Şimdi Ara

ABS KURU ZEMİNDE FREN MESAFESİNİ KISALTIRMI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ABS NİN ASIL AMACININ FRENE TAM BASILDIGINDA KIZAKLAMAYIP DİREKSIYON HAKIMIYETININ KAYBOLMAMASI BUNUN YANINDA ISLAK GEVSEK ZEMINLERDE MIN FREN MESAFESINI SAGLAMAKTIR ANCAK KURU KUM CAKIL OLMAYAN DUZGUN BIR ZEMINDE AYNI ARABALARI DUSUNURSEK TAM FREN HALINDE(kIZAKLAMA OLUCAK KADAR)ABS SIZ ARAC MI ONCE DURU ABS LI ARACMI BU SORUYU COK MERAK EDIORUM CUNKU KESIN CEVABINI BULAMADIM OKULDA FIZIK DERSINDE ABS NIN ONCE DURACAGI SOLENDI ABS SIZ DE KIZAKLAMA OLDUGU ICIN KINETIK SURTUNME OLUSUYORMUS BUDA SURTUNME KATSAYISINI AZALTIGI ICIN MESAFE UZUYOR DENDİ ANCAK BENIM KAFAMA HALA YATMADI BIKAC CIDDI SITEDE UZMANLARIN YORUMU ABS SIZ ONCE DURUR OLDU KAFAM IYICE BULANDI BEN ABS SIZ ARACIN ONCE DURCAGINI DUSUNUORUM (KURU,KUMSUZ,TOPRAKSIZ YOLDA)GERCEKTEN TEKNIK BILGISI OLAN ARKADASLARIN FIKIRLERINI BEKLIORUM SAYGILAR...

• Zaten öyle bir yolda abs kolay kolay devreye girmez.ABS nin amacı frenlerin kilitlenip kızaklamasını önlemektir.Fren destek sistemli ABS de ayrı bir konu.Deneyimlerime dayanarak kesinlikle abs li araç erken durur.
  • Frenleme başarısı, aracın; markası, modeli, yaşı,lastiği, rutin bakımları gibi faktörlerle ilgili değişiklik gösterebilir.

ABS ye bir fren destek sistemi demek daha doğru olur.

Ama her ABS li araç mükemmel frenleme sağlar diye bir şey yok..

Örneğin şirketimizdeki 2007 model ABS'siz Ford Fiesta Van yine şirketimizin diğer aracı olan 2009 model ABS'li Renault Symbol' e göre kuru asfalt ta daha iyi bir fren performansı sunuyor. En azından benim gözlemlediğim bu.

Ancak tercih her zaman ABS li araçlardan yana olmalı..
  • abs siz araç kayıp gidiyor bunu dün arkadaşın broadvay inde ani firen yaptığımda anladım firene basıyorsun ama kimse yok kayıp gidiyor araba
  • kuru asfallta abssiz arabanın daha kısa sürede durması gerekiyor.en azından ben öyle biliyorum.bu konu forumda daha önce geçmişti.broadwaya bişey diyemem freninde sorun wardır veya araba ztn hafif kayabilir.abs olduğunda tekerlekler kilitlenmez ama abs olmadığında kilitlenir eğer arabanız yeni modelse corolla focus bravo vs. daha kısa sürede durması lazım bana bu mantıklı geliyor
  • Abs siz araç önce durur.
  • Her yolda ABS li araç daha kısa mesafede durur, bunu daha önce tartışmıştık tekrar gerek yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dİk yokuşta lastik değişirmi
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • BENCE, eğer frenleri, lastikleri, amörtisörleri sorunsuz ise, kuru ve düzgün asfalt zeminde ABS'siz araç daha kısa mesafede durur, ABS'li araç daha kontrollü durur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bal974 -- 3 Mayıs 2010; 19:40:04 >
  • Panik fren anında lastikler kızaklamaya başlayacağı için dinamik sürtünme katsayısı ile orantılı bir ivme ile yavaşlarsınız. Abs devreye girdiğinde tekerlekler kilitlenmediği için statik sürtünme katsayısı ile orantılı bir ivme hesaba katılır. Statik sürtünme katsayısı dinamik sürtünme katsayısından büyük olduğu için kabaca Abs'nin daha kısa sürede durmaya yardımcı olduğu söylenebilir.

Eğer panik fren yerine tekerlekler kilitlenmeye başlamadan hemen önceki bir dozda frenleme yaparsanız Abs'li bir sisteme göre daha kısa sürede durabilirsiniz. Çünkü hem statik sürtünme katsayısı hesapta olur hem de sürekli bir frenleme yaparsınız.. Ama adı üzerinde "panik fren" olduğu için böyle anlarda bunu düşünmek bile mümkün değildir.

Abs mesela çakıllı zeminlerde tutunmayı olumsuz etkilediği için fren mesafesine olumsuz katkı yapabilir.

Abs'yi fren mesafesini kısaltıcı bir ekipman olarak değerlendirmek doğru değildir. Olumlu etkileri olsa bile asıl görevi frenleme anında aracın kontrolünü kaybetmemesini sağlamak olduğu unutulmamalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi witness -- 3 Mayıs 2010; 19:48:27 >

• Kuru zeminde arabayı kaydırmazsan abs siz araç daha önce durur ama diğer şartlarda her türlü abs daha kısa sürede durur.Ayrıca kontrolün sende olması da cabası.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.