Şimdi Ara

Programlama Dili Öğrenirken Sıkılan Varmı Aranızda ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
47
Cevap
3
Favori
2.382
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese merhabalar üniversite öğrencisiyim bilgisayar programcılığı okuyorum fakat şöyle bir sorun var ilk dönem bize c gösterdiler pata küte döküldük hocalar bolca örnek çözmem gerektiğini söylediler.

Aslında yazılım geliştirmeyi çok istiyorum fakat en ufak bir hatada hevesim kursağımda kalıyor bıkıyorum. Matematiksel ifadeler araya kaynadığında ben 404 not found veriyorum.

Matematik temelim çöp.

Şimdi ise java öğreniyoruz java yazması daha kolay ama matematiksel ifadelerde gene patlıyorum şimdi sizden bir tavsiye istiyorum hangi yolu izlemeliyim ?

Programlamayı temel matematik ile birleştirmek sizce mantıklı mıdır ?

Yani hem bilgisayara hemde kendim kağıtta problemi çözdürmeyi düşünüyorum.

1000 sayfalık algoritma ve c ile ilgili kitaplar aylardır yatıyor bu yaz python için hazılrık yapacağım daha javaya çalışacağım sql var.

Fakat şimdi bana demeyin tek programlama dili üzerinden git diye temelde hepsi aynı neredeyse...

Önerilerinizi bekliyorum.

• Yazılım dillerinden çok algoritmalara önem ver. Dilleri ne yapıp edip halledersin. Programlama dediğin şey zaten bilgisayara istediğini yaptırmaktır ki bunun da yolu mantık yani matematikten geçiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vespucci

Yazılım dillerinden çok algoritmalara önem ver. Dilleri ne yapıp edip halledersin. Programlama dediğin şey zaten bilgisayara istediğini yaptırmaktır ki bunun da yolu mantık yani matematikten geçiyor.

Vasif nabiyev'in algoritma kitabını aldım açıp bakmam 30 saniye sürdü 2 aydır yatıyor kitap ağazına kadar matematik dolu ki nefret ederim ilk okuldan beri (hocalarım saolsun)

Dilleri anlamakta bir şey yok zaten dediğin gibi olay algoritmada.

Algoritma olmadan sağlam yazılım olmaz maalesef.

Mesela matematik olmadığı için !5 şunu başta anlayamadım permütasyon sandım meğersem faktöryelmiş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: CyberMachine

quote:

Yazılım dillerinden çok algoritmalara önem ver. Dilleri ne yapıp edip halledersin. Programlama dediğin şey zaten bilgisayara istediğini yaptırmaktır ki bunun da yolu mantık yani matematikten geçiyor.

Vasif nabiyev'in algoritma kitabını aldım açıp bakmam 30 saniye sürdü 2 aydır yatıyor kitap ağazına kadar matematik dolu ki nefret ederim ilk okuldan beri (hocalarım saolsun)

Mesela matematik olmadığı için !5 şunu başta anlayamadım permütasyon sandım meğersem faktöryelmiş.

Eğer dediğin gibi faktöriyel gibi temel şeylerde sıkıntın varsa, algoritma kitaplarına girme, içinden çıkamazsın. Zaten öyle olmuş. Matematik temelini kendin kuracaksın. Bu ancak kendi gayretinle yapabileceğin bir şey.

• quote:

quote:

quote:

Eğer dediğin gibi faktöriyel gibi temel şeylerde sıkıntın varsa, algoritma kitaplarına girme, içinden çıkamazsın. Zaten öyle olmuş. Matematik temelini kendin kuracaksın. Bu ancak kendi gayretinle yapabileceğin bir şey.

Giremedim ki içinden çıkayım O kadar berbat bir Matematiğim var sen düşün

He mutluluk verici mi değil

• Arkadaşın ve benzer sorun yaşayan diğer arkadaşların hislerine tercüman olayım. Bende iyi Almanca var ve Almanların en popüler C++ ve Java forumlarına üyeyim ve son bir yıldır Almanların yenilikçi bir video eğitim kanalı olan TheSimpleMath (TheSimpleClub'ın ilk ve en popüler alt kanalı) 'a da abone oldum. Oralarda C++ öğrenirken bir örnek soruyu çözemeyip, bir konuyu anlamayıp isyan eden cok insan var, bunu şundan dolayı iletiyorum: Orada para var, şartlar var, bizim gibi ekmek makarnaya muhtaç kalmamışlar bol bol inek eti, döner, vs kaliteli yiyecek, sebze meyve en kalitelisi ucuza var, eğitim devlete ait , kaliteli ve bedava ve özel eğitim kuruluşları da cok uygun fiyatlı, spor imkanları var (her şehirde belediyeye ait kapalı yüzme havuzları, yeşillikler içinde koşu bisiklet yolları vs) tüm bu gelişmiş şartlara rağmen Almanya'da C++ de basit bir döngü, işaretçi konusuna takılıp havlu atan insanlar dolu. Avrupanın en büyük Java sitesi olan java-forum.org'ta 1080bin gönderinin 410bini temel Java ile ilgili başlangıç düzeyinde gönderilerden oluşuyor. TheSimpleMath 'te bahsettiğin faktöryel gibi ceşitli mat konuları Prezi sunum programıyla yapılmış 5-6dk lık kısa videolarla anlatılıyor, orada yorumlarda örneğin 'lisede doğal logaritmayı hiç anlayamamıştım, şimdi bu video ile anladım' tarzında bir yığın yorum var, şunu düşündüm: Bu Almanya'daki liseler dünyanın en iyi liseleri değil miydi. Ayrıca kar amacı gütmeyen, devlete ait olan, masraftan kaçınmayan liseler ve orada lise öğrencilerinin bizdeki gibi sigara ve kız problemleri de yok, yani elverişli öğrenme şartları var yine de öğrenemiyorlar. Kim bilir belki uğraştıkları halde öğrenemeyince coğu sıkılıp bırakıyordur da. Nasıl teselli oldu mu bu gerçek? :|

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben yine onlara göre iyiyim o zaman

Yine az çok bilgim var.

Saolun yinede.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Boş zamanlarda sırf hobi olarak matematiğe bakarsan zamanla en zor mat formulleri dahi anlayabilirsin. Matematik, ders icabı ilgilenme kaldırmaz. Programlama da az cok onun gibidir sırf ders ortamında görülen birşey veya kitapta yazan şey olarak ilgilenirsen, sırf kitaptaki örnekleri çözmeye calışarak olmaz, serbest olarak boş zamanda hobi gibi programlama yaparsan öğrenirsin.

• Aslinda dogru diyorsunuz benim aklimda ki olay su hem matematigi kendim kagitta yapacagim ayni yaptigim seyi ise makinada yaptiracagim yani makinayi hesap makinesi gibi kullanacagim aklimda bu var.

Bir yerden sonra eziyet oluyor zevk alamadigindan dolayi ama ben bu yola girdim baska secenegim yok ya olacak yada olacak.

• Matematikte özelikle faktöryel, permütasyon gibi rekürsif işlemleri için Scheme adında bir dil var ona bak Structure & Interpretation of Computer Programs adlı kitap o alanda başyapıttır. Yani , C, Java, Python gibi diller ekstra kod yükünden dolayı matematikte kafa karıştırabilir. Scheme'de 'return' ifadesi yoktur, fonksiyonun en son satırı geri dönüş değeridir örneğin. Matematik ifadeyi Scheme ile yazdığında ifade tek satırda net görünür. Birçok ilginç özelliği daha var. Yanılmıyorsam (kontrol etmedim) Stanford, MIT, Harvard gibi yerlerde temel bilg müh dersleri Scheme temelinde veriliyor. Matematiğe uygun ve Scheme'den bir üst düzeyde Haskell var fakat onun syntax'ı bana garip gelir o yüzden ilgilenemedim, fakat syntax'ı benimseyip öğrenenler cok iyi işler çıkarabiliyorlar fakat bence Scheme dururken gereksiz. Scheme temelinde fakat modern prog dili olarak Clojure var, Amerika'da finans kuruluşlarında kullanılıyor (Clojure'ı tasarlayan kişi, blog sayfasında bankaların yazılım projelerini nasıl geliştirdiğini anlatıyor) Uzun lafın kısası, makinayı hesap makinası gibi kullanabilmek için farklı dillere bakman iyi olur. Herşeyde Python cıkıyor karşımıza fakat Python pratik bir betik dili ve o alanda betik dillerin lideri Perl var, yani Python 'un betik dili olarak dahi bi özelliği yok. Java işletmelerde kullanılan de-facto dil, C ise sistemlerde ancak python'un banko gerekli olduğu bir alan yok, sadece cok yaygın bir dil o kadar. Algoritma konusunda StackExhange 'in Code Review bölümühttps://codereview.stackexchange.com/ ilginçtir. Algoritmayı iyi öğreneyim dersen Steven S. Skiena - the algorithm design manual 2nd edition (2008) bak, O'Reilly'nin birkaç kitabı ve birkaç başka istisna hariç algoritma konusunda en iyi kitap budur cunku sadece algoritma anlatmıyor, örneğin Dijkstra algoritması nedir, nasıl implemente edilir, kuru kuru onları anlatmıyor, yeni bir algoritma nasıl tasarlarsın ve implemente edersin onun mantığını anlatıyor, adı üstünde algorithm design. Örneğin bu forumda bahsi sıkça geçen 'sehirler arası en kısa mesafe / seyahat eden satıcı / traveling salesman' problemini çözmek için nasıl bi algoritma tasarlamalısın bu kitapta onu anlatıyor, diğer algoritma kitaplarında olmayan birşey.

• Verdiginiz kiymetli bilgiler ve ayirdiginiz vakit icin tesekkur ederim.

Algoritma dizayni cok ilgimi cekti cunku unide bize en son lempel ziv hash gibi algoritmalar gosterildi fakat kendi algoritmamizi gelistirmemiz icin bir bilgi pek yok bildigimiz ezber mantigi.

Simdi scheme icin bir sey diyemeyecegim c de daha kendimi ayarlayamadim scheme biraz agir gelebilir.

Matematiksel ifadelere calisirken bir yandan dili en iyi sekilde kullanabilmek ve az hata yapabilmek onemli bu yuzden bunu kullanilan dillerde yapmayi dusunuyorum.

Schemeye bir goz atarim gayet ilginc bir dil.

• Türkiye'de programcılık alanında düzgün kaynak kitap olmaması, üni'lerin (bence) yetersiz olması ve diğer çeşitli sorunlara karşı fırsat buldukça deneyimler.

Scheme'in program yazarken düşünmeye sevkeden bir yapısı var ve matematik formul ve algoritma denemeye özellikle uygun bir yapısı var. Yani profesyonel ortamda ticari yazılım geliştirmek için değil de konuları öğrenmek, denemek açısından cok kullanışlı. Bahsettiğim kaynak (kısaltma: SICP) da 46. sayfasında Scheme ile faktöryel tanımı var, benim Mac laptop'a kurduğum Chicken adlı Scheme compiler ile onun denemesi:

Şu koda sadece bakınca dahi Scheme'de aslında öğrenilecek bir syntax olmadığı görülüyor. Ve aynı zamanda rekürsif fonksiyon tanımı da net görülüyor. Fonksiyonun tek eksiği giriş parametresi olarak 0 değerini kontrol etmemesi, 0 girince sonsuz döngü ile kilitleniyor, kodun sade görünmesi için onu özellikle eklemedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: revivo72

Türkiye'de programcılık alanında düzgün kaynak kitap olmaması, üni'lerin (bence) yetersiz olması ve diğer çeşitli sorunlara karşı fırsat buldukça deneyimler.

Scheme'in program yazarken düşünmeye sevkeden bir yapısı var ve matematik formul ve algoritma denemeye özellikle uygun bir yapısı var. Yani profesyonel ortamda ticari yazılım geliştirmek için değil de konuları öğrenmek, denemek açısından cok kullanışlı. Bahsettiğim kaynak (kısaltma: SICP) da 46. sayfasında Scheme ile faktöryel tanımı var, benim Mac laptop'a kurduğum Chicken adlı Scheme compiler ile onun denemesi:

Şu koda sadece bakınca dahi Scheme'de aslında öğrenilecek bir syntax olmadığı görülüyor. Ve aynı zamanda rekürsif fonksiyon tanımı da net görülüyor. Fonksiyonun tek eksiği giriş parametresi olarak 0 değerini kontrol etmemesi, 0 girince sonsuz döngü ile kilitleniyor, kodun sade görünmesi için onu özellikle eklemedim.

Syntax'ı çok ilginç kod bloğuna baktığım zaman ilk aradığım şey header , değişken , sabitler ve çeşitli veri yapıları vs oldu ama çok ilginç bildiğimiz orta okulda ali tahtaya çık şu problemi çöz mantığı ile çalışıyor ilginç hoşuma gitti.

Bu bir script dili mi ?

Yoksa daha çok akademiksel bir şey mi ?

• quote:

quote:

quote:

Türkiye'de programcılık alanında düzgün kaynak kitap olmaması, üni'lerin (bence) yetersiz olması ve diğer çeşitli sorunlara karşı fırsat buldukça deneyimler.

Syntax'ı çok ilginç kod bloğuna baktığım zaman ilk aradığım şey header , değişken , sabitler ve çeşitli veri yapıları vs oldu ama çok ilginç bildiğimiz orta okulda ali tahtaya çık şu problemi çöz mantığı ile çalışıyor ilginç hoşuma gitti.

Bu bir script dili mi ?

:) Scheme Lego gibidir. Temel yapıtaşları ile büyük modeller oluşturulabilir. Değişken türü / variable type tanımlamayı gerektirmemesi Javascript, Python gibi dinamik dil olmasıyla ilgili. Yazılım kütüphanesi veya derlenmiş ek kod kullanmak için de Python ve Java'daki import veya Perl'deki use ifadesi gibi 'require' kullanılıyor, yani sanırım Node.js programlarında kullanılan ifade gibi. Script dili denilemez cunku geliştirildiği yıllarda script language diye bir ifade olup olmadığı dahi belli değil. Bence temelde derlenen bir dil, cunku derleyici ile geliyor örneğin Mac'ime kurduğum Chicken Scheme içinhttps://en.wikipedia.org/wiki/CHICKEN_(Scheme_implementation) 'da compiler and interpreter diyor yani bildiğin .exe oluşturuabiliyor fakat programları denemek üzere Read-Evaluate-Print-Loop kısaca REPL denilen programlama ortamı da olduğu için yorumlanan dil de oluyor. Scheme 1970'lerde piyasaya cıktığında kodları denemek için kullanılan REPL ortamı Java 9'a JShell adı altında çıkan şey ile aynı. Scheme'nin kod yapısı, 2010'larda cok sık duyduğumuz fonksiyonel programlama tekniği ile de aynı yani Scheme'de programlar default olarak fonksiyonel yazılıyor. Scheme akademik olmaktan cok programlamanın temel dili denilebilir.

Şahsen gayet hoş bir dil hoşuma gitti dediğiniz lego özelliği çok hoş.

C de mesela basit elektrik faturası hesaplayan program için ufak bir nokta hatası yüzünden program çalışmıyordu arkadaşa attım oda bulamadı sonra anladım ki virgül yerine nokta kullanmamışım.

2 Saat aradım hatayı çok iğrenç bir şeydi.

Bu dilde ise çok güzel bir sadelik var hata yapma olayı biraz daha az sanki.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Bu bir script dili mi ?

:) Scheme Lego gibidir. Temel yapıtaşları ile büyük modeller oluşturulabilir. Değişken türü / variable type tanımlamayı gerektirmemesi Javascript, Python gibi dinamik dil olmasıyla ilgili. Yazılım kütüphanesi veya derlenmiş ek kod kullanmak için de Python ve Java'daki import veya Perl'deki use ifadesi gibi 'require' kullanılıyor, yani sanırım Node.js programlarında kullanılan ifade gibi. Script dili denilemez cunku geliştirildiği yıllarda script language diye bir ifade olup olmadığı dahi belli değil. Bence temelde derlenen bir dil, cunku derleyici ile geliyor örneğin Mac'ime kurduğum Chicken Scheme içinhttps://en.wikipedia.org/wiki/CHICKEN_(Scheme_implementation) 'da compiler and interpreter diyor yani bildiğin .exe oluşturuabiliyor fakat programları denemek üzere Read-Evaluate-Print-Loop kısaca REPL denilen programlama ortamı da olduğu için yorumlanan dil de oluyor. Scheme 1970'lerde piyasaya cıktığında kodları denemek için kullanılan REPL ortamı Java 9'a JShell adı altında çıkan şey ile aynı. Scheme'nin kod yapısı, 2010'larda cok sık duyduğumuz fonksiyonel programlama tekniği ile de aynı yani Scheme'de programlar default olarak fonksiyonel yazılıyor. Scheme akademik olmaktan cok programlamanın temel dili denilebilir.

Şahsen gayet hoş bir dil hoşuma gitti dediğiniz lego özelliği çok hoş.

C de mesela basit elektrik faturası hesaplayan program için ufak bir nokta hatası yüzünden program çalışmıyordu arkadaşa attım oda bulamadı sonra anladım ki virgül yerine nokta kullanmamışım.

2 Saat aradım hatayı çok iğrenç bir şeydi.

Bu dilde ise çok güzel bir sadelik var hata yapma olayı biraz daha az sanki.

C'nin kullanım alanı farklıdır. Linux çekirdeği, cihaz sürücüsü / device driver, ağ uygulaması, Blockchain app geliştirirken kullanılan sistem dili öncelikle ve o alanda rakibi yok. Ancak basit programlar, veri ağırlıklı programlar, veya metin işleme / text processing gibi işlemlerde kullanmak herzaman pratik olmayabilir. Scheme basit programlar ve veri ağırlıklı programlarda pratiktir, ancak metin işlemede biraz hantal kaçabilir.

Kodlama yaparken hata yapma olayı ise kullandığın editöre de bağlı, az cok. Scheme en rahat Emacs editörde yazılır cunku Emacs'te her bir dile göre 'Mode' denilen bir özellik var yani Scheme dilinde yazıyorsan Scheme moduna geçer, aslında bu birçok editörde 'syntax highlighting / yazım vurgulama' auto indent / otomatik boşluk ayarlam gibi adlar altında olan bir özellik fakat Emacs te cok daha ileri, örneğin Scheme kod satırlarında Tab tuşuna basınca kodun olması gereken konumu otomatik ayarlıyor, bu özellik kullandığım diğer editör ve IDE'lerde örneğin Eclipse'te yok. Önceki msj SS'te Emacs ekranında altta Scheme yorumlayıcıyı da Emacs kendi yönetimine alıyor, bu sayede üstteki kodda değişiklik yaptıkça sadece klavyeden 2 kısayol tuşuna basınca anında altta çalışma sonucunu görebiliyorsun. Bu bahsettiğim Emacs'ın sınırsız özelliklerinden sadece iki örnekti, olay cok daha geniş ve aslında Emacs sadece kod geliştirmeden de ötede bir program cunku örneğin Org modu ile Ebook / HTML sayfasını dinamik olarak düzenleyebiliyorsun (birkaç ek ayar ile) veya Emacs içinden GMail hesabını kontrol edebiliyorsun veya dahili tarayıcı ile webi dolaşabiliyorsun, ssh üzerinden başka bilgisayarlara bağlanıp editörden çıkmadan o bilgisayardaki dosyaları düzenleyebiliyorsun ve şaka gibi gelecek, editör içinden hava tahmini değerlerini görüntüleyebiliyorsun, hepsi Emacs'in esnek yapısı + bu editörü kullanan insanların ihtiyaclarını karşılamak için geliştirdiği seyler.

Hocam valla ben c de dev c++ kullanıyorum ama bildiğiniz kalas gibi bir IDE editor 0... Compiler tarafı iyi güzel fakat kodu yazarken hata olasılığı çok yüksek.

Uzun zamandır yazımı kolaylaştıracak bir editor arıyorum aslında bildiğiniz bir şey var mı ? Emacs'ın c için desteği var mıdır ?

Bu verdiğiniz bilgiler altın değerinde.

• Barış Yüksel'in Emacs as IDE Part I videosuna bak fakat dikkat Emacs'i orta veya üstü düzeyde bilenlere göre hazırlanmış bir video, sadece Emacs'ın c için desteği var mıdır diye sorduğun için hızlı cvp olarak ilettim, aynı zamanda bir Türk gayet iyi bir İngilizce ile düzgün bir Screencast yaptığı için de gönderdim.

Dev C++ aslında iyidir, az yer kaplar ve gereksiz özellikler yüklü değildir ancak dediğin gibi çeşitli yetersizlikleri de olabilir.

Emacs'in en büyük esprisi her birşeyin ayarlanabilir olması. Yani cok hata yaptığın bir yerde hatayı azaltacak bir özelliği kendin de ekleyebiliyorsun fakat bunun için Emacs'i ortanın üstü düzeyde bilmelisin, fakat istediğin bir özelliği daha önce başka bir Emacs kullanıcısı genelde yazmış olduğu için onu alıp kullanabiliyorsun örneğin geçen sene bir otomobil forumunda değişen MTV vergi mevzuatına göre hesap yapabilen bir web sayfası yapma sohbeti vardı, eski mevzuata göre yazılmış bir Javascript sayfası buldum kodları yeniden düzenleyeceğim ancak JS o kadar kullanan biri de değilim; yaptığımr HTML/JS değişikliklerini anında browser'da görebileceğim bir özellik istedim, Google'da aradım ve Emacs Skewer Mode adı altında istediğim şeyin yapılmış olduğunu gördüm, hemen indirip Emacs'e kurdum ve bir iki saat içinde Javascript kodunu tamamladım ve gönderdim :|

Fakat tüm bu anlattığım şeylere karşılık bir şey daha var: Emacs'i başlangıçta öğrenmesi de zordur, öğrenmek isterken bazı şeyler zor ve garip gelirse, söylemedi deme. Ve daha önemlisi, Emacs C/C++ için uygun bir editör olsa bile, open source ve GNU Autoconf/Automake ikilisi ile geliştirilen projelerde daha uygun, Windows 'a özel bir C++ projesinde o kadar uygun olmayabilir. Aynı şekilde büyük Java projelerinde de yetersiz kalabiliyor. Emacs'in Java ile bir türlü tam olmamıştır, cunku Java'da cok geniş bir spesifikasyon var ve onca şeyi kullanıp uyarlayacak Emacs kullanıcısı yok.

• quote:

Barış Yüksel'in Emacs as IDE Part I videosuna bak fakat dikkat Emacs'i orta veya üstü düzeyde bilenlere göre hazırlanmış bir video, sadece Emacs'ın c için desteği var mıdır diye sorduğun için hızlı cvp olarak ilettim, aynı zamanda bir Türk gayet iyi bir İngilizce ile düzgün bir Screencast yaptığı için de gönderdim.

Dev C++ aslında iyidir, az yer kaplar ve gereksiz özellikler yüklü değildir ancak dediğin gibi çeşitli yetersizlikleri de olabilir.

Emacs'in en büyük esprisi her birşeyin ayarlanabilir olması. Yani cok hata yaptığın bir yerde hatayı azaltacak bir özelliği kendin de ekleyebiliyorsun fakat bunun için Emacs'i ortanın üstü düzeyde bilmelisin, fakat istediğin bir özelliği daha önce başka bir Emacs kullanıcısı genelde yazmış olduğu için onu alıp kullanabiliyorsun örneğin geçen sene bir otomobil forumunda değişen MTV vergi mevzuatına göre hesap yapabilen bir web sayfası yapma sohbeti vardı, eski mevzuata göre yazılmış bir Javascript sayfası buldum kodları yeniden düzenleyeceğim ancak JS o kadar kullanan biri de değilim; yaptığımr HTML/JS değişikliklerini anında browser'da görebileceğim bir özellik istedim, Google'da aradım ve Emacs Skewer Mode adı altında istediğim şeyin yapılmış olduğunu gördüm, hemen indirip Emacs'e kurdum ve bir iki saat içinde Javascript kodunu tamamladım ve gönderdim :|

Fakat tüm bu anlattığım şeylere karşılık bir şey daha var: Emacs'i başlangıçta öğrenmesi de zordur, öğrenmek isterken bazı şeyler zor ve garip gelirse, söylemedi deme. Ve daha önemlisi, Emacs C/C++ için uygun bir editör olsa bile, open source ve GNU Autoconf/Automake ikilisi ile geliştirilen projelerde daha uygun, Windows 'a özel bir C++ projesinde o kadar uygun olmayabilir. Aynı şekilde büyük Java projelerinde de yetersiz kalabiliyor. Emacs'in Java ile bir türlü tam olmamıştır, cunku Java'da cok geniş bir spesifikasyon var ve onca şeyi kullanıp uyarlayacak Emacs kullanıcısı yok.

Hmm peki netbeans veya eclipse bu konuda nasıldır ? Yani c konusunda ? Bundan 1 sene önce gnu ve gcc'yi kurduğumda ikiside görmüyordu c'de proje yapamıyordum oradan dev c++ a geçtim bu senede 1. sınıf uni olduğum için yine biraz c üzerinde güzel bir bilgi birikimim oldu.

Ya aslında Dev c++'a add on kurabilsem çok güzel olacak yani mesela otomatik kod önermesi , yazım hatası varsa otomatik anlık uyarması gibi add onlar bulabilsem çok güzel olacak. Dev c++ çok hafif dediğiniz gibi güzel ama işte o kod yazarken ki editör desteği olmadığı için kalas gibi oluyor.

Eclipse'in en iyi yanı javadayken bu özellikleri ön plana çıkıyor.

Yakın zamanda php , sql , html ve js gibi web kısmınıda öğrenmem gerekiyor sebebi ise sql injection ve xss zaafiyetleri hakkında bir proje hazırlayacağız ayrıca burada ki bilgilerle bug bounty programlarına girmeyi de hedefliyorum.

Lisedeyken html , css , php az bir şeyde js'yi dreamweaver üzerinde görmüştük şimdi okulda html gösteriyorlar fakat ben php gösterecekler diye sevinirken html göstermeleri resmen hevesimi kırdı...

html 5 gösteriyorlar ama php ile beraber anlatılsa çok güzel olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B2B7A0AF7 -- 25 Mart 2018; 23:28:42 >

• Netbeans nerdeyse hiç kullanmadım sadece bir kere İstanbul'dan 2.el bir bilgisayar aldığımda içinde kurulu gördüm ve hatta birkaç PHP projesi de vardı, biraz baktım sonra kaldırdım. Eclipse 'i Java ve Android projelerinde geniş desteği dolayısıyla kullanıyorum, Mac ve Windows tüm bilgisayarlarımda Eclipse kuruludur, Emacs'e ek olarak.

Windows'ta MinGW (GNU GCC) derleyiciye alternatif olarakhttp://tdm-gcc.tdragon.net/ (2015'ten bu yana güncellenmiyor) TDM-GCC denenebilir. C/C++ işlerini Emacs, Windows'ta isem Visual C++ 2010 Express (Ücretsiz) ile yapıyorum. Eclipse ile C derleme yapmadım fakat C derleyici kurulum adresi (installation path) doğru tanımlandığı sürece Eclipse'in C derleyiciyi görmesi gerek.

Dev-C++ 2015'ten beri güncellenmiyor ve geliştirici desteği azalmış gibi görünüyor. Emacs gibi birşey olmasaydı, Eclipse ve VS'ye alternatif olarak düşünürdüm ve ne gibi add-on var bakardım.

sql injection ve xss zaafiyetleri konusunun modası geçti. Yani bence. Şu sıralarda Blockchain, IPFS gibi dağıtık uygulamalar hem yeni ve ilginç hem gerçek hayatta kullanım alanları var, onun gibi bir alanda proje daha iyi olurdu. Veya genetik algoritma ile ilgili. Veya big data ile ilgili.

PHP iyidir güzeldir fakat backend dili olarak Perl bilmeden kullanmadan sadece PHP'ye bağlanmak sıkıntı yaratabilir. Ben son iki yıldır Perl'i temel backend dili olarak kullanmaya başladım, PHP ikinci planda kaldı ve Perl hem PHP'nin yaptığı her işi yapabiliyor + sistem tarafında da (örneğin Java uygulamaları ile haberleşme) baya iyi çalışıyor.

• quote:

Netbeans nerdeyse hiç kullanmadım sadece bir kere İstanbul'dan 2.el bir bilgisayar aldığımda içinde kurulu gördüm ve hatta birkaç PHP projesi de vardı, biraz baktım sonra kaldırdım. Eclipse 'i Java ve Android projelerinde geniş desteği dolayısıyla kullanıyorum, Mac ve Windows tüm bilgisayarlarımda Eclipse kuruludur, Emacs'e ek olarak.

Windows'ta MinGW (GNU GCC) derleyiciye alternatif olarakhttp://tdm-gcc.tdragon.net/ (2015'ten bu yana güncellenmiyor) TDM-GCC denenebilir. C/C++ işlerini Emacs, Windows'ta isem Visual C++ 2010 Express (Ücretsiz) ile yapıyorum. Eclipse ile C derleme yapmadım fakat C derleyici kurulum adresi (installation path) doğru tanımlandığı sürece Eclipse'in C derleyiciyi görmesi gerek.

Dev-C++ 2015'ten beri güncellenmiyor ve geliştirici desteği azalmış gibi görünüyor. Emacs gibi birşey olmasaydı, Eclipse ve VS'ye alternatif olarak düşünürdüm ve ne gibi add-on var bakardım.

sql injection ve xss zaafiyetleri konusunun modası geçti. Yani bence. Şu sıralarda Blockchain, IPFS gibi dağıtık uygulamalar hem yeni ve ilginç hem gerçek hayatta kullanım alanları var, onun gibi bir alanda proje daha iyi olurdu. Veya genetik algoritma ile ilgili. Veya big data ile ilgili.

PHP iyidir güzeldir fakat backend dili olarak Perl bilmeden kullanmadan sadece PHP'ye bağlanmak sıkıntı yaratabilir. Ben son iki yıldır Perl'i temel backend dili olarak kullanmaya başladım, PHP ikinci planda kaldı ve Perl hem PHP'nin yaptığı her işi yapabiliyor + sistem tarafında da (örneğin Java uygulamaları ile haberleşme) baya iyi çalışıyor.

Sql injection ve xss'in aslında tam modası geçmedi hala bug bounty programları bunun üstünde çalışanları arıyor hala güzel ödüller verenler oluyor.

Php'ye biraz olsun aşinalığım var lisede gördüm dediğim gibi hoş bir dil gayet sade.

Html tipi syntaxı ve c ailesinden gelen bir syntax tipi var ikisinin harmanlanmış hali.

Bigdata'yı çok övüyorlar bu aralar onada bir bakmak lazım aslında.

Fakat benim asıl hedefim siber güvenlik tarafına kaymak bunun için sağlam bir temel gerekli.

Blockchain işine mining ve coin yatırımı yaparak girmeyi hedefliyorum şahsen.

Eclipse'i birde c de deneyeceğim bir kaç editör ve ide buldum bakalım nasıl olacak.

• c++ için codeblocks ta kullanlıabilir dev c den daha iyidir
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.