090 kullanıcısı olarak 5070 varyantına asla geçmem, performans sızıntılarına göre 4090 dan 5080 geçişi bile manasız görünüyor, bakalım kartlar gelsin göreceğiz 4090 ile tamam mı devam mı karar vereceğiz.

5080 özelinde gelecek ürün en az 20gb ile gelmeliydi, rekabetin olmadığı ortamda NV yine kullanıcısını silkeleme peşinde, bu durum da gün gibi aşikar.

• 16 gb günümüzde ve yakın gelecekte hiç kimseyi üzmeyecek bir kapasite.Şimdi ben burda rtx 5080 16 gb üstü falan çıkmasın vb diye birşey söylemiyorum.Lafı o şekilde anlayacaklara önceden belirtmek isterim.Leak deki 16 gb lık model çok büyük ihtimalle 5070 veya 5070 ti modeli.Kendi adıma 16 gb lık bir karta vereceğim rakam belli.msrp max 1000 usd ise alırım.16 gb ın cidden yetmediği sorun çıkardığı dönemde merak etmeyin zaten bu gpu güçleri asıl tıkanacak hale gelecek.

• MuratBayrakçı kullanıcısına yanıt

Yok hocam, niye 4080'nin hakkını yiyeyim, kartın (vram hariç) hiçbir şeyini eleştirip kusur buldum mu. Kartın hakkını yiyen biri varsa, o da çakallık edip 4080'e 16 GB vram koyan ve bunu kasıtlı olarak yapan Nvidia'dır. Bu noktada vram sebebiyle ben 3090'ı bırakıp 4080 ve hatta kesinlikle yine 16 Gb ile gelecek 5080'i param olsa da, üstüne para da verseler de almam diyorum. Çünkü yaşayacağım sıkıntıyı biliyorum, neden bir de üstüne para vereyim?! Hak mağduriyetinden kaçıyorum demek daha doğru olur! Bu durumda ya 5090 veya 3090'a devam veya en iyisi 6000 serisini beklemek benim için en uygunu.

• Dark matter D kullanıcısına yanıt

Hocam bakınız bu sözünüz de, mutlak manada (her durumda, herkes için) doğru olamaz, ancak bir kayda bağlı olarak kabul edilebilir. Derseniz ki, “eğer 1080p veya 2K ve orta-yüksek ayarlarda ve tercihen rtx kapalı olarak kullanılırsa 16 Gb sıkıntı olmaz ve üzmez." Ancak o zaman kabul edilebilirliği olur yoksa daha şimdiki oyunlar 18-19 Gb vram kullanırken, bu sözünüz (hem de ilerisi için) nasıl makul kabul edilebilir, özellikle 4K ve ultra ayarlarda ve rtx açık olarak. Hiç mümkün görünmüyor, hem tecrübeyle de teyid edilmiş. 

Evet vram konusunda haklısın hocam, 3090'dan değecek bir geçiş olması için, 5080'in en az 320 bit 20 GB olması lazımdı. 3090'ın dezavantajı Ampere'de frekans hızları düşük FE için boost 1700 MHz, özel modeller de üç aşağı beş yukarı fark yaratmaz fazla.

3090 aslında sahip olduğu birimler olarak, günümüzde bile çoğu senaryoda yeterli bir kart, 10.496 adet CUDA birimi 328 Texture birimi 112 ROP birimi var. Frekans ne kadar yüksek ise avantajdır, çünkü doku ve piksel doldurma hızı birimler x frekans hızı oluyor, farklı mimaride F32 compute gücü farklılıkları olabilir sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 5 Ekim 2024; 0:59:0 >
  • Zaten aslında tüm bu vram vs üzerinde fazla durmanın sebebi de “tamamen duygusal”, bunu da kabul etmek gerek. Yani özellikle bizim için bu kartların çok ama çok fazla maliyetli olması ve işin zıvanadan çıkması. Yoksa bu kadar astronomik maliyetler yokken, şu anda üstünde çok durmaya kendimizi mecbur hissettiğimiz bu sorun eskiden yok muydu, aynı çakallık yok muydu Nvidia’da, elbette en baştan beri vardı ama o kadar sorun değildi veya o kadar hissedilmiyordu, can acıtmıyordu ama artık işler tamamen değişti. Böyle kabul edilebilir çizginin çok üstüne taşan bir maliyet sorunu olmasa, mevcut stratejisini Nvidia’nın kârını ve işini sürdürebilmesi için anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir çakallık olarak görebilirdik. O kadar dokunmazdı yani. Yani hangi teknoloji firması benzer hilelere başvurmuyor ve sürekli tüketime yönelten, daha üst modeli almaya ihtiyaç uyandıran yöntemleri kullanmıyor ki zaten? Asıl sorun, bizim bütçemiz itibariyle artık bunu karşılayamaz ve kaldıramaz hale gelmiş olmamız. 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 5 Ekim 2024; 1:16:18 >

• Cpt. Miller kullanıcısına yanıt

Sağolun hocam, dediğim gibi, bu tamamen Nvidia’nın stratejisinden kaynaklı bir durum, kasıtlı yani, öyle görünüyor, çünkü aktarmıştım, kısa bir araştırma yaptım, o vram’lerin maliyeti de öyle yüksek değilmiş, hem ucuzlamış ciddi manada, kart fiyatlarına nispeten devede kulak gibiymiş, 24 olsun, 28 olsun, ne olacak sanki, hatta tüm üst düzey kartlara 32 gb koyup geçsinler ne sanki ama iş öyle değil işte, insanların hiç sıkıntı yaşamadan ve kart değiştirme istek ve ihtiyacı duymadan uzun yıllar kullanması istenmiyor, asıl mesele bu. Bu ticari manevranın, oyunun farkında olup, bilinçli hareket etmemiz gerekiyor. Özellikle biz Türkiye’de olanların daha da dikkat etmesi gerekiyor. 

• Yine her zamanki gibi saçma sapan iş. AMD gibi bol bol VRAM koymak yerine malzemeden mi çalmak istiyor nvidia anlamıyorum. Dünyanın en güçlü kartını yapıyorsun ve 24GB vram nedir ya ? Evet az bir değer değil ama adı üstünde "Dünyanın en güçlüsü".

imzamda gördüysen 4k monitör ve 16 gb lık kartım var : ) merak etme ''güncel'' tüm oyunlarda birçok test yaptım.zaten çoğunu bizzat oynuyorum.neyse ben anlatmak istediğimi belirttim zaten.dahada uzatmanın anlamı yok.

• Dark matter D kullanıcısına yanıt

Doğrudur hocam, bu konular biraz netameli, ne söylesek bir tarafı eksik kalıyor, zaten benim verdiğim örnek biraz marjinal örnek (vram sızıntı hatası olan bir oyun), şu an için büyük oranda yeterlidir 4K için de 16 gb birçok oyun için, benim dediğim zaten bazıları ve ilerisi için ve özellikle en üst kalite ayarları için. Selamlar.

Evet mesela şimdi canlı olarak vram kullanımına baktım görev yöneticisinden. (normalde gizlenmiş bir özellik, nasıl yapılacağını bilmeyenler aşağıdaki linkten öğrenebilirler.)

https://allthings.how/how-to-check-vram-usage-on-windows-10/

Until Dawn 9 Gb ve God of War 10 Gb kullanılıyor en yüksek ayarlarda ve 4K'da. Tabi bazı optimizasyonu iyi olmayan oyunlar veya ileride çıkacak oyunlar için iş değişebilir. Pc donanımı da etken tabi. Cyberpunk 2077 için 12 Gb'ın yetmediğini bildirmişti bir arkadaş. Bizim için bu kadar yüksek fiyatlar istenmesi karşısında, o kadar para verince normalde ömürlük olması beklenir, en azından 5-10 sene iyi idare etse denir ama o da pek ele geçmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 5 Ekim 2024; 5:18:31 >

• 16 gb için yeterli diyenler ne oynuyor merak ediyorum. Yetersiz değil ama artık sınırlara oynuyor. Gücü ile teknolojisi ile ömrü ne olacaksa yarıya düşer 16 gb ile. Umaeım sağlam bie Ti ya da Super model gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JePinkman -- 5 Ekim 2024; 5:12:59 >
  • Gilochet kullanıcısına yanıt

Hayır malzemeden çalmıyor. Bu bir satış politikası. Sana 5090 dan başka kart alma diyemiyor ama bu yolla almak zorunda kalıyorsun. Mesela 24 gb vram li 5070 de çıkarabilir ama o zaman 5080 5090 a bir avuç kullanıcıdan başka kimse bakmaz çünkü gayet yeterli kart dersin alırsın daha üste gerek kalmaz. Adam 5080 yapmış 16gb vram koymuş rezillik sen bir önceki nesilde 24gb koymuşsun kartına en azından onu koru yeni nesilde 5090 ı da 48 gb yap istediğin fiyata sat. Dediğim gibi bol vram koysa kimse dönüp bakmaz daha yukarıya. Şurada tarafsız olarak söyleyin 3070 ti ye 16gb veya 20gb vram koysalardı ve 5000 serisi çıktığında dlss 4.0 desteği 3000 serisine de gelecek güncellelerle deselerdi kaç kişi 5000 serisini beklerdi? Bu adamlar iphone gibi yapay zeka var iPhone 16 da ama eskilerde sadece 15 pro max lerde çalışacak dediğinde meraklısı 16 almak zorunda kalkıyor donanımla bitiremediğini yazılımla bitiriyor.

• snakefatih kullanıcısına yanıt
    Bu adamların politikalarını bu saatten sonra değiştirebilecek tek şey tekel olmamaları. Adamların rakibi yok. Bu onlar için iyi bir şey evet ama son kullanıcı için berbat bir şey. Tekellik her zaman sana bana zarardır. Mahkum kalırsın o tekel olana. O da kafasına göre takılır çünkü bilir başka çaren yok. İyi niyet yapmaz, acımaz. Geçen dendi ya madem vram'den şikayetçiyiz neden Amd kullanmıyor kimse diye. İşte olay tam da bu. Aşkından değil, mecburiyetten. Çünkü adamlar iyiler. Kötü olan politikaları. Politikalarını da düzeltmelerinin tek yolu rakip. Rekabet artarsa daha iyiye gitmek, daha mantıklı olmak zorunda kalırlar. Amd diğer noktalarda Nvidia'ya yakın olsaydı ve insanlar yönelseydi seve seve vereceklerdi o vram'i. Sonuç ne olacaktı? Sana bana yarayacaktı. İstediğini seçecektin. Nvidia'nın çok kullanılıyor olması onu övgüler hak eden, fanı olması gerekilen bir firma yapmıyor. Zaten aklı başında kimse seni beni takmayan bu firmaların fanı olmaz. Durum daha da kötü olacak bu arada. Amd çekiyor kendini çünkü. Zaten dikkat ederseniz vram eleştirenlerin alternatifi Amd alın olmuyor. Ara kart bekleyin oluyor. Bunu da oturup Amd düşünsün neden böyle diye. "Napalım kardeşim başka adam mı var" diyenlere döndü insanlar 😃

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JePinkman -- 5 Ekim 2024; 18:35:6 >

• ...

• 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.