Şimdi Ara

Tork ve Yakıt Tüketimi konusunda !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.053
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • iyigünler, daha 1 ay öncesine kadar sıfır bilgim vardı bu konularda ama sayenizde bu forum sayesinde çok şey öğrendim. Tork ne olduğunu değilde içerisinde 4 kişinin bulunduğu bir arbabada dağ taş tepe çıkmalarda banamasın demiyecek Tork değeri nedir ? Yine burada Dizel 1.2 ve Dizel 1.4 ler torkları yüksek olduğundan yokuş yukarı yollarda sorun yaşamazsınız deniyordu.

Birde Yakıt Tüketimi konusunda çok yakıyormuş dediğimiz arabalar 100Km litre oranı nedir ? Mesela Cruze 1.6 MT 100Kmde 6.7Litre derken, ATde 100Kmde 7.7Litre diyor bu yüksek bir oran mı ? (Aveonun dizeline baktığımda 100Kmde 3.8 Litre yakmasına göre çok fazla gibi ama!! )

-Spark 1.2 ;
    Şanzıman 5 İleri Düz Vites
    Motor Hacmi 1206 cc
    Yakıt tipi Benzin
    Maksimum Güç (PS) 81 PS/60 kW@6400 rpm
    Tork 111 Nm@4800 rpm

-Cruze 1.6;
    Maksimum Hız 190 km/s
    Silindir Sayısı 4 Silindir
    Hızlanma Süresi 0-100 km/s 12.0 s
    Strok 81.5 mm
    Silindir Çapı 79 mm
    Motor Hacmi 1598 cc
    Sıkıştırma Oranı 11 : 1
    Yakıt tipi Benzin
    Maksimum Güç (PS) 124 PS/91.2 kW@6200 rpm
    Tork 154 Nm@4200 rpm

-Yeni Aveo 1.3;
    Maksimum Hız 163 km/s
    Silindir Sayısı 4 Silindir
    Hızlanma Süresi 0-100 km/s 14.2 s
    Strok 82 mm
    Tahrik Mili Önden Çekişli
    Silindir Çapı 69.6 mm
    Motor Hacmi 1248 cc
    Sıkıştırma Oranı 16.8
    Son Tahrik Dişlisi Oranı 3.737
    Yakıt tipi Dizel
    Maksimum Güç (PS) 75 PS/56 kW@4000 rpm
    Tork 190 Nm@1750-2500 rpm

Şimdi Spark 111 Tork iken

Cruze 1.6 154 Tork ve Aveo Dizel 1.3 190 Tork yazıyor. (Spark o torkta düz yolların arabası olur anca ama dağ taş tepede banamısın demiyecek torklu araba Cruze gibi 150 civarlarında mı başlıyor ?

Aveonun Cruze oranla Hız konusunda değilde yokuşlu yollara olan direnç konusunda kat ve kat daha performanslı bir araç demek yanlış bir yorummu olur ?? Yoksa Başka etmenlerde mi var (Cruze Silindir çapı ile PS-devir Aveodan daha yüksek ama ne anlama geldiklerini tam çözemiyorum)

• 1.3CDTI candır
  • Aracın ağırlığı (Özellikle şehir içinde) ve sürtünme kat sayısı (Yüksek hızlarda) yakıt tüketimini büyük ölçüde etkiler. Doğrudan tüketime bakarak karar verebilirsiniz. Dizelin menzili daha uzun olduğundan tüketim düşük olmakta. Ayrıca yine tüketimin düşük olması genelde motor hacmiyle ilgili oluyor ama motor gücü / ağırlık oranı daha etkili.
    Ayrıca Chevy yerine Kia / Hyundai öneririm; hepsi Kore malı ama Hyundai-Kia kardeşler daha sorunsuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paramedik 112 -- 14 Kasım 2011; 14:45:43 >
  • Benim de bu tür konular da pek bilgim yok ama şunu söyleyebilirim.siz bir aracın dağ taş çıkması ndan bahsetmişsiniz.dizelin avantajı zaten torkudur u ve dediğiniz gibi aracın dağ taş çıkması tork un en az 200-250(bu tork-hızlanma aracın ağırlığına göre değişiklik gösterir)nm olması gerekir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2EF209ABE -- 14 Kasım 2011; 14:48:53 >
  • Eşit hacimde 2 adet motor yapsanız biri dizel biri benzinli olsa dizel motorun torku yüksek olur bu yakıtın vermiş olduğu avantaj ama aracı hızlandırmada benzinli motor daha seri olacaktır sizin için yakıt önemli ise dizel Aveo alın derim eğer fazla km yapmam yakıtıda pek sorun değil derseniz Cruze alın
  • dizelden şaşma hertürlü daha iyi hızlanma konusunda da 0-100 de 2 sn lık bi fark var zaten yollarımızın hız lımıtlerı bellı varsı olsun dızel bıraz daha yavas dert etme
  • o motorların torkları verdiği devire baksana.

cruze 150 nm torku 4200 devirde veriyor

dizel ise 190 nm torku 1750 devirde.

cruze 150 nm torku 1500 devirde bile verse 40 nm tork farkı yüksek bi değer.

cruzenin gitmesi için deli gibi devir çevirmek lazım buda aynı oranda benzin içmesi demek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unknownartist -- 14 Kasım 2011; 15:41:02 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    aşırı yakıt tüketimi sorunu
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Çok teşekkür ederim yorumlarınız için

@unknownartist yukarıda çözemiyorum derken bunu kastediyordum, mesajından sonra bir şey daha öğrendim, mantıklı bir yorum yapabilecem artık, sağol ilk gelen mesajın açıklamasını yapmışsın resmen, dizel gerçekten canmış

peki dizel can da hiç mi dezavantajı yok ?? benim duyduğum tek arıza motor hava yapar anca ve vites geçişleri benzinliye benzemez diye!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Miki Rapaiç -- 14 Kasım 2011; 16:47:59 >
  • rakamlara bu kadar kapılıp dağ taş diye detay yapmayın bence,

eğer ekonomik bir araç istiyorsanız 1.3 dizel aveo alın

yakıt önemli değil fazla km yapmam derseniz cruze alın daha görkemli ve oturaklı gidişi güvenliği de o na göre olacaktır

dizelin dezavantajı 2000 devirin altında ölü devir bandı kısa ama yakıt az yakması herşeye değer vites geçişleri ile ilgili benzinli motordan bir farkı yok
  • Torku düşük devirde vermesi önemli tamam, ama asıl bakılması gereken şey o devirdeki beygir gücü..

motor güç-tork eğrilerini karşınıza alın, yokuşu hangi devirle çıkmak istiyorsanız o devirdeki torkla deviri çarpın.. Hangi motorda sonuç yüksek çıkarsa o motor o devirde daha iyi çeker..

ama dizel max torku 1.750de veriyor diye de kalkıp benzinlinin 1.750 devirdeki gücünü bulup benzinliyi öldürmenin alemi yok.. Gücün olduğu devire çıkmayıp "güçsüz" demek haksızlık olur..
  • Sana turbo benzini tavsiye ediyorum inan tadını hiçbir dizel veremez o motor hacminde.........
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.