Şimdi Ara

Yeni bir araştırma, su tüketiminin sağlık ile olan ilişkisini yanıtladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
2
Favori
1.895
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni bir araştırma, su tüketiminin sağlık ile olan ilişkisini yanıtladı
    Vücudumuzun yaklaşık %60'ını oluşturan su, yaşamsal fonksiyonlarımız için vazgeçilmez bir role sahip. Kaliforniya Üniversitesi San Francisco'dan (UCSF) araştırmacılar, su tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. UCSF Üroloji Bölümü başkanı Dr. Benjamin Breyer liderliğindeki çalışma, su tüketiminin farklı sağlık parametreleri üzerindeki etkilerini sistematik olarak değerlendirdi.

Ayrıca Bkz.Kemik hastalıkları tedavisinde yeni çözüm: Görünür ışıkla sertleşen hidrojel

Günlük su ihtiyacı nasıl belirlenir?

ABD Ulusal Tıp Akademisi'nin önerilerine göre, 19-30 yaş arası erkekler için günlük yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise 2.1 litre sıvı alımı tavsiye edilmektedir. Araştırma ekibi ise su tüketiminin artırılmasının çeşitli sağlık sorunları üzerindeki etkilerini inceleyen randomize klinik çalışmaları detaylı bir şekilde analiz etti. Araştırma sonuçları da su tüketiminin kilo kontrolü üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Üç farklı çalışmada, yemeklerden önce günde 1.5 litre su içen aşırı kilolu ve obez yetişkinlerin, kontrol gruplarına kıyasla yüzde 44 ila yüzde 100 arasında daha fazla kilo kaybı yaşadığı tespit edildi.

Diyabet yönetimi konusunda da dikkat çekici bulgular elde edildi. Tip 2 diyabet hastalarıyla yapılan bir çalışmada, öğünlerden önce belirli miktarlarda su tüketiminin açlık kan şekeri seviyelerinde önemli düşüşler sağladığı gözlemlendi. Ancak araştırmacılar, bu etkinin doğrudan su tüketiminden mi yoksa azalan yiyecek alımından mı kaynaklandığı konusunda net bir sonuca varamadı.

İdrar yolu enfeksiyonları konusunda yapılan araştırmalar ise umut verici sonuçlar ortaya koydu. Tekrarlayan bu enfeksiyon sorunu yaşayan premenopozal kadınlarda günlük su tüketiminin 1.5 litre artırılması, enfeksiyon ataklarının sayısında azalma ve antibiyotik kullanımında düşüş sağladı. Ayrıca böbrek taşı oluşumu riskinin azaltılmasında su tüketiminin rolü dikkat çekmekte. Beş yıllık bir takip çalışmasında, günlük su alımını artıran hastaların böbrek taşı tekrarlama oranlarında yüzde 50'den fazla düşüş gözlemlendi.

Baş ağrısı ve migren konusunda yapılan araştırmalar ise karışık sonuçlar verdi. Bazı çalışmalarda su tüketiminin artırılması yaşam kalitesinde iyileşme sağlarken, diğerlerinde anlamlı bir fark gözlemlenmedi. Araştırmacılar, bu alanda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Kaynak:https://www.ucsf.edu/news/2024/11/428961/drinking-plenty-water-benefits

• chatgpt diyor ki:

Genel Durum:

1. Sindirim Üzerine Etki:
    • Yemek sırasında veya sonrasında su içmek, sindirim enzimlerini "seyrelteceği" ve sindirimi zorlaştıracağı yönünde bir inanış vardır. Ancak bu, bilimsel olarak desteklenmemektedir. Mide, yediğiniz gıdaya ve sıvıya uyum sağlayarak yeterli miktarda enzim ve asit salgılar.
    1. Doygunluk ve Yemek Kontrolü:
    • Yemek öncesi su içmek, mideyi doldurarak daha az yemek yemenize ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Bu özellikle kilo vermek isteyenler için olumlu bir etkidir.
    1. Kilo Verme Yanılgısı:
    • Yemekten hemen önce ya da hemen sonra su içmenin kilo aldıracağı ya da verdireceği yönünde bilimsel bir dayanak yoktur. Kilo kontrolü, genel olarak toplam kalori alımına ve harcanan enerjiye bağlıdır.

İdeal Zamanlama:

1. Yemek Öncesi: Yemekten 30 dakika önce su içmek, hem sindirim için faydalı olabilir hem de iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir.
    2. Yemek Sırasında: Yemek yerken su içmek genellikle zararlı değildir. Ancak, çok hızlı içmek ya da aşırı miktarda sıvı tüketmek, bazı bireylerde şişkinliğe neden olabilir.
    3. Yemek Sonrası: Yemek sonrası su içmek sağlık için zararlı değildir. Ancak, özellikle gazlı içecekler veya çok soğuk su tüketmek bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

Özel Durumlar:

• Reflü veya Sindirim Sorunları: Bu gibi durumlarda yemekle birlikte çok fazla sıvı tüketmek rahatsızlık yaratabilir. Doktorunuzun tavsiyesine göre hareket etmek en iyisidir.
    • Egzersiz Sonrası Yemek: Egzersiz sonrası dehidrasyon durumunda, yemekten önce veya yemek sırasında yeterli sıvı almak önemlidir.

Sonuç:

Yemekten önce ve sonra 30 dakika bekleme kuralı, tıbbi bir zorunluluk değil, bazı insanların kişisel tercihi ya da alışkanlığı olabilir. Sağlıklı bir bireyseniz ve herhangi bir sindirim rahatsızlığınız yoksa, su içme zamanlamanızı ihtiyacınıza ve konforunuza göre belirleyebilirsiniz. Önemli olan, günlük olarak yeterli miktarda su tüketmektir.

• Su da agir metaller varsa zaten zararlidir hatta sirf Kirecli sert su bile hem insana hem de cihazlara herseye zararlidir.

Dogal mineralli makul klorsuz ise zaten sorun yoktur.

Mikroplastikler artik heryerde cam siselerde bile! ...

Cesme suyu plastik sise suyu veya sicakta asiri kalmis plastik damacanlar BPA etkisi de kotu etkiler ... Hormonal bozukluktan kisirliga kansere kadar gider ....

Su da et yiyen bakteriler var. Musluman biri gusul abdesti alsa beynine gidecek bu et yiyen bakteriler ve olumler artacak ...

Bircok etmene baglidir. Salt izole tek tip arastirmalar her kese her kosulda gecerli degildir.

• yemeklerden hemen önce ve hemen sonra su içilmez sağlığa zararlıdır. aynı şekilde yemek yerken de su dahil sıvı tüketilmemelidir. bu kısımla ilgili doğru bilgi için yemekten ne kadar önce ve sonra su içilebilir bilgisini önemsemeden haber yapmak ne kadar doğru olur. bunun yanında haber yemekten hemen önce ve hemen sonra su içince kilo veriliyor yanılgısı oluşturabilir. belli bir zamanı vardır, o da en az 30 dk dır. önce ve sonrasında en az 30 dk süre geçerlidir. hatta yemekten 2 saat sonra, daha sağlıklıdır

• 5-6 litre içiyorum günlük valla su parası vermekten bıktım. susuz yaşanmaz yahu sudan güzel bişey mi var soğuk soğuk gömeceksin

• drserk kullanıcısına yanıt
    Bunu arasıra duyuyorum. Bilimsel dayanağı var mı bilmem ama ben yemek yerken su içmezsem ölürüm. 3-5 lokma yer sonra bir bardak su içerim. Yemek bitene kadar 3-4 bardak rahat içerim. Bir zararını da görmedim şimdiye kadar. Bununla ilgili bilimsel materyal biliyorsanız paylaşırsanız sevinirim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ayda 5 litre ancadır içtiğim

• drserk kullanıcısına yanıt

bir kaynak araştırma vs var mı?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • der_Kaiser kullanıcısına yanıt

chatgpt diyor ki:

Genel Durum:

1. Sindirim Üzerine Etki:
    • Yemek sırasında veya sonrasında su içmek, sindirim enzimlerini "seyrelteceği" ve sindirimi zorlaştıracağı yönünde bir inanış vardır. Ancak bu, bilimsel olarak desteklenmemektedir. Mide, yediğiniz gıdaya ve sıvıya uyum sağlayarak yeterli miktarda enzim ve asit salgılar.
    1. Doygunluk ve Yemek Kontrolü:
    • Yemek öncesi su içmek, mideyi doldurarak daha az yemek yemenize ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Bu özellikle kilo vermek isteyenler için olumlu bir etkidir.
    1. Kilo Verme Yanılgısı:
    • Yemekten hemen önce ya da hemen sonra su içmenin kilo aldıracağı ya da verdireceği yönünde bilimsel bir dayanak yoktur. Kilo kontrolü, genel olarak toplam kalori alımına ve harcanan enerjiye bağlıdır.

İdeal Zamanlama:

1. Yemek Öncesi: Yemekten 30 dakika önce su içmek, hem sindirim için faydalı olabilir hem de iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir.
    2. Yemek Sırasında: Yemek yerken su içmek genellikle zararlı değildir. Ancak, çok hızlı içmek ya da aşırı miktarda sıvı tüketmek, bazı bireylerde şişkinliğe neden olabilir.
    3. Yemek Sonrası: Yemek sonrası su içmek sağlık için zararlı değildir. Ancak, özellikle gazlı içecekler veya çok soğuk su tüketmek bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

Özel Durumlar:

• Reflü veya Sindirim Sorunları: Bu gibi durumlarda yemekle birlikte çok fazla sıvı tüketmek rahatsızlık yaratabilir. Doktorunuzun tavsiyesine göre hareket etmek en iyisidir.
    • Egzersiz Sonrası Yemek: Egzersiz sonrası dehidrasyon durumunda, yemekten önce veya yemek sırasında yeterli sıvı almak önemlidir.

Sonuç:

Yemekten önce ve sonra 30 dakika bekleme kuralı, tıbbi bir zorunluluk değil, bazı insanların kişisel tercihi ya da alışkanlığı olabilir. Sağlıklı bir bireyseniz ve herhangi bir sindirim rahatsızlığınız yoksa, su içme zamanlamanızı ihtiyacınıza ve konforunuza göre belirleyebilirsiniz. Önemli olan, günlük olarak yeterli miktarda su tüketmektir.

• nuksws_99 N kullanıcısına yanıt

Böbrekler gg

• Valla ben günde 5-6 litre içiyorum ve bence baya faydası var.

Tek sıkıntı sürekli lavaboya gitmek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dark_Soul kullanıcısına yanıt

spor yapiyorsaniz, tuz aliminiz yerindeyse bir sikinti yok hocam. kreatinle 7 litre falan iciyodum gece bile tuvalete kalkiyordum. simdi en azindan gece nadir uyaniyorum. asil sorun bence 2 litre icenlerde, adam gunde 1-2 kere tuvalete cikiyor. normal bir insan icin 3-4 yeterli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nuksws_99 -- 6 Ocak 2025; 13:13:32 >

Doğrusu yemekten önce bir yudum, yarım bardak kadar, yemekten sonra en az bir bardak su içmektir. Sonra fazlası da içilebilir.

Gün içinde de bol bol su içilmelidir. Yeni bir araştırma, su tüketiminin sağlık ile olan ilişkisini yanıtladı 

Gece 12 gibi uyuyorsanız 21 den sonra içmemek gece uyanmamak için idealdir. Uyku saatinden 3 4 saat önce kesilmeli ki prostat sorunu ihtimali de azalsın.

Yemek yerken su içmek ağız tadını bozduğu için içilmez genelde. Zararı var mıdır bilmiyorum ama.

Ben de kuru yiyecek olunca yanına çorba veya su hariç gazoz şalgam gibi içecekler olmasa yiyemem. Ama yemek sırasında su içemiyorum.

• Dr Berg'den dinlemiştim, asıl kan şekerini artıran şeyin yemek yemek olduğunu söyledi.

Günde 2 öğün yemen yiyen birinin kan şekeri normal değerlere düşer dedi.

ki bunu kendime gördüm ben.

5 yıl kadar 2 öğün yiyorum, öncesinde 3 öğün yerken, öğle yemeğinden sonra bir ağırlık uyku hali çökerdi, 2 öğüne geçince bu gitti, unutmuşum bile bu halimi:))

• ufo U kullanıcısına yanıt
    Sanırım olay bu. Teşekkür ederim bilgi için.

• MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Valla ben su içince ağız tadım resetleniyor, yemeğin tadını da gayet iyi alıyorum. Ama canım istediği her an su içerim. İhtiyacı olmasa vücut su içmek istemez diye düşünüyorum.
    Nikotin gibi bişe sanırım 😅

• Neredeyse hiç su içmiyorum. Çay, çorba ve bilimum içecekler olmasa vücuduma su gireceği yok. Hayırlısı.

Bende tam tersi yemek sirasinda icersem yemege devam edemem.ama raki kola saral sorjn olmuyor.psiko olsa gerek..

• nuksws_99 N kullanıcısına yanıt
    Ben de aktif vücut geliştirme ile uğraşıyorum, dediklerine kaşe imza. Ortalama 5 lt tüketimim var, sedanter bir birey ile aktif sporcu bir bireyin gereksinimleri çok çok farklı. Son 1 yıldır en çok dikkat ettiğim şey gece yatmadan idrara çıkıp yatak öncesi dolu bardak su içmemek. Uyku kalitesini ciddi manada etkiliyor. Bahsettiğiniz gece uyanma olayı kötü, derin uyku idrara kalkıcam diye bölünüyor. Bunu her gece yaptığınızı veya iki gecede bir yaptığınızı düşünün, geniş zamanda ciddi +/- farkediyor.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • maden suyu da su yerine geçer mi acaba? Yeni bir araştırma, su tüketiminin sağlık ile olan ilişkisini yanıtladı 

Bilimsel dayanağı -> Avrupa'ya özentilik.
    onlarda yok su kültürü. ama mesela Caponlarda ve Korelilerde var.
    bizde sanırsam ekmek yediğimizden dolayı mideye inmesi zor oluyor, o nedenle de su içiliyor. Avrupalılarda ekmek kültürü de yok. Bifteği olduğu gibi hüpletiyorlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.