Şimdi Ara

Ford courier fren sorunu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
111
Cevap
0
Favori
7.730
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fotoğraflarda yer kuru görünüyor? Eğer yol bu şekildeyken frene bastınız ve 50km/h hızdan 20 metrede sıfıra inemediyseniz lastikten başka sorun var demektir.
    Bana kalırsa siz 5 metreyi 20 metre diye algılamışsınız. Çünkü ıslak zemin demek bildiğin kaygan, sulu zemin demek. Burada fren mesafesini etkileyecek kadar bir ıslaklık görünmüyor.
  • 50 km / saat : 13,8 m / saniye alacağın mesafe yağışlı havada 20 metre hiç bir şey ayrıca ABS sistemi fren mesafesini değiştirmez sadece arabanın savrulmasını önler duramaman gayet normal

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hafif yağmurlu hava daha riski zaten yerler sabun gibi olur o sirada kir yüzünden.
    Normal yani 50 falan düşük de değil o kadar 20 metre de kisacik bir şey duramamasi normal bence

• Geçmiş olsun diyorum. Bu bir teselli olamaz belki ama iyiki kaldırıma vs. gibi yerlere direk tekerlekten falan vurmamışsınız. Çok daha ciddi hasar alabilirdi araç. Benim bir arkadaşım geçen yaz Antalya'da yeni megane'yla 45-50 ile giderken orta kaldırıma çıktı araç direk perte çıktı 60bin kadar hasar vardı yanılmıyorsam. Hayatında kasko nedir bilmeyen adam babasının zoraki ısrarı üzerine 40 yaşında hayatında ilk defa 1 hafta felan evvel kasko yaptırmıştı oradan yırttı. Kaskonuz olsaymış keşke ama olan olmuş artık. Daha beterinden sakınmak gerek.
  • Sebebi bu.

Ford courier fren sorunu
  • Kerasuslu K kullanıcısına yanıt
    Fotoğraf kazadan bir saat sonra çekildi ve yerler çok ıslak değildi sadece biraz yağdı yerler hafif ıslandı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cormen

Sebebi bu.

Ford courier fren sorunu
    Anlamadım hocam

• Kormoran diye lastik firması mı var

İlk defa duydum.

Bide çin malı mı? AB etiketi de yoktur onun

Çok eskiden hatırlıyorum ilk okul zamanlarında bizde kartal vardı lastikleri bridgestone markaydı. Babam fren yaptığı zaman dururdu hiç fren sorunu yaşamadık.

Arkadaşınında kartalı vardı lastiklerinin ne üdüğü belirsiz birşeydi arkadaşı çalıştığı için babama verdi arabısını muayneye götürdük.

En ufak frende araba durmasın mı az kaldı kaza yapacaktık. Babam frenini bizimki gibi sanıyordu. İşte o zaman lastik farkını anladı bende öğrenmiş oldum.

Diyeceğim o ki masraftan kaçınmayın iyi lastik alın. Yolda sizi tutacak olan lastiktir.

• Araçta bir sorun yoksa -ki bakımlı araç zaten- lastiğin önemini gösteren bir konu olmuş. Geçmiş olsun, paylaşım için teşekkürler.
  • Şu bakın mesela bu lastiğin ıslak yol tutuşu A puan almış

kolayoto.com
    Goodyear EfficientGrip Performance 205/55R16 91V - KolayOto
    https://kolayoto.com/goodyear-efficientgrip-205-55r16-91v-11414.html

• Hemen perte çıkıyor arabalar maalesef yaptırıp kullanın bence öndeki araç neydi ve sizden kısa sürede mi durdu mıcırlı yolda yolun değil mıcırların üstünde gittiğinden yavaşlamaması normal ama hafif ıslak yolda bu kadar olmamalı fren mesafesini biraz arttırır da o kadar olmaz 20 metre varsa gerçekten fren pedalı geri attı derken tık tık diye mı abs gibi yoksa aşırı bir şey mi birde içinde ne hissettiniz arabanın ivmelenme olarak ? Kötü lastik olsada yavaşlamanız gerekiyor yokuş aşağı falan mıydı yol o zaman aşağı doğru yokuştan bir kuvvet geliyo eğer frenler lastik kaydığından bu kadar tutamazsa hiç yavaşlayamayabilirsiniz

Bende mıcırlı yokuş aşağı yolda kaza yapmıştım pert oldu direk başa geliyor maalesef geçmiş olsun bir ihtimal hatta bir kaç defa bu sene arabayla boş yolda ani fren yapmayı denedim durma mesafesini frenleri falan kavramak için kazadan önce frenler çok etkili gibi geliyodu ideal sıcak asfalt sıcak lastik düzgün yolda ama şartlar değişince çok fark ediyor onu anladım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berk70 -- 9 Mayıs 2019; 14:49:12 >

• ticari araclar daha ağır oldukları için binek araclar gibi erken durmaz. ayrıca lastiklerinizin de 3.sınıf bir lastik olması da etken.

kormoran lastiklerin fren performansı bayağı kötü testte 40. olmuş

www.tyrereviews.co.uk
    2018 AutoBild Summer Tyre Overview - Tyre Reviews
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2018-AutoBild-Summer-Tyre-Overview.htm

• quote:

Orijinalden alıntı: shkoksal

Fren hidrolik yağı DOT 4 yerine DOT 3 konulduğunda veya fren sisteminde hava olunca pedal geri mi atıyormuş? İlk defa duydum.

Pedalın geri atmasının yegane sebebi ABS’nin tutup bırakması gibi gözüküyor bence.
    Fren pedalının geri gelmesindeki kastın ben pedalın aşağı düşmesi olarak algıladım ve buna uygun yorum yaptım.

DOT 4 yerine DOT 3 koyulduysa sıcaklık seviyesinden dolayı yine sorun yaratabilir.

ABS'nin tutup bırakması saniyenin yarıda biri bile değil. Bunu ayağıyla nasıl hissetmiş ?

Ayrıca ABS'nin tutup bırakması pedala yansımıyor diye biliyorum. Bugüne kadar onlarca araç kullandım hiç birinde böyle bir tepki görmedim yada dikkat etmedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: shkoksal

Hocam bahsettiğiniz durum tamamen fizik yasalarıyla açıklanabilir. Yokuş aşağı gidiyorsunuz, aracınızın ağırlık dengesine baktığımızda en az %55-%60’ı ön tarafta, zemin ıslak ve lastikleriniz ıslak zeminde nispeten başarısız. Tüm bu etkenler bir araya gelince aracın 20 metrede durmaması gayet doğal. Ayrıca ABS sistemi fren mesafesini kısaltırken direksiyon hakimiyetinin de tarafınızda kalmasına yardımcı olur. ABS olmasaydı daha ciddi hasar alırdı aracınız.
    Mesajınıza tamamen katılıyorum.
    Unutmamak gerek ki ABS kuru zeminde fren mesafesinin kısalmasına değil uzamasına sebep olur. Ancak ıslak zeminde aracın kızaklamasını önleyerek hem daha çabuk durmayı hem de direksiyon hakimiyetinin sürücüde kalmasını sağlar. Zaten bu nedenle günümüzde standart hale gelmiştir.

Lastik tipi ve markasının önemini bu vesileyle anlamış olduk.
    Geçmiş olsun.

• ABS’nin tutup bırakmasını hissetmeyen birini ilk defa gördüm. Acaba kullandığınız araçlar üst segment araçlar mı? Belki de ondan dolayıdır, bilemiyorum. Ben 4-5 farklı C segment araç kullandım hepsinde de hissettim ABS’yi pedalda.

• Yağmurlu havada 50 ile yokuş aşağı gitmeyi normal algılaman sebebiyle ehliyetine el koyulmalı bence. Bu kadar bencil olmayın. Çoluğumuz çocuğumuz var.

Edit: Fotoğraflardan anladğm kadarıyla anayolda gerçekleşmiş kaza. Bir anda nedense ara sokak olarak algılamıştım. Geçmiş olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkbozkus -- 9 Mayıs 2019; 15:22:33 >
  • zwanzig kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam, saygılar. Lâkin ABS sistemi yapılan yüzlerce ve de onaylı testler sonucunda hem ıslak hem de kuru zeminde fren mesafesini kısaltıyor. Bu yüzden de araçlarda kullanılmasını zorunlu hâle getirmişti Avrupa Birliği.

• Arkadaş önce çok geçmiş olsun. ABS sistemi (antiblokajsystem) fren mesafesini kısaltmaz tekerleklerin kitlenmesini önleyerek aracın düz bir hatta savrulmadan durmasını sağlar.Airbag lerin açılması gereken bir darbe almış açılmış yani olması gereken olmuş( airbag lerin çalışması için emniyet kemerlerinin bağlı olması şart yoksa açmaz) ıslak zeminlerde (tamamen yıkanmış zemin hiçbir zaman aynı olmaz yeni yağmaya başlayan yağışlı ortamda yol daha kaygan olur, sonrasında yol tutuşu artar) bu sebeplerden ve aradaki takip mesafesi tepki süresi vs. herşey normal seyrinde olmuş.

• Öncelikle büyük geçmiş olsun. Cana ve sağlığa zarar gelmediği sürece gerisi teferruat.

Zamanında bu aracın fren ekibiyle zerre ilgim olmasa da tasarımında baştan sona çalışan ve bu nedenle neredeyse tüm çarpışma testlerinde bulunmuş, araç dinamiği tez konusuyla İTÜ'den otomotiv üzerine lisansüstü derecesi bulunan bir mühendis ve 20km/h ile bile gitmeyen aracı 5 metrede durduramayıp otoparkta duvara vurmuş bir sürücü olarak diyebilirim ki mevzu çok büyük ihtimal lastik ile zemin arasında.

1. Konunun 95% fren sistemi ile ilgisi yok. Zaten frene bastığınız gibi ABS devreye girmesi lastiğin hemen durağan hale gelmesi kaynaklı. Yer ile sürtünme kalmadığı için direkt lastik kilitleniyor ve ABS devreye giriyor. Araç illa ki biraz yavaşlamıştır ama net bir yavaşlama olmadığı için hissiyat bu şekilde olmuştur. Benim de otopark kazamda 3 kişi inip nasıl oldu diye birbirimize bakmıştık. Kimse anlam verememişti.

2. Yukarıda bahsettiğim kaza sonucunda benim de kaput ve sağ ön çamurluk yamulmuş hatta kaput açılamamıştı. Ayrıca sağ ön far, sağ ön sis farı ve radyatör braketi kırılmıştı. Bunlar enerjinin bağlantı elemanları ve genel sac parçaların bükülmesi ile sönümlenmesi sonucu olur. Araca hasar verir fakat sizi korur. Görüntü ve maddi sonuç ne kadar kötü gözükse de insan açısından istenen budur. Zaten aracın aldığı hasarın boyutuna göre (kaput ve tampon yer/şekil değişimi) hava yastığı sensörünün devreye girmesi normal. Girmeseydi o araç ile yolculuk yapmak kat be kat riskli olurdu.

3. Şase değil şasi. Şase bir saklama eşyasıdır içerisine mendil vs konulan. 50km/h hatta 35km/h hız ile bile bir yere vurduğunuzda şasi hasarı oluşması normaldir. Karşı araçta herhangi bir hasar olmadığı için duvara çarpmış gibi kabul edebilirsiniz. Bu durumda da

Ek olarak yolun ıslak, lastiklerin kormoran ve yönün yokuş aşağı olduğunu düşünürseniz fren sonrası aracın hızının artmış olma ihtimali bile olabilir. Tekrardan büyük geçmiş olsun.

Forumdaki çok bilen arkadaşlara da tekrar ben tavsiyemi vereyim. Lastik aracınızın yol ile irtibatını sağlayan tek yerdir. Lütfen ucuza kaçıp marka fanatikliği ile lastik almayın. Gidin bağımsız tomarla testi inceleyin ve ona göre karar verin. Lastik hissiyatla ya da tecrübeyle değil veriyle alınacak bir üründür. Bir de lastiklerinizi kendi selametiniz için 3 yıldan ya da 30.000km menzilden fazla kullanmayın. Daha üstü gitmez demiyorum ama can güvenliği bu kadar ucuz bir şey değil.

• shkoksal kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum. Etkisinin ne kadar olduğu araçtan araca ve zeminden zemine göre değişmekle birlikte; doğru frenleme ile ABS, fren mesafesini uzatmaz kısaltır.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.