Dostlar ilk defa 6 vites aracım var dizel focus. 5.viteste iyi gidiyor ama 2 bin devirde vites at diyor motorda bağırıyor e atıyorum araba çok yavaş ivme kazanıyor bir kaç kişiyle konuştum ekonomi vitesi o diyor. Böyle bir şey var mı 5.viteste arabayı zorlasam sorun yaşar mıyım? Dalga geçmeyin , cahilim düzelicez inşallah. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
6. Viteste neden yavaş hızlanıyor?
-
-
Vites büyüttükçe araba daha ekonomik hale gelir.
Düşük hızlarda dolayısıyla alt viteslerde arabanın gücü daha yüksek olur.
Örnek vermek gerekirse uzun bir rampada devir düştükçe vites küçültür araç, nedeni deviri yükseltip daha fazla güç elde etmektir.
Arkadaşınız haksız değil yani.
Aracın teknik özelliklerinde tork-güç zaman eğrisi vardır (eksper raporunda da görünür)
Tork yüksekken yani devir yüksekken araç daha çok yakıt yakar.
Dizellerin az yakma sebebi de maksimum torka erken devirlerde ulaşabilmesidir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jquidd -- 8 Ekim 2021; 14:57:33 > -
Vites göstergesi size ekonomi yaptırma amaçlı bir tavsiye niteliğinde dir illa ona uyacaksınız diye bir şey yok. 6. Vitese attığınız da aracın bayıldığını hissediyorsanız, biraz daha devirli kullanmak (Abartmadan) motor için iyidir, 2.000 Devir de değil, 2.500 Devir de Vites büyütün mesela.
-
6. Vitesi ekonomi vitesi olarak düşünebilirsiniz. Hızlanmanızı 5.viteste yapıp düzde 6.vitese atabilirsiniz
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam bayılma yok ama gaz tepkimesi alamıyorum. Yani gaza dibe kadar basıyorum kaplumbağa gibi hızlanıyor ama 5e aldığım zamam veya 4 ivmeleniyor müthiş his.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
fazla vites her üst viteste hızlanma anlamına gelmiyor
bir seviyeden sonra ekonomi moduna geçiyor
kullandığım araç 8 ileri..
6,7,8 resmen devir 1500 rpm lere düşüyor ful ekonomi yani..
-
Peki hocam sitesinden baktım arabam max beygiri ve torku 3.750 rpmde veriyormuş. 4 veya 5.viteste 3 bin deviri geçeyim motor sesi fazla geliyor sorun yaşar mıyım?
Ben de mesela hocam 6. Viteste 80-90 gidiyorum 4 litre yaktırıyorum arabaya. Ama sollamaya çıkacağım zaman 6.viteste o kadar yavaş ki vites küçültüyorum 3 bin devir oluyor ve araç müthiş ivme kazanıyor. Ama motor bağırıyor bağırdıkça acaba zarar verir mi diye basamiyorum da. Turboyu yersin zorlama diyorlar ya. :/
Gerek var mı o kadar devire? Sakin sakin hızlan işte hocam
Sözkonusu Rpm de motorun gücü 6. Vites dişlisini çevirip aracı ivmelendirmeye yetmiyor bu kadar basit.
Overdrive dişlisi cunki o. Yani uzun oranli ekonomi vitesi. İstediginiz hiza ulasinca 6 ya aticaksiniz. 6da sadece o anki hızı muhafaza edip sabit seyir gerceklestirebilirsiniz. İvmelenme beklemeyin.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
6. viteste yavaş hızlanması motorun o devir bandında güçsüz olduğunu gösterir. 2000 yerine 2500 civarında atarsanız araç için de daha sağlıklı olur. Düşük devirde dip gaz hızlanmaya çalışmak biraz yüksek devire çıkmaktan daha çok zarar verir araca.
Qashqai+2 1.5 dci, 6. vitese 2500 d/dk-100 km/d hızda atıyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
6. vites ekonomi amaçlıdır, hızı aldıktan sonra stabil giderken kullanışlı olur.
Bu konuyla ilgili bir okuma yapmadım fakat mantık yürüterek yorumlamak istiyorum. Dişli büyüdükçe çekiş artar ama yapılan hız düşer. Arabalarda da vites aslında dişlilerden ibarettir benim bildiğim. Birinci vites en büyük dişli, son vites en küçük dişli. Birden son vitese kadar kademeli olarak dişli küçülür. Yani çekiş azalır fakat toplam yapılan hız artar. Altıncı vites en küçük disliye sahip olduğu için çekişi en düşük vitestir ama düzde en fazla hız yapan vites de altincidir muhtemelen.
Zaten bu yüzden çok dik rampalarda vitesi 3'e hatta bazen 2'ye kadar düşürmek zorunda kalabiliyoruz. Çünkü arabadan istediğimiz hız değil, çekiş gücü. Yani altıncı vites en küçük disliye sahip vites olduğu için hem daha az devir (bisiklet örneğinde anlarsınız) ile o anki hızınızı koruyup ekonomi yapabilirsiniz, hem de toplam hızınız daha yüksek olur. Ama tabi 5. vitesin atikliğine sahip olamaz. Bu yüzden kritik sollamalarda vs. 5'e takmak önemli bence.
Bunu bisikletlerde de gözlemleyebilirsiniz. 21 vitesli bir bisiklette birden 21. viteste zor kalkarsiniz. Hele rampa varsa imkansiz. Bu yüzden düşük viteslerde kalkış yapıp kademeli olarak arttirirsiniz. Düşük viteslerde 10 metre alabilmek için atıyorum 4 pedal çevirmek gerekiyorsa son viteste tek pedalda bile 10 metreyi rahatça alabilirsiniz. Bu yüzden arabalarda 6. vites ekonomi yaptirir. Çünkü motor çok daha az dönerek o anki hızınızı koruyabilir küçük dislinin çapı sayesinde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BF.Skinner -- 8 Ekim 2021; 19:25:16 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Yüksek devir zarar verir ancak 4000 5000 devir gibi yüksek devirde ve uzun süre kullanırsanız.
En fazla yanıtınız artar 3.750 de kullanırsanız.
Hızlanmak istediğinizde vitesi küçültün çözüm önerim bu olur.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
BMW'nin baş motor mühendisi var forumda, mesajını görürse, motor patlar diye gelir şimdi öyle deme. Düşük devir motoru yer diyor baş mühendis. Herkesten çok bilenler var aman dikkat.
-
6.viteste hızlanma istiyorsan arabayı modifiye etmen lazım. yazılım, büyük turbo vs vs.
-
Herkes 6. Vites ekonomi vitesidir diye yorum yapmış ama tam teknik açıklamasını yapmamış ve yanlış bilgilendirme.
Her arabanın son vitesi ekonomi vitesi olacak diye bişey yok. Ekonomi vitesi tam olarak şöyledir
"Giriş şaftı ile Çıkış şaftının oranı 1.00 ın altında olduğu her durum ekonomi vitesi diye geçer"
Örneğin bmw e36 ların 5 ileri manuellerinin 5. Vitesinin oranı 1.00 dır yani arabanın bütün vitesleri "acceleration" içindir. Son vitesi bile ekonomi vitesi değildir. Aynı şekilde ferrari f12 berlinetta çift kavramalı 7 vitesli şanzımanında 7. Vitesi 1.00 orana sahiptir yani ferrarinin bu modelinin son viteside ekonomi vitesi değildir tamamen hızlanma vitesidir.
Bmw f30 f10 gibi kısacası 2012 yılına damga vuran 8 ileri zf dediğimiz otomatik şanzımanın ise 6. Vitesi 1.00 dır 7 ve 8 inci vitesi ekonomi vitesidir. Yanılmıyorsam 7 nin oranı 0.84 gibi bi değer 8 in oranı ise 0.67 mi ney.
Mercedesin bir dönem kullanmış olduğu 7g-tronic plus otomatik şanzımanında 5. Vitesi 1.00, 6 ve 7. Vitesi ise ekonomi vitesidir.
Peki bu ekonomi vitesi nedir ? Ekonomi vitesinin en önemli izlenimi siz ekonomi vitesindeyken gazı kökleyerek gittiğinizde km saatinin devir saatinden daha hızlı ilerlemesidir. Yani 1. Viteste siz gazı köklersiniz devir saati anında 5000-6000 devirlere çıkar ama km hızı çok artmaz en fazla 50 ye getirir. Ekonomi vitesine kadar devir saati km saatinden daha hızlı gider ama ekonomi vitesinden sonra yani 1.00 ın altında olan her oranda devir saati km saatinden daha yavaş gider 3000 den 3500 e gelirken arada 1 cm olsun diyelim kadranda. 120 dende 140 a 1 cm olsun diyelim. Ekonomi vitesinden sonra km saatindeki o 1 cmlik mesafe, devir saatindeki 1 cmlik mesafeden daha hızlı kat eder
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Araba bağırıyor turboyu yersin vs boş taşra muhabbeti zaten kullandığın devir aralığı kısıtlı 1500-4500
İstediğin gibi kullan arabanı birşey olmaz hatta devirli kullanmak gerek arada partikül filtresi temizlensin diye
Teşekkürler hocam. Ben yine de max verdiği oranda kullanıyorum 3750 rpm yani. Sadece motor bağırıyor beni bırak diye bu sorun olur mu atmosferik bağırması gibi tatlı değil bu dizel daha önce kullanmadım
Teşekkürler hocam. Focusta 6.vitesin ekonomi vitesi olduğuna eminim gaz pedalı tepki vermiyor Kıymetli bilgilerine minnettar oldum.
Peki hocam Max gücü verdiği 3.750 devire kadar çevirsem bile 4 ve 5 viteste bağırıyor. Dizel motor bağırması problem yaratır mı? Yoksa karakteri mi böyle
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
6. Vitesi ekonomi vitesi olarak düşünebilirsiniz. Hızlanmanızı 5.viteste yapıp düzde 6.vitese atabilirsiniz
|
Artistmisiniz arkadaşım? Ne ayaksıniz?
Adamin başlikta geçen 95hp arabasi için dedik heralde. Tutupta adamin konusunda McLaren F1 in 6.vitesini yorumlayacak halimiz yok herhalde. Ayrica ben de gelir senin o 750hp arabana oyle bir 6.dişli takarim ki yerinden bile oynayamaz. Saçmalamanin luzumu yok. |
Sözkonusu Rpm de motorun gücü 6. Vites dişlisini çevirip aracı ivmelendirmeye yetmiyor bu kadar basit.
Overdrive dişlisi cunki o. Yani uzun oranli ekonomi vitesi. İstediginiz hiza ulasinca 6 ya aticaksiniz. 6da sadece o anki hızı muhafaza edip sabit seyir gerceklestirebilirsiniz. İvmelenme beklemeyin. |
Benzer içerikler
- geri vites lambası tek olan araçlar
- renault austral yorum
- frene basınca ses gelmesi
- zabıta duba cezası
- cruze otomatik şanzıman
- renault fiyat listesi
- lexus nx fiyat
- en iyi suv 2024
- l200 mitsubishi 2024
- togg ortakları ayrıldı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X