|
Sık Yapılan Yazım Yanlışları Listesi
Sınavlarda ve denemelerde yüksek puanlar almak, doğru yazımın önemini kavramayı gerektirir. İşte sınavlarda ve denemelerde en çok görülen bazı yazım yanlışları:
- "de/da" Karmaşası: "De" bağlacı, yer ve zaman belirtirken kullanılır. "Da" eki ise belirtme durumu için kullanılır. Örneğin: "Evde oturuyorum" (yer), "Kitabı masada bıraktım" (yer), "Bugün hava çok güzel" (zaman), "Bu konuda bilgiliyim" (belirme).
- "ki/ki" Ayrımı: "Ki" bağlacı, cümle içinde iki cümleyi bağlamak için kullanılır. "Ki" eki ise isimden sonra gelerek söz konusu kişiyi belirtir. Örneğin: "Adam çok çalıştı ki başarılı oldu" (bağlaç), "Öğrenci çok zekiydi ki sınavı kolayca geçti" (eki).
- "olmak/olmak" Ayrımı: "Olmak" fiili, durum bildirirken kullanılır. "Olmak" fiili ise bir şeyin varlığını ifade eder. Örneğin: "Hava çok güzel" (durum), "Evde bir kitap var" (varlık).
- "yazmak/yazmak" Ayrımı: "Yazmak" fiili, bir şeyleri yazıya dökmek anlamına gelir. "Yazmak" fiili ise bir şeyi üzerine veya bir yere yazmak anlamında kullanılır. Örneğin: "Bir mektup yazdım" (yazıya dökmek), "Tahtaya bir şey yazdı" (üzerine yazmak).
- "gitmek/gitmek" Ayrımı: "Gitmek" fiili, bir yerden bir yere hareket etmek anlamına gelir. "Gitmek" fiili ise birinin bir yere veya bir şeyin üzerinde bulunmasını ifade eder. Örneğin: "Eve gittim" (hareket), "Elbise üzerinde kan gitmiş" (bulunma).
Bu yaygın yazım yanlışlarının farkında olmak ve bunlardan kaçınmak, sınavlarda ve denemelerde yüksek puanlar almanıza yardımcı olabilir.