Beklenti değil hocam, ev sahiplerinden para çıksın şeklinde hırslanma mevzuları. Milletin evine beleş yerleşme düşünceleri. Halbuki, diğer mesajlarımda sıraladığım sebeplerden dolayı, bu konularda sorun yaşamak, bu arkadaşların tamamen kendi suçu. Millet evinde mankurt gibi ders çalışırken, bu arkadaşlar IRC'den kadına kıza slm slm yazıyorlardı galiba ya da sokakları arşınlıyorlardı.. Neyse yani Ev kiraları olması gerektiği gibidir. Sadece büyük şehirlerdeki, turistik şehirlerdeki evler ve kiraları pahalı, Almanya'da falan da benzer şeyler var zaten. Orada minimum maaş 2000 eurodur, Berlin'de ev kirası 900 - 1500 euro falandır. Orada da artan 500 euro ile geçinirlerdi. Burada 17k'dan 2000 lira kalıyor diyorlar, bu daha vahim ama ülkeye göre normaldir, üçüncü dünya ülkesi sonuçta. Neyse özetle, Türkiye'de bile doğru düzgün okumuş ve meslek sahibi olmuş insanlar, kiralarını ödeyebiliyorlar ve geçinebiliyorlar. Burada ev sahibi bize bahmıy kafası var ev sahibi sana neden baksın? Anayasa diyorsun, Barınma hakkı diyorsun, devletin kapısını çal sana kommunalka versin, vermiyorsa yap bir karton ev otur.. Ya da palandöken var oraya yerleş. Gerçi orada da, dövlet odun kömür vermiyyy kömürün tonu olmuş kaç gayme diyecekler.. |
Birden Fazla Sayıda Konutu Olana Neden Ek Vergi Gelmiyor? (4. sayfa)
-
-
Ne saçma bir mantık o. Adam şirketi kurmuş, sermayeyi ödemiş, yani yatırım yapmış çalıştırmak için belli bir ücret karşılığında işçi arıyor. Kendine ortak aramıyor. İşçi 1 ay boyunca belki hiç kazandırmaz belki de aldığı maaşın 5-10 katı para kazandırır.
Sabit ücretle çalışmak bir tercihtir. 30 bin diyorsa 30 alırsın. Şirketin trilyon kazanması seni ilgilendirmez. Aynı yapabilecek biriysen zaten 30 bine çalışan olmazsın. İsteyen çalışır.
-
Gerçekten kiralar bazıları için pahalı olabilir, insanlar aldıkları asgari ücretle ev tutmakta zorlanabilirler. Ama bu kiralar pahalı demek değil, insanlar fakir demektir. Kirası yüksek denilen bir konut bile 30 yıllık kira bedelinden satılıyor. Sunulan çözüm önerileri sorunu çözmekten çok haset içeriyor. Asgari ücretli kırmızı et de alamıyor, suçlu kasap mı bu durumda? Onları mı cezalandırmak lazım mesela?
Adam 80 tane daire almış diye şikayet ediyor kimisi. Ne güzel işte almış, o adam gibileri ev aldıkça yenileri yapılır, ev arzı artıyor. Boş tutuyormuş evleri. Evi boş tutmanın maliyeti vardır. Kimse ev alayım da boş dursun demez. İlla ki ya satacak ya kiraya verecek yoksa zarar eder.
Ev yatırım aracı olamazmış. Alıp satılan herşey yatırım aracı olabilir, buna piyasa karar verir, başkaları değil. Turkiyede mevcut makro ekonomik değerler düzelmediği, piyasalar gelişmediği, nüfus ve demografik yapı oynaklık gösterdiği sürece
konuta ihtiyaç daima olacak ve gayrimenkul önemli bir yatırım aracı olarak kalmaya devam edecektir.
Bu sorunun çözümü göçmen, mülteci, sığınmacı girişine son vermek, ilk defa ev alacaklara vergi indirimi sağlamak, teşvik vermek ve de konut yapımını artıracak icraatlardır. Eldeki mevcut konutlara çökmek değil zira onlar da bitecek. Bu mantık devam ederse, ülkede çoğu kiracı ortak tuvaletli, mutfaklı, banyolu pansiyonlarda yaşamak zorunda kalacaklar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Çünkü birden fazla konutu ve işyeri arsası olanlar, milletvekilleri...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Suçlu kendileri. Ben bunu milleti aşağılamak için yazmıyorum, fakat çıkıp vicdansız ev sahibi, 15K'ya ev mi olur? diyorlar, yazmak mecburiyetinde kalıyorsun. Baktın, babadan bir şey kalmıyor, millet 5 saat ders çalışıyorsa, sen 15 saat çalışacaktın, iyi yerlere gelecektin, iyi para kazanacaktın. Çalıştığın halde olmadıysa da kaderini kabul edecektin. Hayat böyledir, ama millet suçu kendinde aramaz. Bu sadece ev konusunda değil, hiçbir konuda kendileri suçlu değildir, tüm dünya suçludur ama suç kendisinde değildir.
Ev yatırım aracı değil diyenler yine o devlet bize bahmiyy, ev sahibi bize bahmiyyy kafasında olanlar. Milletin yatırımını kıskanıyorlar, yatırım aracı çünkü altından bile hızlı değer kazanıyor, üstelik kiraya veriyorsun, hem ev kendisi değer kazanıyor, hem de üstüne kira geliri elde ediyorsun. Hem de ne olursa olsun paran pul olmuyor. Ben evden hiç zarar etmedim mesela..
Bazıları da var, yine aynı kafada adam ama hırsından yazıyor. Yok, borsaya girecekmişiz, kendinde olsa borsa oynarmış, coin alırmış, temettü alırmış, sepet yaparmış, eurobond alırmış, para cebinde olsa, yardıra yardıra kaçacak millete lafta bunları öneriyor.
Bir de ev alacağıma ticaret yaparımcılar var, ticareti de kolay ve garanti sanıyor tabii.. Böyle sermayen var, ticarete giriyorsun, niche'ini kolayca seçiyorsun, rakipleri kütür kütür yeniyorsun, reklamını çatır çatır yapıyorsun ve fiti fiti paraları kazanıyorsun.. O zaman maaşlı çalışanlar hep enayi. Satsın oturduğu yeri ticarete başlasın fiti fiti paraları kazansın, sonra 3 ev alır.. Bunlar hayatlarında hiç ticaretle uğraşmışlar mı acaba? Hiç vergi levhası sahibi falan olmuşlar mı?
Bizim insanımız kadar haset dolu, saçma sapan ve boş konuşan, boş yaşayan, boş davranan, insanı dünyada başka bir ülkede bulamazsın.
Bu ülkede milletle uğraşmak kadar güç bir şey yok zaten. Herkesin siniri kaldırmaz, internette yazarken bile sinirlenirsin, fakat biz alışığız, bize etki etmiyor, bağışıklık kazandık artık...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 28 Kasım 2024; 9:0:40 >
-
Ev çok diyorsan nedeni yatırım aracı olduğu için parası olana satmak için yapılıyor ekstra vergi geldiğinde alan azalacağı için üretim de azalacaktır... Fakirin geliri az olduğu için fakirin ilacı ev sahipliğini zorlaştırmak değil gelirini yükseltmektir . 15-20bin geliri olanın sıfır ev alma imkanı yok denecek kadar azdır ancak faizler sıfıra yakın olursa belki veya beyaz eşyaya endeksli devlet projesi oluyor onun dışında ev alması için gelirinin yüksek olması gerekiyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Mehmet Şimşek bunu beğendi . Yalnız bizde tüm vergi ve cezalar genel bütçeye aktarılır ve buda seçim rüşveti için kullanılır ( memur maaşı, kamu çalışan artışı ,erkek emeklilik vs) 15-20 bin geliri olana fayda sağlamaz yine de. Türkiye'de vergi artışları topluma fayda sağlamamıştır bilakis konut sahiplik oranını %75lerden %58e düşürmüştür
2.konuta vergi gelecekse bu para genel bütçeye değil konut stoğunun artırılmasına harcanırsa belki fayda sağlayabilir
Aslında çok evi olanlara baksak imar affından olan var mı kamu bankasindan beleş kredi var mı bakılabilir ... Kamu arazisine çöküp 5-10daire alanlara bu sorulmalı bence ve geriye dönük alacak çıkartılabilir 10 daire almışsa 8ini kamu el koymalı
Şu durumun aynısını memur maaşı konusunda da yaşıyoruz. Adamlar gelip asgari ücret bu kadar memur maaşları da düşürülsün o zaman diyor. İyi de benim ne suçum var. Ben mi seni çalıştırıp düşük maaş veriyorum?
-
Arsa sahibin arsanın değerlenmesinde özel bir katkısı yoktur . Arsanın değerlenmesinin nedeni şehrin büyümesi, ülkenin büyümesi veya o bölgeye yatırımların yapılması gibi seylerdir. Şehir büyümezse yatırım yapılmamışsa arsa değer kazanmaz bu durumda arsaya değer kazandırmak için belediye başkan ve üyeleri o arsaya yakın yerde yatırım yapabilir ( yol ,köprü, sosyal tesis ,lojman ,fabrika,stadyum vs) sonra o bölge imara açılır ve yüksek beleş kazanç elde edilir ..belediye ve devlet o yatırımın parasını vergilerle halktan topladığı için orda oluşan rantıda vergi ile toplayıp halka hizmet olarak döndürmesi gerekiyor . Bu yüzden imara açılan yerlerde %85 gibi vergi gelmesi gerekiyor . Bu para da konut stoğunun artmasında veya diğer vergilerin düşürülmesinde kullanılabilir
bence bunun uygulamaya alınacak olması, doğru bir iş olmaz. işin doğrusu: vergi sisteminin eksiksiz ve doğru, caydırıcı cezalar ile herkese eşit olarak uygulanıyor olmasıdır. vergi affını da uygulamıyor olmak lazım. (iki gün öncesinin haberi: "Eski Çin Merkez Bankası Başkanı Liu Liange 2 yıl ertelemeli idam cezasına çarptırıldı. Liange'nin 17 milyon dolar rüşvet aldığı tespit edildi.") bir şeyler daha yazacaktım ama silivri geldi aklıma. neyse, zengini küstürmeyeceksin, fakiri de üzmeyeceksin.
-
Eli yükseltiyorum. Bir insan birden fazla konut sahibi olamamalı. Toprak reformu ve mülkiyet sınırlaması getirilmeli.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OPTİMİST -- 28 Kasım 2024; 9:44:36 > -
Belediye o yatırımları zaten yapacak. Halktan toplanan vergi de zaten toplanacak. Söylediğin gibi, şehir büyüyor, şehir dışında kalan yerlere doğru genişliyor. Eğer genişleme olmazsa, şehir zaten kalabalıktan yaşanmaz hale gelir. Belediye başkan ve üyeleri, şehrin ne tarafa doğru genişleyeceğini, doğal olarak bildikleri için, o taraflardan arsaları alırlar ve rant elde ederler. Ancak vatandaş, eğer belediyeden tüyosu yoksa, zamanında kafasını kullanarak yatırımını yapmış, arsası da değerlenmiş demektir. Beleş para değildir. Yatırım kafasıdır.
Sen üzerine alınma fakat, sosyal medya sitelerinde yazan ozellikle sozluk falan gibi yerleri kastediyorum, bazı vampir kiracıların en çok buna sinir olduklarını görüyorum mesela. Beleşten ev sahibi oldular diye milleti kıskanıyorlar, ancak onların babaları ya da büyükbabaları zamanında arsa yatırımı yapmak yerine, paraları pavyonda yemiş de olabilirler...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 28 Kasım 2024; 10:40:16 >
-
Birden fazla evi olanlardan ve evini boş tutanlardan alınan vergi yeni konut üretimine aktarılmalı ve aileler öncelikli olmak üzere uygun ödeme koşullarıyla en az 1 konuta sahip olmaları sağlanmalıdır. TOGG’un uyguladığı faizsiz araba kredisi sisteminin bir benzeri için toplanan vergilerle kaynak oluşturularak uygun ödeme koşullu faizsiz konut edinimi sağlanabilir. Yeterki siyasi irade olsun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 28 Kasım 2024; 10:28:7 >
birden fazla evi olan biri olarak zaten böyle bir uygulama var ama konut sayısı değil kira geliriyle orantılı.
10 tane daireden 10bin lira almak ile tek daireden 100bin almak arasında kira vergisi açısından pek fark yok, gelir arttıkça gelir dilimine göre vergi artıyor zaten.
devlet ek vergi bilmemne ile gelirse devlet dışında kimseye faydası olmaz kiralar artar, salak salak fikirlerle gelmeyin...
-
Teşekkür ederim. Bir kişi bu uygulamaya karşı olabilir elbette. Veya Türkiye için doğru bulmayabilir. Ama sadece sosyalizmde olurmuş -ki sosyalizmde vergiyle bile fazladan eve sahip olamazsın-, bunu talep eden kişiler matematik, ekonomi bilmiyormuş, mülkiyet hakkına saldırıymış, ülkeyi altüst edermiş gibi ifadeler akıl ve mantık dışı gerçekten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarkTechno -- 28 Kasım 2024; 11:59:15 >
Türk lirası okadar değersizki yolda 200 TL bulsam gider 1 milyoncudan Mandal alır Çorap alır , çekmeceye koyarım o bile değerlenir. Ama TL değerlenmez.
O yüzden Ev-Araç gibi şeyler yatırım aracına dönüştü maalesef. O yüzden insanlar elindeki ile Ya Döviz altın alıyor yada emlak-araç alıyor.
Bankalar bana %100 faiz verse yinede Türk lirasında kalmam, Gider emlak alırım :)
Çünkü piyasada enflasyon %100ün üzerinde ben paramın 2 katı faiz alsam dahi yılın sonunda zarar ederim anaparam döviz-altın-emlak-araç bazında erimiş olur.
Yani 1 yıl önce alabilecegim arabayı 1 yıl boyunca banka bana %100 faiz ödese dahi yılın sonunda elime geçen para ile geçen seneki aracı alamam :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GenqhisKhaan89 -- 28 Kasım 2024; 12:29:52 > -
Altın da iyidir ama gayrimenkul daha iyi. Altın olarak biriktirin, gayrimenkul alın, kiraya verin.
-
Artırırlarsa yapılan evleri kime satacaklar.
Fakir zaten alamıyor. AZengine de ek vergi getirirsen o da almaz. Ki şu an zaten almıyor.
Bu hükümetin fakirin yanında olduğunu sanan saf insanlarımız halen var.
-
İşte şimdiki iktidar mantığıyla vergi halka faydadan ziyade zararı olur genel bütçeye aktarılır yandaşa vs aktarılır seçim zamanı 100bin 250 bin konutta kurada çıkanlardan olursan bir nebze yırtarsın ama halkın çoğu zarar eder çünkü ülkede denetim yok kural yok konutta ekstra vergi gelir 4 sene yandaşa gider son sene100bin- 250 bin konut için kullanılır .Daha en son ki kurada çıkanların evi yapılmaya başlanmadı bile
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X