Şimdi Ara

PC PUS ile araba aküsü şarj etmek mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
12.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Konu hakkında küçük çaplı bir internet araştırması yaptım ama bilgi bulamadım.
    Belki saçma bir fikirdir. Belki de riskli! Belki de çok uyanıksın sen diyenlerde olabilir.
    Ama gerçekten bilmiyorum. Sadece aklıma böyle bir şey geldiği için olabilitesini araştırmak istiyorum.

Şimdi, kinternette akü şarj cihazları fiyatlarına kısaca baktığımda en ucuz cihazın
    ModaCar M-Power 12 Volt 120 W Akü Şarj Edici dsu
    olduğunu gördüm. En ucuz ama 140TL civarı bir fiyatta satılıyor.
    Bilgisayar Power Supply fiyatları ise cihazına göre 30TL gibi rakamlardan başlıyor.
    Akü şarz cihazları sanıyorum 13,8 volt civarı bir akım veriyor.
    Konumuz olan aküler ise 12 volt. Bilgisayar PUS'ları da 12V.
    Örnek verdiğim akü şarj cihazı 120W olarak gösterilmiş. 30TL'ye alınabilecek bir PUS ile gerçek min. 150W sağlanabilir sanırım.

Şimdi ortada bilinmeyen bir konu var. Bilgisayar PUS'ları kaç amper?
    Bir kaç konuda 10 ila 20 amper arası olabileceği yönünde yorumlar okudum.
    Elimde bir tane Codegen Qori 6236-A2 model bir PUS var. Üzerindeki değerlere baktığımda;
    +12V1 için 10A,
    +12V2 için de 14A yazıyor.

Düz mantıkla olabilir gibi dursa da,
    böyle bir şeyi denemeden önce konuya vakıf arkadaşların bilgilerine, yorumlarına ihtiyacım var.

Bilgisayar PUS'u ile 45 amper bir akü şarz edilebilir mi?
    Edilebilirse nelere dikkat edilmeli, ne şekilde bağlantı kurulmalı?
    Belirttiğiim değerlerde bir PUS ile kaç saat şarjda bekletilmeli?

Saygılarımla

• Yok mu bir bilen dostlar?
  • öncelikle psuyu sıfır almak mantıksız. bir bilgisayarcıya git sana bedavaya verirler.
    psuların 12 v çıkışı 6 ila 20 amper arasındadır.psuya göre değişir .ortalama 10 denebilir.
    akü şarjı yapılırken akü kapasitesinin 10da1'i kadar akımla akünün şarj edilmesi normaldir ve ortalama kayıplarla beraber 15-16 saatte bir akünün tam dolması gerekir . hızlı şarjda ise 10da 5 ine kadar çıkılabilir.
    psu ile istediğin ampere kadar şarj edersin teorik olarak. sadece süre uzar.
    "10da1'i akımla şarj ediniz" kuralına göre 45 amper akünün 4.5 amper ile şarj edilmesi gerekir. psu 16 saat boyunca 4.5 amper verebilirmi on bilemiyorum. eğer kaliteli birşey ise verebilir sanırım.

akü ile ps arasına 4.5 amperlik bi yük bağlayıp şarj edin

• direk akuye baglarsan tam doldurmaz. aku belli bi seviyeye kadar dolar sonra sarj etmez. araya diyot koymaniz gerek akim geri donus yapmasin diye

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12voltluk aküyü şarj etmek için 14-14.5v kadar gerilim vermeniz gerek. PSU nun akımı yeterli ancak gerilimi değil. Aslında PC PSU -3.3v da üretiyor ve +12v ile simetrik bağlanırsa toplam 15.3v elde edilebilir ancak -3.3v un verebileceği akım çok düşük olduğundan yine işe yaramıyor.. yine de bir bilgisayarcıdan 10liraya çıkma 300-350w psu alıp üzerindeki değerleri yine inceleyebilirsiniz, -3.3v belki yeteri kadar akım verebilir bazı modellerde..
  • quote:

Orijinalden alıntı: necoinside

12voltluk aküyü şarj etmek için 14-14.5v kadar gerilim vermeniz gerek. PSU nun akımı yeterli ancak gerilimi değil. Aslında PC PSU -3.3v da üretiyor ve +12v ile simetrik bağlanırsa toplam 15.3v elde edilebilir ancak -3.3v un verebileceği akım çok düşük olduğundan yine işe yaramıyor.. yine de bir bilgisayarcıdan 10liraya çıkma 300-350w psu alıp üzerindeki değerleri yine inceleyebilirsiniz, -3.3v belki yeteri kadar akım verebilir bazı modellerde..

ıııı şey siz hiç çıkışında tam 12v veren psu gördünüz mü ?
  • adaptör deseniz evet zordur, 14v ile 10v arasında yüke göre değişir.. ama psularda sabit 12v, en kötü 12,1v ya da 11,9 olur. özelliği zaten orada switch mode power supply ların..
  • akünün max voltajı 12v dan fazla, kataloglarını incelerseniz rahatlıkla görebilirsiniz. 14.5v değeri buradan geliyor zaten. Max 12v ile aküyü yarım şarj edebilirsiniz anca..
  • Herkese cevapları için çok teşekkürler. Şimdi sıra geldi uygulamaya. Bu kısmı da hayata geçirdiğim an sonuçları paylaşacağım. Ama elektronik konusunda benden daha bilgili bir tanıdığa ihtiyacım olacak gibi :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: vezyr

Herkese cevapları için çok teşekkürler. Şimdi sıra geldi uygulamaya. Bu kısmı da hayata geçirdiğim an sonuçları paylaşacağım. Ama elektronik konusunda benden daha bilgili bir tanıdığa ihtiyacım olacak gibi :)

Akü şarj cihazlarının pahalı olma sebebi sabit akımla ve belli bir değerden sonra sabit gerilimle şarj etmeleridir. Bilgisayar güç kaynağını aküye direk bağlarsanız sadece sabit gerilimle şarj yapmış olursunuz. Bunun sakıncası akü düşük kapasitede ise oldukça yüksek akım çekecek olmasıdır. Eğer sabit gerilim şarjı yapacaksanız akımı mutlaka bir direnç ile sınırlamalısınız.
    Ayrıca PSU' nun değeri 14,4 Volta ayarlanmalıdır. Normalde 12 Volt verir.
  • Alper Bey,
    2. kez cevabınız için teşekkürlerimle.
  • Şimdi bu cevaplardan ve yaptığım daha derin araştırmalardan sonra PC Pus ile akü şarj etmenin pek mantıklı olmadığı fikri yavaş yavaş bende ağır basmaya başladı.
    Ben de bunu denemek yerine elimde boş boş odunlukta duran 1200VA'lik aküleri boşalmış bir UPS cihazını bu iş için kullanmaya karar verdim.

UPS cihazını açtım ve boşalmış 2 adet aküyü de söküp dışarı aldım. Daha sonra akülere giden uçları maşa ile aküye bağladım. UPS'i açtım.
    Çok güzel bir şekilde şarj etmeye başladığını düşündğm ilk etapta. Çünkü Lcd panelde şarj göstergesi aktif oldu. 220V VE Normal ibaresi de durumun iyi olduğunu anlatıyordu bana.
    (Bu arada UPS güç kaynağı 15,5V değerinde ama amperini bilemiyorum.)
    Yaklaşık 3-4 dakika sonunda aradaki kablolarda oldukça ısınma olduğunu fark ettim. Gece olması nedeniyle her hangi bir kazaya sebebiyet vermemek için de kabloları söktüm ve yerine daha güçlü olan duvar içi bakır tesisat kabloları ile bağlantı kurdum. Ancak tecrübesizliğimden ve sanırım dikkatsizliğimden birleştirdiğim uçları bantlamadım. Tam aküye montaj yaparken kablonun sert olması nedeniyle UPS tarfındaki + uç UPS gövdesine temas etti bir an. Çok küçük çaplı bir kıvılcım eşliğinde, minik bir çıtırtı duyuldu. Herhangi bir koku oluşmadı. Bağlantıları daha güvenli hale getirerek tekrar bağladım. Ancak UPS açılmadı. Bunun üzerine yaptığım kontrolde UPS üzerinde bulunan sabir 2 adet berber bağlı 30A'lik sigortanın yandığını gördüm. 2 adet 30A sigorta temin ettim ertesi sabah. Diğerlerini söküp cihaza bunları lehimledim. Ancak sonuç yien olumsuz oldu. UPS açılmıyor. Sanıyorum başka bir noktada da hasar oluştu.

Biraz hobi merakı, biraz da kendi işini kendin gör mantığıyla yaşadığım tecrübe bu oldu.
    Aküyü ertesi sabah aracıma bağladım. Akü, belki şarj olduğu süreç olan 3-5 dakikanın faydası, belki de uzun bir süre dinlenmenin verdiği enerji birikimi ile aracı çalıştırmamı sağladı.
    Günü kurtardık ama UPS'i kaybettik

Oysa ne güzel de dolduruyordu LCD ekranı üzerindeki animasyon eşliğinde batarya simgesini :)

• 4.5 a lazim ise rc sarj aletlerine bakabilirsin.

• asrın hort konusu olabılır dikkat edin :)

evet suanda tamamen deşarj olmus 72 amper akümü power suply ıle şarj etme ıslemıne baslamıs bulunmaktayım

p.s layın dıs kasasını cıkarttım ve bu ıslemı terasta alabıldıgınce ruzgarın altında yapıyorum havada yaklasık 10 derece ama yınede p.s ıcındekı transıstor ve entegre sogutucuları ısındı

p.s boşta ıken 12,15volt verıyor ama aküye baglandıgı an 11,14volta dusuyor

sanıyorum kı 48 saat ıcınde aku sarj olacak daha dogrusu herhangı bı aracı calıstıracak kadar bı enerjı deposuna sahıp olacak

ben aslında sunu yapmak ıstıyorumkı caresını bulamadım gıbı bısey p.s layın cıkıs voltajını bıraz daha artırabılırmıyız ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: cc_cihan

asrın hort konusu olabılır dikkat edin :)

evet suanda tamamen deşarj olmus 72 amper akümü power suply ıle şarj etme ıslemıne baslamıs bulunmaktayım

p.s layın dıs kasasını cıkarttım ve bu ıslemı terasta alabıldıgınce ruzgarın altında yapıyorum havada yaklasık 10 derece ama yınede p.s ıcındekı transıstor ve entegre sogutucuları ısındı

p.s boşta ıken 12,15volt verıyor ama aküye baglandıgı an 11,14volta dusuyor

sanıyorum kı 48 saat ıcınde aku sarj olacak daha dogrusu herhangı bı aracı calıstıracak kadar bı enerjı deposuna sahıp olacak

ben aslında sunu yapmak ıstıyorumkı caresını bulamadım gıbı bısey p.s layın cıkıs voltajını bıraz daha artırabılırmıyız ?

Aradığınız ilaç burada yalnız çıkış gerilimi yükseltmeden önce kondansatörlerin voltaj değerlerini arttırmayı unutmayın.

http://tamircihasan.forumup.com/about346-50.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ASiL35 -- 30 Mart 2013; 12:10:48 >

• Konu acilali cok uzun zaman olmus. Bu konuyu arastiranlara idik olsun diye soyluyorum. Bransim elektrik elektronik.
    13.7 volt sarj gerilimini vermeniz lazim. 12 volt olmaz akuye. Cekilen akim cok dusuk olur. Gunlerce beklersiniz akunun basinda. 13.7 volt sarj geriliminde nominal akim kendini ampermetrede gosterir zaten.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.