Şimdi Ara

Yurtdisindan geri donulur mu? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
180
Cevap
6
Favori
9.785
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 60 dan fazla ülkeyi gezdim gördüm orada yaşayan Türkler de hep şunu gördüm ekonomik durumumuz buralarda çok iyi ama hiçbir zaman Türkiye deki gibi mutlu olamıyoruz diyorlardı çoğunluk olarak... Oralarda büyümüş okumuş kişiler hariç... Seçim sana ait nerde mutlu olabileceksen orada yaşa...

• Aa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Apple_M1 -- 14 Ocak 2021; 11:27:9 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dön de pişman ol, burası Survivor dan beter oldu birader haberin olsun.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu konuyu okuyup mezun olduktan sonra yazilim sektorunde - benim pozisyonum data engineer - calismak isteyenler icin kendi surecimi aktarayim hem de ozel mesajdan soranlar icin de genel bir cevap olur.

Oncelikle Anadolu universitesi endustri muhendisligi mezunuyum, mezun olduktan sonra 10 ay turkiyede calistiktan sonra hep yurtdisi hayalim oldugu icin yurtdisindaki ilanlara basvurmaya basladim, sadece linkedin uzerinden.

Bi kac hafta sonra, almanya'nin en buyuk e-ticaret firmasi ve avrupanin 16 ulkesinde faaliyet gosteren bir firmadan mail aldim ve programlama testi cozmem istendi.

junior data engineer olarak aslinda beklenen, iyi seviye python, sql, data warehouse concepts, databases ve raporlama tool'larina hakimlik (tableau, power bi) vs.

test sadece python ve sql iceriyordu yaklasik 3 saat surdu, test sonucunu da 2 gun sonra gonderiyorlar. (100 almistim ben)

testten o kadar yuksek alinca aslinda mulakat bekliyordum ve 2 gun sonra mulakat icin aradilar, neden yurtdisinda calismak istedigimi, hayallerimi, su an neler yaptigimi, ingilizce seviyemi olcen sorular sordular ve ardindan teknik mulakat daveti aldim.

teknik mulakat'ta 1 adet senior engineer bana cesitli sorular sordu (hepsini hatirlamiyorum ama genel olarak data engineering interview questions yazarsaniz googl'e a benzer sorular geldi). turkiye'de cok fazla calistigim icin bana sorular cok kolay geldi ve bu mulakat sonrasi kesin sonraki asamaya gecerim demistim kendi kendime.

bundan sonraki asamada 4 farkli kisiyle 1'er saat suren 4 farkli mulakat (final interview) daveti geldi. Cesitli teknik alanlarda uzmanlasmis insanlarla daha zor teknik sorulari cevaplayip hatta benden yaptigim projeleri cizmem ve anlatmam istendi. Bir de onceki kod sinavinda yazmis oldugum kodun uzerinden gectik ve kodu nasil daha iyi yazabilirdim onu cevaplamam istendi.

Tum bu asamalardan sonra hr beni tekrar aradi, ve is teklifi verdiler. bende tabikide mutluluktan sicrayarak kabul ettim :) ve vize islemlerine basladik.

vize icin de, eger nitelikli is bulduysaniz bence vize cok kolay, hic zorluk yasamadim 1.5 haftada vizem cikti ve sonrasinda da mavi kart aldim, su an 4 yil calisma&oturma iznim var almanya'da.

ufak bir basari hikayesi gibi gozukse de sonunda bu kadar mutsuz olacagimi tahmin edemezdim tabi...

umarim merak arkadaslara yardimci olmustur bu yazim, iyi forumlar diliyorum :)

• Bilmem kaç semeni doldurup vatandaşlık almadan gelme derim. Bence bu tur mevzularda duygusal düşünmemek lazım çünkü arkadaşlıklar bozulabilir ailen erken gocebilir bunlar öngörülür şeyler değil. Önceliğin kendi yaşam standartın olmalı ki turkiyede bunu tutturmak imkansız gibi. Orda durumun nedir ne değildir bilmem ama eninde sonunda türkiye ye döneceğim döneceğin de düşünülürse olabildiğince geleceğine yatırım yap der gerek mesleki gerek maddi. Ben böyle düşünüyorum şahsen.

• afklm A kullanıcısına yanıt

eline emeğine sağlık teşekkürler.

• Dil sizin icin problem olabilir suanda ancak gencsiniz ve sorumluluklariniz az o nedenle dil ogrenmek icin fazlaca vaktiniz olacaktir. O konu asilir. Daha Almanyada cok yenisiniz oda onemli ayrica koronadan oturu direk eve kapandiginiz icin pek birsey yasama firsatinizda olmamis. Zaten uzmanlarin soyledigi gittiginiz ulkeye adapte olmanizin 4 yil alacagi yonunde. Yani suanda ben alisamadim demek icin cok erken bir surec cunku alisacak kadar orada bulunmadiniz. Korona gectigi zaman normallesme basladiginda geri donun 2 yil sonra tekrar konusalim. Yurt disina gidenler arasinda en sansli kesimdesiniz bence cunku Almanya Turkiyeye cok yakin. Ben 3 yildir Turkiyeye gelemedim Almanyada olsam muhtemelen en az 3 kere gitmistim. Sabirli olun ve vatandaslik almadan donmeyin.

• Şeytana uyma!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Dön kardeşim. Gel. Bizim memleketimiz cennet. Hata etmişsin giderek. Ne işin var yaban ellerde.

• Dönmenin de kalmanın da kendi içinde artıları eksileri var.
    Kendi hayatın için bu değerlendirmenin en doğrusunu sadece sen yapabilirsin. Yaşadığın zorluğu ben de dışarıda çalıştığım için anlayabiliyorum. Zor bir karar vermen gerekiyor. Ben de bazen dönmek istiyorum fakat dönersem işsiz kalacağımı ve imkanlarımı kaybedeceğimi hatırlayıp dişimi sıkıyorum. İşin özü artıları eksileri iyi tart. Bazen elden kaçan bir fırsat bir daha yakalanamayabiliyor.

• Sen geri dön gardaş, belli ki sana yaramıyor gurbet. Gel güzel ülkene, gurbette yaşayamadığın o sosyal hayatın dibine dibine bam bam bam diye vur da rahat et. Her şey iphone mu ya, gel dön sen dön.

Hocam ben Kanada’da Java programlama okudum. Almanya’da iş bulabilir miyim? Sizin iş yeriniz hangi dili kullanıyor

• Winter Is Coming kullanıcısına yanıt

girince alışırsın gel gel, yakında zaten kendi otomobilimizi de yapıyoruz ooh, doğalgazı da çıkardık mı her şey tamam moruk  

• Bence de dönmelisin. Sonuçta parayla saadet olmmuahahauhah.

• Benim gibi evinde PC başında oturup arkadaşlarınla Discord muhabbeti yaparak vakit geçiren biri olsaydın çok fark etmeyebilirdi :)

Kalmak için gerekenler:

1) Almanca öğrenmelisin.

2) İnternet üzerinden forumlardan ya da çevrenden Türk arkadaşlar edinmeye çalışabilirsin.

Dönmek için gerekenler:

1) Türkiye'den istediğin yerde güzel bir ev satın al.

2) Döndüğünde olmasını istediğin bir otomobil satın al.

3) Yukarıdaki iki maddeyi tamamladıktan sonra herhangi bir ticaret yeri açabilecek birikim ile dönersen bu ticarethane mesleğin ile ilgili bir şirket de olabilir, Türkiye'deki kötü gidişten minimum etkilenirsin.

Ülkemiz sadece maddi olarak yetersiz kalmamakla birlikte burayı müteahhitler yönettiği için her alanda adalet ve düzen eksikliğimiz var, herhangi bir konuda sorun yaşadığında sürünürsün ve sorun yaşama ihtimalin geleceğin ülkeye göre misli ile fazla olduğu için burada da sık sık depresyona gireceğinden emin olabilirsin. Bu nedenle burada sorun sadece maddiyat da değil anlayacağın daha yaşın genç olduğu için ve yalnız olduğun için böyle düşünmen çok normal, benim tavsiyem arada sırada buraya tatile gel anneni babanı arkadaşlarını gör sonra da medeniyete geri dön derim.

Zaten orada belli bir süre yaşadıktan sonra buradan çok daha hızlı nefret edebilirsin çünkü kanın tadını aldın bir kere :)

• Troll mü bu yazı acaba? Ahahahaha

• kazandigim para cok iyi

anahtar kelime bu bence. 25-26 yaşlarında olmalısın. akıyorken tutma çağları.

en azından 30 una kadar birikim yap. burada ekonomi cidden kötü durumda, yarınımızı göremiyoruz.

birikim yap, buraya döndüğün zaman 2 ev alma motivasyonun olsun mesela, birine oturup diğerini kiraya verme için. daha sonra 30 larında-geç değil- dönme istersen dönersin. en azından ekonomik olarak nispeten iyi durumda olursun. tamam kötüydü ama değdi diyebilirsin. bu arada oradaki yaşamını farklı bir deneyim olarak gör. farklı şeyler yap. dağlarına git kamp at, baltık ta dalış yap, paraşüt öğren. imkanlarından yararlan vizyonunu genişlet.

derim ben

• Konuyu açan arkadaşın türkiye özlemini anlamakta zorluk çekiyorum. Yemek mi derdin yurtdışındaki türk yemeklerini bulabileceğin en iyi ülkede yaşıyorsun, oturup türkçe konuşmak mı istiyorsun biriyle ülke türk kaynıyor
    Türkiye dediğin ülkenin şu an tek sıkıntısı ekonomi olsaydı burada bu insanlar bu kadar tepki göstermezdi sana. En basitinden otur akşam 7 de show tv izle. Tamam çok iyi diyorsan. Gel alüminyum

• Bunu yapan bir tek siz değilsiniz ki. Dönün, ama gelirken yolda sosyal hayatınızla karşılaşabilirsiniz. Onlar da o sırada başka yerlere gidiyor olabilirler, el sallarsınız. Böyle bir ihtimal de yok değil.

Ben Türkiye'de kaldım ama aynı durumdayım. Herkesler gitti, gitmekteler. Daha da gidecekler. Hatta ironiye gelin, IT alanında Almanya'ya çalışıyorum programcı olmadığım halde. Türkiye'deki Alman firması değil, bayağı uzaktan çalışıyorum.

İklim konusunda bir şey diyemem ve kimseye de sevdiremezsiniz. Bence herkesin bir yeri, kendine göre bir ülkesi vardır. Ama kısa zamanda gördüğüme göre, Berlin üniversite kampüsü gibi yer. Özelilikle sosyalleşme bakımından. Orada yapamazsanız bilmem, insan nerede yapabilir.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.