Şimdi Ara

Ülkemizde Satılan 18650 Pillerin Alayının 10-12 Senelik Olması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
15
Favori
4.606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
61 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • LG, Sony, Samsung, Panasonic, Sanyo markalı pillerde durum böyledir. Tarih sorgulamayı şu site üstünden yapabiliyoruz ;

https://batterybro.com/pages/18650-date-code-lookup-tool

Sadece Sony olanlar biraz sıkıntılı. Murata olduğundan 1990 senesi çıkıyor. Onların hesaplamasını başka yerden yapıyoruz ;

https://eu.nkon.nl/blog/sonybatterydatecode

Bazı kullanıcı yorumlarında lii-500 ile yapılan testler var. Pilin vaadettiği değerler çıkıyor. Yahu 500mah ile deşarj yapılıyor. 1.dünya harbinden kalan pili de 500mah ile test ederseniz, üstünde yazan değeri verir. 500mah nedir ? Kol saatine takmayacağız bu pilleri.

Çoğu satıcı temsili resim koyuyor. O resimlerden tespit hatalı olur. Bazı satıcılar ürünün kendi resmini koyuyor. Bunlara bakacağız. Veya ürün yorumlarında fotoğraf koyanlar oluyor. Onlara bakacağız. Örneğin ;

1 - https://www.hepsiburada.com/panasonic-ncr18650-3-7v-3400mah-basliksiz-li-ion-pil-pm-HB00000B0FV4

Bazıları sahte. Orjinal olanların üretim tarihi 2012 olan var.

2-  https://www.hepsiburada.com/sony-vtc6-18650-3-7v-3000-mah-li-ion-sarjli-pil-pm-HB000005RKWN

Sony diye sorgulama yapınca 1993-1997 arası çıkıyor. Bazıları 2006. Tabii bu tarihler doğru değil. Murata diye sorgulayınca en yeni 2016 ve 2018 tarihleri çıkıyor.

3- https://www.hepsiburada.com/samsung-icr18650-26jm-2600-mah-li-ion-sarjli-pil-2c-1-adet-pm-HB000005TNKR

Tek fotoğraf var. O da Şubat 2012.

4- https://www.n11.com/urun/panasonic-ncr18650b-3400-mah-37-v-li-ion-sarj-edilebilir-pil-1958978?magaza=pilstore&pid=537020690#unf-review

Alayı sahte. Orjinali yok. Farklı bir pil, panasonic makaronu ile kaplanmış. 100 adet makaron 1 dolar. Yapan kişi amatör belli, zira kaplama çizgisi net belli oluyor. Üstelik eksi kutbun orada tarih kodu yok. Bir iki var, ama sorgulamada ''öyle bir kod olamaz.'' diyor.

5- https://www.n11.com/urun/lg-hg2-3000-mah-37-v-20a-18650-li-ion-sarj-edilebilir-pil-758443?magaza=pilstore&pid=540840125#unf-review

Üretim tarihleri ;

- Haziran 2015

- Kasım 2016

6- https://www.trendyol.com/samsung/inr18650-35e-li-ion-pil-4-2v-3500-mah-p-119274469/yorumlar?boutiqueId=61&merchantId=351895

Üretim tarihleri ;

- Mart 2013

- Ocak 2015

7- https://www.hepsiburada.com/panasonic-sanyo-ur18650rx-2050mah-li-ion-pil-18650-sarj-edilebilir-pil-pm-HBC000047I849

Bu arkadaş direk ürün resmini koymuş. Üretim tarihi 2013.

Bu siteleri gezin, çok var daha. Alayı böyle.

Bu piller binlerce, onbinlerce satılmış. Herkes fotoğraflı yorum yapmıyor tabii. Olumlu yorum yapanlar, 6800mah pile olumlu yorum kişilerle aynı. Güven olmaz.

Diyeceğim ; oyun böyük. Soru şu ; bu satıcılar bunları ne zaman aldı? Yakın zamanda aldı ise, kimden aldı? Alırken gözü nereye bakıyordu ? Hadi eski olduğunu aldıktan sonra farketti, neden iade etmedi ? Yoksa, alırken biliyor muydu ? Diyelim ki, önceden aldı. Mesela 10-12 sene önce. Kaç tane aldı da, bunca zamandır hala bitiremedi. Hala stokta binlerce gözüküyor ? Kafamda deli sorular.

Şu da var ; bu piller sadece hepsiburada,n11,trendyol vb. sitelerde var. Asıl işi pil olan sitelerde bu pillerin hiçbiri yok. Onlar satmıyor. Biliyor demekki.

Özet ; 18650 pil alacaksanız, bunları tavsiye etmiyorum. Yerine Power-xtra, Molicel, Aspilsan vb. alınabilir. Hem test sonuçları başarılı, hem yeni tarihli. Bir ihtimal Murata da olabilir. 2021 tarihli olanını gördüm. Ancak ne kadar doğru ? Dediğim gibi 100 adet kaplama 1 dolar. Büyük sitelerde kaplama yapılmış pil satılıyor olabilir mi ? Bakınız 4.linktekiler öyle.

Eyyorlamam bu kadar. Hayırlı forumlar.

• Öyle tahmin ediyorum ki, millet anlamaz diye düşündükleri için böyle yapıyorlar. Zira adam kargo hızlı diye 5 yıldız vermiş. Yorumlardan örnek verelim. Panasonic 3400mah ilanına bir göz gezdirdim. Şu arkadaş almış, 5 yıldız vermiş. 10 olsa 10 verecek ;

Yahu tamam, sahte olduğu için batterybro sitesi hata veriyor. Google'a yazıp başka siteden bakmayı düşünmemiş mi ? 2368 kodundaki 68 sayısı ayın kaçıncı günü olduğunu gösteriyor. Hata bu yüzden. Mesela 2318 olsa idi, üretim tarihi 18.03.2012 demek oluyor. Peki nasıl 3400mah çıkıyor ?

Onun cevabını da şu arkadaş vermiş. Konuya vakıf belli ki, çok rahat, çok profesyonel ;

Bu pil ; kapasitesi en yüksek pil. Benim fenerim olsa, bunu tercih ederim. En uyduruk fenerlerde genelde Q5 led oluyor. O bile 1.5amper. İkinci arkadaşın hesabına göre fenerde bu pil anca 1000mah verecek heralde.

Yani ; test edip 3400mah sonucu alıp, 5 yıldız verenlerin yorumlarına aldanmayın. 0.5amper ile deşarj ediyorlar. Zaten kimsede 0.5amperden daha yüksek deşarj eden cihaz yok. Satıcılar da bunu biliyor tabii. Toptan alımda tanesi 1 dolar olan markasız pillerden alıp, kaplayıp gönderiyorlar. Veya üretim tarihi eski olan, geri dönüşüme gidecek pilleri 1 dolardan bile daha düşük fiyata toplayıp satıyorlar.

Benim tahminlerim bu yönde. Çünkü ; 4amperlik bir pil bu. 4amper ile deşarj edilirse, 3400mah kapasite vermesi gerek. Hadi onu geçtim, 2amperle deşarj edelim, yine 3400 mah vermesi lazım. Hadi onu geçtim, 1 amperle deşarj edilince bile 2000mah veriyor. Yani tamamen çöp bir pil. Hiçbir yerde kullanılamaz. Fenerde bile verimsiz. Fenerden daha düşük amperli bir cihaz yok zaten.

Diyeceğim ; yazdığım markaların pillerinin alayında durum bu. Hepsi demeyelim de, büyük çoğunluğu çöp. Ki satıcılar da bunu farkında.

Evet, arada çok fark oluyor. Geçen ay arkadaş 4 tane Samsung-35E alıyor. Punta yapacaktık, önce bi kontrol edelim dedik. Sonuç ; Şubat 2016 üretimi. Orjinal ama, eski. Dediğiniz gibi 1a ile test edince çıkan sonuç bu ;

Bu pil 8amper. Dedim fazla zorlamayayım. 5a ile test ettim. Sonuç bu ;

Aradaki farka bakın. 8a ile test etmedim bile. Herhalde o zaman 100mah civarı çıkardı.

Büyük ihtimal bana getiren arkadaş şuradan almıştır.

https://www.hepsiburada.com/samsung-inr18650-35e-3-7v-3500mah-sarj-edilebilir-li-ion-pil-pm-HBC000018XYMK

Soru-cevap kısmında şöyle bir soru gördüm ;

Resmen dalga geçer gibi yanıt vermiş. Arkadaşa JF1T kodlu pil gelmiş. Sorgulama hata verdi tabii.

Çünkü harfle başlıyorsa, 2019 sonrası üretim demek. Ve 3 hane olması gerekir. Arkadaşın kodu 4 haneli. 4 haneli ise ; ilk hanesinin rakam olması gerekiyor. Yine olmuyor. Yani bu arkadaş gönderilen pil bildiğin sahte.

• Ilginc, sittin sene aklima gelmezdi. boyle birseyde mi varmis, ev yada nerd cozumlerini endustriye cevirmisler anlasilan.

• narodnik98 N kullanıcısına yanıt

Öyle tahmin ediyorum ki, millet anlamaz diye düşündükleri için böyle yapıyorlar. Zira adam kargo hızlı diye 5 yıldız vermiş. Yorumlardan örnek verelim. Panasonic 3400mah ilanına bir göz gezdirdim. Şu arkadaş almış, 5 yıldız vermiş. 10 olsa 10 verecek ;

Yahu tamam, sahte olduğu için batterybro sitesi hata veriyor. Google'a yazıp başka siteden bakmayı düşünmemiş mi ? 2368 kodundaki 68 sayısı ayın kaçıncı günü olduğunu gösteriyor. Hata bu yüzden. Mesela 2318 olsa idi, üretim tarihi 18.03.2012 demek oluyor. Peki nasıl 3400mah çıkıyor ?

Onun cevabını da şu arkadaş vermiş. Konuya vakıf belli ki, çok rahat, çok profesyonel ;

Bu pil ; kapasitesi en yüksek pil. Benim fenerim olsa, bunu tercih ederim. En uyduruk fenerlerde genelde Q5 led oluyor. O bile 1.5amper. İkinci arkadaşın hesabına göre fenerde bu pil anca 1000mah verecek heralde.

Yani ; test edip 3400mah sonucu alıp, 5 yıldız verenlerin yorumlarına aldanmayın. 0.5amper ile deşarj ediyorlar. Zaten kimsede 0.5amperden daha yüksek deşarj eden cihaz yok. Satıcılar da bunu biliyor tabii. Toptan alımda tanesi 1 dolar olan markasız pillerden alıp, kaplayıp gönderiyorlar. Veya üretim tarihi eski olan, geri dönüşüme gidecek pilleri 1 dolardan bile daha düşük fiyata toplayıp satıyorlar.

Benim tahminlerim bu yönde. Çünkü ; 4amperlik bir pil bu. 4amper ile deşarj edilirse, 3400mah kapasite vermesi gerek. Hadi onu geçtim, 2amperle deşarj edelim, yine 3400 mah vermesi lazım. Hadi onu geçtim, 1 amperle deşarj edilince bile 2000mah veriyor. Yani tamamen çöp bir pil. Hiçbir yerde kullanılamaz. Fenerde bile verimsiz. Fenerden daha düşük amperli bir cihaz yok zaten.

Diyeceğim ; yazdığım markaların pillerinin alayında durum bu. Hepsi demeyelim de, büyük çoğunluğu çöp. Ki satıcılar da bunu farkında.

• @piladam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç şaşırmadım, ülkedeki durumlardan.

• yanlis-dogru kavrami ne kadar ic icice gecmis. felsefedeki etik konusu bir an once temel ogrenime konulmali.

• brktmr B kullanıcısına yanıt

Yok hocam, hobi benimki : ) Uv fener hiç almadım, yalan yok. Ama şimdi baktım da, çoğu AA pil ile çalışıyormuş. Onlar pek fayda etmez. Önünü zor aydınlantır. Zira o kasaların düz fenerlerini almıştım bir ara, balıkta fosforlu yemleri doldurmak için. Yine tek AA pil çalışıyor. Hiç güçlü değil, bir işe yaramadı. Alırken 18650 veya 14500 pil ile çalışmasına dikkat etmek lazım. AA pil ile çalışanlar büyük ihtimal para,taş vb. yakın mesafe için. Şuna denk geldim, yorumunda akrep var, ben de huylandım şimdi : )

https://www.n11.com/urun/valkyrie-100-led-395nm-mor-isik-uv-el-feneri-ultraviyole-siyah-fener-ev-otel-evcil-hayvan-para-47935937

4-5 mete diyor, doğruysa. Bir tane almayı düşünüyorum ben de. Akrep değil de, bzaen kerevit geliyor oltaya. Onları görürüz uzaktan : )

• Bende 70 adet pil var, 4 sene önce almıştım, birleştirip, şarj kartı takıp escooter da kullanmıştım, fakat kullanmadığım için şarj bitti ve şarj almıyor, piller ölmüş müdür, canlandırmak için ne yapabilirim

• Enteresan bilgiler. Sigarada kullandığım ve Perpa' dan aldığım sıfır piller notebooktan çıkan eski pillerden daha çabuk bitiyor. Bundanmış demek. Teşekkürler bilgilendirme için.

• Durumu çok güzel açıklamışsınız helal olsun pillerin tarihlerine bakıp test etmek aklımdan geçmezdi

• Bataryalar zaten yatırım yapılacak en son bileşeler. Pil depolayan. saklayan, enflasyona karsi ya da huyu olan bir suru insan goruyorum. Sacma sapan hareketler. Mumkun mertebe bataryali alet de almaman lazim

Dyson gibi cihazlara 2000 tl lik elektrikli supurgenin yaptigi urunlere 25 k falan verenleri gorunce uzuluyorum.

Icindeki batarya oldü mü ki maksimum verimli hali 4 senedir. Dysoni al, muzeye kaldir. Bataryasini ne firmasi ne de disarida degistirebilirsin. Degistirsen de astarı yüzunü geçer. Bir de gomülü tuzakli oluyor batarya sistemleri degissen de garantisi yok calismasinin.

• Amphitritel kullanıcısına yanıt

Labda sürekli UV fener kullanıyoruz. Piyasadaki bütün türleri denedim sanırım. Malesef bu n11'deki çöp. Tek ledli, ayarlanabilir mercekli modeller en mantıklısı. Direk 18650 ile de çalışabiliyor ama Türkiye'de satanı hiç görmedim. Ali'den getirtiyorum sürekli.

Bu linkteki de yüksek ihtimalle 3 tane AA ile çalışıyordur. Ben o hazneyi atıp 18650'yi yuvaya merkezleyecek basit bir 3D çıktısı aldım. 18650'ye o yüzüğü geçirip onunla kullanıyorum. Bazen + kutup değmiyor o yüzden tepesine bir miktar lehim besleyip yükselti yaptım sorunsuz çalışıyor.

Son olarak UV fenerde 4-5 metre falan pek mümkün değil. Zaten o kadar güçlü UV fener kullanmak istemezsiniz. Bunlar bile yakın mesafede uzun süre kullanınca gözü rahatsız ediyor. Yüksek parlaklık UV kullanmak gözler için tehlikeli.

• Çok güzel bir konu ve araştırma olmuş, teşekkür ederim.

Bu durum sadece 18650 pillerde yok, birileri akıl etmiş ve skt'si geçmiş pilleri ülkemize ithal ediyor. ben de aynı hususa saat pili diye ifade edilen 2032-2025'lerde gördüm.

kendi iş yerimize toptancıdan aldığımız pili, araç anahtarına taktığımda bir baktım 2 güne pil bitti. bir tane daha taktım 3 güne bitti. sonra dedim bu işte bir şey var. pilleri de yeni almıştık toptancıdan. kutuların üstüne bir baktım, hepsinin skt'si 2 yıl öncesinin, hepsini direk iade ettim.

bir başka satıcı almıştır, piyasaya bir şekilde sunulur.

• EBC-A20 Var bende 3 tane, bunlar 20A ile deşarj yapabiliyor, bir'de Ebc-b20h var bununla da büyük bataryaları test ediyorum.

lii-500s lii 600 bilimum tester da var bende dediğin gibi 0.5A ile yapıyorlar gerçek değeri grafik çizerek ZKE Tech EBC serisi gösteriyor. 20A ile test yapınca görürsün vaat ettiği değeri verip vermediğini.

@Amphitritel

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K3L3B0SS -- 5 Eylül 2024; 16:2:28 >
  • K3L3B0SS K kullanıcısına yanıt

Evet, arada çok fark oluyor. Geçen ay arkadaş 4 tane Samsung-35E alıyor. Punta yapacaktık, önce bi kontrol edelim dedik. Sonuç ; Şubat 2016 üretimi. Orjinal ama, eski. Dediğiniz gibi 1a ile test edince çıkan sonuç bu ;

Bu pil 8amper. Dedim fazla zorlamayayım. 5a ile test ettim. Sonuç bu ;

Aradaki farka bakın. 8a ile test etmedim bile. Herhalde o zaman 100mah civarı çıkardı.

Büyük ihtimal bana getiren arkadaş şuradan almıştır.

https://www.hepsiburada.com/samsung-inr18650-35e-3-7v-3500mah-sarj-edilebilir-li-ion-pil-pm-HBC000018XYMK

Soru-cevap kısmında şöyle bir soru gördüm ;

Resmen dalga geçer gibi yanıt vermiş. Arkadaşa JF1T kodlu pil gelmiş. Sorgulama hata verdi tabii.

Çünkü harfle başlıyorsa, 2019 sonrası üretim demek. Ve 3 hane olması gerekir. Arkadaşın kodu 4 haneli. 4 haneli ise ; ilk hanesinin rakam olması gerekiyor. Yine olmuyor. Yani bu arkadaş gönderilen pil bildiğin sahte.

• Amphitritel kullanıcısına yanıt

evet bu olaylar ile çok karşılaştım, çıkma laptop pilleride böyle, 0.5A deşarj da 2000-2500mah çıkıyor, ama 5A ile yapınca 1000mah altında çıkıyorlar. hatta dediğiniz gibi 2800 lerden 300-350 mah lara düşeni gördüm yük altında. bana kalırsa çıkma pilleri + kutup başını değiştirip yolluyorlar ama alttaki - kutub'u nasıl yapıyorlar?

yada kg mı 200 TL den çinden çöp pil getiriyorlar iç bileşen kalitesi rezalet yük altında çöken patlayan piller.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.