Şimdi Ara

Sovyetler nasıl yıkıldı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
100
Cevap
1
Favori
6.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar sovyetler birliği nasıl yıkıldı?

biraz araştırdım internette.85-91 arası gorbaçov iktidarının reformları sonucunda dağıldığını yazıyo birçok yer.

sizce neden dağıldı?

not:tarihi bir konudur.lütfen siyasete çekmeyelim.

• Sovyet dusmanlarinin olusturdugu ic ve dis dengeler yuzunden..
  • Soğuk savaş nedir tam oalrak bilmiyorum fazla ilgilenmedim fazla araştırmadım yalnız bir tv programında çok iyi hatırlıyorum adamın birisi şöyle demişti Sovyetler bir hamburgere bir kot pantolona yıkıldı demişti yani amerikaya özendiler gibi öyle bir şey demek istemişti heralde ama söylediği kelime aynen buydu sovyetler bir hamburgere bir kot pantolona yıklıldı
  • quote:

Orijinalden alıntı: Neonight

Soğuk savaş nedir tam oalrak bilmiyorum fazla ilgilenmedim fazla araştırmadım yalnız bir tv programında çok iyi hatırlıyorum adamın birisi şöyle demişti Sovyetler bir hamburgere bir kot pantolona yıkıldı demişti yani amerikaya özendiler gibi öyle bir şey demek istemişti heralde ama söylediği kelime aynen buydu sovyetler bir hamburgere bir kot pantolona yıklıldı

Sovyetlerin ekonomisi sosyalist şekilde ilerliyodu yani devletin kazancıyla halkı beslemek zorundalardı.Sağlık,eğitim,barınma gibi bu yüzden devlete ek maliyet oluyordu fakat karşısında bulunan ABD kapitalist ekonomi düzeni ile halka karşı bir faaliyeti yoktu bu yüzden kasasına daha çok para aktarılıyordu.Sovyetler ABD ile girdiği soğuk savaştan Silahlanma,Edebiyat,Sanat,Bilim,Uzay yarışı vs gibi olaylardan ekonomik olarak büyük bir yara aldı ABD ile kapışması mümkün olmadı ve artık Lenin'in nesli yokoldugu için sovyet içerisinde yaşayan yönetime yakın olan rus milleti kapitalizmin daha demokratik oldugunu dile getirmeye başladı.Neden bizimde mercedesimiz yok neden bizimde villamız yok gibi.Ama Sağlık,Eğitim vs gibi genel ihtiyaçların parasız oldugunu unutup isyan ettiler.Bu yüzden hem ekonomik olarak yara aldı sovyetler hemde kendi içerisindeki karışıklıkları durduramayarak yok oldu

Not:
    quote:

Sovyetler bir hamburgere bir kot pantolona yıkıldı

Halk böyle ürünlere ilgi göstereye başladı amerikan propagandasıyla bu yüzden olması lazım.

Emre Kongar Tarihimizle Yüzleşmek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nietzsche -- 8 Ağustos 2009; 10:51:13 >

• Tamamen özentiliğe bağlamak gerek. En kolayından ülke üniversitelerinde okuyan insanların 4'de 3'ünün devlet burslu olduğu bir devlet düşün. İstihdam sorunu sıfırdı. Ama özentilik koskoca devleti parçaladı.
  • hocam bu konuyu ideolojik açıdanda araştırmak zorundasın....bazı politik tarih kitaplarını okuyarak sovyetler birliğini aslında dağılmadığını "dağıtıldığını" anlayabilirsin......
  • insanlarda özentilikle yıkıldı "yıktırıldı".istihdam sıkıntısı olmadan yaşarken sağlık eğitim ve bilimum diğer giderlerin yokken.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tabularım Yıkıldı Resmen..???
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • sovyetler yıkılmadı, ruslar üstlerindeki fazlalıkları attılar, sovyetlerin yıkılması rusların toparlanmaya başlaması güçlenmeye başlaması demek, verimsiz toprakları beslemek zorundayken, çok fazla nüfusu kendine yararı yokken beslemek zorundayken, çok büyük toprakları gereksiz yere korumak zorundayken gereksiz parçalarını attı, sovyet yapısının çöküşü ise 80 lerde değil çok daha önceden başladı, sosyalist yapı olması gerektiği gibi kalamayıp partili kişilerin eline geçince güç ve pislik alıp başını gidince herkese eşit yaşam şartları sağlama ilkesinden çıktı, ayrıca serbest piyasa ekonomisiyle büyüyen ve daha barışçıl gözükerek propaganda taktiğini çok iyi kullanan abd dünyayı kendi yanına çekerek ekonomik olarak sovyetlere karşı üstünlük sağladı, silahlanma yarışında başa baş giderlerken sovyetler yaşam standartları bakımından hızlı bir düşüşe geçtiler, bunun nedeni de tüm varlıklarını ordularına yatırmalarından dolayı oldu, sonuç olarak dünyada birçok şirketlerin zarar ettiği dönemlerde yaptığı gibi zarar eden bölümler kapatıldı asıl merkeze önem verildi ve tekrar toparlanılmaya başlandı

• arkadaşlar ben enden dağıldığını değil nasıl dağıldığını merak ediyorum...

bi günde ülkenin adı,bayrağı nasıl değişti?o ülkeler sovyetlerden ayrılırken sovyetler sesini çıkarmadı mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Khán

arkadaşlar ben enden dağıldığını değil nasıl dağıldığını merak ediyorum...

bi günde ülkenin adı,bayrağı nasıl değişti?o ülkeler sovyetlerden ayrılırken sovyetler sesini çıkarmadı mı?

Diğer bağımsız olan ülkelerin istedikleri zaman bağımsız olma hakları vardı.15 devlet bu haklarını kullanarak bağımsız oldular.SSCB yi sadece Rusya olarak değerlendirmeyin.15 devletin birleşmesiyle oluşan bir yapı.Her biri bu hakkını kullanarak bu yapı 1991 de bozuldu.Hepsi bağımsız birer devlet oldular.Her devlet kendi devlet düzenini benimsedi.

Not:15 devlet olduğuna emin değilim yanlış da olabilir.(Letonya,Estonya,Azr,Ukrayna vs..)

2.NOt:İlk bağımsız olan devlet Litvanya

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 25th November -- 8 Ağustos 2009; 16:48:41 >
  • Komunist ve sosyalist olan tüm ülkeler bugün çok ileri gittiler... Çünkü eğitim ve sağlık temelleri çok iyiydi...

Bakıyorsun Bulgaristana adamlar dün açtı, bugün bizi fersah fersah geçtiler...
  • ABD ile mücadelesinde komünist ekonomisi ihtiyacı karsılayamadı ve iflas etti.Buna bağlı olarak çöktü...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Khán

arkadaşlar ben enden dağıldığını değil nasıl dağıldığını merak ediyorum...

sesini çıkarmaz olur mu? komunistler karşı devrim yapmaya çalıştılar ordu içindeki bazı gruplar parlementoyu kuşatıp bir süre bombalardılar Boris Yeltsin halk desteğini arkasına alarak bu ayaklanmayı bastırdı hatta bir tankın üstüne çıkıp konuşma yapmıştı, ne günlerdi be her gün bir cumhuriyet bağımsızlığını kazanıyordu millet televizyonlara kilitlenmişti koskoca bir imparatorluğun yıkılışını canlı canlı seyrettik.

Sovyetler nasıl yıkıldı?

• Sovyetler birligi sosyalizm adına bir cok şey yanlış ilerliyordu.

Bugunun para ile herşeyin satın alınabilecegi kapitalist dünyası getirileri ver götürülerini göz önünde bulundurursak sosyalizm fersah fersah "insan" adına önde bir sistem.

Egitimin saglıgın ulaşımın barınmanın parasız oldugu bunların devlet tarafından ücretsiz karşılandıgı zengin ile fakirin olmadıgı eşitlikci özgürlükcü bir düzen insanın en mutlu olabilecegi ideal düzendir.

Gelelim soruna

Kapitalizmin en yıkıcı özelligi belkide alternatif hiçbir düzene ortam vermemesi.Soguk savaş döneminde sovyetlerin üzerinde kurulan bu baskı sosyalizmin insanlara zulm işkence ölüm aclık sefalet ve kapitalizmin nimetlerinden uzak kalış gibi gösterilmesiyle sonuçlandı.

Sonunda kazanan kapitalizm ve dolayısıla amerika oldu.

Ama hiçbirşey kapitalizm bahsettigi gibi özgürlük icinde yaşayan bir dünya gibi olmadı.

Kan emici para babaları sermayadarlar halkın kanını emiyor.
    İşsizlik yoksulluk yolsuzluk gelir dagılımındaki adaletsizlik hepsi düzenin ürünüdür.

2 Alıntı yapmak istiyorum.

Hiç şüphesiz fabrikatör, işçiye artıktan başka birşey vermeyecek. Dünyayı özel mülkiyet yönettiği sürece proleteryaya , aç kalmaktan, yaşamını sürdürmek için savaşmaktan başka bir yol kalmıyor. Ama yarın herşey daha başka olacak ve biz bunun için hazırlanmalıyız. Friederic Engels

Bir sosyalistten kapitalizmin tanımı

Dünyada on milyon kişinin çalışıp üretmeden sermayenin sahibi sıfatıyla muhteşem standartlarda yaşayabilmesinin bedelini 6 milyar insana umutsuzluk, gelcek kaygısı, paralı kölelik, sefalet, açlık gibi kavramları hayatlarından eksik etmeyerek ödeten; üç kuruşluk maddi çıkarlar için insan öldürmenin, başkalarını ezip yok ederek yükselmenin, savaşların, cinayetlerin, doğayı ve tüm doğal kaynakları bitmek tükenmek bilmez bir hırsla sömürerek, insana dair herşeye ihanet etmenin "şahane" bir şey olduğunu iddia eden sermayenin sadık kölelerinin ve de bugün karnı doyuyor diye kendini üsün bir canlı sanma cehaletni gösterebilen, halbuki düzenin çarkları arasında nereye savrulup nasıl parçalanacağı belli olmayan, "sigortan yok, paran yok, o zaman geber" gibi bir mantaliteye ses çıkaramayacak denyoluktaki zavallı korkak adamcıkların omuzlarında yükselmiş; yükseldiği gibi de elbet bir gün sona erecek insanlık dışı sistemdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi [Kreuzberg] -- 8 Ağustos 2009; 17:08:30 >

• özellikle 80 lerin sonuna doğru sovyet gizli servisleri önemli başarısızlıklar elde etti ama bunlar gizlendi adı üstünde gizli servisler, yani ilk önce gizli servisleri çöktü sonra devleti, sürekli bi kapışma ve bilgi yarışı vardı yani sovyetler daha büyük bi hezimete uğramadan kendileri kendi fişini çekti türkiyedeki koministlerin yüzünü hatırlar gibiyim zaten amerikanın düşman olarak şişirdiği boya ve pastan oluşan bi devletti ama ideolojileri çok yanlışlar yaptırdı çok canlar aldırdı dünyada

kadınlarının başka ülkelerde kendilerini satmasına göz yuman bi millet ama bunu yapamaycak devletler ve milletler ne hale gelir bilmem.. resmen nataşalar rusya ekonomisini düzeltti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 8 Ağustos 2009; 17:59:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: hasanmerto

Komunist ve sosyalist olan tüm ülkeler bugün çok ileri gittiler... Çünkü eğitim ve sağlık temelleri çok iyiydi...

Bakıyorsun Bulgaristana adamlar dün açtı, bugün bizi fersah fersah geçtiler...

bulgaristanın bizim ilerimizde mi?saçmalamayalım lütfen.ab üyesi olur olmaz adamlar ingiltereye,almanyaya kaçtı.

madem o kadar iyi bulgaristan neden gitsinlerki başka ülkelere?
  • Khân hocam sana çok teşekkür ediyorum.

Uzun zaman sonra ilk kez konu dışında ciddi bi' konunun tartışıldığını görüyorum.
  • Şu an nasıl kürtler biz ayrı vatan istiyoruz ve bekleyip görün istediğimizi alıcaz diyorsa ve nasıl alacaksa Sovyetler Birliği de öyle yıkıldı.Zaten şu anki bir çok Slav ülkesi de yıkılışla ortaya çıktı.
  • insanlar sosyalizmi hak etmediği için, ve abd nin hamburgerine kot pantolonuna özendiği için

biraz sabır olsaydı şu insanlar...

tabi stalin in fln diktatörel faaliyetleri de var ama, asıl olan insanların hak etmeyişi sosyalizmi...
  • deprem oldu öylr yıkıldı
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.