Şimdi Ara

Voltaj nasıl düser?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
12.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhabalar deli gibi aradım fakat basit bir bilgiye ulasamadım.iyi bir elektronik bilgim yok o yuzden size sorma ihtiyacını duyuyorum elimde 5.6v(üzerinde yazan ama muhakkak 6v veriyordur paketini acamadıgımdan olcemiyorum) 3300mAh bir pil var simdi bu pili takacagım alet 4v ile calısıyor ve hassas bisiy simdi ben bu voltajı 4v a düsürmek istiyorum 5.6v tan.nasıl yaparım ben bunu? direnc denedim ama 1k
    100R ye kadar her direnc aynı v degerini verdi bana nasıl yapılır bu sey?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Voltaj Nasıl Düşürülür?

Voltajı düşürmek için çeşitli yöntemler vardır. Kullandığın yöntem, düşürmek istediğin voltajın miktarına ve mevcut voltajın türüne (AC veya DC) bağlı olacaktır.

Yüksek Voltaj Nasıl Düşürülür?

Yüksek voltajı düşürmek için doğru ekipmanın kullanılması çok önemlidir. Yüksek voltajla çalışırken her zaman güvenlik önlemlerine uyduğundan emin olmalısın.

• Transformatörler: Transformatörler, yüksek voltajı daha düşük bir voltaja dönüştürmek için kullanılan cihazlardır.
    • Diyotlar: Diyotlar, tek yönlü akım (DC) voltajını düşürmek için kullanılabilir.

DC Voltaj Nasıl Düşürülür?

DC voltajı düşürmek için şu yöntemleri kullanabilirsin:

• Diyotlar: Yukarıda belirtildiği gibi, diyotlar DC voltajını düşürebilir.
    • Kondansatörler: Kondansatörler, DC voltajını belirli bir değerin altına düşürmek için kullanılabilir.

Volt Düşürme

"Volt düşürme", bir devre veya kablodaki voltajın, akımın akması nedeniyle düştüğü duruma verilen addır. Volt düşürmeyi hesaplamak için Ohm yasasını kullanabilirsin:

V = I x R

Burada:

• V = Voltaj düşüşü
    • I = Akım
    • R = Direnç

Volt düşüşünü azaltmak için direnci azaltmalı veya akımı azaltmalısın.

Özet

Voltajı düşürmek için çeşitli yöntemler vardır. Seçtiğin yöntem, düşürmek istediğin voltajın miktarına ve mevcut voltajın türüne bağlı olacaktır. Her zaman güvenlik önlemlerine uyduğundan ve gerektiğinde profesyonel yardım aldığından emin olmalısın.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 1 amper e kadar LM317 kullanabilirsin.

direnç seri bağlamak ile olmaz zaten. istediğin direnci bağla çıkışta aynı voltajı okursun.

http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM317.pdf

aha da pdf si. 3 cü sayfanın en altındaki devreyi yap.
    direnç değerinide devrenin altındaki formülden hesapla.

ben senin için hesapladım.

devrde R1 = 220 ohm, R2 = 470 ohm. yaklaşık 4 volt veriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi controller_ -- 7 Eylül 2005, 16:04:48 >
  • basit bir şekilde 2 tane diyotu seri bağlayıp koyabilirsin... 4V'a yakın bir değer görürsün...
  • LM317 kullan
  • Herşeyden önce kullanacağın 4 V regülasyonlu olmak zorunda mı? Eğer regülasyonlu olmak zorundaysa LM 317 türü dahili Npn pass transistör kullanan regülatör entegrelerini kullanamazsın.Çünkü bu tür regülasyon entegreleri doğru regülasyon yapabilmek için giriş ve çıkış gerilimleri arasında en az 3 v gerilim farkına ihtiyaç duyar. Yani giriş gerilimin 7 voltun altına düştüğünde regülasyon garanti edilemez. Sana low-drop tabir edilen PNP pass transistörlü regülasyon entegresi ya da PNP regülatör gerekecektir. Regülasyon şart değilse 3 adet 1N5403 diyotu seri bağlayarak araya girebilirsin, yaklaşık 1,5 v civarı bir voltaj düşümü yaratacaktır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: abacus

basit bir şekilde 2 tane diyotu seri bağlayıp koyabilirsin... 4V'a yakın bir değer görürsün...

quote:

Orjinalden alıntı:

Herşeyden önce kullanacağın 4 V regülasyonlu olmak zorunda mı? Eğer regülasyonlu olmak zorundaysa LM 317 türü dahili Npn pass transistör kullanan regülatör entegrelerini kullanamazsın.Çünkü bu tür regülasyon entegreleri doğru regülasyon yapabilmek için giriş ve çıkış gerilimleri arasında en az 3 v gerilim farkına ihtiyaç duyar. Yani giriş gerilimin 7 voltun altına düştüğünde regülasyon garanti edilemez. Sana low-drop tabir edilen PNP pass transistörlü regülasyon entegresi ya da PNP regülatör gerekecektir. Regülasyon şart değilse 3 adet 1N5403 diyotu seri bağlayarak araya girebilirsin, yaklaşık 1,5 v civarı bir voltaj düşümü yaratacaktır.

evet doğrudur ama pilden çekilen akım düşük ise diyot üzerinde istenilen gerilim düşümü sağlanamıyor.
    örneğin bunu denemek için bir pile seri diyot bağlayın be voltmetre ile çıkışı ölçün.

ayrıca 2volt fark lm317 için düşük olabilir. low drop voltaj regülatörü kullanılabilir.

• daha acık anlatayaım elimdeki 3300mAh 5.6v bir cinko hava pili(ne diye sormayın anlatması zaman alır)bu pili geleneksel pillere gore benim telefonumu ne kadar daha uzun sure calıstıracagını olcecegim.o yuzden yapacagım seyin pili cok fazla harcamaması gerekiyor.regule etmek zorunda diilim zaten pil sabit akım veriyor zamanla voltajın 4un altına düsmesinde bir sorun yok zaten bu pilin bittigini gostericek simdi lm317 mi diyot mu yada basa bisiy mi(bu arada ilginiz icin cok tesekurler haftalardır cozum arıyordum)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Selam bu basit dvre ile yapabilirsin hem basit hem çalışır.Çıkışta 4.1 volt olacak rx değerini yazmadım alacağın zener ve transistora bağlı .. kolay gelsin
  • melih dostumuzun verdiği devre en az kayıplı olanlarından biri. ancak yine de güç harcayacaktır transistör üzerinde. Bence 3-5 adet 3 Amperlik diyot ( adedi kesin söyleyemiyorum... deneyerek daha garanti... teoride Si diyot için 0.6V denir ama hiç bir zaman standart olan bu değeri göremedim ! ) daha az kayıp sağlayacaktır.
    LM317 de olabilir. Çünkü regülasyon yapmaması önemli değil. Çünkü pil zaten tam DC bir voltaj üretiyor. Ama LM317 1 A olduğu için konuşma esnasında yetmeyebilir, yetse bile çok ısınacağından güç sarfiyatına sebep olacaktır.
    Diyotların çıkışına mesela bir 1000uF C de koymanızı tavsiye ederim.
    Kolay gelsin
  • diyotlar benimde aklıma yattı onu bir deneyeegim daha pratik geldi bana da o cıkısa koyacagım transistor ne icin nasıl baglayacagım kucuk bir devre seması cok isime yararadı duacınız olurum :D
  • bu arada bu melih aradasımızın verdigi devreyi kullanmakla diyot takmak arasında ne fark var avantaj dezavantaj.bunları sorma sebebim bu pili amerikadan 1 ayda getirttim ve sadece 1 tane var paketini actıktan sonra belli bir sure icicnde kullanmasamda bitiyor o yuzden tek seferde en iyi deneyi yapmalıyım
  • diyottaki güç kaybı devreden daha az olacaktır.Tek fark da bu. Çıkışa transistör değil bir 1000 mikrofarad /16Volt luk kondansatör demiştim. Yani diyotlardan geçtiniz ve elinizde bir düşmüş + var ya bu + ile şase arasına atıyorsunuz kondansatörü.
  • cok tesekuer ederim yardımlarınız icin yarın ilk is bunu deneyecegim zaten haftalardır bekliyorum baya sabırsızlanmaya baslamıstım herese tekrar yardımları icin cok tesekurler.
  • Yarın için neler yaptığını ve sonuçları buraya yazarsan hepimiz için iyi olur.Şimdiden teşekkür ederim.
  • simdi diyotları aldım 1000micro fahrad transistorude aldım fakat sorunlarım var bu lanet diyotlar salak slak davranıyor ya her biri voltajı farklı dusuruyor bazıları inanılmaz fazla dusuruyor 6v dan 0.90 a gibi yani anlamadım ne yapcagım acaba bozuldular mı diyorum? sadece lehimledim cok ısıtmadım en fazla 10 sn ters takmıs olabilirim acaba guc kaynagının akımı ters takınca bozdu mu diyorum ne dersiniz
  • quote:

Orjinalden alıntı: untayk

melih dostumuzun verdiği devre en az kayıplı olanlarından biri. ancak yine de güç harcayacaktır transistör üzerinde. Bence 3-5 adet 3 Amperlik diyot ( adedi kesin söyleyemiyorum... deneyerek daha garanti... teoride Si diyot için 0.6V denir ama hiç bir zaman standart olan bu değeri göremedim ! ) daha az kayıp sağlayacaktır.
    LM317 de olabilir. Çünkü regülasyon yapmaması önemli değil. Çünkü pil zaten tam DC bir voltaj üretiyor. Ama LM317 1 A olduğu için konuşma esnasında yetmeyebilir, yetse bile çok ısınacağından güç sarfiyatına sebep olacaktır.
    Diyotların çıkışına mesela bir 1000uF C de koymanızı tavsiye ederim.
    Kolay gelsin

Hocam Kondansator DC devrelerde Sonsuz Dirençle çalışmazmı ? Yani buda kısa devre demektir. Xc=1/2piFC dersek frekans 0 olduğu için 1/0 = sonsuz olarak kabul edilir elektronikte

• merhaba...
    hannibal arkadaşım. dediğiniz tamamen doğrudur. Yani bir ideal kondansatör DC akıma karşı sonsuz direnç gösterir... Yani akımın zerresini bile geçirmez. Halbuki mesela ideal bir bobin ise , DC akıma karşı hiç direnç gösteremez. Yani akımı max. bir seviyede geçirir... Daha açık bir ifade ile kısa devre elemanı gibi davranır. Sanırım bir mantık hatasına düştünüz dalgınlıkla... sonsuz direnç yada daha gerçek bir ifade ile yüksek bir direnç , akımı çok az geçirir... Yni bir Kapasitör DC gerilimde yalıtkan gibi davranır. Bu diyotların çıkışına bir C koyulmasını tavsiye etmemin sebebi ise , bir ceptelin RF katının darbeli bir şekilde çalışmasından ötürü ve baz istasyona olan uzaklığın değişmesi ile çıkış gücünün yükselip alçalması esnasındaki voltajdaki oynanalar ihtimalini giderebilmek ve ayrıca diyotlardan anlık akımların çekildiği esnadaki diyotlarda oluşacak olan silikon gürültülerini bertaraf edebilme ihtimalini düşünmemdi.
    Bu arada LoNgLoNgBow arkadaşım... Diyotların çizgisiz ( anot ) tarafları bataryaya , çizgili olan ( katot ) tarafları ise telefon yönünde olmalı. Ayrıca çıkış kısmı ile şase arasına bir de mesela 470 Ohm gibi bir direnç koyarsanız , çıkıştan az da olsa bir akım çekeceğiniz için kondansatörün üzerindeki ( diyot ilave etmeden önceki ) fazlalık voltajı gidermiş olursunuz. Aksi halde yani çıkıştan hiçbir akım çekmeden voltajı ölçerseniz tamamen rastgele bir voltaj ölçersiniz. Gerekli diyot adedine ulaşınca da bu direnci iptal edersiniz.
    Saygılar.

• quote:

Orjinalden alıntı: untayk

merhaba...
    hannibal arkadaşım. dediğiniz tamamen doğrudur. Yani bir ideal kondansatör DC akıma karşı sonsuz direnç gösterir... Yani akımın zerresini bile geçirmez. Halbuki mesela ideal bir bobin ise , DC akıma karşı hiç direnç gösteremez. Yani akımı max. bir seviyede geçirir... Daha açık bir ifade ile kısa devre elemanı gibi davranır. Sanırım bir mantık hatasına düştünüz dalgınlıkla... sonsuz direnç yada daha gerçek bir ifade ile yüksek bir direnç , akımı çok az geçirir... Yni bir Kapasitör DC gerilimde yalıtkan gibi davranır. Bu diyotların çıkışına bir C koyulmasını tavsiye etmemin sebebi ise , bir ceptelin RF katının darbeli bir şekilde çalışmasından ötürü ve baz istasyona olan uzaklığın değişmesi ile çıkış gücünün yükselip alçalması esnasındaki voltajdaki oynanalar ihtimalini giderebilmek ve ayrıca diyotlardan anlık akımların çekildiği esnadaki diyotlarda oluşacak olan silikon gürültülerini bertaraf edebilme ihtimalini düşünmemdi.
    Bu arada LoNgLoNgBow arkadaşım... Diyotların çizgisiz ( anot ) tarafları bataryaya , çizgili olan ( katot ) tarafları ise telefon yönünde olmalı. Ayrıca çıkış kısmı ile şase arasına bir de mesela 470 Ohm gibi bir direnç koyarsanız , çıkıştan az da olsa bir akım çekeceğiniz için kondansatörün üzerindeki ( diyot ilave etmeden önceki ) fazlalık voltajı gidermiş olursunuz. Aksi halde yani çıkıştan hiçbir akım çekmeden voltajı ölçerseniz tamamen rastgele bir voltaj ölçersiniz. Gerekli diyot adedine ulaşınca da bu direnci iptal edersiniz.
    Saygılar.

Ya ben hep derstede karıştırıyordum Sonsuz direnç açık devre demek ama bobin dersek oda 0 olduğu için kısa devre oluyor.

• BİLGİLERİNİZ İÇİN SAOLUN ARKADAŞLAR ;)
  • kafam iyicene karıstı bu aralar bende bisiy var nese.simdi sole yapsam nasıl olur beni direnclerle ugrastırmayın elimde guzel 6v 250mA veren bir gunes pilim var koyayım onu gunesin altına teorik olara 3 tane diyotun 4v a düsürmesi gerekiyormus dedi hannibal takayım 3 tane diyotu dediginiz gibi kondansatorude ekleyeyim sonra bunu elimdeki bi led'e yada bi motora bglayayım ve bunlar calısırken ayaklarına gelen akımı olceyim oyle mi?yani bu deger dogru olacaktır ve bu devreye nasıl bir pil baglarsam baglayayım(6v civarı olmak kosuluyla) 4v verecektir sanırım?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.