Şimdi Ara

OTOSTOPÇU ALMAK ÇOK RİSKLİ? (6. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
239
Cevap
1
Favori
17.448
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Üstteki kısım 1990-2000 yılına, alttaki kısım da 2000 yılı sonrasına ait (yani önce bekar ve öğrenciyken, sonra evli ve çalışırken).

quote:

Orijinalden alıntı: >AviatoR<

quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Adana ve çevresinde OTOSTOP diye birşey yoktur. İyiki de yoktur. Sadece Barkal/Yeşiloba mevkiinde Merkez Otogar önündeki trafik ışıklarında Tarsus veya Mersin'e gitmek isteyen polis memurları var, onlardan da (genelde ya da şimdiye kadar) zarar gelmez, TEM Misis/Yakapınar/OSB ve TEM Yenice mevkiinde müşteri bekleyenler var, sakın durmayın, hatta bakmayın, görüntü ve amaç birbirinden çok farklı. En güvenilir otostopçular Çukurova Üniversitesi kampüsüne gitmek için Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu önünde (ya da tam tersi) bekleyen öğrencilerdir. Her ne kadar ben sayısız defa beklediysem de beni 4 yıl boyunca hiçkimse almadı fakat ben çok defa aldım, bana yapılanı başkasından çıkarmak istemedim.

Otostopçuların hukuki durumuna gelince, kanunda böyle bir düzenleme yok. Aracına aldığın yabancı bir kişi kendi rızası ile bindiği için ve aranızda sözlü veya yazılı bir hizmet akdi sözleşmesi olmadığına göre, ayrıca bu iş ya da hizmet bedelsiz karşılandığı kabul edilirse başkasının aracında yolculuk yapan kişi bunun sorumluluğunu ve riskini de üzerine alarak bu işe kalkışması gerek. Fakat arkadaşımın yukarıda verdiği örnekte gelişen olaylara bakılırsa kaza yapan araçta yaralanan ve hastaneye kaldırılan otostopçu fırsattan istifade tarzı bir şekilde, iyi niyetle kendisini aracına alan şoförün malvarlığını sızdırdıkça sızdırmış. Muhakkak bunun içinde tehdit unsurları da vardır ("başına bela olurum" vb. gibi ifadeler) ancak iyi bir avukatla bu iş çözülürdü diye düşünüyorum.

Aracıma zaten otostopçu almıyordum, bundan böyle de almamayı düşünüyorum. Otostop kültürü Avrupa ve ABD'de yaygın olabilir (eskisi kadar değil ise de) (İng. HITCHHIKING, Alm. TRAMPEN) ama ülkemizde sanayileşme, dijitalleşme, kentleşme ve körelme nedeni ile insanların aracına tanımadıkları birisini almayı kolay kolay kabul edeceklerini sanmıyorum.

taner hocam yaznınızda bir çelişki mi var bana mı öyle geldi

• ben valla her yerde alırım, hatta bazen yolum olmasa da yağmurlu falansa ya da aşırı güneş varsa gideceği yere kadar da bırakırım, hatta şehirlerarası giderken bir şehirden geçerken kenarda yürüyen bastonlu yaşlı bir amcayı otostop çekmemesine rağmen evine kadar bırakmıştım, insanımızdan bu kadar korkmaya gerek yok, başımıza birşey gelicekse nasılsa bir yerde gelir
  • ogrencı yada bayansa alırım yoksa yurusun
  • Şu ana kadar yolda gördüğüm komşum ve arkadaşlarım dışında bir tane çocuklu bayan almıştım, o da hava çok sıcak olduğundan. Zaten kadın dolmuş bekliyordu, ben yanaşıp çocuk sıcakta beklemesin diye yol üzerinde bir yere kadar bırakmayı teklif etmiştim. O yolda dolmuş sık geçmiyor ve o saatlerde de dolu olduğundan almıyordu.
    Tanıdık kimseleri yoldan toplarım, çocuklu bayanlar olabilir, belki yağışlı ve çok soğuk havada dolmuş otobüs bekleyen kızlar. Zaman kötü, herkesi almak doğru değil.
  • ben alırım ancak şöyle
    araba sahibi olmadan önce, ankara - kırıkkale arası gidiş geliş yapıyordum otobüsle okul için.
    otobüs beklerken yolun kenarında otostopta çekiyorduk.
    yüzlerce kez bizi alıp ankaraya getiren oldu. Hepsinden Allah razı olsun. böylece bir çok insan tanıdım ve piyasadaki lüks sınıftan tutupta en ucuzuna kadar bir çok arabayı keşfetme fırsatım oldu.

şimdi aynı şekilde öğrenci, ya da yağmurda kalan birisi olursa kesin alırım.
    evim ODTü nin yakınında. işim o tarafa düşerse; öğrenciler 100.yıldan otostop çekiyor. onlarıda alırım. yolumu 2 dk uzatıp ODTÜ nün kapısına bırakırım...
  • bende yazlıkta cumaya gittim merkeze dönüşte evin yoluna girdim yaşlı amca bastonu uzatıyor (akdeniz sıcağı belki 50 derece idi)işte nere gidiyon felan aldım kapısına kadar bıraktım adam eve bile davet etti cuma vakti iyi sevap
  • taner abi bende adanada askerlik yaptım, piskopatın harman olduğu yerde, otostop nasıl olcak ki. insan bile bile intihar eder mi hiç :)
  • arkadaşlarla.. bir gece.. antalya'dan afyon'a cumhuriyet tesislerine gidiyoruz... sırf sucuklu yumurta yemek için...

gece 12buçuk gibi... dinar makasında jandarma el ediyor.. dur diye... arkadaşların ikisinde de bira şişeleri, çerez... ben içmiyorum gerçi ama şimdi bir sürü sorgu sual...

meğersem sandıklı'ya kadar birini bindireceklermiş... işte orta yaş bir adam..

emredersiniz komutanım deyip elemanı aldık arkaya... eleman arkada.. ayağının altında bira şişeleri.. ortam alkol kokuyor.. lan olum nereye bindik biz demiştir ama iş işten geçmiş bir kere...

ama benim emniyet kemeri takılı... sollamalarım sellektörlü, sinyalli ve nizami...

sollamaya çıkış mesafem, sollamadan giriş mesafem dört dörtlük... sürat 90-100 aralığı...

kısa-uzun far kullanımım.. herşey kitabına uygun... direksiyonda titreme, çizgiden çıkma yok..

eleman sandıklı da inerken.. bir teşekkür... bir minnettarlık... neredeyse yerlere eğiliyor...

gittiğimiz 40-50 km... adam beni dünyanın en iyi şöförü yaptı... neredeyse takdirname verecekti.. o derece...

tamam iyi kullanırım ama eleman da önce oldukça korkmuş belli...
  • Geçen hafta, Ege tarafına tatil amacıyla gitmiştim ve genç bir köylü çocuğun yanlış tarifi üzerine Dalyan yerine Caunos'a 1 saat kadar sıcakta dağ yolu çekerek ulaştım. Geri dönerken de önce 80-90 yaşlarında bir dede aracımın önüne atladı ve "Oğlum çarpıntı başladı. Beni bıraksana." dedi ve onu istediği yere kadar bıraktım. Ardından da yanlış tarafta dolanan bir su kaplumbağası yolun ortasında bekliyordu ve onu da alıp biraz ilerideki nehir kenarına bıraktım.
    2150 km yol yaptım ama şansıma sadece iki kişiye yardımcı olabildim işte. İnsanlar sıcaktan olsa gerek, yollara çıkmamıştı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: derememo

ben 2006 da ilk aracımı aldığımda baya bi otostopçu alırdım.
    son zamanlarda hiç almıyorum.
    hatta farketmiyorum bile.
    ilk zamanlarda bekardım,
    şimdilerde yolculuklarımda yanımda hep ailem oluyor,
    o yüzden almıyorum sanırım.
    yoksa yaya gitmenin ne demek olduğunu unuttuk mu?
    tok açın halinden anlamaz diye bir atasözü vardır, o hale mi geldik yoksa?

abi öylede şimdi uğursuzlar çoğaldı arabaya bin arabanı alıp kaçar gider valla o yüzden hiç bakmıyorum açıyorum müziğimi basıp gidiyorum
  • Şehir içi almak iyidir diye düşünüyorum ancak uzun mesafeler için sakıncalı olabilir.
  • Ben öğrenciyim arada otobüs gelene kadar otostop çekiyorum karda kışta öğrenci olanı yolda bırakan utansın... Genelde alan oluyor heLe kamyonculardan 2si geçse 3.sü duruyor Allah razı olsun hepsindende...
  • bir kere aldım çeşmede iki kız otostop çekiyodu. boş muhabbet bi daha almam
  • Seneler önce arabada kalabalikken bir koy yolunda amcanın birini aldık; "adam köyün delisi çıktı" :)) yol boyunca:

"Simdi beni neden aldınız; ben şimdi sizin bogazinizi kessem ne olur! Dur bak simdi kıyıda, ormanda sizi kessem kim bulur sizi!"

fırçasını yedik bir de amcadan :))

şimdi ise uzun yolda görürsem alırım gene otostopcuyu; arka koltukta 40 kiloluk alman çoban kopegimle (Kurt) seyrederim çünkü.
    Yolda bekleyeni görünce almak lazım bence; varsa param 3 kuruş yol parasını da veririm gözüm tuttuysa.

Tek istisnası vardır bunun, Esk. Yunusemre kampüsünün önünden ogrenci almam. Zamanında (10-15 yıl önce) 124 ile oradan geçerken beğenmez, parmaklarını indirirlerdi bizi görünce; şimdi Superb ile geçersem istediği kadar el sallasinlar almıyorum o noktada. Bir nevi Turk filmindeki gururlu genc misali :))
  • Yaşlıysa alırım sadece, başka türlü riskli buluyorum.
  • Riskleri de olsa alırım. Hatta durakta veya yol kenarında bekleyenleri de durur alırım. Kendi seçtiğim birinden bana zarar gelme ihtimali , trafikte karşıma çıkabilecek her türlü adamdan gelme ihtimalinden düşüktür.
    Ayrıca bu tarz şeyleri bir çeşit kaza-bela önleme , hayır aracı olarak düşünürüm.

Erzurum-Hınıs-Karayazı yoluna tepeden bakan bir köyde çalışıyordum. Cuma günleri karda tipide 5 km yürüyüp yola inerdim. Aras'ın kıyısı o kadar soğuk olurdu ki....Çoraplarım ıslak, saçlarım buz tutmuş olurdu. Bazen hemen bir minübüs denk gelirdi. Ama 1-1.5 saat de beklediğim olurdu. Adamlar suratıma bakar geçer giderlerdi. Duranlara da para teklif ederdim. %90 ı alırdı. Ama ben razıydım. Yani öyle korkutucu bir tipim de yoktur. Üstelik doğuda herkes askeri , polisi ve öğretmeni tanır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Quaresma_o3

Ben öğrenciyim arada otobüs gelene kadar otostop çekiyorum karda kışta öğrenci olanı yolda bırakan utansın... Genelde alan oluyor heLe kamyonculardan 2si geçse 3.sü duruyor Allah razı olsun hepsindende...

kendim öğrenciyken 2-3 samimi arkadaşım bile birkaç kez binmişlerdir arabama
    her türlü sakat iş, hiç tanımadığım birini almak hele...
  • 10 sene kadar önce rahmetli amcam Antalya yolunda bir otostopçu alıyor ve otostopçu gaspçı çıkıyor.Arabayı sağa yanaştırıp para istiyor.Amcam da para vermeye karşı çıkınca amcamın boğazını kesip karayoluna atıyor.Ve amcamın üzerinden onlarca araç geçiyor.Off kötü oldum...Aman arkadaşlar bulaşmayın bu otostopçu işine lütfen.Bizim başımız yandı sizinki de yanmasın...
  • Kesinlikle almam..

Gaspçıyla uğraşmamak için rahmetli babamın taksisini bile kullanmadım ben.. Hususi otoma mı bindireyim elalemin itini kopuğunu?

Hele ki 20-30 yaşlarında adamlar otostop çekmiyor mu sinir oluyorum.. En enerjik çağınızdasınız, halı saha maçı yapsanız hiç uğruna 1 saat it gibi koşarsınız, gezmeye çıksanız akşama kadar yorulmadan yürürsünüz, ama iş normal ulaşıma gelince otostop çekelim popomuz rahat etsin değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lamb Of God

10 sene kadar önce rahmetli amcam Antalya yolunda bir otostopçu alıyor ve otostopçu gaspçı çıkıyor.Arabayı sağa yanaştırıp para istiyor.Amcam da para vermeye karşı çıkınca amcamın boğazını kesip karayoluna atıyor.Ve amcamın üzerinden onlarca araç geçiyor.Off kötü oldum...Aman arkadaşlar bulaşmayın bu otostopçu işine lütfen.Bizim başımız yandı sizinki de yanmasın...

hocam başınız sağolsun en etkili uyarı bu oldu benim için alacağım varsa da almam artık
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.