|
Fren Hidroliği Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Fren hidroliği, fren sisteminin hayati bir bileşenidir ve güvenli ve etkili frenleme performansı için düzenli olarak değiştirilmelidir. Genel bir kural olarak, fren hidroliği her iki yılda bir veya 30.000-50.000 kilometrede bir değiştirilmelidir.
Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur?
Fren hidroliği zamanla nemi emer ve bu da kaynama noktasını düşürür ve fren performansını olumsuz etkiler. Nemli fren hidroliği ayrıca korozyona ve fren sisteminin diğer bileşenlerine zarar verebilecek pas oluşumuna da neden olabilir.
Fren Hidroliği Nasıl Değiştirilir?
Fren hidroliğini kendiniz değiştirmek mümkündür, ancak güvenli bir şekilde yapılması için belirli prosedürleri takip etmeniz gerekir. İşte adım adım bir kılavuz:
- Gerekli Malzemeleri Topla: Fren hidroliği, fren hidroliği kapları, bir hortum, bir anahtar ve bir bez topla.
- Fren Hidroliği Seviyesini Kontrol Et: Fren hidroliği haznesini bul ve seviyesini kontrol et. Minimum seviyenin altındaysa, fren hidroliği ekle.
- Hortumu Tak: Fren hidroliği haznesinden çıkan kanama valfine bir hortum tak. Hortumun diğer ucunu boş bir fren hidroliği kabına yerleştir.
- Kanama Valfini Aç: Kanama valfini bir anahtar kullanarak yavaşça aç. Fren hidroliği hortumdan akmaya başlayacaktır.
- Hortumdan Hava Kabarcıklarını Gider: Hortumun içinde hava kabarcığı oluşmaması için fren pedalına birkaç kez bas ve bırak.
- Fren Hidroliği Haznesini Doldur: Fren hidroliği haznesi boşaldıkça, yeni fren hidroliği ile doldurmaya devam et.
- Kanama Valfini Kapat: Fren hidroliği haznesi dolduktan sonra kanama valfini sıkıca kapat.
- Diğer Tekerlekleri Tekrarla: Diğer üç tekerlek için 3-7. adımları tekrarla.
- Fren Pedalı Sertliğini Kontrol Et: Fren pedalına basarak fren hidroliği değişiminin tamamlandığından ve fren pedalının sert olduğundan emin ol.
Fren Hidroliği Değişimine Ait Ek İpuçları:
- Her zaman DOT3 veya DOT4 gibi aracınızın el kitabında önerilen fren hidroliği türünü kullan.
- Fren hidroliği zehirlidir, bu nedenle gözlerinizi ve cildinizi koruyun.
- Fren hidroliği değişimini düzenli olarak yaptırın ve fren sisteminizin optimum performansta çalışmasını sağlayın.