Sevgili arkadaşlar başımızda bir bela var ki sormayın. Geçenlerde babamın e devleti karıştırırken üzerimize tescilli araçlar bölümünde bir baktım hiç plakasını bilmediğim bir araç. Babama telefon açtım dedim bu plakalı araç üzerine gözüküyor biraz düşündükten sonra taa 25 yıl önce sattığı 66 model opel olduğunu söyledi. Aracın 2004 yılından itibarende mtv borcu var yaklaşık 2000 tl. birde şansa bakın ki bizim 2006 model kianın yanında da 6. ayda haciz konulduğuna dair ibare var. Tıkladığın zaman nakil vasıtalar vergi dairesi gözüküyor. Elimizde noter satış sözleşmemiz yok. babam noteri hatırlamıyor. adamı bir tanıdığına sordurdu adam ölmüş. sattığımız araba ortada yok. nasıl bir yol izleyeceğiz bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardım etsin. Şu beladan tez zamanda kurtuluruz inşallah. saygılar
Once nakil vasitalar vergi dairesine gidin. Trafikte bulunamayan arac bildiriminde bulunup aldiginiz evrakla aracin kayitli oldugu trafik tescile basvurun. Git gellerden sonra silinir.
Aynısı bizim başımıza geldi babam yıllar önce satmış mtv bizim adımıza görünüyodu. Sorunu çözdü ama ne yaptı bilmiyorum
quote:
Orijinalden alıntı: _mp_
Once nakil vasitalar vergi dairesine gidin. Trafikte bulunamayan arac bildiriminde bulunup aldiginiz evrakla aracin kayitli oldugu trafik tescile basvurun. Git gellerden sonra silinir.
hocam inşallah ya ağzınızdan bal damlıyor. nakil vasıtalar vergi dairesi bildiğim kadarıyla ümraniyede gözüküyor. yarın bir gidelim bakalım. hocam borcu siz ödeyeceksiniz diye tutturmazlar dimi
quote:
Orijinalden alıntı: Code140
Aynısı bizim başımıza geldi babam yıllar önce satmış mtv bizim adımıza görünüyodu. Sorunu çözdü ama ne yaptı bilmiyorum
hocam size zahmet sizde bir babanıza sorsanızda öğrenseniz oda aklımızda bulunsa
Tabiki yarın ilk iş sorarım
quote:
Orijinalden alıntı: Code140
Tabiki yarın ilk iş sorarım
arkadaşlar farklı görüşleri olan arkadaşlar varsa yazsın lütfen yarın ona göre tam donanım gideyim vergi dairesine
Trafik tescilden aracı bir sorgulatin plaka nerde gözüküyor hala trafikte mi
quote:
Orijinalden alıntı: batkent
valla hiç sanmıyorum hocam ama vergi dairesinden sonra oraya da gideceğiz inşallah sağolun
quote:
Orijinalden alıntı: freedom1259
quote:
Orijinalden alıntı: batkent
valla hiç sanmıyorum hocam ama vergi dairesinden sonra oraya da gideceğiz inşallah sağolun
Alıntıları Göster
Allah bilir babanız cebine parayı koyduktan sonra hayırlı olsun deyip ayrılmıştır ortamdan. Çok eskilerde böyle araç satışı yapan çok oluyordu, Ortada hiç bir resmi imza-evrak yok
Umarım çözersiniz, şu andaki durum "küçük bela" o araç hakikaten sizin adınıza ise ve o araç birini ezse vs, başınız o zaman ağrır.
kolay gelsin
mr.big
kullanıcısına yanıt
Babama sordum hocam noterde satış sözleşmesi yapmışlar sonra herkez yoluna. Bildiğim kadarıyla alıcı 1 ay içerisinde üzerine alması gerekiyordu aracı ama almamış. Benim korktuğumda o zaten hocam Allah göstermesin plaka kötü bir niyet için kullanılır, birine çarpıp kaçma durumu olur inşallah hayırlısı ile sonuçlandırırız şu işi
Vergi dairesinden sonuç alamazsanız satış yapılan noterin arşivinden satış evrağını bulmalısınız ama çok zahmetli bir iştir.
quote:
Orijinalden alıntı: ademsin
Vergi dairesinden sonuç alamazsanız satış yapılan noterin arşivinden satış evrağını bulmalısınız ama çok zahmetli bir iştir.
arkadaşlar bugün vergi dairesine gittim oradaki görevli abimiz bana resmi bir evrak verip al bunu trafik şubeye ver bu evrakları al gel dedi. Gittim kağıthane emniyete.. oradada güler yüzlü bir polis abimiz biraz bekle dosyanı getireyim dedi aha dedim benim iş çözülüyor galiba ama polis abimiz dosyayı bir açtıki dosyada sadece babamın 1989 yılında üsküdar 1. noterliğinden arabayı aldığına dair belge, sattığına dair hiç bir belge yok. polis abimiz eski dosyalarda maalesef oluyor böyle durumlar dedi. peki abi ne yapacağız dedim. böyle durumlar için bazen geçici kanun çıkıyor onu takip edeceksin başka çaresi yok dedi. vergi dairesine geri döndüm aynı görevli abiye durumu anlattım o zaman ödeyeceksin başka çare yok dedi. evet şu anki durum bu maalesef. sanırım yapacağımız şey borcu ödeyip bu yasayı beklemek olacak. bu konudan çıkarılacak ders. resmi işlerinizin takibini yapın birde hiç bir resmi evrağı atmayın.
freedom1259
kullanıcısına yanıt
O zamanlarda noter satışları 3 nüsha olarak çıkıyordu, alıcı, satıcı ve noterde kalan şeklinde. Aracı alan gidip trafikte işlem yaptırmadığı için araç trafik şubesinde ve maliyede sizin adınıza görünüyor. Bu tarz olaylar çok yaşandığından daha sonraki yıllarda noter satışları 5 nüsha olarak çıkmaya başlamıştı, fazladan çıkan iki nüshadan noter tarafından bir tanesi trafik şubeye, diğer bir tanesi maliyeye gönderiliyordu. Yani aracı alan ruhsatı üzerine çıkarmasa bile trafikte ve maliyede araç kaydı eski sahibinin üzerinden düşürülüyordu. Günümüzde zaten herşey online sistem üzerinde gerçekleşiyor ve satış anında tüm kayıtlar aracın yeni sahibine geçiyor.
Yapmanız gereken öncelikle aracın noter satışını bulmak, olmadı aracın satış işleminin hangi noterde ve hangi tarihte yapıldığını bulmanız gerek. Hangi noterde olduğunu bulsanız ve tarihi bulamazsanız noter satışına yine ulaşamazsınız.
Vergileri öderken geri alma hakkınızın saklı olduğunu şerh düşerek ödeyin, bir şekilde noter satışını bulursanız vergileri geri alma hakkınız doğar. Daha sonra aracı trafikten düşürtün. Zaten yüksek ihtimalle araç artık faal değildir.
mbulurM
kullanıcısına yanıt
hocam süper yazmışsınız eyvallah. ah şu noter satışı evden bir yerden çıksa her şey çok güzel olacak ama yerin altını üstüne getirdik ama maalesef yok. babama iyi düşün şu noteri hatırla dedim ama maalesef noteri de hatırlamıyor. noteri hatırlasa dahi aracı 1989 da almış bir sene sonra satmış yani 1990 da ama gün ay hatırlamıyor maalesef. şerh düşme durumunu iyi ki söylediniz eyvallah. aracı üzerimizden düşürme olayınıda bahsettiğim kanun dışında olmuyormuş maalesef
quote:
Orijinalden alıntı: ademsin
noterlerin evrak saklama süresi 5 yıl bildiğim kadarıyla. 25 senelik evrak çoktan çöpü boylamıştır.
beyinsisB
kullanıcısına yanıt
anladım hocam sağolun
Allah yardımcınız olsun
quote:
Orijinalden alıntı: Rena34
Allah yardımcınız olsun
Avrupa insan hakları mahkemesıne basvurun. Bizde mahkemeler cacık durumda teget geçip duruyor
shifisitertS
kullanıcısına yanıt
Avrupa insan hakları mahkemesine başvurmak için , iç hukuk yollarının bitirilmiş olması gerekiyor , mahkemeler , itiraz, tekrar mahkemeler , yargıtay , belki tekrar mahkemeler , ve Anayasa mahkemesi sürecinden sonra ancak Avrupa insan hakları mahkemesine başvurulabilir diye biliyorum .