Şimdi Ara

Turkcell Superonline tüm fiberlilerin hızını Eylül ayında 1.000 Mbps'ye yükseltti (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
298
Cevap
6
Favori
16.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
31 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

GPON'un Gbps'i desteklemesi aslında biraz 4G'nin 1.6Gbps'i desteklemesi gibi.

Yani teorik ve pratik olarak mümkün ancak pratik yaygın değil. Şöyle, GPON 2.4G/1.25Gbps kapasiteye sahiptir port başına. Her bir port birden fazla aboneye dağıtılır 128'e kadar (bu oran illa ki 1:128 olmak zorunda değildir 24 de olabilir 64 de olabilir 48 de olabilir)

Yani bir örnek verelim diyelim ki bir sahada 1:48 bölünme oranı uygulanıyor ve 48 tane de abone bulunuyor olsun. 2.4Gbps kapasitemiz vardı indirme yönünde. İşte bu kapasiteyi o 48 abone ortakalaşa kullanır. Eğer 48 abonenin tamamı aynı anda yükelenecek olursa abone başı 50Mbps kapasite düşer. Tabi gerçek sernayoda herkes 50 görmez, birisi 120Mbps görür, diğeri 10Mbps görür, diğeri 300Mbps görür ama istikrarsız, dalgalı bir bağlantı gerçekleşir.

Ancak normal durumda abonelerin hepsi aynı anda yüklenmez ve tabi ki hat kapasitesi kadar da abone bulunmaz. Bu yüzden genelde 1Gbps de kullansa abone istisnai haller haricinde hız sorunu yaşamaz. Ancak kapasite kullanımı karşılamaz hale gelirse ki bunun örneklerini forumda gördük özellikle TurkNet'in ilk FTTH sahalarında bu durumu çözmenin iki alternatifi vardır.

1) Bölünme oranını düşürmek. Bu işlemi kolay ve maliyetsiz yapabilmek için de erişim altyapısının tasarımı çok önemli. Yani ring hatlara dayanan bir topoloji tercih ediliyorsa örneğin bu tür bir müdahale için baştan hat döşemek veya yeni hat döşemek gerekebilir ki bu da ciddi maliyet demektir. Ne var ki ring topoloii daha ekonomik kurulum maliyeti oluşturduğu için özellikle Turkcell tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

2)Kullanılan PON teknolojisini yükseltmek yani GPON yerine port başına daha fazla kapasite sağlayan 10G-PON, XG/S-PON, 25G-PON gibi kartlara geçerek kapasite arttırmak.

• BJK kullanıcısına yanıt

184 yaşında, bunun şerefine 184 gün boyunca fiberi Gbps yapıp mobilde kotayı kaldırmalılar Turkcell Superonline tüm fiberlilerin hızını Eylül ayında 1.000 Mbps'ye yükseltti 

Telekom'un böyle bir kampanya yapması zor, yapsa da Gbps vermeyi tercih etmeyecektir. Örneğin geçtiğimiz senelerde bir ay müddetince 100Mbps FTTH abonelerini 200'e çıkartmışlardı.

Peki neden zor ve tercih etmezler? Çünkü Telekom'un altyapısı daha fazla çeşitliliğe sahip kullanılan teknolojiler açısından. Yani, hem DSL şebekesi buna bağlı FTTC ve FTTB şebeke var, PON tarafında FTTB'ler var bir de FTTH'ler var, ee bir de bunun omurga tarafı var oradan Radyolink omurgası da geçiyor, mobil de geçiyor, kamu servisleri de geçiyor, metro da geçiyor, çorba yani. Aslında bunların hiç biri böyle bir kampanya yapmaya doğrudan engel olmasa da herkese aynı seviyede hizmet vermeleri zor olacağı için çok mantıklı olmaz.

Örneğin, FTTH abonesi olanların büyük çoğunluğu sorunsuzca böyle bir kampanya süresince Gbps hızı görebilirken FTTB/Eth aboneleri kullanılan MDU'lar yüzünden 100Mbps'i geçemeyecek ancak bunların AON şebeke kullanıp 1G portlu MDU kullanan nadir kısmı görebilecek. Yani bu kadar karmaşa içine girmek bir fiyaskoya da sebep olabilir pazarlama yapacağız derken.

Turkcell'in ise altyapısı sadece iki kısımdan oluşuyor FTTH PON ve eski AON FTTB kurulumları ki onları da epey azalttılar PON FTTH'ye dönüştürerek. Yani altyapıları sade olduğu için böyle bir kampanya yapmaları daha kolay.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 2 Eylül 2024; 22:19:33 >

• carpenter05 C kullanıcısına yanıt

Desenize hocam tereciye tere sattım :)

• Eee tamam da ben 1000mbps müşterisiyim, o zaman benden de 1 ay fatura ücreti almasın.

Yani 1000mbps müşterilerini dışlamak nedir?

• Ö1f1 kullanıcısına yanıt

hocam telekoma bir siber saldırı olsa ülkenin bütün iletişimi gider mi yani?

Yani amaç jest yapmak, FTTH'ye uygun bir şey yapılır, diğerlerine hattın destekliği ölçüde, dedim ya eskiden roket hizmeti vardı. Ayda bir kez 24 saatliğine olurdu, o bile bir iyi niyet göstergesiydi. Şimdi hiçbir şey yok.

merhaba benim tarifem 100 mbit ama bu kampanyaya rağmen 94 mbit çıkıyor. upload da 100 çıkmasına rağmen. sizce modemden mi kaynaklı. wifi 5 modeminiz nomalde hızı desteklemesi lazım dedi. ama ısrarla 94 çıkıyor

• dreamblue35 D kullanıcısına yanıt

Hayır gitmez, kesilmez. Zaten siber saldırının Türk Telekom'un şebekesinin tamamını sürekli şekilde devre dışı bırakması çok zor ve uç bir ihtimal ancak lokal veya sürekli yaygın kesinti tabi ki olabilir onun için sorunuzu söyle müsaadenizle değiştireyim "bir şekilde Telekom'un bütün şebekesi sürekli olarak çökse ne olur?"

Okumak istemeyenler için özet: İletişim kesilmez.

Öncelikle ülkenin iletişimi çökmez, zorlaşır ancak çökmez. Çünkü ülkemizdeki tek altyapı Telekom'unki değil, ondan bağımsız altyapılarımız var. Turkcell var 81 ile şebekesi giden, Vodafone 81 ilde olmasa da yaygın olarak var. Bunlar iletişimi yurdun tamamında canlı tutmaya yeter. Bunların üzerine en azından kritk kurumların haberleşmesi için Ulaknet ve TEİAŞ'ın kendi haberleşme ağı bile bir ölçüde yeterli gelir. Hatta TRT'nin bile kendi radyolink ağı var. Keza Turksat'ın kendi omurgası olmasa dahi uydusu var ki temel iletişimi sağlayabilir en azından İstanbul ve Ankara arası. Yani alternatif artık bol.

Ha eskiden yani 30 sene önce, 20 sene önce olsa ne olurdu? (siyasi bir şey sakın aramayın mesele tamamen telekom sektörü ile alaklı) o dönemlerde ciddi sıkıntı olurdu. Hatta 30 sene öncesi garanti veriyorum evet iletişim kesilirdi, kaçarı yok. Yine 1996'dan itibaren Superonline falan kendi yurtdışına arabağlantılarını kurmaya başlamış, kendi core şebekesini inşa etmeye başlamıştı, bir şekilde yurtiçinde arabağlantı sağlanabilirse iletişim çok kısıtlı da olsa sağlanabilirdi bir ihtimal ancak yine de çökme ihtimali epey yüksekti 20 ve 25 sene önce. Zaten sivil haberleşme telsiz ve TV/radyo harici kesilirdi, kurumlar belki iletişime ulaşabilirdi o da dediğim gibi zayıf ihtimal. Hatta takribi 20 sene önce biraz da bu duruma yaklaşmıştık her ne kadar siber saldırı olmasa da bu Akdeniz'de (sanırım TiSparkle - Telecom Italia) hatta gemi kazasından dolayı kopmuştu. Türkiye'nin dünya ile iletişimi da neredeyse durmuştu, Telekom ancak uydu ile 150 Mbps civarı bir bağlantı ile çıkabiliyordu, sonra hatta bunlara ekleme yaptılar falan hat tamir edilene kadar. Düşünün yurtdışı çıkımışız bile tek yerdenmiş.

Tabi bunlar telekom tekeli yüzünden oluşan bir durumda telekom sektörünün serbestleştirilmesi (her ne kadar son tüketicinin faydasını optimum noktaya taşıyacak kadar rekabet henüz oluşmamış olsa da) yapılan çok doğru bir işti. Konu biraz sizin sorudan uzaklaşmış gibi oldu ama keşke 2004 yerine bir on sene önce telekom tekeli kaldırılsaydı. O zaman daha da iyi oluıdu kesinlikle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 3 Eylül 2024; 2:44:51 >

• BJK kullanıcısına yanıt

Ben olsam yaptırırdım, dediğiniz gibi amaç jest yapmak ama sorun şu Telekom'da kimse o kadar uğraşmaz kampanya yapmak için. Şöyle bir gerçek var, Telekom da Turkcell bugün özel şirket olsa da Telekom'da hala o devlet kurumu zamanındaki zihniyet bir miktar yaşıyor, Turkcell'de ise politika yüzünden zamanla çok aşınmış olsa da o özel teşebbüs dinamizm geleneği yaşıyor.

Telekom mesela iyi pazarlama yapmaz, Turkcell felaket pazarlama yapar, daha hızlı aksiyon alır.

Telekom yatırım yaparken müsrif harcamalar yapar, daha sağlamcı iş yapabilir, Turkcell ise ekonomikliği ve verimliliği öncelikler.

Yani bu zihniyet farkı yüzünden Telekom'da böyle bir fikir ortaya atılsa "aman şebeke çorba olacak şimdi kim uğraşacak, değmez" denecketir.

• yedikeresekiz Y kullanıcısına yanıt

FTTB mi altyapınız?

onu bilmiyourum ama oturduğum sitede 1000 i görebilyor diğerleri sorduğumda

• şuan 1000 mbps ama download dışında hiç bir artısı yok. Superonline pişmanlıktır. Dns yok her şey sansürlü pingler cs için 38-40 arasında fiber için bence çok fazla.

• Erchank kullanıcısına yanıt
    Nasıl kurtulacağız hocam? Sansür olayı bitiyor mu peki.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Göz boyama. Kısıtlanmış, bol sansürlü internet. Yemişim 1000 mbps'sini.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • acbold kullanıcısına yanıt
    Fiber kullanıcı adı ve şifresini sniff'leyip başka Router ile Superonline zorunlu DNS'yi bypass edebilirsiniz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de torrentler uçunca, önce bilgisayarda bir sorun var sandım, sonra "şaşırdılar herhalde, yanlışlıkla hız yükselttiler" dedim. Güzel uygulama oldu. Böylece bana 50mbit'in yettiğini de anlamış oldum. Seneye tarife değiştirmem.

• Alın size Süperonline ın gerçek yüzü.
    5ghz sinyalini ekstra para verip aldığım modemin ne zaman kapatacağı, bağlantıyı koparacağı belli olmadığından bir çok kez 2.4ghz ile bağlanmak zorunda kalıyorsun onda da durum bu.
    Turkcell Superonline tüm fiberlilerin hızını Eylül ayında 1.000 Mbps'ye yükseltti

• Elsa kullanıcısına yanıt
    Daha önce de yanıtlamıştım bu konuyu. Bunlar çözüm olmuyor. -250 mbps düşüyor. İş yeri vpn adresime de bağlanmıyor bu yöntemle.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mhotaman M kullanıcısına yanıt

Turknet sövücüleri de durur mu, onlar da gelmiş:D altyapında turknet hizmet olsaydı bu konuşmayı yapmazdın tabii. konu dağılmasın altapısı olan kullanan kişiler 1000 mbps hep alıyor, tek fiyat, tek paket, 1000 mbps upload cabası. başka da bir şey demeye gerek yok. firmaların kampanya diye sunduğu şeyi türknet hep veriyor, upload ile birlikte. altyapı getirilmesi öyle kolay işler değil, açıp bakabilirsiniz. he buradan talepte bulunabilirsiniz

Turkcell Superonline tüm fiberlilerin hızını Eylül ayında 1.000 Mbps'ye yükselttiturk.net
    GigaFiber İstiyorum- Fiber Altyapı - TurkNet
    https://turk.net/gigafiber-istiyorum

eksik bilgi, vodafone ve superonline zaten telekom altyapısını kullanıyor. superonline'nın şehir içlerinde kendi altyapısı var, ama şehirlerarası bağlantı yine telekom altyapısıyla sağlanıyor. vodafone zaten tamamen bölgeye göre, superonline ya da turktelekom'un hattını kullanıyor.

ulaknet dediğimiz, üniversiteler arası haberleşme ağı, kendi fiber altyapısı var, ama tüm ülkenin bant genişliğini karşılayamaz. teiaş dediğiniz sanırım stand by kanaldan bahsediyorsunuz ama o ağ üzerinden haberleşme yapamazsınız. çok düşük bir bantta havai elektrik hatları üzerindeki arızaları tespit etmek için kullanılıyor. elbette çok kritik durumlarda veri iletimi için kullanılabilir ama, bunu tüm ülkenin haberleşmesi için kullanmak mümkün değil. radyolink ağı dediğimiz tek yönlü uydu haberleşmesi için, canlı yayınlarda falan kullanılıyor. ekipmanları oldukça pahalı, bu yöntemle eldeki araçlarla 1000 kişiyle bile veri akışı sağlayamazsınız.

ama internetin tamamen kesilmesi mümkün değil. baracuda gibi, uydu telefonları gibi, doğrudan uydu ile veri alışverişi yapan sistemler var. ama son kullanıcılar için oldukça pahalı.

telekomun şebekesinin tamamını devre dışına bırakmaya gerek yok zaten. çoğu server istanbul'da, istanbul'un ve ankara'nın iletişimini geçerseniz, geriye çok az server kalır, zaten onlar da kiralık metronet üzerinden internet çıkışı veriyorlar üyelerine.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.