Merhabalar, 300 kilogramlık bir aracı en fazla 60km/h olacak şekilde hareket ettirmek için kaç kW'lık bir motor lazım? Konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim, başka bir yer bulamadım. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
300 kilogramlık bir aracı en fazla 60km/h olacak şekilde hareket ettirmek için kaç kW'lık bir motor

-
-
Efficiency challengea mı katılacaksınız -
Hocam bu işlerden pek anlamam ama düz mantık yaparak (Fiat 126 modelini baz alarak) 3-4 kw bir motor yeter diye düşündüm. Elbette aerodinamiden, aktarma başarısına kadar her şey etkileyecektir ama 1.5 beygirlik mobiletim dahi 60 yapabiliyor. -
Yaklaşık 6 - 6.5 kW'lık bir motor işinizi görecektir.
Kıymetimi bilin. Fizik bilen Honda kullanıcısı bulamazsınız
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
elektrik motorunda aracın ağırlığı pek etkilemez yüksek torktan dolayı. şanzıman koymadan o hızlara çıkman biraz zor.
ayrıca biri 6.5 kw yazmış ama invertörsüz yani sürücüsüz yapamazsın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sissil -- 15 Mart 2021; 15:12:52 > -
Bisiklet 1.5kw ile 60 km/h yapabilmis.
https://electrek.co/2020/05/14/frey-am1000-e-bike-review-1-5-kw-almost-40-mph//
Vespanin elektrikli motorsikletleri
3.5kw - 48 km/h
4.5kw - 64 km/h
yaklasik 100kg bu motorlar.
Buradan yola cikarak 10kw yi gecmek lazim gibi duruyor.
-
Arkadaşlar kimse alınmasın ama bu lise fizik konusu.
Kinetik enerji = 0.5 x m x v^2
Birimler joule = kg m/sn
1 joule / sn = 1 watt'dir.
Lastik sürtünme kuvveti, rüzgar direnci, dişli aktırma kayıpları ihmal. Bunlarda lise konusu gerçi.
Birde seçmen gereken motorun verimi ve devri önemli, seçeceğin şanzımana göre. Bundan sonrası elektrik müh girer diye ayrıntıya girmiyorum. Motor devir (seçeceğin şanzıman) ve kalkış torku ilk eylemsizlik momentini yenmek içindir. Dediğin soru içinde
60 km/sa= 16.6 m/sn
0.5 x 300 x 16.6^2= 41 334 joule
Yani hiç bir kayıp olmadan 41.3 kW çıkış gücüne sahip motor 1 sn de çıkarır. Sorunun burdan yanlış olduğunu da anlaman için yazdım. (rüzgar direnci ve sürtünme kaybı ihmal bir senaryoda her motor zaman kısıtlamasından bağımsız ideal şartlar altında bu istediğini sağlar)
Ünvtede müh okursan mat3 mat 4 te iyi bir hocaya denk gelirsen integralin gerçekten nerde neden kullanıldığını da anlatırlar ve gerçekten saçma sapan integral denklerimde kaybolmak yerine zevkle bu tarz bir soruda integral ile çözmekten zevk alırsın diye umut ediyorum.
-
Ama gercek hayatta lastik surutunmesi ve ruzgar direnci oldugu icin her motor her hiza cikamaz. Arkadas da o yuzden sormus zaten soruyu.
Tabiki burda konu sahibinin bahsettigi aracin ne sekli belli, ne lastikleri, hatta kac lastigi oldugu bile belli degil, o yuzden tabiiki tahmini bir sey sormus.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X