Merhabalar, Evim kentsel dönüşüme girdi VDSL 100 mbit paket kullanıyordum, şimdi aynı ilçede ama farklı mahallede bir yere taşındım geçici, burası yeni bina hem Türk Telekom hem @TurkNetDestek e ulaşarak fiber istedim, Türknet ilgilenmedi kutu koymadı Türk Telekom ise 1 aylık süreçle beraber kutu koydu ve 1000 Mbit internet kullanmaya başladım. TT ilk geldiğinde kablo için ekip yollamıştı yeni bina zaten fiber kablo varmış ben modem ekibini yönlendireyim dedi, benim de aklıma bu soru geldi yeni evimde de fiber olacak mı? Eski evimdeki sokakta fiber yok diye biliyorum ama kutu direkt karşımda, balkondan baktığım zaman kuşbakışı 30 metre civarı. Sokakta 2-3 ev daha kentsel dönüşüme girecek inşaatın büyük kısmı bittikten sonra fiberin çekilebilmesi için nasıl hamleler yapabiliriz? İmza toplamak vs. gibi. Türknet gigafiber talebi oluşturmama izin veriyor ama zaten halihazırda buraya oluşturduğum için oraya bir şey yapamıyorum, açıkçası zaten çok da takmıyorlar. Şu an TT müşterisi olduğum için oraya nakil istesem fiber internet yok diyecekler oradan bir şey yapabilir miyim acaba? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iPlay -- 27 Mart 2025; 12:21:52 > |
Yeni evlere kesin fiber çekiliyor mu?

-
-
Kesin yasaymış gibi bir şey söylemek zor olur ancak oturduğunuz mahallede fiber altyapı zaten varmış. Yeni binalara ben şahsen fiber altyapı döşeyeceklerini düşünüyorum. Bizim mahallede de yeni yapılan kentsel dönüşüm tüm binalara fiber ekipleri gerekli çalışmaları yaptı. Hem kentsel dönüşümde daire sayıları da arttığı için mevcut bakır kablo cihazlarını yönetmek vesaire çok da külfetli bir iş olacağından, en azından yeni yapılan binalara fiber götürmek Telekom’un da işine geliyordur.
Bunun yanında biz kendi binamızı kentsel dönüşüme verirken teknik şartnameye bu isteklerimizi de yazmıştık. Mesela her odaya en az 2 adet Cat6 priz, her daireye hem Türk Telekom fiber, SOL fiber, Kablonet, Merkezi uydu sistemi gibi. Aslında ben hazırlamıştım o kısmı o yüzden mevcutta ne varsa hepsini ekledim, hatta kaliteli bir firmanın RG6-U6 kablo standartlarına kadar. Dolayısıyla müteahhiytin elektrik projesini yapan firma da bu anlaşmaları ve bina içi gerekli altyapının hazırlığını çiçek gibi yaptılar. Yıllardır çok rahat temiz istediğimiz hizmeti kullanıyoruz hiç bir yeri kırıp dökmeden. Bina içi şaftlardaki kablolama vesaire de temiz, bir sorun çıksa müdahale etmek de güzel. O yüzden eğer konuşulmadıysa müteahhit ile bu tarz konuları da konuşun bence.
İyi günler dilerim.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Mevcut VDSL altyapısı olan yerlere genelde zahmet edip fiber çekmiyorlar ama yeni binalara Fiber çekiliyor. Kentsel dönüşümde nasıl bir süreç oluyor bilmiyorum tüm sokakta olan bir dönüşüm süreci varsa büyük ihtimalle o sokaktaki VDSL altyapı da fibere dönüştürülür. Ama sadece bir bina için olan bir durum ise belki zaten binanın olduğu yere gelen VDSL kabloyu kullanıp devam da edebilirler.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bakır kabloda çok hırsızlık oluyor Türk Telekom da yılmış durumda. Fiber döşüyorlar o yüzden. Bizim mahalledekileri de çalsalar da kurtulsam şu vdsl den
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mu5tafa -- 30 Mart 2025; 13:44:2 >
telekomun elinde bakır kabloda kalmadı zaten drop kablolar kaldı sadece
bizim mahalle bakır altyapısı felç durumda dolabın dibindeki adam 25 mbit alamıyor dilekçe verdik modeminiz zayıf güçlü modem alın diye saçma saban cevaplar verdiler
-
yeni bina yapılalı 6 ay geçti alt yapı yok 12 daire olduğu halde telekomun umursamıyor pek olayı tek temenni 2bin tlde olsa starlink gelmesini temenni ediyorum
-
hocam 1 ay önce mahallede bakır kablo çalmışlar. benim evde fiber var. yer altından çekildi. mazgal bana 15 metre ötede. adamlar 5 metre sağına soluna boru bıraktı havadan fiber çekilsin diye. mazgala 30 metre ötede adamlar gözümün önünde çalınan bakır yerine sıfır bakır kablo getirip sıfır 2 adet odun direk dikip tekrardan bakır kablo çektiler
gerçekten çok aşırı saçma bir algoritması var bu telekomun.
-
Yeni binalara fiber çekiliyor mecburi olarak. Ankastre projeleri fiber olduğu için mecburen hepsine fiber kablo çekiliyor. Telekomdan vize almak gerekiyor bina iskanı alabilmek için.
Müteahit firmadan telekom vizesini isteyin. Türk telekom altyapı işlerini çok hızlı yapıyor. Sizinki yapılmıyor ise kesinlikle başka bir eksik vardır. O yüzden bekleniyordur.
Yeni binaların tamamının telekom ankastre projesi fiber, vdsl kablo çekilemez. Mecburen binaya fiber kablo çekilir. Bina girişinden daireye de mecburi fiber çekilir. Daire girişinden, prize kadar sadece cat6 kablo çekilebilir. Başka türlü telekom vizesi alınamaz.
Biz başvurduğumuzda sokakta VDSL olduğu için bize de VDSL çekilecekti. Sonra bina mahalledeki kutuya uzak (700m) diye çekmediler ve ancak 2 sene sonra mahalleye fiber gelince altyapı verebildiler. Arka planda ne dönmüştür bilmiyorum.
Adamlar evi yaptı 12 dairenin 10 dairesi doldu ama alt yapı arıyan kiracılar bile bulamıyor yatırım planındamı diye sordurdum yatırım yok ilginc birşey bu ne gibi bir yol izlemeliyim ?
-
Eskiye de yeniye de fiber çekiyorlar. Ama planda projede varsa. Bağlı olduğunuz müdürlüğe müracaat etmenizi ve talepte bulunmanızı tavsiye ederim.
Binanın iskanı alındı mı?
Turk telekom vizesi alınmış mi?
Binayı yaptıran kişiden bunları öğrenir misiniz
Binada iskan var ama türk telekoma başvuru yapmamış mütahit tanıdık sordum biz inşaatı bitirir satışa verir sonrasına biz karışmayız kafasında türk telekom sadece ön kayıt için arayın kağıdı vurmuş kapı girişine ama bölgede fiberin f harfi yok
-
Mahallesine göre değişyor, yeni olduğu halde xdsl hatta adsl çekilen apartmanlar var. Eğer mahallede hiç fiber altyapı yoksa mecburen bakır çekiyorlar. Evet yıl oldu 2025, fiber girmeyen mahalleler var.
-
Hocam mahallemizde fiber altyapı derken şu an oturduğumuz geçici evde var aslında. VDSL'di eski ev, sokakta da fiber yok ama saha dolabı çok yakın. Hazır sokağımızda 2-3 ev yıkılırken o ara sokağıda kırıp oradan döşeyemezler mi ben bunun için ne yapabilirim diye düşündüm açıkçası. Mütahit genelde öyle konularda (sözleşmeyi şartnameyi imzaladık ama) inşaat başlayıp o aşamaya geldiğinizde ne istiyorsanız siz söyleyin yaparız demişti, fiber kablo çeker diye düşünüyorum herhalde. Binaya bakır çekmezsek de bu sefer fiber gelmezse internetsiz falan kalabiliriz gibi bilemedim.
-
Merhabalar,
Konuya katkı veren diğer arkadaşlarımızdan öğrendiğim kadarıyla usül olarak Telekom Vizesi alınması gerekiyor. Onu almak için müteahhitin yani bina sakinlerinin gerekli altyapıyı hazırlamaları gerekiyordur. Peki belirsizlik karşısında ne yapılabilir? Bu soruna şuan için elinizde kontrol edebildiğiniz kısım olan daire içi odalara cat6 çekilmesi ve antre dolabının içi gibi bir yerde toplanması. Bundan sonra o toplanan yer ile binanın elektrik odasına kadar Türk telekom panosuna kadar bir hat, var ise diğer ispler için ek kablo borularının döşenmesi gerekiyor. Son olarak da binanın temeli atılırken binanın elektrik panosundan sokaktaki isp'lerin altyapı geçirdikleri kanallara bağlantı borularının hatlarının hazırlığı. Buraya kadar Türk telekom veya başka bir firma ne getirirse getirsin eğer siz apartman olarak güzel bir hazırlık yaparsanız ileride ne gelirse gelsin hemen aynı gün içerisinde her firma kurulumunu yapabilir. Bir daha her kablo için daireler toplanıp imza toplama gibi işler ile uğraşılmaz.
Daire içi cat6 da ısrar etmemin sebebi ise, dış bağlantınız ne olursa olsun, eğer herkes daire içinde belirttiğim gibi sabit olan TV, masaüstü bilgisayar, sunucu, alarm sistemi, ekstra wifi access pointler gibi cihazları mümkün olduğu kadar ethernet kablosuyla ortak bir switch'e aktarırsanız, dairenin büyüklüğüne göre sinyal ölçümleri yapılarak iyi konumlandırırmış orta kalitede bir wifi access point veya pointler ile donatırsanız, internetiniz ile ilgili hiç bir zaman bir sorun yaşamazsınız.
Örnek olarak İstanbuldaki evimiz anlattığım şekilde, Kablonetten fibere geçtim geçen yıl, tek yaptığım değişiklik kablonetin modeminden kendi router'ıma giren kabloyu Fiber ONT cihazından çıkan kablo ile değiştirmek oldu. (Bir de tabiiki pppoe ayarı eklendi). Bu esneklik önemli. Uzun yıllardır forumlarda da bahsedilen openwrt ile Cake SQM diye geçen mevcuttaki açık kaynaklı en iyi network traffic shaping ile giriş ve çıkışlarımı aktif kontrol ediyorum ve bufferbloat sorunum hiç yok. Bütün bu aynı sistemi yazlıkta da kurdum. Orada da Türk Telekom VDSL var. VDSL modem bana ait köprü modunda. Aynı router ve switchler ve access pointler ile aynı sistem kurulu. Orada da bufferbloat'um yok. Tek fark İstanbulda 100/20 Fiber, yazlıkta hattın uzaklığından 50/15 alabiliyorum. Kullanım deneyimi olarak her ikisinde de hatlar tam yük altında da olsa Cake SQM sayesinde herkes çok akıcı sanki kaliteli bir fiber varmış gibi kullanıyor ve ev sakinleri aradaki farkı anlamıyor bile.
Kıssadan hisse, lafı çok uzattım ancak forumda herkes yok şu modem olsun yok bu modem olsun diye tartışıyor. Ama aslında kabaca çizdiğim gibi fiziksel altyapı dairenize göre optimal bir şekilde yapım aşamasında tasarlanırsa, başlangıçta ISP nin cihazı ile de olsa ilerki zamanda bahsettiğim gibi görevleri gören cihazlar alınıp kullanılırsa, aslında kaliteli bir VDSL de olsa Fiber de olsa iyi iş görüyor.
Fiberin en iyi avantajı, elektrik kesintisi gibi dertler olmuyor (eğer routerınıza bir ups bağlarsanız), Latencyler 3-4 ms kadar daha iyi (ama bunu kimse kullanımda anlayamaz); VDSL panolarındaki sorunlar olmadığından yıl içerisinde sadece rutin 1-2 bakım dışında internet bağlantısı kopmuyor; son olarak da şimdilik parasını öderseniz 1Gbit'e kadar hız (bize hiç gerekmiyor o kadarı ama oyun oynanmadığından, anladığım kadarıyla STEAM gibi yerlerdeki güncellemeler 50-100GB mertebelerinde) onun için yüksek hız gerekebilir.
Dolayısıyla şuan araştırmanız gereken Türk Telekom Vizesi alınması, bunun için gerekli altyapıyı müteahhitin hazırlaması ve mümkünse daire için kablolamalarını yaptırmanız. Müteahhit belki her odaya çektiremem diyerek maliyetten kaçmak isteyebilir, orada ben sizin yerinizde olsam gerekirse maliyeti karşılar çektiririm sıvalar yapıllmadan önce. Kablo maliyeti vesaire günümüzde lüks bir yemek parası kadardır onu da ödersiniz artık.
Hissiyatım olarak diğer arkadaşlar da belirtmiş, bakır kablolar fiberden çok daha pahalı şuan. Türk Telekom Fiber çekmek isteyecektir. Tahminim onlar o işi bina bitene kadar hazırlayabilirse hazırlarlar. Türk Telekomun da çünkü üstüne düşen binanıza 20km çapta bir yerde kurduğu GPON sonlandırma binasına gerekiyorsa yeni cihazları alma kurma ve binanın ana omurgaya olan kapasitesini gerekiyorsa arttırma. Bunlar olursa duruma göre 1-2 sene gecikebilir. Orasını Türk Telekom bile şimdiden kesin birşey diyemeyebilir eğer projeleri yapılıp onaylanmadıysa.
Simdiden yeni binanız hayırlı uğurlu olsun. Dediğim gibi bence günümüzde herkes daire içi ve apartman içi fiziksel kablolamarına özen göstermeli. Esnek kurulmalı. Eğer bunlar olmazsa isterseniz 10Gbit lik fiber gelsin, içeride sağlıklı dağıtılamadıktan sonra bir yere kadar fayda sağlar.
İyi günler dilerim.
-
Yeni bina yapılırken müteahhitin başvuru yapması gerekiyor. Bazen Telekom önceden geliyor ama genelde müteahhitin kendisinin dilekçe vermesi iyidir. Tabi hemen hat çekilmiyor.
-
Yeni eve taşındım altyapı vs yok. Türk Telekom müdürlüğüne gittik müteahhit ile bize söylenen müteahhitlik bir durumun olmadığı herkesin bireysel başvuru yapması gerektiği söylendi ne kadar başvuru o kadar hızlı gelmesi dendi tabi böyle bir şey yok Türk Telekom ne zaman isterse o zaman gelir. Yıl olmuş 2025 hala internet peşinde koşuyoruz yazık günah.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- türk telekom alarm ışığı kırmızı yanıyor
- ev telefonu nasıl kapatılır
- türk telekom fiber başvuru
- zyxel modem arayüz
- fiber altyapı başvurusu
- telsiz kullanım ücreti 2025
- bilgisayar internete bağlanmıyor
- telefonda sim kart takılı ama servis yok
- türk telekom emekli tarifeleri faturalı
- superonline upload hızı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X