Şimdi Ara

Yerli girişim tarafından geliştirilen elektronik seçim sistemi kullanıma hazır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
1
Favori
2.181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yerli girişim tarafından geliştirilen elektronik seçim sistemi kullanıma hazır
    Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Haziran ayında yaptığı açıklamada elektronik seçim sistemine geçiş fikri hakkında çalışmalar yapıldığını duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından elektronik oylama sistemi geliştiren çeşitli yerli girişimler ortaya çıktı.

Büyük ve küçük seçimlerde kullanılabilir

15 aylık Ar-Ge çalışmasının ardından geliştirilen VOITERM elektronik seçim sistemi, kapalı devre kablosuz haberleşme teknolojilerini kullanıyor. Türkiye genelini kapsayan Cumhurbaşkanlığı seçimi, milletvekili seçimi ve yerel seçimler gibi büyük çaplı seçimlerin yanı sıra ticaret, sanayi ve meslek odaları, siyasi partiler, spor kulüpleri ve federasyonlar, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, hatta siteler tarafından seçimlerde kullanılabilecek ve ihtiyaca göre özelleştirilebilecek şekilde tasarlandı. Ancak şunu vurgulamamızda fayda var. VOITERM kurucusu tarafından bu sistemin Türkiye genelindeki seçimlerde kullanılabileceği ifade edilse de bu tarz büyük çaplı seçimler için seçim güvenliği gerekçesiyle girişimlerin sistemleri kullanılmayacaktır. YSK yürütücülüğünde TÜBİTAK, HAVELSAN gibi kamu kurumları tarafından tamamen öz kaynaklarla elektronik seçim sistemi hazırlanacaktır.

Ayrıca Bkz.Kritik öneme sahip ASELSAN ASELFLIR-500 için seri üretim tarihi verildi

VOITERM dijital seçim sistemi sayesinde, geleneksel seçimlere kıyasla kağıt ve kırtasiye maliyetleri ortadan kaldırılacak. Sandık başlarındaki manipülasyonların, insan ve personel kaynaklı hataların en aza indirileceği, güvenli ve şeffaf bir seçim sistemi olacağı ifade ediliyor.

VOITERM elektronik seçim sistemi nasıl çalışıyor?

Yerli girişim tarafından geliştirilen elektronik seçim sistemi kullanıma hazır

Seçmenler VOITERM tarafından kurulan kiosk cihazlardan oy kullanacak. Seçmenler, elindeki barkod kodunu (TC kimlik, barkodlu üyelik kart gibi) cihaza okutarak aday seçim ekranına yönlendirilmektedir. Seçmen, hangi aday için oy kullanımını gerçekleştirdiği anda, cihaz üzerindeki yazıcı oy verilen aday kişinin ‘oy verdi’ bilgisini basılı hale getiriyor. Bu bilgi aynı zamanda dijital sunucuda da saklanıyor. Bu sayede mükerrer oyların önüne geçilirken, teknoloji tarafından kabul görmüş ve kullanımda olan kriptografik şifreleme algoritmaları ile seçim ve seçmen güvenliği de sağlanıyor.

VOITERM Kurucusu ve Genel Müdürü Cengiz Pişirici, altyapının hazır hale geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“VOITERM olarak Türkiye'nin ilk dijital seçim altyapısını uygulamaya tamamen hazırız. Hem ekonomik hem çevresel maliyetler düşünüldüğünde, geleneksel seçim sisteminin kademeli bir biçimde dijital ortama taşınmasında ve elektronik oylama sistemine geçilmesi sürecinde üzerimize düşeni yapmak için heyecanlıyız. Vaat ettiğimiz elektronik seçim teknolojisi, Türkiye’de başarılı sonuçlar verdikten sonra, ülkemizin teknoloji ihracatı kalemlerine eklenme potansiyeli taşıyor. Kullanımı kolay, hızlı ve güvenli bir sistem sunan ve son teknolojiyle bugünün dijitalleşme gereksinimlerine yanıt veren VOITERM dijital seçim sistemi, demokratik katılımı artırabilecek, tüm seçim süreçlerinden maliyet tasarrufu sağlayabilecek, seçim ve demokratik oylamaların çevresel etkilerini azaltabilecek, dünya çapında demokrasinin gelişimini destekleyebilecek nitelikte bir teknoloji.”

Kaynak:https://www.dunya.com/ekonomi/voitermin-gelistirdigi-kapali-devre-elektronik-secim-sistemi-kullanima-hazir-haberi-712063

• Başka ülkelerde buna benzer sistemler kullanılıyor galiba. Olmasında sıkıntı yok da sorun, 50 milyon tc vatandaşının bilgisinin çalınabildiği bir ülkede, bu tür işlere kalkışılmadan önce güvenilir bir ortam lazım. Bilgi kirliliğini seven, astığım astık kestiğim kestik olan, kraldan çok kralcılar, başbuğ kes dedi, reis as dedi diye adam yiyenler falan varken bu işin cılkı çıkar.

Bana kalırsa, parmak boyası geri gelmeli. Bizim gibi ne seçmeni seçmen ne seçileni seçilmeye layık insanların ülkesinde bir şeylerin kabak gibi ortada olması gerekiyor. Sonuçta seçim sonuçlarını tv'den herkes izliyor veya herkes o verilere ekibi varsa erişiyor. Kimin kaç defa oy kullandığına garanti verebilen yok. Adam ölmüş gitmiş, oy pusulası geliyor...

Saçma sapan işler İsviçre mi burası? Adamlar isterlerse evden mektupla oy kullanıyorlar, isterlerse sanal ortamda kullanıyorlar, isterlerse sandığa gidip kullanıyorlar ama medeniyet var ve adamlar bu kadar kolaylığa rağmen yine de oy kullanmıyorlar. Türkiyenin böyle olabilmesi için daha 100 yıl lazım derdim ama her geçen gün ileriye gideceğimize geriye gidiyoruz o yüzden bir şey diyemiyorum.

Bu sistemle nasıl gizli oy kullanılacak? Kimliği okutup oyu vereceksin ondan sonra da bir güzel fişleneceksin. E-devlet üzerinden oy kullanılsın diyenler hiç bunları düşünüyor mu acaba?

Ayrıca serverlara kedi kaçmayacağının garantisini kim verebilecek?

Türkiye için en sağlıklı sistem şu anki gizli oy açık sayım sistemidir. Aksi takdirde millet iyice birbirini parçalar burada.

Söylediklerinize büyük oranda katılıyorum.Ülke her geçen gün ortadoğu ülkesi haline gelirken bu elektronik sistem bize çok fazla gelir.Mevcut oy sistemde bile oyların çalındığını,başkalarının yerine oy kulananları görüyoruz.2017 yılında kanuna rağmen mühürsüz oyları 'zorla' geçerli saydıran bir zihniyet ile karşı karşıya olduğumuzu millet unutuyor.Özellikle T.C. kimliği makineye okutup ardından oy vermek 'gizlilik' için çok büyük bir risk.

Şimdi ben oy kullandim, 5 parti var, ve 3. partiyi seçtim. Ben benim oyumun gerçekten 3. parti olarak sayıldığından, veri tabanında 1,2,4 veya 5 olarak değiştirilmediğinden, ben ve benim gibi kullanan herkesin doğru olduğundan nasıl emin olacağım. Yazılımcı olarak soruyorum, bu konu zor bir konu.
  • Güven vermiyor böyle şeyler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başka ülkelerde buna benzer sistemler kullanılıyor galiba. Olmasında sıkıntı yok da sorun, 50 milyon tc vatandaşının bilgisinin çalınabildiği bir ülkede, bu tür işlere kalkışılmadan önce güvenilir bir ortam lazım. Bilgi kirliliğini seven, astığım astık kestiğim kestik olan, kraldan çok kralcılar, başbuğ kes dedi, reis as dedi diye adam yiyenler falan varken bu işin cılkı çıkar.

Bana kalırsa, parmak boyası geri gelmeli. Bizim gibi ne seçmeni seçmen ne seçileni seçilmeye layık insanların ülkesinde bir şeylerin kabak gibi ortada olması gerekiyor. Sonuçta seçim sonuçlarını tv'den herkes izliyor veya herkes o verilere ekibi varsa erişiyor. Kimin kaç defa oy kullandığına garanti verebilen yok. Adam ölmüş gitmiş, oy pusulası geliyor...

• Lirikal Militan kullanıcısına yanıt
    Güven probelemi olsada yakın bir gelecekte benzeri şekilde oylama yapılacaktır hatta ilerde e-devlete girip oy kullanacağımızı düşünüyorum.

• faniseyler kullanıcısına yanıt

en doğrusu bu olur. aksi problem.

• Nur topu gibi :) eskimeyecek bir tartışma konumuz gelmiş oldu. :)))

• Kafa değişmedikçe istersek hologramla oy atalım. Hiçbir şey değişmez.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Maliyeti düşürmek açısından e-devlet kullanan bir sistem mantıklı olur bence. Güvenlik konusunu tartışmaya gerek yok çünkü zaafiyet büyük oranda seçmende zaten. İnsanların beynini hacklemek ve manipüle etmek zor değil. Yani istersen retina tarama koy. Seçmenin kendi aklı yoksa başkasının aklı ile gelip oy kullanıyor zaten.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Artık geçilmesi gerekiyor. Her seçim oylar çalındı uçan mühür bilmem ne plaka diye ortalıkta gezenler hiçbir zaman bitmeyecek bu sistemin gelmesi ile de bitmeyecek ama en azından zaman tasarrufu ve kolaylık yapılmış olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Stenoz -- 27 Kasım 2023; 13:49:13 >
  • Kesinlikle en doğru yöntem bu. Peki bizde nasıl olacak? "Türk tipi" elektronik seçim sistemi mi?

• İki saat kuyruk olur bunun önünde

• Zaten çalıp çırpıyorlar oyları. En azından bu çalma işine fazla para ayırmazlar. Belki küçükler pc kullanmayı bilmeyen büyüklerinin yerine doğru partiye oy verir. Din için oy verenleri az da olsa azaltır. Sonuçta yine kasa kazanır.

• bu sistemde enflasyon nasıl hesaplanıyorsa oylarda öyle hesaplanır.

• Elektronik oy kullanma yürürlüğe sokulmalı ve o, blok zincir teknolojisiyle güvenli hale getirilmeli.

• Bu tür bir seçim yapma sistemleri denetleme ve veri güvenliği konularının ne kadar gelişmiş olduğuna bağlı ilerleme gösterir. Toplu oy kullanımının önüne geçebilirken kamera ile seçmen doğrulama olmasına veya verilerin toplandığı sistemin bankacılık sistemiyle aynı güvenlik seviyesinde olmasına bağlı sunulabilir. Fikren başlamış olmak gelişmesine yol açabilir.

• ne kadar güvenli olursa olsun seçim sonucuna hile karıştı iddiaları tavan yapar. eski sistem devam etmeli.

• faniseyler kullanıcısına yanıt

Aynen olacak şey şu: marabaları toplarlar, herkes e-devlet şifresini verir, oradan bir eleman veya bir kız "senin iş tamam, sıradakiiiiii". Şirketlerde bir sürü kişiyi bu yüzden işten çıkarmakla tehdit ederler. İspatlama gibi bir dert de olmaz, üstü de kapatılır. Nasıl ki şu an arabasından bile inmeden ayağına oy sandığını götürüyorlar bazılarının, o şekil daha da kötü olur.

• Ne gerek var kioska mioska. E-devletten girelim kullanalım. Zaten kazanan taraf hep baştan belli, ha kağıt ha dijital. En azından çevre kirliliği ve kavga gürültü işleri biter.

• Huan8 H kullanıcısına yanıt

Şuan farklı birşey olmuyor ki hocam ? Kaç defa sandıklara toplu oy atıldığını gördük haberlerde. Dayakla kötekle hemde. Çalacak olan her türlü çalıyor. En azından dijital ortamda olsun, kağıt israfı olmasın. Hem o gün tüm iş yerleri ve devlet kurumları da tatil edilsin. Herkes sıcacık evinden oyunu kullanır dinlenir.

• Dostlar bakınız bunun en güvenli şekli x yerdeki cihaza y sayıda kişi oy kullanacagını var sayalım cihaza y kişilerin bilgileri yüklenmeli sadece ve ofline olmalı aksi taktirde her türlü manipüleye imkan verilir mevcut ülkemizde

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.