Şimdi Ara

‘Yerli oto’yu yapacaklar perşembe açıklanacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
46
Cevap
1
Favori
2.551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ‘Yerli oto’yu yapacaklar perşembe açıklanacak

‘Yerli oto’yu yapacaklar perşembe açıklanacak

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a söz vermesinin ardından, yerli otomobil için önemli bir aşamaya geçiliyor. TOBB tarafından oluşturulan ve yerli otomobili üretecek olan yerli ortak girişim grubu, perşembe günü Beştepe’de düzenlenen törenle açıklanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğindeki törenin geniş bir katılımla yapılması planlanıyor. TOBB’un yerli otomobil çalışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu arasında Mayıs ayında yapılan TOBB’un 73. Olağan Genel Kurulu’ndaki, diyalogla başladı.

Erdoğan konuşmasında yerli otomobil çağrısını yinelerken, “Bir teklifim var. Bu milletin evladı olarak buna hasretim. Gelin, şu yerli yüzde 100 üretimi olan otomobilimizi TOBB camiası içerisinden çıkartalım. TOBB yüzde 100 yerli otomobili, “Made in Turkey’ olarak çıkarsın. Biz bu konuda yanınızdayız” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine Hisarcıklıoğlu söz isteyip, “Sayın Cumhurbaşkanım biz bunu yaparız. Siz yeter ki yanımızda olun. Siz bizim yanımızda olduktan sonra biz bunu yaparız” yanıtını verdi. Genel kuruldan sonra Bilim ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, birçok firmayla birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılan birkaç turlu görüşmelerin ardından, yerli ortak girişimini oluşturacak firmalar belirlendi. Kulislerde, ortak girişim grubunun 3’den daha fazla firmadan oluştuğu belirtiliyor.

Kaynak: Hürriyet

• Hani araba açıklanıyordu? Daha yapacaklar belli değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yılan hikayesi.. Yetişkinlere masallar..
  • Haberi okumuyor musunuz?
    Perşembe açıklanacak deniyor.
    Hala masal diyenleri anlayamıyorum.
    Aslında anlıyorum da tartışmak istemiyorum.
    Bunlar bitmeyen istemezüükcüler maalesef.
  • Bizzat sektöründen içinden bir tanıdığıma sormuştum bu yerli araba mevzusunu. Otomobil sektöründe mevcut rekabetin çok yoğun olduğunu ve hiçbir firmanın kar elde etmeyeceği bir işe bile bile girmeyeceğini söylemişti. Kısaca yerli otomobil üreticisine devlet desteği şart. Ha, fosil yakıtlı oto sanayisini çoktan kaçırmıştık ama elektrikliye geçiş esnasında giriş yapmak akıllıca. Öte yandan sıfır araçlardaki ve yakıtlardaki vergiler devlet için son derece önemli bir gelir kalemiyken gerçekten de yerli elektrikli otomobil kısa sürede satışa sunulur mu bilemiyorum. Hadi, aracın ÖTV'sini gerçekten sildiler diyelim ama ya elektriğe fosil yakıttaki seviyeye eş bir fiyat ayarlaması gelir ya da Renault'un yaptığı gibi aylık sabit akü bakım masrafı adı altında bir para alınır, yoksa kimseye bedavaya yakın bir fiyata araba sürdürmezler.
  • Yerli girişim, tabi imkanı olanlar desteklesin, bizde destekleyecek durum kalmadı artık... Mevcut aracımız çürüyene kadar bineceğiz...
    Ancak Volvo ve Opel fırsatlarını kaçırdık, onlardan birini alsaydık hiç olmazsa bazı şeyleri hazır edinmiş olcaktık...
  • Borsaya bakacak olursak KARSN ve VESTL bu işi götürecek gibi görünüyor,yani Peugeot tabanlı,Vestel pilli bir araba olacak. Seri üretim için en az 5 yıl var bence..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • idril kullanıcısına yanıt
    5- 10 sene çok geç, almanlar işi bitirdi bile 600 - 700 kmlik bataryaları ürettiler,, ondan sonra millet neden yerli almıyor avrupa alıyor konuları dönecek,,

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hikaye hepsi. Göz boyama.

• "TOBB yüzde 100 yerli otomobili"

Bak yandaşlar sonra ağlamayın hava filtresi bile yabancı olursa saymam he. Sonra ama Mercedes'te Reno motoru var diye ağlıyorsunuz.
  • saab felan çıkmasın yine.yakında seçimmi var

• ötv si kdv si anasının nikahı olur fiyatı. bazıları ötv siz olacak diyor da o da imkansız. ötv yi komple kaldırmadan sadece bu araca özel statü uygulanamaz. uluslararası ticaret kanununa aykırı bir durum ortaya çıkar. haksız rekabete girer.
  • Yerli araba yapacak mühendisimizde var kaynağımızda var ustamızda var işçimizde var fakat bu kafayla yapamayız.Mevcut zihniyetin tek derdi rant sağlamak, halkı sağmak, ses çıkaranların kafasını koparmak.Ses çıkaranları geçtim yandaşlarını bile doğramaya başladılar
  • İstemezükçüler zırlamaya başlamışlar hemen...
  • ‘Yerli oto’yu yapacaklar perşembe açıklanacak

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sahtekarları, devleti soyanları ve yalan yanlış beyanlarla milleti koyun yerine koyanları, çocuklarını devlet imkanı ile zengin edenleri istemeezüük!!!
  • Önce Saab, sonra Cadillak prototip deye içten yanmalı motorla başlayıp bu işlere 100 milyon dolar üzerinde para harcayıp şimdi de doğruyu görüp elektirkli arabaya dönen ama milletin 100 milyon dolarını da birilerinin cebine akıtanları istemeezüük!
  • yerli arabanın tercih edilmesi, iyi satış rakamları yakalaması için uygun fiyatlı olmak zorunda. b sınıfı arabaların 80-90 bine dayandığı bir piyasada yerli araba kaç liradan piyasaya çıkacak?

bu arabanın benim bildiğim bu 3. basına açıklanması. ortada ne bir üretim sürecini gösteren video var ne üretilecek yer. bütün firmalar piyasaya başka bir firmanın kanatları altında başlayıp kendini geliştirmiştir. elimizin altında yıllardır fiat tofaş fabrikası var. italyanlarla motor anlaşması yapıp önce iç piyasa için modeller üretebilirdik.

kimse yeni bir markadan yıllardır araba üreten, oturmuş bir marka olmasını hemen beklemez. kendi servis ve satış ağını oluşturana kadar yaygın servisi bulunan bir markayla çalışmak projenin sağlığı ve sürekliliği açısından gereklidir.

bu bölümde çoğu insan araba tutkunu. bir projeye hayal diyorsa bir bildikleri vardır. üretim yapılacaksa sağlam temellere dayanmalıdır. elektrikli araba yapmaya henüz büyükler bile yeni başlarken "bende yapacağım" diye dalmak baştan kaybetmektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: akula06

ötv si kdv si anasının nikahı olur fiyatı. bazıları ötv siz olacak diyor da o da imkansız. ötv yi komple kaldırmadan sadece bu araca özel statü uygulanamaz. uluslararası ticaret kanununa aykırı bir durum ortaya çıkar. haksız rekabete girer.

dostum burası Türkiye yemişim uluslararası ticaret kanunu bu adamlar değil mi millet vestel alsın diye ithal markalara ek vergi koyan herşey beklenir sana basit bir örnek vereyim avrupa insan hakları mahkemesinin kararıyla 2015 itibari ile işe gidiş gelişlerdeki yoldan harcanan zaman mesai saatinden düşülüyor peki bu kural Türkiye de var mı = adı bile geçmiyor o yüzden geç bu taravaları padişahımız ne isterse o oluyor
  • Yerli otomotiv markasını üretecek konsorsiyumda Anadolu Grubu, BMC ve Vestel de yer alacak.

TOBB’un girişimiyle oluşturulan dörtlü konsorsiyumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşecek toplantıda açıklayacak.

Bilindiği gibi yerli oto markası konusunda daha önce birçok girişim olmuş, TÜBİTAK bünyesindeki tasarım ve geliştirme çalışmalarının üretime taşınması, yerli yatırımcı bulunamadığı için sonuçsuz kalmıştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB’un 73’ncü Olağan Genel Kurulu’nda; “Bir teklifim var. Bu milletin bir evladı olarak buna hasretim. Diyorum ki, TOBB yüzde 100 yerli otomobili ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın” diyerek çağrıda bulunmuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Siz bunu istedikten sonra iş dünyası bunu rahatlıkla yapar. Biz hazırız. Siz yeter ki bizim yanımızda olun” demiş, yatırımcı tarafını ortaya çıkarma görevini üstlenmişti.

TOBB, bu toplantıdan sonra birçok çalışma yaptı, görüşmeler gerçekleştirdi ve ortaya 4’lü bir konsorsiyum ortaya çıktı. Bu konsorsiyumda yer alan isimler, hisseler, üretim planları da açıklanacak. DÜNYA’nın ulaştığı bilgilere göre 4’lü konsorsiyumdaki üç ortaktan birisi yerli otomotiv şirketi BMC, diğeri Isuzu Motors Limited ve Itochu ortaklığı ile (Anadolu Isuzu) hafif kamyon, kamyonet, otobüs ve pick-up; ANTOR markasıyla motor üreten Anadolu Grubu, bir diğer ortak da yeni nesil araçların en önemli girdisi haline gelen elektronikte Türkiye’nin en önde gelen şirketlerinden Vestel olacak.

Motor üretimi yapıyor

Konsorsiyumda yer alacak şirketlerden Anadolu Grubu otomotivde önemli bir şirket. 1960’lı yıllarda kamyonet üretimiyle faaliyetlerine başladı. Isuzu Motors Limited ve Itochu ortaklığı Anadolu Isuzu ile hafif kamyon, kamyonet, otobüs ve pick-up gibi ticari araçların üretim ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. Uzun süre Lombardini lisansı altında motor üreten Anadolu Motor, kendi markası Antor’la üretimini sürdürüyor ve bugün İtalya dahil 40’a yakın ülkeye motor ihraç ediyor. Geçtiğimiz aylarda 135 yıllık traktör şirketi İtalyan Argo Tractors ile ortaklık anlaşması imzaladı. Anadolu Landini ismi ile yeni bir şirket kurarak traktör üretimine başlayacak. Landini markasının Türkiye distribütörü olan Anadolu Motor, Argo Tractors ile birlikte 50-75 beygir arası yeni modelleri Türkiye’de üretecek. Kia’nın Türkiye distrübütörü olan grup HONDA Güç Ürünleri, ANTRAC çapa makineleri, denizde ise HONDA MARINE markaları ile iş birliği yapıyor.

Elektronik işi Vestel’de

4’lü konsorsiyumun diğer ismi Vestel, dünyada tanınan bir teknoloji şirketi. 1994’ten beri Zorlu Holding bünyesinde. Tüketici elektroniği, beyaz eşya, dijital ürünler, bilgi teknolojileri, LED aydınlatma ve savunma alanlarında geniş bir ürün yelpazesine sahip. Vestel Elektronik, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri. 19 yıldır elektronik sektörünün ihracat şampiyonu. Avrupa TV pazarının ilk 2, beyaz eşya pazarının ilk 10 üreticisinden biri. Ürünleri 152 ülkede milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Avrupa’da her 5 televizyondan biri Vestel City’de üretiliyor.

Dünya çapında 500’ün üzerinde markaya her yıl 4 binden fazla televizyon çeşidi üretiyor. 2016 yılında Endüstriyel Mükemmellik Ödülleri’nde Avrupa Şampiyonu oldu. Sharp ve Toshiba markalarının üreticisi. Farklı ülkelerde 8 Ar-Ge merkezinde bin 200 kişilik mühendis kadrosuyla Türkiye’nin en çok marka-patent üreten şirketlerinden biri. Dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 1000 firma arasında. Zorlu Holding’e bağlı Vestel Savunma, SSM’nin başlattığı Mini İHA Projesi ile insansız hava aracı sistemlerine yatırım yaptı. İlk yerli taktik insansız hava aracı Karayel, Bora ve Efe’yi üretti. Vestel’in konsorsiyumdaki rolünün, yeni nesil araçlarda giderek ağırlık kazanan elektronik sistemlerin üretimi olması bekleniyor.

BMC yerli marka

BMC, kamyon, hafriyat araçları, otobüsler; yanı sıra TSK’ya taktik tekerlekli araçlar, zırhlılar, lojistik destek araçları üretiyor. Kamuoyunun en çok bildiği Kirpi’nin üreticisi de olan BMC (British Motor Corporation) 1964’de kurulmuştu. Önce İngiltere’de faaliyete geçen şirket, 2 yıl sonra Türkiye’de üretime başlamış, Nuffield, Leyland, Austin ve Morris markalarıyla traktör, Land Rover cip, Leyland, Morris ve Austin markalarıyla kamyon ve kamyonet imal etmişti.

Yüzde 25 yabancı ortaklığın da Türk yatırımcılara geçmesiyle tamamen yerli bir marka haline gelen BMC, 1996’da sınai mülkiyeti bir Türk firmasına ait ilk kamyonu (Profesyonel), 2004’te sınai mülkiyeti bir Türk firmasına ait ilk hafif ticari aracı (Megastar) üretti. 2008’de Turquality programına katıldı. 1989’da Çukurova Holding’e, 2015’te de TMSF satışıyla ES Mali Yatırım Danışmanlık’a geçti. BMC’nin yüzde 50’si Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne ait. Diğer yüzde 50’si ise Ethem Sancak, Rizeli işadamı Talip Öztürk ve Ahmet Öztürk’e ait. İzmir’deki 200 bin metrekare alanda 700’ün üzerinde konfigürasyonda araç, yedek parça, motor ve döküm parçaları üretiyor. 80’i aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Şirkete, Sakarya’da geniş arazi tahsisi basında yerli otomobilin bu bölgede üretileceği yorumlarına neden olmuştu.
    (Dünya)

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.