Şimdi Ara

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın tanıtılacak!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
755
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy şu anda #8
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
2. Sırada  bugün en iyi #1
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın tanıtılacak!
    Bilimsel çalışmalar için kuantum bilgisayarlardan yararlanıyor. Kuantum teknolojileri gibi karmaşık hesaplamalar için yüksek işlem gücüne sahip kuantum bilgisayarlar ile deneysel çalışmalar gerçekleştiriliyor. Türkiye ilk kuantum bilgisayarına kavuşuyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (TOBB ETÜ) tarafından faaliyete alınacak Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı yarın tanıtılacak.

Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı yarın yapılacak törenle tanıtılacak. Kuantum bilgisayarın ismi ve özellikleri yarınki törende açıklanacak. Henüz bu bilgisayarın kübit sayısı ve işlem gücü gibi detayları açıklanmadı. TOBB ETÜ ve ASELSAN, 2023 yılında 5 kübit’lik bilgisayar geliştirmek için Kuantum Araştırma Laboratuvarı kurmuştu.

Ortaya çıkan bilgilere göre Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı sürekli geliştirmeye açık bir altyapıyla tasarlandı. Teknolojik gelişmeler ve bilimsel gereksinimler ışığında bilgisayarın performansı artırılabilecek.

Ayrıca Bkz.Kuantum bilgisayarların, süper bilgisayarları nasıl yenebileceği ortaya çıkartıldı

Kuantum teknolojisi, gençlere ve girişimcilere de yeni fırsatlar sunacak. TOBB ETÜ, kuantum bilgisayarıyla genç araştırmacıları bu alanda eğitim almaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, TOBB ETÜ bünyesinde faaliyete geçecek "Kuantum Ekosistemi" ile girişimcilerin kuantum teknolojilerinde yerli donanım ve bileşen geliştirmelerine destek verilerek, bu alanda küresel ölçekte rekabet avantajı sağlanması hedefleniyor.

Kuantum bilgisayar nedir?

Kuantum bilgisayar, klasik bilgisayarlardan farklı olarak kuantum mekaniği prensiplerini kullanarak hesaplama yapan bir tür bilgisayardır. Geleneksel bilgisayarlar bilgi işlemede "bit" kullanırken (0 veya 1), kuantum bilgisayarlar bit (quantum bit) kullanır. Qubit'ler, süperpozisyon ve dolayıklık gibi kuantum mekaniği özellikleri sayesinde aynı anda birden fazla durumu temsil edebilir. Bu, kuantum bilgisayarların bazı karmaşık problemleri çok daha hızlı çözmesini sağlar.

Dünyadaki mevcut kuantum bilgisayarlar neler?

Dünyada kuantum bilgisayar alanında henüz ticari anlamda bir rekabet ortamı oluşmadı. Geleceğin teknolojisi olarak görülen kuantum ölçekteki bilgisayar geliştiren şirketlere baktığımızda ilk olarak Google’ın 2019’da kuantum üstünlüğe ulaştığı açıklanmıştı. 2019’da geliştirilen 53 kübit işlemcili Sycamore adlı kuantum bilgisayar, klasik süper bilgisayarlarla en az 10 bin yıl sürecek bir işlemi 200 saniyede tamamlıyor. 2023 yılında ise IBM’in Eagle adı verilen kuantum bilgisayarı 100+ kübit ölçeğinde doğru sonuçlar elde etti. Intel, “Tangle Lake” adında 49 kübitlik bir prototip geliştirdi. Bu şirketlere ek olarak D-Wave Systems, IonQ Quantum Systems, Alibaba ve Rigetti’nin kuantum bilgisayarları hizmet sunuyor. Microsoft, DARPA ile iş birliği yaparak gelecek 10 yıl içinde “saniyede bir milyon kuantum işlem yapabilen” bir kuantum bilgisayar geliştireceğini duyurdu.

Kuantum Bilgisayarların Özellikleri

• Süperpozisyon: Qubit'ler aynı anda hem 0 hem de 1 durumunda olabilir, bu da paralel işlem kapasitesini artırır.

• Dolanıklık: Qubit'ler birbirine bağlı olabilir, bu da bir qubit'in durumunun diğerini anında etkilediği anlamına gelir.

• Kuantum Tünelleme: Belirli hesaplama yollarının, klasik bilgisayarlarda mümkün olmayan yollarla aşılmasını sağlar.

Kuantum Bilgisayarların Kullanım Alanları

• Kriptografi: Özellikle RSA ve diğer klasik şifreleme yöntemlerini kırmada potansiyel taşır. Bunun yanında kuantum şifreleme (kuantum anahtar dağıtımı) için de kullanılır.

• Malzeme Bilimi: Yeni materyallerin keşfi ve simülasyonları için kuantum bilgisayarlar kullanılabilir. Atomik düzeyde simülasyon yapabilme kapasitesi büyük avantaj sağlar.

• Optimizasyon Problemleri: Lojistik, finans ve mühendislikte karşılaşılan büyük ölçekli optimizasyon problemlerini çözmede oldukça etkilidir.

• Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka: Büyük veri setlerini daha hızlı analiz edebilir ve daha karmaşık algoritmaların çalıştırılmasını sağlayabilir.

• İlaç Geliştirme: Moleküler düzeyde simülasyonlarla yeni ilaçların geliştirilmesi sürecini hızlandırabilir.

• Hava Durumu ve İklim Modellemesi: Çok karmaşık ve değişken hava durumu sistemlerini modellemek için kullanılabilir.

• Finansal Modeller: Risk yönetimi, portföy optimizasyonu ve fiyatlandırma modelleri için kullanılır.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-ilk-kuantum-bilgisayari-yarin-faaliyete-geciyor/3398566

• Cevaplarını aşağı yazıyorum anlayana.

1) Hangi itibardan bahsediyorsunuz. Düşmanlarımızın gözündeki itibardan mı? "Ulan biz 1000 sene yaptıramadık adam geldi bizim yaptıramadıklarımızı zorla yaptırdı" dediler evet. Düşmanlarımızın kılık kıyafetini, kanunlarını, eğlencesini vs ülkemize zorla dayattılar. Bu itibarsa biz öyle itibardan Allah'a sığınıyoruz.

2) Hiçbir zaman. Sizin gibilerin kafasıyla biz huzur değil anca belamızı buluruz!

3) İmamson ve chp belediyeleri döneminde o soygunlar 100 misli arttı. Desteklediğiniz adamların soygunları çarşaf çarşaf dökülüyor. Böyle soygunu dünya görmedi!

4) Allah'ın kanunlarının işlemediği hiçbir ülkede adalet olmaz. Ne avrupada ne amerikada ne başka yerde adalet yok reklamı var. Bak Gazze de 20 bin çocuk parça parça katledildi o adaletli amerika avrupa ne dediler? O nedenle adalet hikayesini git onlara anlat. Adaletmiş!!!

5) Çalıştıkları zaman. Bu gençler bizim sahip olduğumuz imkanların kat be kat fazlasına sahipler ama belli bir kısmı dışındakiler anca bedava zengin olmak derdindeler. Çalışmayana rahat yok!

6) Onuda partinizin belediyelerine doldurdukları vasıfsızlara sor. Bak 30 senedir yönetilen izmir bok kokusundan geçilmiyor. Liyakatı bu millet Reis ve kadrosunda gördü.

7) Sizin kafanızla ASLA. Çünkü siz onların seviyesine çıkmayı onlar gibi sefih pislik içinde yaşamak sanıyorsunuz. Artı o çok özendiğin batılı zalim köpeklerin 50 bin Gazzeli kadın çocuk demeden katledilirken nasıl zevkle izlediklerini görüpte onların seviyesine çıkmak mı? Aman kalsın Allah nasip etmesin!
    kıl tüy örtü bahanesi ile bu ülkenin gençlerini, bilime eğitime eğitimliye karşı gelmek için kendi okullarına almayanlar laik kemalistler bize laf ediyor.

Dini eve ve hapse sığdırmaya çalışan, eleştirileri kaldıramayan Kemalistler Müslüman Türklere laf ediyor.

Şapka yüzünden binlerce Müslüman Türk'ü idam eden, şehirleri gemiyle bombalayan kemalistler Müslüman Türklere laf atıyor.

Halkın Kendi dilini konuşmasını yasaklayan kemalistler başkasına diktatör diyor.

Ne zaman ülkem adına güzel bir karar ve olumlu bir gelişme olursa kemalistler "laiklik elden gidooyooor, laikliğe aykırı" diye karşı çıkıyor.

Nerede bir terör destekçisi varsa hepsini destekleyen, selam çakan ve ellerini öpen, hapisten çıkması için çabalayan kemalistler Müslümanlara laf ediyor.

Fetoyla bir olup "yurtta sulh cihanda sulh" komisyonu ile bu ülkeye darbe yapan fetocular kemalistler Türk halkına laf ediyor.

100 yıl önce Bize zorla dayatılan batının sistemini sevip asker gibi koruyan Kemalistler , Müslüman Türklere sitem ediyor.

Aziz Türk milletine koyun yobaz cahil diye Sokak serserisi gibi hakaretler eden Kemalistler laf ediyor.

Kaç cubit / kübit ? 2023 teki 5 kübit miş.

Gerçekten de %100 yerli mi ? Yoksa bir firmanın eskimiş hata payları yüksek sistemleri mi kuruldu ?

Türkiye bu işlere ilk başladığında 1180 cubits li idi ... Türkiye 5 ile başlaması çocuk oyuncağına çevirmiş. Anca üniversitelerde eğitim amaçlı kullanılır gibi ...

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın tanıtılacak!new scientist
    Record-breaking quantum computer has more than 1000 qubits
    https://www.newscientist.com/article/2399246-record-breaking-quantum-computer-has-more-than-1000-qubits/

Esas merak ettiğim 2024 sonu itibariyle kaç kübit te ulaşılmıştır ? Bence bunu merak etmek yersiz olur Türkiye gözünden ele alırsak değil mi ? ...

Merak edenlere farkları anlamak için :

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın tanıtılacak!www.ibm.com
    What is a qubit? | IBM
    https://www.ibm.com/topics/qubit
  • Heyecanla beklemedeyiz :)
  • Kaç cubit / kübit ? 2023 teki 5 kübit miş.

Gerçekten de %100 yerli mi ? Yoksa bir firmanın eskimiş hata payları yüksek sistemleri mi kuruldu ?

Türkiye bu işlere ilk başladığında 1180 cubits li idi ... Türkiye 5 ile başlaması çocuk oyuncağına çevirmiş. Anca üniversitelerde eğitim amaçlı kullanılır gibi ...

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın tanıtılacak!new scientist
    Record-breaking quantum computer has more than 1000 qubits
    https://www.newscientist.com/article/2399246-record-breaking-quantum-computer-has-more-than-1000-qubits/

Esas merak ettiğim 2024 sonu itibariyle kaç kübit te ulaşılmıştır ? Bence bunu merak etmek yersiz olur Türkiye gözünden ele alırsak değil mi ? ...

Merak edenlere farkları anlamak için :

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın tanıtılacak!www.ibm.com
    What is a qubit? | IBM
    https://www.ibm.com/topics/qubit

• İşte çok güzel bir haber daha. yarını sabırsızlıkla bekliyorum.
  • Arkadaşlar TÜBİTAK dergisi aylık abonelik 29 TL.

Indirim bilem yapmışlar şimdi farkettim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Colda -- 20 Kasım 2024; 15:59:52 >
  • Kurulumu yapıldığı zaman lütfen sorduğum soruları cevaplasın...

1) Güzel ülkem Atatürk zamanında olan itibarını ne zaman kazanacak?

2) Bu ülke insanı ne zaman huzura kavuşacak?

3) Akp döneminde arşa çıkan Devlet soygunu ne zaman son bulacak?

4) bu ülkeye ADALET ne zaman gelecek?

5) bu gençler ne zaman ekonomik olarak rahatlayacak

6) LİYAKATI olmayanlardan ne zaman kurtulacağız?

7) bizi KISKANANların seviyesine çıkabilecek miyiz?

Gerisini siz sorun gaari
  • Dr.Perga D kullanıcısına yanıt
    Cevap basit, "Her şey çok güzel olacak" Ekrem İmamoğlu.
  • Bu olay tam olarak nedir;
    Şu örnekle soralım;
    Tek bir insanın zeka seviyesini artması şeklinde mi, yoksa milyonlarca insanın zekasının birleştirilmesi şeklinde mi?
  • İşlemcisi amd mi intel mi acep merakla bekleyelim
    • Kriptografi: Özellikle RSA ve diğer klasik şifreleme yöntemlerini kırmada potansiyel taşır. Bunun yanında kuantum şifreleme (kuantum anahtar dağıtımı) için de kullanılır.

şifreli kanalları da kırabilir mi ? Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın tanıtılacak! 

• Onlar heykel yapar reis kuantum bilgisayar ama bu kuantum işi dinimizle çelişiyor çoğu nokta inşAllah bu bilgisayarı fazla kurcalamazlar malum Öcalan da şimdi hapisten çıkıyor, eğer eline geçirirse dünyayı büyük bir tehlike bekliyor, Endgame, Infinity War tarzı bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.
  • Bunlar güzel gelişmeler
  • Colda kullanıcısına yanıt

Bilim olmayan bilim Dergisi.

Eskisi nerde bu nerde

• asau kullanıcısına yanıt

Dünyada 1 milyon insan varsa.

Her birinin zakasini milyon kat artırıp sayısını da milyon kat arttırmak gibi. Sonra da milyon tane daha dünya üretip evrene koymak ve sonra evrenden milyon kat evren yaratmak.

• istemezzükculer in yorumlarını okumaya geldim
  • Dr.Perga D kullanıcısına yanıt
    Cevaplarını aşağı yazıyorum anlayana.

1) Hangi itibardan bahsediyorsunuz. Düşmanlarımızın gözündeki itibardan mı? "Ulan biz 1000 sene yaptıramadık adam geldi bizim yaptıramadıklarımızı zorla yaptırdı" dediler evet. Düşmanlarımızın kılık kıyafetini, kanunlarını, eğlencesini vs ülkemize zorla dayattılar. Bu itibarsa biz öyle itibardan Allah'a sığınıyoruz.

2) Hiçbir zaman. Sizin gibilerin kafasıyla biz huzur değil anca belamızı buluruz!

3) İmamson ve chp belediyeleri döneminde o soygunlar 100 misli arttı. Desteklediğiniz adamların soygunları çarşaf çarşaf dökülüyor. Böyle soygunu dünya görmedi!

4) Allah'ın kanunlarının işlemediği hiçbir ülkede adalet olmaz. Ne avrupada ne amerikada ne başka yerde adalet yok reklamı var. Bak Gazze de 20 bin çocuk parça parça katledildi o adaletli amerika avrupa ne dediler? O nedenle adalet hikayesini git onlara anlat. Adaletmiş!!!

5) Çalıştıkları zaman. Bu gençler bizim sahip olduğumuz imkanların kat be kat fazlasına sahipler ama belli bir kısmı dışındakiler anca bedava zengin olmak derdindeler. Çalışmayana rahat yok!

6) Onuda partinizin belediyelerine doldurdukları vasıfsızlara sor. Bak 30 senedir yönetilen izmir bok kokusundan geçilmiyor. Liyakatı bu millet Reis ve kadrosunda gördü.

7) Sizin kafanızla ASLA. Çünkü siz onların seviyesine çıkmayı onlar gibi sefih pislik içinde yaşamak sanıyorsunuz. Artı o çok özendiğin batılı zalim köpeklerin 50 bin Gazzeli kadın çocuk demeden katledilirken nasıl zevkle izlediklerini görüpte onların seviyesine çıkmak mı? Aman kalsın Allah nasip etmesin!

• Beklenilen haber
  • Wolflexx W kullanıcısına yanıt
    7 maddelik siradan müslüman yalani. :D
  • Timur-i leng kullanıcısına yanıt
    Kemalist parti, fetocuları ve terör destekçilerini hapisten kurtarma sözü verdi canlı yayında. Seçim bildirgesine bile yazdılar bunu. Kemalistler de tıpış tıpış gidip oy verdi fetocular hapisten çıksın diye. Çünkü İDEOLOJİ öyle emretti. Fetocular darbeciler hapisten kurtarmak için tıpış tıpış sen de oy verdin mi?

Feto terör örgütü ilan edildikten sonra kemalistler fetonun gazetesinde tivisinde asker gibi nöbet tuttular. Canlı yayında gördük bunları. Fetocuların kapısında sen de asker gibi nöbet bekledin mi?

Kemalistler "yurtta sulh cihanda sulh" konseyi kurup fetoyla birlikte bu ülkeye darbe yaptılar. Canlı yayında 100 milyon kişi gördük bunları.

Daha neyi inkar ediyorsun?
  • Timur-i leng kullanıcısına yanıt
    kıl tüy örtü bahanesi ile bu ülkenin gençlerini, bilime eğitime eğitimliye karşı gelmek için kendi okullarına almayanlar laik kemalistler bize laf ediyor.

Dini eve ve hapse sığdırmaya çalışan, eleştirileri kaldıramayan Kemalistler Müslüman Türklere laf ediyor.

Şapka yüzünden binlerce Müslüman Türk'ü idam eden, şehirleri gemiyle bombalayan kemalistler Müslüman Türklere laf atıyor.

Halkın Kendi dilini konuşmasını yasaklayan kemalistler başkasına diktatör diyor.

Ne zaman ülkem adına güzel bir karar ve olumlu bir gelişme olursa kemalistler "laiklik elden gidooyooor, laikliğe aykırı" diye karşı çıkıyor.

Nerede bir terör destekçisi varsa hepsini destekleyen, selam çakan ve ellerini öpen, hapisten çıkması için çabalayan kemalistler Müslümanlara laf ediyor.

Fetoyla bir olup "yurtta sulh cihanda sulh" komisyonu ile bu ülkeye darbe yapan fetocular kemalistler Türk halkına laf ediyor.

100 yıl önce Bize zorla dayatılan batının sistemini sevip asker gibi koruyan Kemalistler , Müslüman Türklere sitem ediyor.

Aziz Türk milletine koyun yobaz cahil diye Sokak serserisi gibi hakaretler eden Kemalistler laf ediyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.