< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 9 Ocak 2025; 22:44:49 > |
Yerli çip üretiminde yeni dönem: 2027’de 3nm üretim başlıyor (2. sayfa)
-
-
Firmadan bilgi alırsam içeriği güncelleyeceğim. Ancak burada hacimli bir üretim söz konusu değil. Aylık 5 bin çip çok düşük bir seviye. Kaldı ki bunun hata oranları da var.
-
3nm üretebilecek gelişmiş cihazların (EUV) bize satılmasına Hollanda'nın izin vereceği ne malum? 3nm 2027 sonrası için bana hayal gibi geliyor. Çünkü ASML şu an elindeki siparişlere yetişemiyor. TSMC ve Intel resmen adamların tüm üretimlerini gelecek yıllar için bile satın aldılar. Tayvan hazır elinde var olan ve aktif olarak kullandığı son teknoloji (EUV) cihazları bize niye satsın ki? Bir de ayda 5000 adet çip üretiminden bahsedilmiş. Bu tarz makineler ayda 45.000 ila 90.000 arası wafer (dikkat edin çip değil) üretme kapasitesindeler. Niye 5000 çip üretip makineyi atıl durumda tutasın ki? Neyse bunlar da benim kafamdaki deli sorular. Umulur ki boş soru olarak kalsınlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setcom_2000 -- 9 Ocak 2025; 22:52:24 >
-
Ama o 100 yıllık yasaklar bitti ya. Onun için ekonomik şahlanış dönemindeyiz hani. Bakın dolar nasıl şahlanmış koşturuyor. Benzin deseniz ona keza. Hatta vergiler bile öyle. Sürekli koşarken arkasından yeni vergiler dökülüyor şey gibi. Neyse siz galiba TR'de ikamet etmiyorsunuz. Geri kalmışsınız biraz gündemden.(!)
-
Haddi be kaçırdık, ben yapacaktım.
-
3 değildir o 3 olsa duramazsın. Tamamen uydurma değilse belki 30 olabilir.
-
65 nm çip üretiyoruz.
- Dünya 3 Nm çip üretiyor, bunlar 65 Nm ile uğraşıyor.
3 Nm çip üretimi için çalışmalar başladı.
-Hayal Dünyasında yaşıyorlar. Bunlar kim, 3 Nm çip üretmek kim.
Ağzınla kuş tut, nafile. Forumun çok bilmiş klavye delikanlıları mutlaka takacak bir kulp bulurlar. Zamanında savunma sanayi ürünleri için neler neler yazmışlardı. Unutmadık.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi homebird -- 9 Ocak 2025; 23:56:31 >
-
Özel siparişle üretip, getirtip burada biz ürettik diye seçmeni gaza getirme politikası gibi duruyor.
-
Nasıl bir sığ ırsınız acaba ?
Aynısını İhalara maket o dediğiniz günleri unutmadık 35 ülke bu ihaları kullanıyor. Bir millet ancak bu kadar vatanına sahip çıkmaz. Kanınızdan Türklüğünüzden şüphe duyuyorum Siy onist huşaklari
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Arm ile de üretilse x86 ile de üretilse çekirdek seviyesinde arka kapısı olan mimariler olduğu gizli bilgi değil ve tamamen amerikan gizli servisinin erişimi alında. Risc mimarisi olsa belki dicem ama bu ülkenin bir vatandaşı olarak ne yazık ki gerçek anlamda faydalı bir şeylerin yapılacağına dair inancım yok
-
3nm? 2 sene sonrasında bile çok ileri bir teknoloji. Umarım yapabilirler tabii. Hadi hayırlısı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İşlemciler sivil tarafta da erişilebilir olmalı ki topluluğu oluşsun. Topluluğu oluşmalı ki derleyicisi, SDK'sı, BSP'sini kalabalık bir kitle geliştirsin ve insanlar çipe aşina olsun. Büyük çok kullanılan markalar yazılım tarafını kapalı kapılar arkasında geliştiriyor sanıyor herkes, yok öyle bir şey. Zaten bu sayede çok satıyorlar.
Savunma sanayideki mühendisler piyasada daha önce aşinalık kazanmadıkları çipleri proje esnasında hele ki zaman kısıtı var ise kullanmazlar. Üst amirler illa bunu kullanın derse projeler bitmez ve yine başa dönülür.
Türkiye'de işlemci ekosistemi yazılım tarafı ile kurulmalı gerekirse elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerin tamamına bilgisayar ve yapay zeka mühendisliği bölümü öğrencilerinden de ilgili dersleri alanlara geliştirme kartları hediye edilmeli. Projelerde çar çur edilen paralar bunun için hazırlanacak fona aktarılmalı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raxetul -- 10 Ocak 2025; 06:45:32 >
-
İşlemciler sivil tarafta da erişilebilir olmalı ki topluluğu oluşsun. Topluluğu oluşmalı ki derleyicisi, SDK'sı, BSP'sini kalabalık bir kitle geliştirsin ve insanlar çipe aşina olsun. Büyük çok kullanılan markalar yazılım tarafını kapalı kapılar arkasında geliştiriyor sanıyor herkes, yok öyle bir şey. Zaten bu sayede çok satıyorlar.
Savunma sanayideki mühendisler piyasada daha önce aşinalık kazanmadıkları çipleri proje esnasında hele ki zaman kısıtı var ise kullanmazlar. Üst amirler illa bunu kullanın derse projeler bitmez ve yine başa dönülür.
Türkiye'de işlemci ekosistemi yazılım tarafı ile kurulmalı gerekirse elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerin tamamına bilgisayar ve yapay zeka mühendisliği bölümü öğrencilerinden de ilgili dersleri alanlara geliştirme kartları hediye edilmeli. Projelerde çar çur edilen paralar bunun için hazırlanacak fona aktarılmalı.
-
30nm dir o 3nm olsa duramazsın. Üretmek başka birşey, tasarlamak başka birşey. ABD 3nm çip üretimi için 40Milyar doların üzerinde bütçe ayırdı ve hala yapamadılar ki bu adamlar TSMC ve ASML 'den direkt destek alıyorlar. TSMC-Arizona diye aratıp bakabilirsiniz. Haberi yazan ve sunan Ziya'ya başarılar diliyorum.
-
TSMC bir üretim hattını söküp buraya kurarsa olur. Çinin askeri müdahalesinden korkuyorlar sanırım.
-
Gerçekçi yorum yazanlara "vatan haini, muhalif, savunma sanayi" tipinde yazanlar ya troll ya da ülkenin bu durumda olmasının sebeplerinden olan insanlar. Dünyada 3nm çip üretebilen 2-3 tane firma var zaten, sen pat diye çıkıp 2 sene sonra üretebileceğini söylersen sana gülerler, bilim öyle "vatan millet sakarya" diyerek yapılan bir şey değil. İnşallah yaparlar da ben yüzümün kızarmasına razıyım ama bu tip haberlerin hep ya farklı detayları olur ya da yalan olur, boş yere kendinizi kandırmayın.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Olaya cok fazla hakim degilim ama bu cip tasarimi ve üretiminin o kadar basit birsey olmadigini biliyorum ve nedense haber hic inandirici gelmiyor.
-
Bu tür konuların altı nasıl toksik veletlerle doluyor anlamak zor. Üretmeden siyasilerle ekonomilerin düzeleceğini sanıyor ileri zekalılar.
-
Youtube'da Teknoloji kanalı var : ERDİ ÖZÜAĞ
1 veya 2 yıl önce Tayvan çip üretim fabrikası ile ilgili bir video yapmıştı.
Tayvan'da bir kaç yıllık kuraklık sonrası çip üretiminde sıkıntı oluştuğunu anlatmıştı.
çip üretiminde "temiz su" kullanımının çok önemli olduğunu, "temiz su - saf su" olmazsa çip üretilemeyeceğini söylemişti.
eğer Türkiye'de bir çip üretim tesisi kurulacaksa, bunun için en ideal yer
yağışın bol olduğu ve çoruh nehri üzerindeki 7 adet baraj bulunması sebebiyle doğu karadeniz bölgesidir.
onun dışında çip tesisini nereye kurarsanız kurun rantabl olmaz,
oraya uzaklardan su taşımak zorunda kalırsınız.
o tesisin yapılacağı yeri takip edeceğiz.
doğu karadeniz bölgesi haricinde bir yere kurulursa,
bu işte ciddi olmadıklarını
bu işin sadece bir seçim aparatı olduğu kanaati oluşur.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X