Şimdi Ara

Rtx 4090 Gerekli mi Gereksiz mi? (Rtx 3090, 4K 120 Hz Oled Tv ve Üst düzey bir PC zaten Varsa) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
2
Favori
3.754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam yakın zamanda 2070 ten 3080 ti a gecen biri olarak söylüyorum, konu oyunsa bence inan hiç gerek yok, 2070 ile yüksek ayarlarda gayet akıcı ve tatmin edici performans elde ediyordum. 3000 serisi ile tabiki bambaşka bi seviyeye gecti ama İNANMIYORUM ! .. dedirtecek hiç bir fark yok. Konu biraz daha marketingle alakalı simdi 4000 serisi ile için 2x 4x 10x performanslardan bahsediyorlar, afferin onlara. Konu oyunsa 2000 serisinden öteye gecmek hiç gerek yok.

Özellikle şöyle sacma bir algı var, FPS diye yanıp tutusuyor herkes 2000 serisinden 3000 serisine gecince +40 fps oynuyor doğru. Konu fps ise tamam alalım ama sonra görsel şölen bambaşka 4K da diyorlar. E hani konu FPS'ydi. 4K ile -40 fps ye döndük mü yine. 4000 serisi işi bambaşka seviyeye cekiyor ama gerekliliği tartışılır.

• Orta kesimden geleneksel "Ferrari'ye gerek var mı" konularına hoş geldiniz  

• StreamRolleR kullanıcısına yanıt

online fps oyunlarında 85 fps altına inince ben allak bullak oluyorum oynayamıyorum.

• ayrıca bu 4090 lar bence iş yapanlar kullanmalı ; yada parası cok olan kullanıcılar.

ben geçenlerde 2 ci el temiz 22-23 ay daha garantili 3090 aldım.

kıyıyorum bu 36.5 -45-49-55 k verileen kartlara. be4n sadece oyun oynarım.

hatta monıyorumude bugun sattım monıtorum bu idi bunu alıcam yakında.

3.5 k dan 2 k ya dustum. anlıcagınız. ama garantısı bıtmeden elden cıkartmak ıstedım.

Xiaomi Mi Curved BHR4269GL 34" Ultra-Wide 4 MS 144 Hz FreeSync WQHD Oyuncu Monitörü Fiyatları ve Özellikleri (n11.com)

Samsung Odyssey G7 LC32G75TQSRXUF 32" inç Oyuncu Monitörü, 240 Hz, 1 ms, G-Sync, WQHD Curved (Kavisli) LED Monitör, Siyah : Amazon.com.tr: Bilgisayar

kara cumayı beklıcem belkı bu monıtorun fıyatı bıraz daha ıner dıye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 20 Ekim 2022; 0:42:31 >

• ibo-wan kullanıcısına yanıt

Sorunda biraz orada bakın örnek olarak 2019'ta türkiyede toplam 20 tane ferrari satılmış ve eminim vergi hariç yurt dışında kaça satılmışsa o fiyatlardan satılmıştır.

Adamlar 1600 dolara ekran kartı çıkarıyor herkes pahalı diyor buna. Adamların pahalı dediği 1600 dolar 1-2 asgari ücret çoğunun yaşadığı yerde.

Bizde 3000 dolardan stok bitiyor. Gerçekten bir dengesizlik var bu konuda. Mining devam etse çok normaldi ama oda bitti.

Birde otomobil forumlarında araba alacağım önerin deseniz kimse "O 3 katlı yazlığın varsa ferrari alman lazım" demez burada 2k 144hz monitör varsa 4090 lazım onsuz olmaz deniyor.

Neyse en geç 2 aya piyasa oturur hem zaten amd'nin çıkışını da beklemekte fayda var. O zaman bakarız daha normal fiyatlara.

• Ferrariye binmenin gerekliliği onu kullanan kişinin keyfine kalmış.Keyfi isterse gereklidir.Tüm arabalarin tekerlekleri var sonuçta hepsi gidiyor.Ne kadar hız istersen.Sana kalmış.Kimse sana zorla ferrari satmadığı için gerekli olup olmadığınin bilgisi senin keyfine kalmiştır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AD102 ve GA102 arasındaki performans sıçrayışı inanılmaz büyük. RTX 4090 gerçek anlamda 2160P@60 ve üstü deneyimi şu anda sunabilen tek kart, ancak bir el bir de kol vermeye değip-değmediği tartışma konusu. ABD'nin aksine Türkiye silikon üretmeyen, tüketiciye yönelik teknoloji üretimi yapmayan, yalnızca lisanslı veya parçalı montaj yapan bir ülke olduğu için de fiyatlar ABD'de ve ticari bağlarının sıkı olduğu gelişmiş ülkelerdeki gibi düşük seyretmiyor. 3090 sahibi birinin geçiş yapması için en geçerli 2 sebep görüyorum:

Birincisi tekli oyuncu odaklı oyunlar oynuyor olması; dikey senkronizasyonla kare limiti koyup, en yüksek ayarlarda ve yırtılma olmadan, bütün tek oyunculu oyunları oynayabilirsiniz. Ancak çoklu oyunculu veya rekabet olan oyunlarda genelde arzulanan düşük gecikme olduğu için, DLSS 3 teknolojisinden de faydalanamayacağınız için boşuna $2500 dolar vermiş olacaksınız. Fakat modlu oyunlar oynuyorsanız, RTX Remix mesela paha biçilemez bir araç. DX9 ve daha eski API kullanan oyunlarda işleme zorla kendini enjekte edip, oyunun birçok yönüne gerçek zamanlı müdahale etmenizi sağlıyor. Tabi Skyrim Special Edition/Anniversary Edition veya S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky, Call of Pripyat veya Anomaly benzeri modlanmış ve daha modern API kullanan oyunlarda -şimdilik- işe yaramıyor.

İkincisi de profesyonel kullanıcı oluşu; simülasyon, vektörel animasyon, makine öğrenme, yapay zeka eğitimi (ör: otonom otomobil sürücülüğü), 3D render, grafik dizayn, yayıncılık, video düzenleme vb. alanlarda kullanmaya son derece müsait ve şu an için rakipsiz bir kart. Bu alanlarda iş yapanların zaten işlemci anlamında darboğaz oluşturacak bir yükü yoktur, ama oyunlarda sıkıntı çıkarabilirler. Örn: Threadripper 39**x, R9 7950x, 12900K, Xeon 8280/8380 vb.

Üçüncüsü de parası çok olan alır. Ana sebep değil ama kimse keyfinizin kahyâsı değil. Bu üçünü tartıp gerekli mi, gereksiz mi kendiniz karar verin.

DLSS 3'e gelince: Nvidia'nın her şirket gibi kullandığı pazarlama dili ve özenli seçilmiş slaytları sayesinde oluşmuş, "FPS ikiye katlanıyor" ve "gecikme ikiye katlanıyor" yanılgısı mevcut. DLSS 3, Reflex olmadan çalışmıyor, o yüzden 2. senaryo tamamen yanlış. DLSS 3 ile gelen sanal kare üretiminden en fazla yararlanabilecek senaryolar, kare üretimi gerçekleşmeden evvel çok yüksek kare hızının elde edilebildiği senaryolardır. Bir diğer manasıyla, DLSS 3 olmadan FPS'iniz yüksekse, DLSS 3 ile yapılacak sıçrama yüksek, yaşanacak gecikme artışı da ters oranla düşük olacaktır. Ham görüntü veya DLSS 2 (mevcutsa) veya benzeri çözünürlük yükseltme algoritmalarıyla elde edilen performans monitörünüzün tepe yenileme hızının yarısından azsa, DLSS 3 kare üretimini açtığınızda büyük gecikmeler yaşarsınız ve görüntüde yırtılmalar meydana gelir. V-sync açarsanız herşey daha da berbat olur. Zira dikey senkronizasyonun başarılı çalışması için, elde ettiğiniz karelerin ya monitör yenileme hızından yüksek ya da yarısı kadar olması lazım. Teknik detayını anlamasam da işlemciden kaynaklanan bir sinyal asenkronizasyonu meydana geliyor. Benden daha iyi bilen biri daha net anlatabilir.

Eğer Ampere fiyatları daha düşmezse ki düşmeyebilir, Ampere alamayanlar RX 6000, eski kart kullanıp yükseltmek isteyen ve paraya kıymayı göze alanlar da Lovelace yani RTX 4090-4080'e yönelecektir. Nvidia'nın planı da zaten bunun üzerine kurulu. Depolardan adeta dolup taşan bir Ampere stoğu varmış. Ben ispiyoncu yutubırların yalancısıyım  

• quote:

Orijinalden alıntı: Started_With_FX5200

Para var tabi her gün yeni kart çıksa her gün degistirirsiniz

Şahsen ben almıyorum. Fazla geliyor bana ücreti. Durum değerlendirmesi yaptım ben. Adamın bütçesi var belli...

• 3Korner1Penaltı kullanıcısına yanıt

"RTX 4090 gerçek anlamda 2160P@60 ve üstü deneyimi şu anda sunabilen tek kart" demişsiniz. Bu doğru değil. şu anda Rtx 3090 ekran kartımla Last of Us ve Resident Evil 4 Remake oyunlarını 4K ve en üst seviyede oynayabiliyorum akıcı olarak. Last of Us Fps ise 50-60-80 arasında gidip geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 7 Nisan 2023; 15:4:9 >
  • lostideas L kullanıcısına yanıt
    Last of Us cidden hersey ultra acik bu degerleri alabiliyormusunuz? Hogwarts'da deneme şansınız olursa bu oyundaki degerlerini de bir son kullanıcı olarak merak ettim RT açık olarak.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Doğru söylemiş. 4k native olarak verebilen tek kart 4090. Ray Tracing dahil olunca fark iyice açılıyor. Söylediğiniz iki oyunda hafif oyunlar. Hogwarts full ayarda 30 fps zor görüyor 3090.

• Şu an en tatlı kombinasyon 7800x3d ve rtx4090 bence, hadi olmadı 4080 de olur.

2 tane oyun ile 2160p kartı olmuyor maalesef.. 3xxx serisi başlangıç idi.. 4xxx ise 2160p de çok daha iyi konumda ama bunun büyük bir kısmı yazılımsal...

• Xef1ONYX kullanıcısına yanıt

Hogwards oyununu açamadım bir türlü sorun olduğu için ama size Jedi survivor'ı da aynı şekilde 4K ve 50-55-60 arasında bir Fps ile ultra ayarlarda oynadığımı söyleyeyim. Gerçi bu oyunda dlss ve RT yok ama olmaması daha iyi bir gösterge bir açıdan. Yalnız Pc nin diğer bileşenleri çok yüksek. i9-11900KF, Ram 128 GB, Ps4 m2.Ssd

• İs yapıyorsan para kazanıyorsan her kart gereklidir.

Onun dısında Ekran kartına 50 bin verecek paran varsa ya da bu kartın 50 bin edecegini dusunuyorsan gereklidir.

Aksini dusunuyorsan gereksizdir.

• 3090 ti da kullandım 4090 da kullandım. Oyuncu biri ne almasını öneririm derseniz 3090 ti derim ve sonrasında eğer değiştirecekse 5. seriyi beklesin derim. Aciliyet varsa 3090 ti. Elektrik konusunda problem varsa 3090 derim. 3090 ti çok elektrik harcıyor çünkü. Bana göre performans güç bakımından 4090 daha iyi geldi. Fakat ekstra masraf yaptım tabii. :)

• Konu hakkında şu an için bende oluşan son kanaat şu şekilde:

Not: 4080 yerine 5070 almayı düşünen bir arkadaşa cevap olarak, bir fikir jimnastiği mahiyetinde geliştirilmiştir.

Aşağıdaki yazı için bir ön bilgilendirme: Bu aşağıdaki yazı, özellikle oyunlardaki performans noktasında üst seviye dlss versiyonu var diye üst serilerin düşük versiyonlarını almaya değil, bilakis bir alt serinin en fazla vram içeren en üst versiyonuna yönelmenin daha mantıklı olduğunun tespitini yapar. (eğer üst seviye bir pc ve ekran olmak şartıyla) Mesela bu maksatla 4090 veya 3090 satılıp da, 5070 alınmaz der. Ancak 3050ti ve 3090 arasındaki görüntü kalitesinde ciddi bir fark olduğundan ve 3090 ile 4090 veya 5090 arasındaki görüntü kalitesinin ne derecede olduğu veya olup olmadığı hakkında yeterli bilgi ve tecrübem olmadığından görüntü kalitesi noktasında 3090 yerine 4090 veya 4090 yerine 5090 almanın ne derecede fark oluşturacağı konusu benim için hala netleşmemiştir ama bunu görmek isterim, merak ediyorum. Bu yönde bir deneyimi olan varsa payşırsa memnun olurum. 3090-4090 görüntü kalitesi farkını yani. Fakat netleşmiş fikrim, en üst seviye bir pc ve ekran olmak şartıyla, bir alt seviyenin en üst versiyonunu (3090) bırakıp, son serinin düşük versiyonunu (4070, 4080) almanın oyun performansı açısından uygun olmayacağı yönünde.

"Hocam bunları (Nvidia’yı) uzun zamandır takip ediyorum, tabi bizzat satın almak suretinde de tecrübem var. Ne yazık ki, ne alsam ve ne kadar yüksek bir pc toplasam sorunlar tamamen ortadan kalkmıyor. 3060, 3080 ve sonunda da 3090 aldım ve bıraktım o şekilde. Notebook’da da 3050ti var. Deneyimim, alabileceğiniz en üst versiyon (..90) kartı alma yönünde. Ama dikkat edin, en üst seri (mesela 5000) demiyorum. (Mesela film izleme noktasında bile 3050ti ile 3090 çok fazla fark ediyor.) ..50 ..60 ve ..70 serileri piyasada tabana yaygın satış sağlamak için üretilegelen ve çok fazla iyi ve mükemmel bir deneyim yaşatmayan seriler. Hatta oyunlardan ve windows’tan kaynaklanan (asla diğer donanım bileşenlerinden değil, çünkü hepsi en üst düzeydi) sorunlar sebebiyle ben 3080’den bile tam memnun olamadım, en üst ayarlar ve en üst düzey ve sorunsuz görüntü kalitesi için o bile tam ve her zaman yetmedi, onu satıp 3090 aldım zamanında ve iyi ki almışım diyorum ama artık maliyet ve elektrik tüketimi konusunda iyice zıvanadan çıktı Nvidia ve 5000 serisinde daha da beter olacak diye ön bilgiler geliyor. Bu çok kötü bir tablo.

Ben durumun sizin arzunuz yönünde olmayacağı kanaatindeyim çünkü vram çok önemli ama bilerek çok cimri davranıyor Nvidia. Evet 5090’a 32 gb ram koymuşlar diye bilgiler gelmiş ama şimdi bakın, benim aklıma da size benzer şekilde bir düşünce gelmişti. (Mesela 3090’ı satsam ve 5070 veya 5080 alsam?) Ama bir de okudum ki, adamlar 5080’e 16 gb koymuşlar! Yahu benim 3090’da 24 GB var zaten! E yine canım sıkıldı tabi.

Yahu daha bu kartlar ortada yok, oyundan kaynaklanan problem de olsa, neticede o kadar vram daha şimdi, günümüzde harcıyor mu oyunlar, ona bakmak lazım. Daha geçenlerde Star Wars Outlaws 18-19 gb vram harcıyordu. E siz düşünün yani. Tabi o kadar harcamaması lazım, vram sızıntısı hatası diyorlar ama haticeye değil neticeye bakarsak eğer elimde 3090 yerine 4070 veya 4080 (12 ve 16 gb) olsa vram’in yetmeyeceği, ultra ayarlara alamayacağım veya alsam da takılacağı kesindi yani!

Dolayısıyla benim için 5080’deki 18 gb bile ileriye yönelik, 24 gb’lı 3090’ı bırakıp 5080’e geçmek için uygun görünmüyor. (Performans sıkıntım yok ki, neden geçeyim!) 5070’i siz hesap edin. Hatta muhtemelen 5070, 4090 ve hatta 3090’dan daha iyi olmama ihtimali var. (Ki öyle, çünkü 5070 16 gb’dan aşağı vram içerecek.) Yani serinin en üst versiyonu olmadıkça yeni serinin alt kademeleri çok memnun edici olmuyor.

Sizin örneğinizi düşünelim bir de vram açısından tabi. RTX 4080 16 gb. 5080’in de 16 gb olacağı bildirildiğine göre, sizin almayı düşündüğünüz 5070 de 16 gb’ın da altında bir değerde olacaktır. Yani yine aynı tablo. 5070, 4080den daha az vram içerecek. Adamlar kumpas yapıp sıkıştırıyor, daha fazla, daha fazla ve en pahalısını almaya zorluyor, benim de artık hem vram, hem elektrik sarfiyatı ve hem de maliyet açısından işime gelmiyor. Ne yapacağız bilemiyorum. Şu an için sorun yok, mükemmel idare ediyor.

Diyeceğim o ki, madem ki Dlss de aslında görüntü kalitesini düşürüyor ve performans ve yüksek fps sağlamaya yönelik bir özellik. O halde bu durumu göz önüne aldığımızda üst seviye dlss versiyonu var diye üst serilerin düşük versiyonlarını almaya değil, bilakis bir alt serinin en fazla vram içeren en üst versiyonuna yönelmek daha mantıklı. Ben bu düşünceyle hem 4080 ve hem de 4090 almaktan vazgeçmiştim ve ne kadar haklı olduğumu Dlss kullanan 4090 kullanıcıları teyid ediyor. Hatta bu bilinçle son günlerde, eğer oyun ayarlarında Dlss’yi kapatma seçeneği sunuyorsa kapatmayı tercih ediyorum. Çünkü Dlss kalite modu bile oyunu 4K’dan daha düşük bir çözünürlükte çalıştırıyor. Bu da istediğim bir şey değil. Yeterince güçlü, üst düzey bir pc donanımı ve Lg 4K Oled Tv ile, kesinlikle 4070, 4080 Dlss 3,5 yerine, 3090 Dlss olmadan daha iyi görüntü kalitesi verir. Buna 5000 serisini kıyas edebilirsiniz. Yani mesela 4090 veya 3090 satılıp da, 5070 alınmaz diyebiliriz kesinlikle. Benim kanaat ve deneyimim bu yönde."

• Mesutzgvn M kullanıcısına yanıt

Hocam son tespitlerimi de okur musunuz ve ondan sonra her ikisini de deneyimlemiş birisi olarak 3090-4090 arasında görsel kalite farkını değerlendirir misiniz? Çünkü bunu merak ediyorum ne derecede fark ettiğini. Özellikle Dlss kapalı olarak video ve oyun için görsel kalitenin ne derece iyi olduğunu veya bir fark olup olmadığının bilgisi lazım. Ve tabi oyun performansı kriterinden bağımsız olarak çünkü bunu zaten belirtmişsiniz. Ve tabi ki nasıl bir pc ve özellikle hangi ekranda deneyimlediğinizi de söylemeniz de önemli, anlamlı bir sonuç çıkarabilmemiz için. (Ben özellikle en üst düzey bir pc'de ve bir Lg Oled 4K tv'de bunun sonucunu merak ediyorum.)

3090 ile 4090 arasında en fazla %20 lik fark var. DLss ise saf performans değil ve kalite seçeneğinde olsa bile çok berbat görüntü veriyor. Örnek vermek gerekirse Train Simulator World 4 ve RDR 2 ayarlarında biri dlss destekli diğeri değil. RDR 2 DLss açtığımda tamam fps 2 katına çıkıyor fakat bariz görüntü farkı var. Dlss kalite seçeneği bile görüntü keskinleştirme yüzünden görüntüyü aşırı bozuyor. Bana kalırsa dlss bir reklam aracından fazlası değil. 5090 da ise beklentim dlss 4 çıkardık muazzam hızlandı falan diye iyice bozacaklar. Çünkü geliştirebilecek hiçbir şey kalmadı. 3090 kartı olan bana kalırsa 4090 almayacaksa idare etsin derim. Hatta 5000 serisini de atlayıp direk 6000 serisine geçmesi daha mantıklı olur. Çünkü bir ekran kartı %50 den fazla saf performans vermiyorsa bir sonraki seri kesinlikle gereksizdir. Bir zamanlar hatırlıyorum gtx 590 vardı artık en üst çıta olarak ve şuan olanlar tam o zamanın aynısı Rtx 5090 artık serinin üst limiti olacak ve 6000 serisi büyük değişikliklerle gelecek diye tahmin etmekteyim. 3090 şuan bile çoğu oyunu en üst seviyede akıcı oynatabilen kart iken daha 3 yılı var o kartın. GTA 6 çıkınca orta seviye bir kart olacak orası ayrı tabii ki. GTA 6 çıkınca muhtemelen 6. seri nvidia kartlara yönelirim. Zaten sızıntılarda bile görüntülerde henüz geliştirmede olan bir oyunda 25 fps veriyorsa optimizasyonda en fazla 2 katını verebilir yani 50-60 fps ki bu da orta seviye bana kalırsa. 80-90 fps için de 6090 falan gerekir herhalde.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.