Arkadaşlar merhaba, şu son zamlardan önce iphone 13 almaya karar vermiştim. Zamlar sonrası vazgeçtim. Birkaç ülkedeki Euro, dolar fiyatlarına baktığımda buradaki yaklaşık 3000 liralık kayıt ücretini de eklememe rağmen hala Türkiye cihazları iphone 13 için 3000 lira, üst modellerde 6000 lira civarında daha pahalı. Yani belki de dünyanın en pahalı iphone telefonları Türkiye’de satılıyor. 1 senelik ek garanti demeyin lütfen ciddi fark var arada. Samsung’un çeşitli modellerine baktım, yurtdışı ne ise kur ile çarpınca yaklaşık Türkiye fiyatına eşit. Bunun mantıklı bir açıklaması var mı? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Türkiye'de Ürünlerin Pahalı Olmasının Nedenleri
Türkiye'de ürünlerin diğer ülkelere kıyasla daha pahalı olmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler arasında ithalat vergileri, kur farkı ve üretim maliyetleri yer almaktadır.
İthalat vergileri, Türkiye'ye getirilen yabancı ürünler üzerinde uygulanan vergilerdir. Bu vergiler, ithal edilen ürünlerin maliyetini artırarak Türkiye'de fiyatların yükselmesine neden olur. Örneğin, Türkiye'de bir iPhone Türkiye'de üretilen bir akıllı telefona göre daha pahalıdır çünkü ithalat vergilerine tabidir.
Kur farkı, Türk lirası ile diğer para birimleri arasındaki değerdeki farktır. Türk lirası diğer para birimlerine karşı değer kaybettiğinde, ithal edilen ürünlerin maliyeti artar. Bu durum da Türkiye'deki ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olur.
Üretim maliyetleri de Türkiye'de ürünlerin pahalı olmasında rol oynayan bir faktördür. İşçilik, hammadde ve enerji maliyetleri gibi üretim maliyetlerinin yüksek olması, Türkiye'de üretilen ürünlerin fiyatlarını artırmaktadır.
Sonuç olarak, Türkiye'de ürünlerin daha pahalı olmasının nedenleri arasında ithalat vergileri, kur farkı ve üretim maliyetleri yer almaktadır. Bu faktörler, Türkiye'de ürünlerin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek fiyatlarla satılmasına neden olmaktadır.