Şimdi Ara

Yerli çip üretiminde yeni dönem: 2027’de 3nm üretim başlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
2
Favori
3.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
25 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yerli çip üretiminde yeni dönem: 2027’de 3nm üretim başlıyor
    Türkiye’de insansız hava araçları alanında faaliyet gösteren Fly BVLOS Technology, başkent Ankara/Gölbaşı’nda kurduğu ileri teknoloji tesisinde 30 katmanlı yerli çip üretimine başlayacağını duyurdu. Proje kapsamında Tayvan’dan gelişmiş teknoloji transferi sağlanacak ve yüksek teknolojili bir üretim hattı kurulacak. Firmanın yakın vadedeki hedefi ise 3nm çip üretimine geçiş yapmak.

Proje kapsamında ilk seri üretim, önümüzdeki aylarda başlayacak. Proje, milyonlarca dolarlık yabancı yatırımla desteklenirken, Türk mühendisler ve Tayvanlı uzmanlar iş birliği içinde çalışıyor. Fly BVLOS Technology, çok katmanlı çipler, ağ cihazları, sunucular, dizüstü bilgisayarlar, çok katmanlı PCB’ler ve anakartlar dahil olmak üzere bir dizi ürünün üretimini gerçekleştirecek. Şirketin yerli çipleri, görev bilgisayarlarının çekirdek bileşeni olarak hizmet verecek. Bu bilgisayarların, hız ve karmaşıklık açısından mevcut küresel standartları geride bırakması bekleniyor. 

Fly BVLOS Technology daha önce Jackal SİHA'sı ile ön plana çıkarken geçtiğimiz aylarda şiddeli depremle sarsılan Tayvan'da talep doğrultusunda arama kurtarma çalışmalarına katılmıştı.

Çipler savunma sanayisinde kullanılacak

Yerli çip üretiminde yeni dönem: 2027’de 3nm üretim başlıyor
    Özellikle insansız hava araçları (İHA) ve diğer kritik sistemlerde kullanılacak olan yerli çiplerle donatılmış görev bilgisayarları, Türkiye’nin savunma sanayiindeki gücü için kritik öneme sahip olacak.

Fly BVLOS Technology, projesini üç aşamada hayata geçirmeyi planlıyor. 2025 yılını kapsayan ilk aşamada SMT ve montaj hattı kurulumu ile ağ donanımları ve yapay zeka sunucuları için yıllık 144.000 birim kapasiteli üretime başlanacak. Ayrıca, PCB üretimi için Ostim Teknik Üniversitesi iş birliğiyle uzman insan kaynağı yetiştirilmesini sağlayacak bir PCB laboratuvarı kurulacak.

Ayrıca Bkz.TUSAŞ ANKA, L-UMTAS füzesi ile hedefi tam isabetle vurdu

2026’daki ikinci aşamada yerli PCB üretim tesisi inşa edilecek ve yerli anakart üretimi başlayacak. Montaj hattı kapasitesi, artan talebi karşılamak üzere iki katına çıkarılacak. 2027’deki üçüncü ve son aşamada ise 3 nanometre (nm) sürecinde aylık 5.000 çip üretebilecek bir laboratuvar devreye alınacak. Gelişmiş üretim süreci hakkında firmadan daha fazla detay istedik ancak içeriğin yayına girdiği sırada herhangi bir açıklama alamadık.

Bu, ileri düzey yarı iletken üretiminde Türkiye açısından çok büyük bir sıçrama anlamına geliyor. Türkiye’de halihazırda 90nm ve 65nm gibi olgun üretim süreçlerinde çip üretimi yapılıyor. 3nm, halihazırda günümüzdeki en gelişmiş üretim süreci konumunda.

Firmadan yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “İnsansız Hava Aracı üretim ve geliştirme faaliyetlerimizle beraber yerli çip üretim yeteneklerimizi artık yeni yerleşkemizde hayata geçiriyor Savunma Sanayii için önemli adımlar atıyoruz. Dünyanın en hızlı ve gelişmiş görev bilgisayarı ile donattığımız yerleşkemizde ses getirecek yeni projelerimiz için bizi takip etmeye devam edin.”

Kaynak:https://defensehere.com/en/technological-milestone-for-turkiye-domestic-chip-manufacturing-set-to-begin-in-ankara/
    Kaynak:https://flybvlostechnology.com/tr/hakkimizda

• Sevindirici haber, firmanın hedefleri ülkemizin geleceğini şekillendirecek boyutlarda. Bu konuda ihtiyaç çok fazla fakat malesef arz yok.

2025 yılında SMT montaj hatları kurmayı ve AI sunucular yapmayı,
    2026 yılında PCB üretim tesisleri kurmayı,
    2027 yılında 3nm hedefleyen çip üretimi.
    Aylık 5000 çip bize savunma sanayii alanında fazlasıyla yeter.

Umarım bu hizmetlerden bazıları sivil kullanımada açılır, özellikle gelişmiş PCB üretim hizmetleri gerçek bir ihtiyaç durumunda.

Nasıl bir anlaşma var bilmiyorum ama özellikle 3nmnin transferi konusunun basına yansımaması gerekirdi. Yinede böyle birşey gerçekleşirse, Ortaklarımızın yapacağı bu iyiliği unutmayız.
    ileri seviye chip uretimi icin gereken yatirim 10milyar dolarla 30milyar dolar arasinda. ki bunun sonunda ortaya rekabetci bir urunun cikip cikmayacaginin yatirilan paranin geri donusunun olup olmayacaginin garantisi yoktur. oyle kolay is degil. hemen her ulke bunu yapmak istiyor ama hepsinin yasadigi sorunlar, asamadiklari problemler ortada. acikcasi flybvlos'da hic o olcekde bir sirket gibi durmuyor. dogrusunu soylemek gerekirse turkiyede o olcekde hangi teknoloji sirketi var oda ayri konu. bir yerlerde aktarilan bilgi eksik yada yanlis lanse edilmis.
    3nm üretebilecek gelişmiş cihazların (EUV) bize satılmasına Hollanda'nın izin vereceği ne malum? 3nm 2027 sonrası için bana hayal gibi geliyor. Çünkü ASML şu an elindeki siparişlere yetişemiyor. TSMC ve Intel resmen adamların tüm üretimlerini gelecek yıllar için bile satın aldılar. Tayvan hazır elinde var olan ve aktif olarak kullandığı son teknoloji (EUV) cihazları bize niye satsın ki? Bir de ayda 5000 adet çip üretiminden bahsedilmiş. Bu tarz makineler ayda 45.000 ila 90.000 arası wafer (dikkat edin çip değil) üretme kapasitesindeler. Niye 5000 çip üretip makineyi atıl durumda tutasın ki? Neyse bunlar da benim kafamdaki deli sorular. Umulur ki boş soru olarak kalsınlar.
    tsmc bile 3nm üretmek için asml den milyarlarca dolarlık makine satın alıyor ve şu an hala 4nm ürünlerin geliştirme süreçleri devam ediyorken haber inandırıcı gelmedi , bence yazıda bir yanlışlık var , 30 nm dese daha inandırıcı olurdu , ayrıca askeri sanayide 3nm işlemci kullanılmaz , cunki bu işlemcilerin hata oranı askeri sınıf işlemcilere göre yüksek kalıyor ,askeri sınıf işlemcilerde de nm çok da önemli bi mevzu değil ,mühim olan işini başarıyla yapan hata payı milyarda düşük olan işlemci üretmektir , yazı hatalı.

Aynen knk 3nm ASDFGHJKLŞEDRFGHJKLŞDFG  Yerli çip üretiminde yeni dönem: 2027’de 3nm üretim başlıyor  böyle bir yatırım en az 30 milyar dolar hadi parayı bulduk ASML yi epik bir olay oldu ve ikna ettik aga mühendisler ne olacak sen mevcuttaki mühendislerini elinde tutamıyorsun gençler viyana kapısını zorlar gibi kaçmaya yer arıyor en son araplar bize 65nm makina alıyordu iş ona dönecektir

65 nm çip üretiyoruz.
    - Dünya 3 Nm çip üretiyor, bunlar 65 Nm ile uğraşıyor.
    3 Nm çip üretimi için çalışmalar başladı.
    -Hayal Dünyasında yaşıyorlar. Bunlar kim, 3 Nm çip üretmek kim.

Ağzınla kuş tut, nafile. Forumun çok bilmiş klavye delikanlıları mutlaka takacak bir kulp bulurlar. Zamanında savunma sanayi ürünleri için neler neler yazmışlardı. Unutmadık.
  • Sevindirici haber, firmanın hedefleri ülkemizin geleceğini şekillendirecek boyutlarda. Bu konuda ihtiyaç çok fazla fakat malesef arz yok.

2025 yılında SMT montaj hatları kurmayı ve AI sunucular yapmayı,
    2026 yılında PCB üretim tesisleri kurmayı,
    2027 yılında 3nm hedefleyen çip üretimi.
    Aylık 5000 çip bize savunma sanayii alanında fazlasıyla yeter.

Umarım bu hizmetlerden bazıları sivil kullanımada açılır, özellikle gelişmiş PCB üretim hizmetleri gerçek bir ihtiyaç durumunda.

Nasıl bir anlaşma var bilmiyorum ama özellikle 3nmnin transferi konusunun basına yansımaması gerekirdi. Yinede böyle birşey gerçekleşirse, Ortaklarımızın yapacağı bu iyiliği unutmayız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 9 Ocak 2025; 20:28:26 >
  • ileri seviye chip uretimi icin gereken yatirim 10milyar dolarla 30milyar dolar arasinda. ki bunun sonunda ortaya rekabetci bir urunun cikip cikmayacaginin yatirilan paranin geri donusunun olup olmayacaginin garantisi yoktur. oyle kolay is degil. hemen her ulke bunu yapmak istiyor ama hepsinin yasadigi sorunlar, asamadiklari problemler ortada. acikcasi flybvlos'da hic o olcekde bir sirket gibi durmuyor. dogrusunu soylemek gerekirse turkiyede o olcekde hangi teknoloji sirketi var oda ayri konu. bir yerlerde aktarilan bilgi eksik yada yanlis lanse edilmis.

• 3nm çok iddialı. İnşallah olur diyelim. Sonuçta Taiwan var işin içinde. Adamlar işin piri. Güzel düşünelim güzel olsun. PCB yeni nesil için özellikle bu işlere meraklı olanlar için çok önemli. Yurtdışından getir yok süre bekle bilmem ne. Hayırlısı diyelim

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çiftlikbank seziyorum ama neyse... Bakalım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç inandırıcı gelmedi nedense 3nm milyarlarca dolar yatırım yapan bir çok şirket üretemezken bunlar üretecek öyle mi? Umarım ben yanılırım

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • @Metin Yasir Akpınar

Yerli çip üretiminde yeni dönem: 2027’de 3nm üretim başlıyorDefensehereyoutube
    Fly BVLOS Teknoloji firması, Türkiye için teknolojik dönüm noktası sayılacak bir başarı elde ederek Ankara’da son teknoloji yerli 30 katmanlı çip üretimine başlayacağını duyurdu.
    https://www.youtube.com/watch?v=BHnvjjyUCFk
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bence direk 1nm üretimine odaklanmalari gerekir ama Lozan anlaşması dan dolayı 100 yılık yasaklar var ya bence en iyi yaptıkları şeyi Yeni vergi türlerini üretsinler kimse bize yetişemez

• Aynen knk 3nm ASDFGHJKLŞEDRFGHJKLŞDFG  Yerli çip üretiminde yeni dönem: 2027’de 3nm üretim başlıyor  böyle bir yatırım en az 30 milyar dolar hadi parayı bulduk ASML yi epik bir olay oldu ve ikna ettik aga mühendisler ne olacak sen mevcuttaki mühendislerini elinde tutamıyorsun gençler viyana kapısını zorlar gibi kaçmaya yer arıyor en son araplar bize 65nm makina alıyordu iş ona dönecektir

• Yaklaşık 20 30 milyar dolarlık bir yatırım. Parayı buldun. Makinaları her ülkeye satmıyorlar. Çin alamıyor mesela. 3 nm. çok uçuk bir hedef. 64 gibi bir hedef olsa belki diyebiliriz. Bu haberde bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum. Keşke, Keşke olabilse de, Türk milleti olarak gururlansak. İnşallah bu çip üretiminin bir yerinden başlarız.

• Mars'a üç şeritli yol daha mantıklı

• WILDBOYS kullanıcısına yanıt
    Acayip Mantıklı

• 3nm Hemide 2027 güldürmeyin

• Şu akın bilmem bişeye benzemesin bu da. Tekerlekli dikey arabaları robot diye yutturmaya uğraşıyorlardı onlar.

• güldüm :)))) 3nm hemide he? :)))))

• Ahmet berberoğlu A kullanıcısına yanıt
    Taşeron bir şeydir muhtemelen. Yoksa dediğiniz gibi hani 3nm yi bıraktım daha büyüğünün bile senelerdir Çin'de Rusya'da peşinde. Öyle kolay olsa yaparlardı. Bir de ihalarda falan denmiş, o da saçma geldi bana. Yanlış bilmiyorsam Abd bile askeri araçlarında öyle 3nm 5nm ler kullanmıyorlar. Özellikle 20nm ve üstü kullanılıyor radyasyona, bozulmalara vs daha dayanıklı olduklarından diye biliyorum.

• Umarım üretiriz. 30 yıl sonra da masaüstü gpu üretip nvidia amd intel yanında masada oluruz.

• Mikrochip üretimi zorlukları ve aşamalarından bihaber olanların yaptığı haber gibi duruyor.

• İlginç. 3 nm yatırımı için devlet katkısı ne olacak acaba? Bende yarım bir şirket kurup 2 nm için destek alabilir miyim? Kafamda deli sorular

• Masada mıyız?

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.