Şimdi Ara

Yargıtay: Çocuklara Memati ismi konulamaz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
9.736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yargıtay, yerel mahkemenin "Çocuklara Memati adı konulamaz" kararını onadı.

Yargıtay da "Memati" adına "Hayır" dedi. Çocuklarının isimlerini "Polat" ve "Memati" olarak değiştirmek isteyen aile, yerel mahkemenin kısmen "Hayır" kararıyla şok yaşamıştı. Üsküdar 2. Asliye Hukuk mahkemesinin "Polat" adını uygun bulan ancak "Memati" isminin konulamayacağı ile ilgili kararının temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay, mahkemenin verdiği kararı onadı. Böylece Türkiye'de çocuklara "Memati" adının konulamayacağı ile ilgili mahkeme kararı kesinlik kazanmış oldu.

İLGİNÇ DAVANIN GEÇMİŞİ

Cüneyt Torun ve Nuray Torun adlı çift "Anıl" ve "Arda" adlı çocuklarına "Polat" ve "Memati" isimlerinin verilmesi istemiyle mahkemeye başvurdu. Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada isteme ilk itiraz Cumhuriyet Savcısından geldi.

Savcı Ersoy Yüce talep edilen isimlerden "Memati"nin Arapça olduğunu, ölüm yada ölümcül anlamı taşıdığını, ismin çocukları ileride zor duruma düşürebileceğini, bu nedenle de genel ahlaka aykırı olduğunu düşündüğünü belirterek ve talebin yerine getirilmemesini istedi. Yargılama sonunda Mahkeme de savcının görüşüne katılarak aynı gerekçeyle "Memati" isminin çocuklara konulamayacağına karar vermişti. Yargıtay'ın onamasıyla yerel mahkemenin kararı kesinlik kazandı.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/13441829.asp?gid=229

Son derece olumlu bir karar

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yargıtay: Çocuklara Memati İsmi Konulamaz

Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay'ı, çocuklara "Memati" isminin konulmasının yasalara aykırı olduğuna karar vermiştir. Bu karar, Türk Medeni Kanunu'nun 28. maddesinde yer alan "Ad koyma hakkı ana ve babaya aittir, ancak çocuğa konulacak ad, çocuğun menfaatlerini ihlal etmemeli, kişilik haklarına saygılı olmalı ve kamu düzenini bozmamalıdır" hükmüne dayanmaktadır.

Yargıtay, Memati isminin "ölümle ilişkilendirilen ve çocuğun ruhsal gelişimine olumsuz etkileri olabilecek" bir isim olduğunu belirtmiştir. İsmin, ölüm ve şiddetle ilişkili olduğu ve çocuğa daha sonraki hayatında sıkıntı yaratabileceği ifade edilmiştir.

Bu karar, çocukların üstün yararını korumak amacıyla alınmıştır. Ebeveynler, çocuklarına isim koyarken yukarıda belirtilen yasalara ve çocuğun menfaatlerine uygun davranmak zorundadır. Aksi takdirde, Yargıtay'ın kararı gereği çocuklarına koydukları isim mahkeme kararıyla değiştirilebilir.

{Memati ismi yasak mı?}

Evet, Yargıtay'ın kararına göre çocuklara Memati ismi konulamaz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Böyle ailenin.
  • Gülüyorum
  • cok sacma bence. adam ne isterse koyar ismini cocugunun.
  • arapçaymış adamlar kürtçe isim koyuyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cem Garipoğlu'nun mezar taşı
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Memati arapça diye mi yasak işleri yok bunların.
    kürt ismi koysalar kabul olurdu ama
  • Arapça olduğu için değil, Arapça ölüm, ölümcül anlamı taşıdığı için kabul edilmemiş
  • Yalan haber olabilir.

Çünkü sağlıklı düşünen birey , çocuklarına gidip bu adların verilmesini istemez..
  • bu forum beni güldürüyor

arapça olduğu için yasaklandığını nasıl çıkardınız? kafanız mı iyi?

ismin arapça olduğunu ve arapçada anlamının ölümcül olduğunu vurgulamışlar ve ileride çocuğu zor duruma sokabileceğini vurgulamışlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

bu forum beni güldürüyor

arapça olduğu için yasaklandığını nasıl çıkardınız? kafanız mı iyi?

ismin arapça olduğunu ve arapçada anlamının ölümcül olduğunu vurgulamışlar ve ileride çocuğu zor duruma sokabileceğini vurgulamışlar.

Boş versene anlatamazsın
  • Allah akıl fikir versin böylelerine. Hadi isimleri koydun diyelim başın göğe mi erecek? Şu anki isimleri konulmak istenenlere göre bin kat daha iyi.
    Biri de gidip ismini pikachu diye değiştirsin, ne güzel olur.
  • Bizde Abdülhey koyarız.(Hayat verenin kulu)

• Hürriyet'in haberiymiş bunu görünce bi kat daha güldüm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Surround

Memati arapça diye mi yasak işleri yok bunların.
    kürt ismi koysalar kabul olurdu ama

Kürt ismi koyulmasında sakınca mı görüyorsun? Eğer cevabın evetse, Yunanistan'da yaşıyor olsaydın ve sana oğlunun ismini Mehmet değil de Georgios koyman gerektiğini söyleselerdi bunu hoşgörüyle karşılar mıydın?
  • Anıl ve Arda ne güzel isimleri varmış, hangi akla hizmetle ismini değiştirmek istiyor bu aile çocuk oyuncağı mı bu. Değiştirme gerekçeleri neymiş? Ne salak adamlar var ya oldu olacak bir erkek çocuk daha yap adını Abdülhey koy.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 11 Ocak 2010; 21:10:42 >
  • nadir ve çok güzel bir karar tebrikler
  • Adım memati benim nolcak şimdi :S
  • hakimin takdir yetkisi.acaba temyize itirazı hangi maddelerle yaptı avukat mrk ettim.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.