Şimdi Ara

ADSL Kaldırılıp Yerine Daha Ucuza Neden Fiber Getirilmiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.092
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hepimizin malumu 90'lı yılların sonlarında ülkemize gelen ve 2000'lerde evlerimize gelen internet önce önce çevirmeli, sonra sırasıyla ADSL, VDSL ve en sonunda fiber olarak bizlere sunuldu. Çevirmeli internet zordu. telefonla internet aynı zamanda olmazdı. Sonra ADSL geldi. Hem hız artışı hem de telefon ve internetin aynı anda kullanılabilmesi imkanı vardı. Sonra VDSL geldi. Kullanan tanıdığım olmadığından farkını hissedemedim. Şimdi ise fiber geldi ve ışık hızında internete kavuştuk.

ADSL bakır kablolarla veri aktarımı yapıyordu. Hem kayıp fazlaydı hem de dış etkenlerden dolayı kolayca hasar alıyordu ve değişim şarttı. Fiberde hem kayıplar çok az hem de hasar alma ihtimali daha düşük. ADSL'de asla vadedilen hıza ulaşılamazken fiberde durum tam aksi. Yani 8 mbit ADSL genelde 6,5-7 gelirken 16 mbit fiber 17-18 mbit gelebiliyor.

Fiberin tek dezavantajı ilk yatırım maliyetidir.

Benim sorum şu şekilde; devlet servis hizmeti sağlayan firmalara gün verip bu tarihten itibaren ADSL hizmetini sonlandırıp fiber internet hizmeti verme şartı koşup ve hızlara göre uygulanabilecek fiyat tarifesinde üst sınırı belirleyemez mi? Örnek olarak; 01.01.2021 tarihinden itibaren ADSL hizmeti sona erdirilecek; tarife fiyatlandırması 4 mbit 10 TL, 8 mbit 15 TL, 16 mbit 20 TL, 100 mbit 50 TL ve 1000 mbit 200 TL geçmeyecek şekilde uygulanacaktır.

NOT: Konu yanlış yerdeyse lütfen taşıyın, kaldırmayın. Nereye açacağımı bilemediğimden buraya açtım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ışıklılımühendis20 -- 26 Şubat 2020; 13:20:23 >

• Konu güncel. Lütfen yorum yapın. Gerçekten mümkünatını merak ettiğimden sordum.
  • Devlet bir gün verip o günden itibaren ADSL hizmeti verilmemesini şart koşarsa tüm düzen sekteye uğrar, insanların erişimi zorlaşır. Yeni altyapı getirilecek yerlere zaten fiber getiriliyor. Potansiyel müşteri kitlesi görülürse öncelik verip varolan altyapıyı fiber ile değiştirebilirler diye düşünüyorum. Siz bi bölge müdürlüğünüzle görüşün.

Verdiğiniz örnek fiyatlara gelirsek, Türkiye'de bunlar olmaz. Fiber altyapı ile 8, 16MBPS gibi komik hızlar verilen bir ülkede 100MBPS'i 50 TL'ye, 1000MBPS'i 200 TL'ye satmazlar.

4MBPS 10 TL gibi fiyatlar da gerçekçi gelmedi açıkçası. Bunun farklı maliyetleri de var. Sırf modem kirası bile 6-7 TL iken bu fiyatlar komik.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Evrifaessa_TR

Devlet bir gün verip o günden itibaren ADSL hizmeti verilmemesini şart koşarsa tüm düzen sekteye uğrar, insanların erişimi zorlaşır. Yeni altyapı getirilecek yerlere zaten fiber getiriliyor. Potansiyel müşteri kitlesi görülürse öncelik verip varolan altyapıyı fiber ile değiştirebilirler diye düşünüyorum. Siz bi bölge müdürlüğünüzle görüşün.

Verdiğiniz örnek fiyatlara gelirsek, Türkiye'de bunlar olmaz. Fiber altyapı ile 8, 16MBPS gibi komik hızlar verilen bir ülkede 100MBPS'i 50 TL'ye, 1000MBPS'i 200 TL'ye satmazlar.

4MBPS 10 TL gibi fiyatlar da gerçekçi gelmedi açıkçası. Bunun farklı maliyetleri de var. Sırf modem kirası bile 6-7 TL iken bu fiyatlar komik.
    Anladım. Bizim apartmanımıza fiber geldi. Fakat fiyatlar biraz pahalı geldiğinden alamadık. Halen ADSL ile idare etmek zorunda kalıyoruz. ADSL sürekli sıkıntı yaratıyor. D-Smart üzerinden internet alıyoruz. Kopmalarda hep topu Türk Telekom'a atıp duruyorlar. Apartmandaki komşularımız da ADSL değil fiber kullandıklarını söylüyorlar. Kesilme olmadığını ve hızının da gayet iyi olduğunu ADSL'nin bu devirde pişmanlık olduğunundan bahsediyorlar. Fakat dediğim gibi fiyat yüksek geldiğinden şuanda fibere geçemiyoruz.

Bu konu ile alakalı iki adet sorum olacak;
    1-) Peki devlet tarih belirlerken altyapının ülkenin tamamına yayılmak zorunda olmasını zorunlu kılıp hatta masrafın belirli bir kısmını (% 20 gibi mesela) karşılama sözü veremez mi?
    2-) Modemlerle alakalı olarak modem şirketleri eski modemleri belirlenecek fiyat tarifesine göre elimizden alıp üzerine farkı verdikten sonra bize modem veremezmi?

İki olay için de örnek; 1-) 31.12.2021 tarihine kadar ülkemiz sınırları dahilinde bulunan tüm ADSL hatları iptal edilip fiber hat döşenmesi sağlanacaktır. Belirlenen tarihte ülkenin tamamına bu hizmeti götürmüş olan firmalar harcadıkları bedeli gösterir faturaları 30.06.2022 tarihine kadar içişlerine tebliğ etmeleri halinde harcadıkları bedelin % 10'luk kısmı en geç 5 "beş" iş günü içerisinde iade edilecektir. İlgili tarihte bitiremeyen firmalar için böyle bir teşvik olmayacak olup günlük % 0,0005 oranında ceza uygulanacaktır.

2-)Aboneler ellerindeki ADSL modemleri 50 TL/modem karşılığında fiber internet modem satış noktalarına teslim edecek olup kalan ücreti ödeyerek modemlerini teslim alabilecektir. İşbu kampanya 31.12.2022'de sona erecektir.

• İnternet servis sağlayıcıların başındaki kişilerin öyle bir derdi yok. Onlar reklamlara para gömerek tüketicileri ayakta uyutmanın yollarını düşünüyorlar. Fiber optik altyapıya dönüşüm tek çaremiz ve AKK'de olduğu gibi bir baskı kurmamız gerekiyor.
  • Bu altyapı işleri çok maliyetli işler. Kurmasının maliyeti başka, onca ADSL için kullanılan bakır hattın sökülüp fiberlerle değiştirilmesi vs. hem maliyetli hem çok zaman alacak bir iş. Yeni kurulumlarda artık fiber döşeniyor sanırım sadece. Bizim apartmanda mesela Vodafone fiber kullanıyoruz. Turk Telekom da sarı kablolarını daire kapılarına kadar getirmiş durumda. Binaya gelen bir bakır kablo ise yok. Ucuz isteyene de çatıda yerel kablosuz sağlayıcı var. Normalde yıllarca hizmet veremediler burada, hep altyapı yok cevabı ile karşılaştık.
  • Şu an ADSL'de kaç MBPS'e kaç TL veriyorsunuz? Hangi sağlayıcı sizin oraya fiber çekmiş ve bu fiber altyapı kaça kadar destekliyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bugün herhangi bir veri merkezi üzerinden elektrik/UPS/bakım/monitoring vb hizmetler dahil 100 liraya 1gbps hat alabiliyorsunuz (Co location).
    Bir iss eğer isterse o hızları verir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • önce git bi 8 core 16 core 24 core fiber kablo kaç para bunları taşıycak SFP ler kaç para coupler kaç para pigtail kaç para fusion sonlandırma kaç para bunlara bi bak ondan sonra ucuz mu değil mi tartışalım
  • adsl yi de elimizden almasalardı.... 4 yıldır telekomdan alt yapı istiyorum ama hala planlama yatırım yapmıyorlar ankara keçiören başkentte böyle...
  • Fiber diyosun, 2020 de köylerde telefon çekmiyor hala. O kadar da yazdık dilekçe yolladık. Ekip geliyor bi seyler yapıyor gidiyor. Önce hiç hizmet verilmeyen alanlara hizmet verilmelidir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ışıklılımühendis20

Anladım. Bizim apartmanımıza fiber geldi. Fakat fiyatlar biraz pahalı geldiğinden alamadık. Halen ADSL ile idare etmek zorunda kalıyoruz. ADSL sürekli sıkıntı yaratıyor. D-Smart üzerinden internet alıyoruz. Kopmalarda hep topu Türk Telekom'a atıp duruyorlar. Apartmandaki komşularımız da ADSL değil fiber kullandıklarını söylüyorlar. Kesilme olmadığını ve hızının da gayet iyi olduğunu ADSL'nin bu devirde pişmanlık olduğunundan bahsediyorlar. Fakat dediğim gibi fiyat yüksek geldiğinden şuanda fibere geçemiyoruz.

Bu konu ile alakalı iki adet sorum olacak;
    1-) Peki devlet tarih belirlerken altyapının ülkenin tamamına yayılmak zorunda olmasını zorunlu kılıp hatta masrafın belirli bir kısmını (% 20 gibi mesela) karşılama sözü veremez mi?
    2-) Modemlerle alakalı olarak modem şirketleri eski modemleri belirlenecek fiyat tarifesine göre elimizden alıp üzerine farkı verdikten sonra bize modem veremezmi?

İki olay için de örnek; 1-) 31.12.2021 tarihine kadar ülkemiz sınırları dahilinde bulunan tüm ADSL hatları iptal edilip fiber hat döşenmesi sağlanacaktır. Belirlenen tarihte ülkenin tamamına bu hizmeti götürmüş olan firmalar harcadıkları bedeli gösterir faturaları 30.06.2022 tarihine kadar içişlerine tebliğ etmeleri halinde harcadıkları bedelin % 10'luk kısmı en geç 5 "beş" iş günü içerisinde iade edilecektir. İlgili tarihte bitiremeyen firmalar için böyle bir teşvik olmayacak olup günlük % 0,0005 oranında ceza uygulanacaktır.

2-)Aboneler ellerindeki ADSL modemleri 50 TL/modem karşılığında fiber internet modem satış noktalarına teslim edecek olup kalan ücreti ödeyerek modemlerini teslim alabilecektir. İşbu kampanya 31.12.2022'de sona erecektir.

Alıntıları Göster
    Bakın çok acı bir şey yazacağım, buna siz bile inanamayacaksınız. Fiberi geçtim benim evime VDSL gelse inanın ona bile razıyım. Ben 12-14 Mbps arası hız alıyorum ama yetersiz geliyor. 6 kişi bağlanınca KYK yurdu interneti gibi oluyor. Superbox deneyeyim dedim, 4.5G de verdiği hız 4-5 Mbit turkcell'in. Twitterdan yazdım 2 Mbit üzeri kabul edilebilirdir diyor adamlar. Dosya indirirken hız saniyede 1.5 MB üzerini görse (12 Mbps) mutlu oluyorum.

Arıza olduğunda sahadaki yetkili dediğimiz iş bilmez kişiler sizin bura 4 Mbit yukarısını kaldırmaz nasıl bu hızı alıyorsun diyor 4'e sabitliyor kavga gürültüyle hızımı açın diyorum.

Eklediğim resimde ise 80 Mbps üzeri hız alabilen bir yere evimin uzaklığı var ama ona rağmen VDSL bile gelmiyor. 550 m mesafeye adamlar uğraşmazken bu dediğiniz inanın çok çok imkansız.

• Tüm yazılanları okudum. İşte gelmek istediğim konu da tam olarak buydu. Anladım ki eksik yazmışım. Yıl 2020 ama halen fiber ülkemizde yayılmaya çalışıyor. ADSL soran arkadaşa cevaben D-Smart+4 mbit ADSL 89,00 TL ödüyoruz.

Dünya genelinde bedava olan birşey bizde ateş pahası.

Kablo fiyatları kullanıcıyı ilgilendirmez. Devlet o hizmeti götürmek "zorunda".

Telefon çekmeyen bölgelere yatırım yapılmaması da devletin ayıbıdır.

ADSL hatları kaldırılıp yerine fiber çekilemiyor. Fiber ayrı bir hatmış, hat çeken bir kişiylle muhabbetim esnasında anlatmıştı. Zaten hatları kaldırmaya gerek yok. Sunucuyu kapatmak yeterli olur.

Tüm cevaplara teşekkürler. Benimkisi hayalden de öteymiş.
  • ışıklılımühendis20 I kullanıcısına yanıt
    işte mevzu burda düşün ki ilk ev telefonları çıktığında millet evine bağlatabilmek için ne uğraşlar vermişler 80 lerde başlasa bu ev telefonu furyası 30 senede neredeyse her eve kablo götürülmüş ve o zamanların nimetlerinden faydalanarak evine adsl bağlatabiliyosun

fiber maliyeti karşılamadığı için sadece toplu konut sitelere gidiyor
    Bizde çok isteriz fiber altyapı ama bana bu ütopik geliyor. Anca 20 sene sonra başka bir altyapı keşfedilir o zaman her yere fiber döşemeye başlarlar.
    Bahsettiğim köy merkez ilçeye uzaklığı 10 km. Burada bile Turkcell dahil hiçbir GSM çekmiyor. Bir ara köye internet kafe açacak oldular. Adsl bile getiremediler.
    Devlet bu köylere sadece seçim zamanı geliyor. Vaatlerini sıralayıp gidiyor ama yapmıyor. Oyu alan köprüyü geçince arkasına bile bakmıyor.

Senin düşüncen çok güzel ama Türkiye'de bunu uygulayacak yönetici yok.
  • İkinize de teşekkür ederim. En azından dünyaya benim gözümden bakabilenlerin var olmasını bilmek bile bana yetti.

Ama tekrar edeceğim kusura bakmayın. Dünyanın en pahalı internetini kullanan ülkelerden birinde yaşıyor olmak ayrı üzüyor. Başka ülkelerde bedava(sokaklarda belirli noktalarda) olduğunu bilmek ayrı üzüyor. Bence iletişim ve ulaşım "ya ucuzlamalı ya ucuzlamalı" artık lamı cimi kalmadı.

Verdiğim rahatsızlık için özür diler iyi günler dilerim.
  • Hocam zamlanmayan tek şey var şu ülkede o da... yok valla cümleyi iyimser olayım diye başlattım ama sonu gelmiyor. Ülkede pahalı olmayan bir şey yok, internet de buna dahil.

Yapabileceğin bir şey var. 89TL ödüyorum diyorsun. Git Millenicom aboneliği yaptır. 75 liraya 35mbit veriyorlar. En azından masrafın azalır. Bile bile kazık yeme, bir şeyler yapma sırası sende.
    Bu İnternet dediğimiz şeyin suyu bile yurtdışından geliyor. O yüzden fiyatlar bize göre çok pahalı gelse de küresel ölçekte bakınca o kadar da pahalı değiller. Mesela 16 dolara 100 Mbit İnternet kullanıyorum Türkiye'de. Ama ABD sağlayıcılarına bakınca benzer paketler 30 - 40 dolar oluyor. Tamam, biz dolarla yaşamıyoruz ama bütün telekom altyapısı dolarla dövizle kuruluyor. Yani sen ben 100 Mbit hız için 40 dolar ödemeye başlamadan, o yabancıların 40 dolarlık hizmetinin kalitesini bekleyemeyiz. Saha dolapları, fiber kablolar vs. hepsi dövizle yurtdışından alınan ürünler olduğu için, bir yabancı sağlayıcının aboneden aldığı gelir ile bizdeki aynı aboneye sahip bir abonenin dolar cinsinden geliri aynı olmadığından, ne yazık ki yatırım konusunda da sıkıntılı bizimkiler. Emin ol o 100 Mbit pakete şuan 16 değil de 40$ ödüyor olsam, aldığım hizmet çok daha kaliteli olurdu.
  • ADSL fiyatına fiber tarifeler Netspeed'te var Kurulum + Aktivasyon + Modem kira bedeli alınmıyor ve en azından upload 3 Mbps.

https://netspeed.com.tr/

• Öncelikle, yazı ve nick uyumu şahane.

Konuya dönecek olursam;

Siz birbiri ile ilintili o kadar çok konudan bahsetmişsiniz ki, hangisinden başlasam bilemedim. Madde madde gitmeye çalışalım.

1. Bakırları sökelim, yerine fiberleyelim durumunu yukarıda da anlatmış forum arkadaşlarımız. Bu şekilde bir işleyiş söz konusu olmaz, bunun çok farklı sebepleri var. Örneğin telekom ile bakır altyapı üzerinde anlaşma yapmış firmalar var ve bu altyapı üzerinden hizmet veriyorlar.
    2.Devlet serbest piyasaya müdahale etmez, ADSL i sonlandırdım herkese fiber verin demez.
    3.Şirketler kar etmek için kurulur, kar etmediği veya etmeyeceği yere hizmet götürmez. (işin içinde reklam olmadığı sürece)
    4.Bir ara forumda şunu konuşmuştuk. Türkiye de 2g, 3g, 4g bir sürü çeşitleme var. 2g yi kullanan oranı yüzde 7. 2G yi tamamen kapasak ne olur tarzında. Ancak konu konuşuldukça, 2g üzerinden hizmet alan post cihazları, yaşlıların kullandığı tuşlu telefonlar vb. baya bir durum konuya dahil oldu ve bu tarz bir şeyin kardan çok zarar getireceği konusuldu. Çünkü böyle bir adım atıldığında, buna yönelik de kolaylıklar sağlanması gerekir dönüşümler için.
    5. Binanıza fiber gelmiş, fiber altyapı anlaşması olan firmalarla görüşün, uygun teklifler alırsınız.
    6. Kırsalda çekmeyen telefonlar için ULAK projesi oluşturuldu, forumda da konusu var ama ne derece ilerlediler bilmiyorum.
    7.Fiber kablolar, yeni yapılan binalara veya sitelere vb. bağlanıyor. Senin benim veya forum geneli gibi müstakil evlerde yaşayan insanlara verilmez, zaten böyle bir adım da yok forumdan okuduğumuz kadarıyla.
    8.Fiber cihazları maliyetli ve kurulumdan aboneliğe kadar çok fazla masraf yapılıyor.Haliyle bunun bir karşılığı olmadıkça (Abonelik talebi) kimse girişmez bu tarz işlere. Bu durumda siteler çok avantajlı çünkü 20 kişi imza toplasa fiber alabiliyorlar.
    9. Sunucuları kapatalım ADSL için demişsiniz. Bu da mümkün değil zira santraller üzerinden sadece internet verisi geçmiyor aynı zamanda ev telefonları da var, yedekli haberleşme sistemleri de buralara bağlı.

Yani birbiri ile ilintili çok mevzuya değinmişsiniz ama yeni yapılan bir binaya taşınmadıkça, sitede oturmadıkça, müstakil evde oldukça fiberi çok da beklemeyin, ADSL VDSL varsa şükür deyip işinize gücünüze bakın. Bunu deme sebebim ise, ben İstanbul dayım ve VDSL kullanıyorum. Bir hafta içinde fiber muhabbeti çıktığında (İstanbul için) ben de başvurdum ve tabiki red cevabı aldım. Aldığım resmi cevap yazısında da "yeni yapılan binalar ve sitelerin öncelikli olması" konusuna değinmişlerdi.

Bunun hakkında detay: yeni tesislerde bakır tercih edilmemesi, tamamen fiber olması eski tesislerde ise bakırdan fibere dönüşüm.

Ben memnunum ama VDSL den bir problemim yok çok şükür. Fiber beklentim de buna paralel olarak yok ama tabiki olmasını isterdim, umarım herkes bir gün fiber internet kullanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 4 Mart 2020; 1:43:19 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.