Şimdi Ara

Yurtdisindan geri donulur mu? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
180
Cevap
6
Favori
9.903
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam sizi az çok anlıyorum. Fakat daha önce Türkiye’ye dönüp tekrar yurtdışına gitmiş biri olarak şunu söyleyeyim. Türkiye’ye döndüğünüz ilk 1-2 ay çok mutlu olacaksınız. Herkesle görüşeceksiniz. İyi ki dönmüşüm diyeceksiniz fakat aradan zaman geçince insanlar kendi hayatına, geçim derdine dönmüş olacak. Ailenize, arkadaşlarınıza özleminiz bitecek. Siz de geçim derdine düşeceksiniz. Tek kaldığınızda şuraya tatile gideyim, kendime bunu alayım, şu hobiyi edineyim diyemeyeceksiniz pahalılıktan dolayı. Almanya’yı özlemeye başlayacaksınız. Aile arkadaş yoktu ama rahattım be, istediğimde istediğimi yapabiliyordum diyeceksiniz. Tekrar iş aramaya ve oraya dönmeye yollar arayacaksınız. Sonra Türkiye’de araba kullanıyorsanız öküzün biri sizi taciz ettiğinde ulan Almanya’da başıma böyle şeyler gelmiyordu diyeceksiniz. Sokakta biriyle gözgöze geldiğinizde küfür yiyeceksiniz, ne bakıyorsun lan diye çıkışacak size bu öküz. Haberlerden dolayı ulan neyse çeker vurur değmez diyip sindireceksiniz. Almanya’da kimse kimseyi taciz etmiyordu diyeceksiniz. Bir mal alırken değerinin 10 katına satılan dandirik malın satıcısının kaprisini çekeceksiniz, mal hakkında soru soracaksınız beni bilen bilir diyecek cevap vermeyecek. Üstüne aldığınız mal yüksek ihtimal bitik olacak. Ulan Almanya’da bunu yarı fiyatına sıfır ürün kalitesinde alırdım diyeceksiniz. Tabi karar sizin hocam. Bazıları bu şartlarda bile kendi memleketinde daha mutlu oluyor. Bunları iyi düşünün.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Teşekkür ederim hocam. Kanada’da Lexmark’ta işe girme durumum var fakat çok uzak aileme vs. Annem ve babam hasta, bir durum olduğunda yetişemem diye korkuyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kelise

Teşekkür ederim hocam. Kanada’da Lexmark’ta işe girme durumum var fakat çok uzak aileme vs. Annem ve babam hasta, bir durum olduğunda yetişemem diye korkuyorum.

Hocam yazınız o kadar gerçekçi ki burda tek yaşayan gidenlerin aynı dertleri yaşadığı ortada

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lefter62 -- 23 Mayıs 2021; 17:8:52 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kelise

Hocam sizi az çok anlıyorum. Fakat daha önce Türkiye’ye dönüp tekrar yurtdışına gitmiş biri olarak şunu söyleyeyim. Türkiye’ye döndüğünüz ilk 1-2 ay çok mutlu olacaksınız. Herkesle görüşeceksiniz. İyi ki dönmüşüm diyeceksiniz fakat aradan zaman geçince insanlar kendi hayatına, geçim derdine dönmüş olacak. Ailenize, arkadaşlarınıza özleminiz bitecek. Siz de geçim derdine düşeceksiniz. Tek kaldığınızda şuraya tatile gideyim, kendime bunu alayım, şu hobiyi edineyim diyemeyeceksiniz pahalılıktan dolayı. Almanya’yı özlemeye başlayacaksınız. Aile arkadaş yoktu ama rahattım be, istediğimde istediğimi yapabiliyordum diyeceksiniz. Tekrar iş aramaya ve oraya dönmeye yollar arayacaksınız. Sonra Türkiye’de araba kullanıyorsanız öküzün biri sizi taciz ettiğinde ulan Almanya’da başıma böyle şeyler gelmiyordu diyeceksiniz. Sokakta biriyle gözgöze geldiğinizde küfür yiyeceksiniz, ne bakıyorsun lan diye çıkışacak size bu öküz. Haberlerden dolayı ulan neyse çeker vurur değmez diyip sindireceksiniz. Almanya’da kimse kimseyi taciz etmiyordu diyeceksiniz. Bir mal alırken değerinin 10 katına satılan dandirik malın satıcısının kaprisini çekeceksiniz, mal hakkında soru soracaksınız beni bilen bilir diyecek cevap vermeyecek. Üstüne aldığınız mal yüksek ihtimal bitik olacak. Ulan Almanya’da bunu yarı fiyatına sıfır ürün kalitesinde alırdım diyeceksiniz. Tabi karar sizin hocam. Bazıları bu şartlarda bile kendi memleketinde daha mutlu oluyor. Bunları iyi düşünün.

Bir alamanci olarak hak veriyorum.

TR bitmis. Parasi pulu insanlari vs vs.

en iyisi avrupada insan gibi para kazanip hayatini yasayip turkiyede en fazla 3-4 hafta izin yapmak. O izinin 1 haftasi tatil yeri diger 2-3 haftasida seni beni biklemeyen sözde akrabalarini halanin veya ebeni dedeni gormeye.

• açık ve net: DÖNÜLMEZ.

• gel gel sana da yer var...

beyler az kayın da arkadaş gelsin yerleşsin

• At yalanı s.mm inananı sevim pardon.  

• Ailevi durumlar yoksa sırf arkadaş ortamı için dönülmez, net. şahsen yakın arkadaşlarımla iş güç sebeplerinden dolayı senede 2-3 kere anca görüşüyoruz, onun dışında düzenli gördüğüm 1-2 kişi var zaten. Ama çok görüştüğüm insan olsa bile dönmezdim. Gidenlerin çok yorumlarını okudum. Sen gittiğin için fazla okumamışsındır büyük ihtimal. Ekşideki trden gitmek başlığını filan bir ara her gün ziyaret ediyordum. Geri dönenler oluyor ve ilk döndüklerinde hep aynı güzel hissi yaşıyorlar. Dostlarla akdeniz akşamları rakı keyfi falan filan. Sonra gerçek hayata dönünce pişmanlıkları başlıyor. 10 tane dönen kişi duyduysam 1i ancak pişman değildir.

Benim ne ailevi durumum ne de öyle çok özleyeceğim arkadaş ortamım var. Zaten işten güçten yakın arkadaşlarımı senede 2-3 kere anca görebiliyorum. Ülkenin adetleriyle ve yaşam tarzıyla ilgili özleyebileceğim tek bir şey bile yok. Milliyetçi veya muhafazakar birisi de değilim. Aslında en kolay adapte olacak kişilerden birisiyim ama kaderin cilvesi işte. Yine de 30larıma geldiğimde yeterli iş tecrübesiyle gitmek için bir umudum var hala.

• Konu sahibi troll mu bilmem ama doğru şeylere değinmiş, Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş. Ben seni anlıyorum, bir sürü yetişmiş insan bazı şeylerin paradan statüden önemli olduğunun farkında. Ancak karşında tepki verenlerin bu fırsatı hiç elde etmediğini ve ederse her şeyin hayalindeki gibi olacağını düşündüğünü unutma. Bu tarz şeyleri kendi çevrende kendinle eş bir türk ile konuşman daha iyi olacaktır.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Konu sahibi arkadaş tek başına olduğu için sıkıntı çekiyor. Burdan atıp tutanlar bir gitsin Almanya'ya baksın ne adamlar aileleri ile ne işler kurmuş. Siz sanki 50 yıl geriden gelmiş gibi hissediyorsunuz. Almanya da yaşamak istemezdim defalarca kez gitmiş görmüş gezmiş tanımış sosyalleşmis biri olarak soyluyorum. Güney Afrika da yaşarım çok daha iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Stereo Palma -- 4 Eylül 2020; 1:16:5 >
  • 1 yıl bir şey değil, bunlar hep gelip geçer!

• Değerli Dostum,

Öncelikle yaşadıklarını çok iyi anlıyorum. Şu an aynı durumu eşimin erkek kardeşi de yaşamaktadır. sürekli bir gelme sevdasında. Adaptasyon çok zor. Çok farklı bir kültürün içine gittiniz. Bende şahsen Almanya da 15 gün kadar bulundum. alışageldiğimiz kültürün dışındalar.

Paranın şu an sana saadet ve huzur getirmeyeceğinin de farkındayım. Senin ruhun ve bedeninin şu an istedikleri çok farklı.

Tüm bunların yanısıra kesinlikle sabırlı olmanı, farklı meşgaleler bulmanı öneririm. Evet geri dönmen senin için kayıp olacaktır.

Anne baba eş dost arkadaş bunlar çok değerli şeyler. Fakat yaşın ilerledikçe aslolanın kendin olduğunu göreceksin. Türkiye de de arkadaşların evlendikçe yalnızlaşacaksın. Hele sende evlenirsen bir kaç arada görüştüğün arkadaşın dışında hiç kimse kalmayacak.

Kendi hayatının sorumluluğunu üstlenmelisin. Bugün yaşadığın zorluklar geri de kalacak. Sonrasında emin ol en doğru hareketi yapmış olduğunu ileriki yıllarda anlayacaksın. Çünkü orası da artık seni evin olacak. Senin arkadaşların olacak. Senin mahallen senin sokakların olacak. Zaman tanı sabret

Kitap okuyabilir, sabah koşuları yapabilirsin. Bir bisiklet edinebilirsin. Sosyal platformlarda cevrendeki insanlarla arkadaş olabilirsin. Bu boş zamanlarını farklı sekillerde değerlendir. Ama boş yatma. Cevreni geliştir. İnsan tanımaya bak. Bu nedenle çok evde durmamaya çalış. Parklar bahçeler harikalar. Hollandaya vs vs git. Dolaş Emin ol adapte olacaksın. İnsanın nelere alıştığını ve adapte olduğunu bilsen. Şu an okuduğum kitapta Alman mülteci kamplarındaki yahudilerin o zor şartlarda nasıl halen ayakta ve hayatta kalmak için uğraştıkları yazıyor.

Kesinlikle geri dönüş en son seçeneğin olsun.

• Konu sahibine saldıran arkadaşlar haksız. Suriyeliler, 3-4 yıl önce, ya İsveç ya da Norveç'te yürüyüş yapmışlardı. "Burada yaşanmaz, çok sıkılıyoruz" diye. Almanya yine de daha iyidir.
    Avrupa' da yaşamamış insan anlayamaz.
    Bir tanıdığım mühendis olarak İkea'da. Maddi olarak bir sıkıntısı yok. Ama sosyal hayatta, İtalyan, Yunan gibi bize yakın kültürlerden arkadaşlarıyla vakit geçiriyor orada.
    Ülkemiz çok güzel. Ama başka ülke pasaportuyla gelip yaşarsan. Bu yüzden dönmeni tavsiye etmiyorum. Bir süre...

• benim bi arkadaş yunanistana turist olarak gitmişti 5 yıl önce birdahada geri gönmedi işte bulmuş kendine refah içerisinde yaşıyorum diyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-894D9AB01 -- 4 Eylül 2020; 10:22:1 >
  • elbet donulur ama ne icin? benim dusuncem; sonuna kadar her sarti zorlarim kalmak icin. son raddeye dayanir olay artik; paran kalmamis, is bulma sansin yok olur o zaman son param ile alirim ucak biletini donerim. ama evli ile bekar insanin donme karari arasinda cok buyuk farklar var hatta donmeme nedenleri arasinda da farklar var.

simdi ben donecek olsam ev is bulma falan icin degil cocugumun egitimi icin endise ederim, burada devlet okulunda cok iyi bir ortamda, iyi ogretmenler ile egitim aliyor ve iki dili ana dili gibi konusup yazabiliyorken tr ye dondugumde onu devlet okuluna veremem. cocuk soka ugrar kalite farki sebebiyle. hadi ozele gittin ama ozel okullar hem kalitesiz hem cok pahali!

sosyallesme konusu tamamen kisiye bagli, illa birilerini bulursun en kotu gider forumlardan civarda yasayan turkleri bulur bulusur tanisirsin. ama ben bu konuda zorlamiyorum; is yerimden olan kisilerle gorusuyorum ve onlarin kulturlerine uyum saglamaya calisiyorum. mesela bir onceki isyerimden en iyi arkadaslarim ve hala gorustugum kisiler ingiliz, hintli ve brezilyali. mevcut isyerimde ise ingiliz, galli ve polonyali...

pub a gideriz, arada birinin evinin bahcesinde ailecek barbeku yapariz, sahile gideriz denize gireriz, bazen sira ile herkes kendi kulturune ait yemekleri yapar birbirini yemege cagirir. kanka modu bile farkli her kulturde, alismaniz ve bunu kabul etmeniz lazim yoksa saatlerce takildigin kisirli ev ziyaretlerini sevip ariyorsaniz husrana ugrarsiniz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi black exodus -- 4 Eylül 2020; 10:43:52 >

• Yazı trol gibi yok iphone demiş android demiş. kardeş gidenler araba veya iphone için gitmiyor. Nefes alamadığı için gidiyor. Adil bir kariyet sunulmadığı için gidiyor. Sen demişin yok aypon yok bilmem de. neyse diyelim ciddisin öyle hemen hayat cennet eolmayacak.

Zaten mutluysan ya moneymoon donemindesindir ya 3 yılı atlatmıssındır. Oyle gider gitmez seni mutlu çayırlar beklemiyor. Adapte olacaksın ve bu ciddi zamanını alacak. al izle . istemiyorsan da gel 3k TL ile işe başla burada. kapılar acık, vatandaşlıktan atmadık sonuçta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 4 Eylül 2020; 10:53:9 >

• quote:

Orijinalden alıntı: afklm

Bu konuyu okuyup mezun olduktan sonra yazilim sektorunde - benim pozisyonum data engineer - calismak isteyenler icin kendi surecimi aktarayim hem de ozel mesajdan soranlar icin de genel bir cevap olur.

Oncelikle Anadolu universitesi endustri muhendisligi mezunuyum, mezun olduktan sonra 10 ay turkiyede calistiktan sonra hep yurtdisi hayalim oldugu icin yurtdisindaki ilanlara basvurmaya basladim, sadece linkedin uzerinden.

Bi kac hafta sonra, almanya'nin en buyuk e-ticaret firmasi ve avrupanin 16 ulkesinde faaliyet gosteren bir firmadan mail aldim ve programlama testi cozmem istendi.

junior data engineer olarak aslinda beklenen, iyi seviye python, sql, data warehouse concepts, databases ve raporlama tool'larina hakimlik (tableau, power bi) vs.

test sadece python ve sql iceriyordu yaklasik 3 saat surdu, test sonucunu da 2 gun sonra gonderiyorlar. (100 almistim ben)

testten o kadar yuksek alinca aslinda mulakat bekliyordum ve 2 gun sonra mulakat icin aradilar, neden yurtdisinda calismak istedigimi, hayallerimi, su an neler yaptigimi, ingilizce seviyemi olcen sorular sordular ve ardindan teknik mulakat daveti aldim.

teknik mulakat'ta 1 adet senior engineer bana cesitli sorular sordu (hepsini hatirlamiyorum ama genel olarak data engineering interview questions yazarsaniz googl'e a benzer sorular geldi). turkiye'de cok fazla calistigim icin bana sorular cok kolay geldi ve bu mulakat sonrasi kesin sonraki asamaya gecerim demistim kendi kendime.

bundan sonraki asamada 4 farkli kisiyle 1'er saat suren 4 farkli mulakat (final interview) daveti geldi. Cesitli teknik alanlarda uzmanlasmis insanlarla daha zor teknik sorulari cevaplayip hatta benden yaptigim projeleri cizmem ve anlatmam istendi. Bir de onceki kod sinavinda yazmis oldugum kodun uzerinden gectik ve kodu nasil daha iyi yazabilirdim onu cevaplamam istendi.

Tum bu asamalardan sonra hr beni tekrar aradi, ve is teklifi verdiler. bende tabikide mutluluktan sicrayarak kabul ettim :) ve vize islemlerine basladik.

vize icin de, eger nitelikli is bulduysaniz bence vize cok kolay, hic zorluk yasamadim 1.5 haftada vizem cikti ve sonrasinda da mavi kart aldim, su an 4 yil calisma&oturma iznim var almanya'da.

ufak bir basari hikayesi gibi gozukse de sonunda bu kadar mutsuz olacagimi tahmin edemezdim tabi...

umarim merak arkadaslara yardimci olmustur bu yazim, iyi forumlar diliyorum :)

Benzer işleri farklı ülkelerde yapıyoruz.

Gelme, Geldiğinde çok para kazanacaksın gene ama tünelin ucu amiyane tabirle hiç hoş bir yere gene çıkmayacak. Devlette sağlam bir amcan dayın yoksa iş zekası üzerine bir iş bulabilmen imkansıza yakın. Özelde danışmanlık firmasında çalışsan zaman kavramı bir süre sonra kayboluyor. Özelde bir firmaya girsen Gerçekten kurumsal firmalar dışında saçma sapan şeyler de yapmaya başlayacaksın, yapmam dediğinde de uyumsuz sorunlu personel olacaksın.

Eğitim isteğinde bulunacaksın, bütçe çıkmayacak. Kullandığın uygulamaların güncel versiyonu çıkacak. Ne gerek var cevaplarını alacaksın Vb.

Aynı ülke içinde şehir değiştirmek uyum sorunlarından dolayı kolay bile değilken, ülke değiştirdin üstüne üstlük salgın gibi berbat bir döneme denk geldi. Tabiki kolay olmayacak kendin kariyerin herçeş için orda kalmak uyum sağlamaya çalışmak çok daha mantıklı.

• bende dusunuyordum. dedigimi yap kararini ver.

Saat 18:00 gibi Cevahir avm’den mecidiyekoye 6 dklik bir yuruyus yap.

Hala kalmak istiyorsan check up yaptir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burdaki yorumlara bakma sen, kimse senin yasadigin seyi yasamadan anlayamaz derdini. Bicok insan s1k1c1 is hayatindan sikayetci. Bu biraz sansa dayali, is arkadaalaein kafa dengi olsa, ev arkadaslarin vs tabi cok eglenirdin ve bu konuyu acmazdin bile. Ama yalniz hissediyorsan su an, ailene geri donmek istemen cok normal. Ekonomi olarak buraai iyi degil ama, yazilim alaninda burada is bulursun rahatca, almanya da yazilim uzerine calistigini soylesen hemen gel derler zaten. Alacagin para daha az olur haliyle ama mutlu olacaksan neden olmasin.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.