Şimdi Ara

YENI MACBOOKPRO ALINDIKTN SONRA ILK YAPILMASI GERKENLER - GUNCELLENDI!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
437
Cevap
23
Favori
72.157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • BASLIK YENI KAYDA DEGER PROGRAMAR VE ACIKLAMALAR BULUNDUKCA REVIZE EDILMEKTEDIR! :) SON GUNCELLEME 17/01/2011

Konunun başlangıcı zaten başlıktan anlaşıldığı üzere Bir MacBook alındıktan sonra neler yapılması gerektiğini bilmediğim için sınırsız bilgi paylaşımı olan forumumuza başvurmamdan geldi. Birçok değerli bilgi paylaşıldı. Bunları ilerleyen sayfalarda rahatlıkla bulabilrsiniz.

ilk mesajımızı Göze çarpan bilgiler ışığında güncellemekteyiz.

Herkesin aklında Mac sistemi Windows sisteminden çok mu farklı alışabilirmiyim, programlarını bulabilirmiyim, uyum sorunu yaşarmıyım soruları beliriyor. ama bunlardan önce herkes tasarımına ve malzeme kalitesine bir aşık oluyor... Açıkça söylemek gerekirse, EVET Windows sistemlerinden çok farklı. Program kaynakları Windows kadar değil... Ama Sınırsız internet kullanabildiğinz bu zamanda Mac OsX için program bulmak hiç te zor olmasa gerek. yeter ki aramasını bilelim.

Kullanım kolaylığı olarak, alışıldıktan sonra Windows tan çok daha kullanışlı ve stabil işletim sistemi olan MacOsX i kullanan bu laptoplar, hem güç tasarrufu olarak hemde performans olarak gerçekten üst seviyedeler. zira 25 sn de açılıp 3-4 sn de kapanabiliyorlar. Yine de br dsk bölümünde Windows kurmak için Bootcamp isimli program da bulunmakta.

Aslında anlatacak o kadar çok şey var ki.. Bu ürün inceleme değil yeni başlayanlara klavuz niteliğinde olacağı için buraları kısa kesiyorum :)

Öncelikle belirtelim, MacBook'unuz işletim sistemininv erdiği bir avantaj olarak Virüs vs nedir bilmiyor. içi ağzına kadar virüs dolu olan bir flash disk takın, gayet sakin açıyor ve hiçbirisi bilgisayarınıza bulaşmıyor bulaşamıyor. öyle tip tip bakıyorlar "bura nere yaw" gibisinden. Ama bootcamp aracılığı ile Windows kurarsanız sonra tabiki o sisteme bir virüs koruması kurmanız gerekiyor.

Tabii ki anında mesajlaşma için bir programa ihtiyacınız olacak Msn messenger, Skype gibi programların MAC versiyonunu bulmanız çok kolay, ama bunların dışında ADIUM isimli program aracılığı ile bütün hesaplarınızı (ICQ AOL SKYPE MSN vs...) bu program altında açabilirsniz. Başarılı bir program. Tavsiye edlir. >>>http://adium.im/

Dosya sıkıştırma konusunda değişik alternatifler mevcut. Ben Stuffit kullanıyorum forumda iArchive de öneriliyor. Google bu programlarla ilgili her zamanki gibi dostunuz. >>www.stuffit.com/

Internet tarayıcı konusunda ise birçok değişik fikir mevcut. Ben Win platformunda Firefox a çok alışmıştım. Geniş eklenti kaynağı benim için etkili olmuştu. Şu anda Opera kullanmaktayım. neden ise birçok geçmiş dosyasını daha rahat hatırlayıp bir daha o siteyi açtığında çok daha hızlı bir şekilde tepki vermesi. (malum Türkmenistan şartlarındaki yavaş internette bu çok önemli) memnunum şu anda. Safari biraz ağır kalıyor bana göre.

Ofis programları olarak iWork isminde Mac in kendi ofis programı var ama bu Microsoft Office ile uyum sorunu yaşayabilyor. Office: Mac 2008 tam uyumlu olarak kurup kullanabilirsiniz.

Bunların dışında Olmazsa olmaz yüklemeniz gereken program ONYX dir... bilgisayarınza haftada veya ayda bir bakım yapıp tekrar toparlayacağınız bir yazılım bu. Mac lerde Verify - Repar disk permissions diye bir olay var arada bir yapılması gereken, hem bunu yapıp heme Clean sekmesi altından bilgisayarınıza sıkıntı yaratan hertürlü dosyayı temizliyor.... Ayrıca Bilgisayarınızdaki birçok ayara bu program aracılığı ile ulaşabilirsniz. Gizli dosyaları göster-sakla dan hareketli arka planlara kadar her türlü ek parametrelerde mevcut. >>www.titanium.free.fr

NTFS YAZMA OKUMA DESTEGI!

quote:

Yazan: Serhan UYGUR

Evet arkadaslar Dertlere sonnn!! :D:D

BURADAN

indireceginiz super basit arayuz ile, NTFS lere yazma okuma yapabiliyorsunuz!!!

Bu bir Program degil! Zaten Mac OsX 10.4 ten sonraki versiyonlara gelen, ve buradaki arkadaslarin daha once de TERMINAL ekranindan komutlarla acmayi ogrettigi (fakat benim bir turlu yapamadigim :P) Mac in kendi NTFS yazma okuma destegini acmak icin super basit bir arayuz!!

Not: unutmayin, MacOsX bu ozelligi icinde barindiyior ama default olarak Acik gelmiyor bu sistemle birlikte... bir bildikleri vardir diyorum.. Herhangi bir data kaybinda veya problemde tabiki bizi hedef gostermeyiniz :) Kendi iradeniz ile kullaniyorsunuz ;)

Programi kullanmak cok basit...

1-Zip ten cikarttiginiz DMG dosyasina tikladiktan sonra Uygulamayi APPLICATIONS icine surukleyip birakiyoruz...
    2-Sonra calistirdigimizda ADMINISTRATOR PASSOWORD isteyecek, onuda girip OK diyoruz
    3-Ekranin ust tarafinda bulunan iconlarin (AirPort, Bluetooth, Pil gostergesi vs) yanina bir kedi yerlesiyor :)))
    4-Bu ikona tikladiginiz zaman karsiniza cikan NTFS disklerden herhangi birini tikliyorsunuz, ve o disk artik kullanima aciliyor...

Bu kadar :D

alinti degildir :)

ALTERNATIF 2!!!

Arkadaslar NTFS Formatli hard disklerinisi kullanmak icin daha iyi bir yontem buldum sanirim...

Daha once de arastirma yaparken NTFS 3G diye bu programi cok gormustum ama nedense indirip denemedim, cunku NTFS Mounter gayet guzel calisiyordu... ama son zamanlarda NTFS mounter im calismaz olmustu ve bilgisayarimdan kaldirdim(belki problem bendeydi).. tekrar biraz arastirma yaptigimda yine bu programi gordum ve indirip denedim, gercekten de NTFS MOUNTER dan daha kolay mis kullanimi

Neden diye soracak olursaniz , NTFS Mounter da siz mount edip cikarmazsani o kendi otomatik yapmiyordu. Bu program da ise kurduktan sonra birsey yapmaniza gerek kalmiyor, zaten NTFS hard disk taktiginizda hemen kendi farkedip kullanilabilir hale getiriyor. ve bunun yaninda bircok ozellik te sunuyor..

Programin son versiyonunu BURADAN indirebilirsiniz

2011 BASI GUNCELLEMESI!!! 17.01.2011

Virus Korumasi - ClamXav

Arkadaslar, daha once de bahsettigimiz gibi, MacBookPro larimiz da virus gibi bir problemimiz yok... bunun da nedeni kullanilan isletim sisteminin Hacker veya virus yazan insanlarin ilgi odagi olmamasi... Ama her gecen gun apple in laptop pazarindaki payi artmakta ve MacOsX veya gelecekteki adi ile iOS daha populer bir isletim sistemi haline gelecek... Program arastirmasi yaparken basarili bir Virus Tarama programi buldum ve sizlerle paylasmak istedim. Programin adi ClamXav

Bu bedava virus tarama programi, onlu acik kodlu virus veritabani olan ClamAv i kullanarak bilgisayarinizda ne var ne yok inceliyor ve gerekli mudahaleyi (eger gerek varsa) yapiyor.

Programi BURADAN indirebilirsiniz.

TOTAL FINDER - Sekmeli Finder

Evet arkadaslar bence cok ama cok faydali bir program olan bir Finder Plug in ini paylasmak istedim sizinle. Bildigimiz Finderimizi sekmeli (explorer gibi) hale getiriyor ve bunun yaninda gelen bircok ozelligi de var. MEsela bir Hotkey ile sistemin her yerinden bir finder cikarabiliyorsunuz (visor uygulamasindaki gibi). ve .Ds_store fln gibi seyler uretmiyor normal Finder gibi ;) yani Finder imizi cok daha fonksiyonlu bir hale getirmek icin en kral uygulama diyebilirim.
    BURADAN (YENİ LİNK) indirip kurabilirsiniz.
    Orasi olmuyorsa BURADAN indirin.
    Siddetle Onerilir
    KAYNAK

Simdilik Bu kadar!!
    Güncellemeye devam edeceğim başlığı.

ILK ORJINAL MESAJ
    quote:

Evet arkadaslar, sonunda bende macbookpro 13' 2010 modelime kavustum. simdi bir macbook kullanicisi olarak ilk yapilmasi gerkenler listesinde benim icin messenger, Micrisoft office for mac, skype falan kurmak oldu... ama simdi bazi sorularim olacak. yardimci olursaniz sevinirim;

• Mac in viruslere , trojanlar akarsi saglam oldugundan falan bahsedilir ya hep, nasil korunuyor' kendi icine gomulu bir sistemimi var? yoksa ben lisansli Kaspersky mi kurmam gereklimidir?
    • Safari Browser bana biraz yavas gibi geldi, firefox veya opera ile daha iyi performans alabilirmiyim? yoksa ben mi kuruntu yapiyorum? Safari browser in Firefoxdaki AdBlock tarzi bir plugini varmidir? sayfadaki flash olan olmayan oradan buradan cikan reklamlari engellemek icin.

aslidna bircok bilmedigim konu var da arastirarak ogreniyorum, isletim sistemini kesfetmeye calisiyorum :))

bu konulrda yardimci olabilirmisiniz? tesekkurler!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerhanUygur -- 23 Şubat 2011; 14:10:16 >

• Hocam ben de bir süre sonra alıcam inşallah Mac... Senin kafana takılan şeyler şimdiden bende de var..
    Ben de gelecek yorumları merak ediyorum.. Kısacası UP.
  • quote:

Orijinalden alıntı: serhanuygur

Evet arkadaslar, sonunda bende macbookpro 13' 2010 modelime kavustum. simdi bir macbook kullanicisi olarak ilk yapilmasi gerkenler listesinde benim icin messenger, Micrisoft office for mac, skype falan kurmak oldu... ama simdi bazi sorularim olacak. yardimci olursaniz sevinirim;

• Mac in viruslere , trojanlar akarsi saglam oldugundan falan bahsedilir ya hep, nasil korunuyor' kendi icine gomulu bir sistemimi var? yoksa ben lisansli Kaspersky mi kurmam gereklimidir?
    • Safari Browser bana biraz yavas gibi geldi, firefox veya opera ile daha iyi performans alabilirmiyim? yoksa ben mi kuruntu yapiyorum? Safari browser in Firefoxdaki **** tarzi bir plugini varmidir? sayfadaki flash olan olmayan oradan buradan cikan reklamlari engellemek icin.

aslidna bircok bilmedigim konu var da arastirarak ogreniyorum, isletim sistemini kesfetmeye calisiyorum :))

1- hiçbir işletim sistemi virüssüz değildir ama mac için ortalıkta dolaşan virüs sayısı fazla değildir, eğer gerçekten bilgili birisi bilgisayarınıza girmek isterse elbette mac inizede girebilir. Mac in güvenliği windowstan farklı olan unix altyapısından kaynaklanmaktadır. windows7 vistadan beride windowsta da varolan UAC(User access Control) ile admin yetkisine sahip olmayan hiçbir kullanıcı (yada virüs) sistemde izinsiz program çalıştıramıyor. Ayrıca "internetten virüs bulaştıran" sitelere baktığınızda ya size bir "exe" dosyası göndermeye çalışır (ki bu dosyalar sadece windowsta çalışır) yada activex / virtual machine gibi windowsa özgü açıkları kullanır.

OSX te kesinlikle virüs programı kurup işlemci gücünüzü ram inizi ve paranızı boşu boşuna harcamanıza gerek yoktur. içiniz rahat olsun

2- Safari bana görede yavaş, ben genelde google chrome kullanıyorum sizede tavsiye ederim. aslında fierfox ve operada iyidir tercih size kalmış ama chrome u bir deneyin derim

3- son olarak programlarınızı yükledikten sonra bir usb harddisk alıp "Time Machine" Backup ayarlamanızı tavsiye ederim. mesela 500gb lık bir harddiskiniz varsa bu harddiskin 100-150gb lık bir kısmını time machine backup olarak ayarlarsanız harddiski her taktığınızda otomatik sistem backup ı alır. Zaten harddiski taktığınızda sistem size bu cihazı time machine için kullanmak istermisiniz diye sorar..

• quote:

• Safari Browser bana biraz yavas gibi geldi, firefox veya opera ile daha iyi performans alabilirmiyim? yoksa ben mi kuruntu yapiyorum? Safari browser in Firefoxdaki **** tarzi bir plugini varmidir? sayfadaki flash olan olmayan oradan buradan cikan reklamlari engellemek icin.

Hayırlı olsun dostum, güle güle kullan öncelikle.

Arkadaşım virustur, trojandır, sistem çökmesidir bunlar windows için bahsi geçen kelimelerdir bunu söyliyim önce :). Artık bir Mac Os X kullanıcısı olarak bu sözcükleri hafızandan sil :). Zira artık bu tip problemlerin olmayacak. Virusler sistemlerdeki boşluklardan yararlanılarak yazılan ve bilgisayara zarar gösteren yazılımlardır fakat Mac virus yazılımına kapalı bir sistemdir kısaca sistem açığı min. düzeydedir diyebiliriz. Şimdi soğuk bi espri yapasım geldi :). Kaspersky mi ? Karspersky ne arar la Mac'te ? :D
    Mac için virus bulunmadığı için antivirus programı yoktur, gerekte yoktur zaten, için rahat gönlün ferah olsun kardeşim. İlla antivirus kurasın geliyorsa (çünkü yılların yarattığı bi alışkanlık olmuştur artık bu durum) bootcamp ile windows kur bi de üstüne kaspersky'e para bayıl :).

Safari sağlam bi browserdır aslında. Dediğin tarzda şeyleri engelleyen softwareların olduğunu duymuştum, forumda da görmüştüm ismini ama ihtiyaç duymadım ben henüz o yüzden bilemiyorum şu an fakat forumda araştırırsan bulursun veyahut turkmac forumunu tavsiye ederim bi çok sorunun cevabını bulabilirsin. Safari'nin alternatifi olarak Opera'yı da Firefox'u da tavsiye etmem açıkcası. Firefox çok hantal bir browser ve sistemi yavaşlatıyor ayrıca arayüzü çok kötü halde ama illa firefox diyosan kurabilirsin mac'i ne amma velakin firefox son sürümünü açıkladı artık yenilenmeyecek diye bir duyum aldım bunuda belirteyim. Safari'den memnun değilsen Chrome kur derim ben. Arayüzü bana göre süper bi browser ve kuş gibi derler ya öyle yani. Sistemi zorlamıyor tıkır tıkır işini görüyor. Ben Chrome ve Safari'yi kullanıyorum kendi sistemimde. Safari varken ne gerek vardı Chrome'a diyecekler için Chrome'un arayüzünü daha başarılı buluyorum açıkcası artı kısayolları falan olsun çok severek kullandığım özellikleri var. Safari'den de vazgeçmem ama onun yeri farklı :), çok güzel özellikleri var onun da...

• Bir de şöyle bir başlık var:

http://forum.donanimhaber.com/m_36657281/mpage_1/f_/key_//tm.htm#36657281

Sorularının ve muhtemel sorularının cevaplarından bir kısmını bulabilirsin o başlıkta :).
  • Cevaplar icin cok tesekkur ederim.

Chrome kuracam simdi internetten indirip. Firefox dememin sebebi su idi, plugin arsivi cok genis ve siteleri her turlu kalabaliktan arindiriyor. Bu benim icin neden gerekli diye soracak olursaniz, turkmenistanda yasiyorum ve internet olasiliklari o kadar ama okadar kisitli ki... 128kb adsl kullandigimi ve onuda 128ini verimli kullanamadigimi soylersem beni biraz anlarsiniz sanirim. Bu nedenle sayfalarin yavas acilmasi beni olduruyor. Acilan web sitelerinde sagda solda cikan reklamlari vs leri filitreleyerek firefox ta tertemiz ve hizli surf yapabiliyordum. amacim o. Eger Chrome veya Safari bana bunu saglayabilecekse deneyecegim. islemci uzerindeki yukun cok beni yoracagini dusunmuyorum.
    Firefox un bir guzel yani da, siteyi acarken safari ne var ne yok indirdikten sonra karsima cikariyor goruntuyu yada ben oyle anliyorum... ama firefox indirdikce aciyor sayfayi ve istedigim bazi bilgilere daha erken ulasiyorum bazi durumlarda.

virus korumasi konusunda beni rahatlattiniz :) sormamin nedeni su. flash diskler geliyor gidiyor projeler sudur budur... icerisinde envai cesit zimbirti geliyor. bunlarin bulasip bulasmamasi konusunda kafamda surekli bi tedirginlik oluyor.

Backup olayina giriyorum zaten bu aksam :D dediginiz gibi 500 luk bir harici diskim var, ona hemen bi backup cakacam.

kullanmasi acaip eglenceli ve daha ilk sarji olmasina ramen 7 saati gecti hala banamisin demedi :D yarim saati falan kaldi diyor

• quote:

Cevaplar icin cok tesekkur ederim.

Chrome kuracam simdi internetten indirip. Firefox dememin sebebi su idi, plugin arsivi cok genis ve siteleri her turlu kalabaliktan arindiriyor. Bu benim icin neden gerekli diye soracak olursaniz, turkmenistanda yasiyorum ve internet olasiliklari o kadar ama okadar kisitli ki... 128kb adsl kullandigimi ve onuda 128ini verimli kullanamadigimi soylersem beni biraz anlarsiniz sanirim. Bu nedenle sayfalarin yavas acilmasi beni olduruyor. Acilan web sitelerinde sagda solda cikan reklamlari vs leri filitreleyerek firefox ta tertemiz ve hizli surf yapabiliyordum. amacim o. Eger Chrome veya Safari bana bunu saglayabilecekse deneyecegim. islemci uzerindeki yukun cok beni yoracagini dusunmuyorum.
    Firefox un bir guzel yani da, siteyi acarken safari ne var ne yok indirdikten sonra karsima cikariyor goruntuyu yada ben oyle anliyorum... ama firefox indirdikce aciyor sayfayi ve istedigim bazi bilgilere daha erken ulasiyorum bazi durumlarda.

virus korumasi konusunda beni rahatlattiniz :) sormamin nedeni su. flash diskler geliyor gidiyor projeler sudur budur... icerisinde envai cesit zimbirti geliyor. bunlarin bulasip bulasmamasi konusunda kafamda surekli bi tedirginlik oluyor.

Backup olayina giriyorum zaten bu aksam :D dediginiz gibi 500 luk bir harici diskim var, ona hemen bi backup cakacam.

kullanmasi acaip eglenceli ve daha ilk sarji olmasina ramen 7 saati gecti hala banamisin demedi :D yarim saati falan kaldi diyor

Ne demek.

Anlıyorum, firefoxun devrimsel gelişimini de bahsettiğiniz mevzular neden olmuştur zaten. Chrome için emin değilim ama safari için istediğiniz tarzda bi uygulamanın olduğunu biliyorum size verdiğim donanım haber linkindeki başlıkta da arkadaşlar açıklamışlar o sayfadan ben de bir çok şey öğrendim tavsiye ederim ;). İşlemci & memory olayına da gelirsek benim kişisel kanaatim sistemimde sürekli açık olan softwareların bilgisayarıma az yükler bindirmesi tercihimdir. Şöyleki aletler ne kadar iyi olursa olsun küçük yükler binip sistemi yavaşlatıyor, bunu windows'ta yıllarca çok yaşadık ama engel olamadık zira sisteme aynı anda bir sürü saçma sapan yük biniyordu ve performans çok düşüyordu. Mac'lerin hızlı olmalarının en önemli nedenlerinden biri sistemin hali hazırda açık olan uygulamaların min. düzeyde olmasıdır, Apple bunu tüm ürünlerinde uygulamaya çalışıyor (bkz: iPhone, iPad, iPod vs.). Uzun lafın kısası ufak ufak büyüyen yükler sisteminizin performansını oldukça etkiler düzeye gelebilir. Aynı anda photoshoptur, indesigndır, after effectstir bu programları kullandığımdan ekstra minik şeylerin sistemi yavaşlatmasına tahammül edemiyorum şahsen :). Benden size bir tavsiye daha Dashboard'unuza da çok fazla widget atmayın, sürekli açık halde durduğundan sisteme yük bindirir.

Haklısınız yılların verdiği bir tedirginlik oluyor insanda ama usblerin, hafıza kartlarının içinde ne kadar virus olursa olsun bunların .exe tabanlı olduğunu bilmek insanı rahatlatıyor :)... Bunu bildikten sonra içinizdeki kuruntunun gideceğini tahmin ediyorum =).

Backup olayını iyi hatırlattınız bana da :D. Mybook'ta o kadar yer var bunu hep erteliyordum. Hemen ayarlarımı yapayım :).

Aynen katılıyorum size, elinizdeki aletin aynısından mevcut bende de. Kesinlikle insanı mutlu eden bir alet... Gün geçtikçe daha bir seviyor insan, keşfettikçe kopamamaya başlıyosun :).

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hayırlı olsun öncelikle.

Ben de yaklaşık 4,5 aydır macbook pro 13.3 sahibiyim. Şu ana kadar beni üzecek birşey yapmadı sağolsun. Virüs trojan vs için herhangibir program indirmedim yani alındığı gibi duruyor, virüs trojan girmesin diye de sitelere girmezlik, bulduğum birşeyi indirmek için 2 defa düşünürlük etmedim Zaten bir süre sonra virüs, trojan gibi şeyleri unutuyorsunuz.

Web browser olarak firefox öneririm, aldığım günden bu yana kullanıyorum ve gayet rahatım. Bu arada daha yeni safari için 32mblık bir güncelleme geldi, indirdim fakat deneme şansı bulamadım henüz (bilgisayarı yeniden başlatma muhabbeti, şimdi kim 4 saniyede kapanmasını, sonra da açılması için 26 saniye beklicek..)

Bir diğer önerim de, altyazılı divx filmler vs her tür film için VLC player edinmeniz ve o kuka işaretini dock'a güzelce yerleştirmeniz

• windows kullanirken GOM player diye bir oynatici vardi, baya bir memnundum, VLC player ondan iyimidir?

Internet sikintisi nedeni ile aleti tam performansi ile kullanamadigimi hissediyorum.. bu memlekete bir an once duzgun hizli internetin gelmesini umit ediyorum.

Chrome indirmeye calisiyorum ardindan bi VLC player cakacam. Firefox ta bi kenarda dursun, hicbirinden performans alamazsam ona donerim geri.
    UltraYavas internet ile sorunsuz calisan softwareler gerekli bana snairim :D

Gece sunu farkettim ama, 3G Usb modemler ciddi enerji kullaniyormus :) pilin omrunu baya kisaltti 4-5 saatlere dustu 10 saat gosteren pil :)) cikarttim geri firladi yukari.
  • quote:

windows kullanirken GOM player diye bir oynatici vardi, baya bir memnundum, VLC player ondan iyimidir?

Internet sikintisi nedeni ile aleti tam performansi ile kullanamadigimi hissediyorum.. bu memlekete bir an once duzgun hizli internetin gelmesini umit ediyorum.

Chrome indirmeye calisiyorum ardindan bi VLC player cakacam. Firefox ta bi kenarda dursun, hicbirinden performans alamazsam ona donerim geri.
    UltraYavas internet ile sorunsuz calisan softwareler gerekli bana snairim :D

Gece sunu farkettim ama, 3G Usb modemler ciddi enerji kullaniyormus :) pilin omrunu baya kisaltti 4-5 saatlere dustu 10 saat gosteren pil :)) cikarttim geri firladi yukari.

VLC player arayüzüyle, video formatlarının benim bildiğim hepsini açmasıyla olsun falan süper bi program fakat altyazı editörü çok kötü. Benim isteklerimi karşılamıyor o konuda. O yüzden ben Movist'i öneriyorum sana cam gibi ve istediğin gibi editleyebileceğin altyazılar ve çoğu formatta sorunsuz oynatım. Ama VLC'de kurulu kalsın bilgisayarında. Movist ile Gom'un eksikliğini hissedeceğini sanmıyorum...

• Movist te listeme eklendi...

Peki soyle bir problemim var. (muhtemelen problem bile degildir ben yapamiyorumdur :P)

Harici diskimde bir degisiklik yapamiyorum mesela icindeki Word dosyalarini acip bir miktar yazdiktan sonra save edemiyorum. Disk Write projected diyor. icindeki bazi seylerin yerini degistirmeye calisiyorum.. i ih olmaz diyor hard diski sadece okumak icin kullanabiliyorum. bunu nasil degistirebilirim?
  • quote:

Movist te listeme eklendi...

Peki soyle bir problemim var. (muhtemelen problem bile degildir ben yapamiyorumdur :P)

Harici diskimde bir degisiklik yapamiyorum mesela icindeki Word dosyalarini acip bir miktar yazdiktan sonra save edemiyorum. Disk Write projected diyor. icindeki bazi seylerin yerini degistirmeye calisiyorum.. i ih olmaz diyor hard diski sadece okumak icin kullanabiliyorum. bunu nasil degistirebilirim?

Probleminizi anladım sanırım. Harddiskiniz NTFS formatında biçimlendirilmiş olmalı heralde. Mac Os sisteminin formatı NTFS değildir NTFS windows formatıdır. Mac harddiskler Mac OS Extended(Journaled) formatında biçimlendirilir. En sağlıklısı ve hızlısı bu formattır Mac bilgisayarlar için. Harddiskinizi boşaltıp ya da bi yere yedekleyip bu formatta biçimlendirmeniz gerekmektedir. Yoksa NTFS formatını görürsünüz, okursunuz ama yazma işlemi yapamazsınız. Fakat şunu da belirteyim Mac OS Extended formatındaki bi harddiski windowslar ne görür ne okur ne de yazar... Eğer windows bilgisayarlar ile de ilişkiniz varsa harddiskinizin yani ne bileyim bişey alıp veriyorsanız windows bilgisayarlara, benim size tavsiyem harddiskinizin bi kısmını NTFS bi kısmını Mac yapmanızdır. Zira ben 1TB lık HD'imin 200 küsürünü NTFS geri kalan kısmını Mac yaptım çünkü arkadaşlardan film falan almam, pc'me bişey aktarmam gerektiği zaman lazım olabiliyordu.

Eğer probleminiz benim dediğim ise şimdi ne yapmak istediğinizi söylerseniz ben size yardımcı olabilirim nasıl yapacağınız konusunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi usuph -- 9 Haziran 2010; 22:22:06 >

• Bilinen yanlış maclere virüs bulaşmaması mac in bir özelliği olduğu sanılmasıdır. Halbuki virüs bulaşmama özelliğini unix çekirdeğinden almakta yani notebookunuza centos kurarsanız yine virüs bulaşma ihtimali çok azdır. Yani burda macin bir başarısı söz konusu değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 9 Haziran 2010; 13:01:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123

Bilinen yanlış maclere virüs bulaşmaması mac in bir özelliği olduğu sanılmasıdır. Halbuki virüs bulaşmama özelliğini unix çekirdeğinden almakta yani notebookunuza centos kurarsanız yine virüs bulaşma ihtimali çok azdır. Yani burda macin bir başarısı söz konusu değildir.

Mac'in Unix'i tercih etmesi ve sonuç olarak virus barındırmamasının, çökme, kilitlenme problemlerinin olmaması Mac'in bir özelliği olmadığını mı iddia ediyorsunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: usuph

quote:

Bilinen yanlış maclere virüs bulaşmaması mac in bir özelliği olduğu sanılmasıdır. Halbuki virüs bulaşmama özelliğini unix çekirdeğinden almakta yani notebookunuza centos kurarsanız yine virüs bulaşma ihtimali çok azdır. Yani burda macin bir başarısı söz konusu değildir.

Mac'in Unix'i tercih etmesi ve sonuç olarak virus barındırmamasının, çökme, kilitlenme problemlerinin olmaması Mac'in bir özelliği olmadığını mı iddia ediyorsunuz?

Sadece maclere has bir özellik olmadığından bahsediyorum. Birçok firma satarken virüs girmeyen tek bilgisayar maclerdir, tarzında bir satış politikası izliyor buna istinaden söyledim.

• quote:

quote:

quote:

Sadece maclere has bir özellik olmadığından bahsediyorum. Birçok firma satarken virüs girmeyen tek bilgisayar maclerdir, tarzında bir satış politikası izliyor buna istinaden söyledim.

Anladım haklısınız. Fakat dediğiniz tarzda yani virussuz Unix tabanlı vs. olarak kullanılabilir ve sağlam olan tek sistemin Mac olduğunu düşünüyorum. Buna istinaden deniliyor olabilir.

Bir de dediğiniz konuda başka bişey zaten satış temsilcileri ürünlerini satmak için neler söylüyorlar bi bilseniz...

• quote:

quote:

quote:

quote:

Anladım haklısınız. Fakat dediğiniz tarzda yani virussuz Unix tabanlı vs. olarak kullanılabilir ve sağlam olan tek sistemin Mac olduğunu düşünüyorum. Buna istinaden deniliyor olabilir.

Bir de dediğiniz konuda başka bişey zaten satış temsilcileri ürünlerini satmak için neler söylüyorlar bi bilseniz...

Mac os işletim sisteminin tabiki birçok unix dağıtımına göre daha stabil olduğunu kimse inkar edemez zaten. Ama virüssüz macler konusunda hemfikir olmamıza sevindim.

• Benimde sorum bu cahillikten gelme idi :) kendi icinde bir gomulu sistem mi var yoksa nedir diye. sayenizde aydinlandim :)

Hard disk konusunda sanirim bahsettiginiz gibi bir durum mevcut... iki partitiona ayiracak yerim yok sanirim yeni bir 500luk daha almak zorunda kalacagim... Yada bir kisim bilgiyi bilgisayara alsam iyi olacak sanirim... en azindan guncel kullandiklarimi.

sadece 2 usb port olmasinin zorlugunu ciddi manada cekiyorum. 3G cubugu takmamla diger usb de iptal olyor. ne flash diskmi kullanabiliyorum ne harici diskimi :P ama gulu seven dikenine katlanir. keske USB ler birbirinden biraz uzak veya 3 tane olsaydi.

Kasanin usb olan tarafinda en sonda bi dugme ve yaninda noktalar seklinde bir cizgi var. Dugmeye basinca isiklar yaniyor bi gidiyor geliyor soyle sonra geri sonuyor. nedir bu cozemedim?
  • quote:

Benimde sorum bu cahillikten gelme idi :) kendi icinde bir gomulu sistem mi var yoksa nedir diye. sayenizde aydinlandim :)

Hard disk konusunda sanirim bahsettiginiz gibi bir durum mevcut... iki partitiona ayiracak yerim yok sanirim yeni bir 500luk daha almak zorunda kalacagim... Yada bir kisim bilgiyi bilgisayara alsam iyi olacak sanirim... en azindan guncel kullandiklarimi.

sadece 2 usb port olmasinin zorlugunu ciddi manada cekiyorum. 3G cubugu takmamla diger usb de iptal olyor. ne flash diskmi kullanabiliyorum ne harici diskimi :P ama gulu seven dikenine katlanir. keske USB ler birbirinden biraz uzak veya 3 tane olsaydi.

Kasanin usb olan tarafinda en sonda bi dugme ve yaninda noktalar seklinde bir cizgi var. Dugmeye basinca isiklar yaniyor bi gidiyor geliyor soyle sonra geri sonuyor. nedir bu cozemedim?

Anladım. Formatlayacağınız zaman Applications ) Utilities ) Disk Utility'ye girmeniz gerekmektedir. Buradan bölebilir, formatlayabilirsiniz fakat NTFS formatı için windows gerekli bunu da belirteyim.

USB hub almanızı öneririm. Ya da mac harici klavyelerden edinirseniz. Üzerinde birbirinden bağımsız 2 usb portu bulunuyor.

Bahsettiğiniz led ışıkları bataryanızın doluluk oranını analog olarak gösterir size. Bilgisayarı açmadan falan da bakabilesiniz diye. Ayrıca şarj aletini taktığınızda da uyarı amaçlı yanmaktadırlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi usuph -- 9 Haziran 2010; 22:20:15 >

• tamamdir o konuda da aydinlandim :) tesekkur ederim.

once butun hard diski MAc formatina cevirip sonra windowsta bir par,asini NTFS mi yapacagim?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.