|
Bildirim
|
Sakın makine seçme, böyle şeylerle uğraşırsın
|
Selamlar. Kağıt üstünde lisedeyken bana da tüm mühendislikler küçük farklarla aynı aynı bölümler gibi geliyordu. Ne zaman üniversiteye başlıyor, dersleri labarotuvar ları ve seçmeli dersleri alıyorsunuz, ve bu bahsettiğiniz diğer mühendislik bölümlerinden arkadaşlarınız oluyor, heh işte o zaman bu farkı çok çok daha iyi anlıyorsunuz.
1- elektrik elektronik mühendisliği okuyan arkadaşlarım var. Bu bölüm bilgisayar mühendisliğine çok yakın bir bölüm. Eğer bir elektronik devrenin en baştaki üretiminden, çalışır bir vaziyete gelene kadar geçtiği işlemler, işlemcilerin iç yapısı ve assembly denilen en ilkel programlama dili, elektronik komponentlerin mesela opamp ve transistörlerin, 555 devresinin, lojik kapılarının devre şemaları, süzgeç ve diğer AC/DC dönüştürücü devre türlerinin nasıl çalıştığını, nasıl kurulduğunun detaylı bilgisi, mikro dalgalarının derinlemesine incelenmesi, ayrıca çok çpk önemli olan thevenin devre eşdeğerleri ve buna bağlı olarak bir devrenin çok detaylı analizi, ucundan C veya c++ programlama ilginizi çekiyorsa bu bölüm size göre. Bu bölüm matematik bilgisi ister hatta 4. Sınıfa kadar üstüne de koymuş olmanız gerekir. Formül ezberlemeniz gerekir. 2-Endüstri mühendisliği hakkında çok bir şey söyleyemiyorum fakat bu bölümün, en başta. Bu mühendisliklerden hangisini seçmeliyim dediklerinden inşaat dışında diğer tüm mühendisliklerden bazı ortak dersleri oluyor. Yani çok geniş bir kapsama alanı var. Benim bildiğim programlama dilini de biliyor, autocad te makine mühendislik öğrencileri gibi çizim de yapıyor. Devre analizi de yapıyor. Tabii çok yüzeysel bahsettim. Ama bu dal çok emek verilmesi gereken bir konumda. Ayrıntılı bilgi için googla şunu yazın. İtü endüstri mühendisliği ders programı yada dersleri yazın. Tek tek neymiş, seçmeli dersleri, lab dersleri neymiş bir bakın. 3- inşaat mühendisleri okulda ellerinde ince ama büyük çantayla, kağıtla t cetvel ile dolaşan kişilerdir. Ağır matematik ve fizik bilgisi istiyor. Mukavemet gibi zor dersleri var ve bunlar genellikle mukavemet 1 mukavemet 2 hatta 3 gibi 3 ayrı dönemde de alınabiliyor. Çoğu üniversitede muko 1 i vermeden muko 2 yi alamazsınız. Okullarını uzatmalarının en büyük nedenlerinden biri de bu. Ayrıca inşaaat ita kullanılan bileşenlerin kimyası ve nasıl üretildiği de bu bölümün konusu. Yani kimya bilgisinde gerekiyor diye biliyorum. 4- makine mühendisliği bu sayacaklarım arasında fiziği+matematiği en en ağır olan ders. Çokça formül üiezberi gereken bir ders. Termodinamik gibi baba dersleri olan, önce elle büyük büyük kağıtları aynı inşaatçılar gibi okulda çantayla dolaşacak elle çizim dersini geçmeniz gerekecek. Ve bu derste 2. Kademesi olan autocad ile dijital ortamda çizimi kitliyor olacak. Birini geçmeden diğerini alamazsınız yine çoğu üniversitede. Bu bölümü eğer bir vida, eklem parçaları, kompakt ama mekanizma sayesinde dayanıklı ve işlevli parçaları aklınızda 3 boyutlu olarak çizbiliyorsanız. Ve bu parçanın hangi tarafına ne kadar yük biner hesabını yapabiliyorsanız, kağıt üstünde küpün iple çekilirken türlü türlü hallere girdiği, bir sürü formülle 2 adım yolda aslında ne kadar çok etkenin etki ettiğini merak Ediyorsanız bu ders size göre. Aerodinamik gibi seçmeli dersleri olabiliyor. Yine elektrik dersleri var ama çok değil. Bölümü fizikle uğraşmayı seviyorsanız seçin. Yoksa pişman olursununuz. 5- bilgisayar mühendisliği, bu bölüm elektrik elektronik kadar komponentlerin nasıl yapıldığıyla falan ilgilenmiyor. Hazır materyalin nasıl çalıştığıyla ilgileniyor. Mikroişlemciler dersinde bir işlemci nasıl yapılır öğrenmezsiniz ama nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz. Ram in nasıl çalıştığını öğtrnmezsiniz ama (aslında alakası yok ama örnek olarak veriyorum) ver yapılarının ne olduğu ve hangi veri yapısının hangi durumlarda daha hızlı sonuç verdiğini öğrenirsiniz. Bir program nedir? Yazılan kod naısl 0-1 lere dönüşüyor, proglama dilleri ile yüz tanıma sistemi için gerekli olan yüz modellerini matematiksel olarak nasıl ifade edersiniz? Bunu programa nasıl anlatırsınız? Verileri en hızlı ve doğru sonuç verecek şekilde nasıl saklarsınız? İteratif bir şekilde düşünebiliyor musunuz? Graf yapıları, dijital tasarımı, rom nedir eeprom neden önemlidir. Risc ve cisc işlemci mimarilerin in avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bellek aktarım metotları nelerdir. Bunlar ilginizi çekiyorsa kabaca bilgisayar mühendisliğini seçebilirsiniz. Ayrıca elektrik ve elektronik bilginizin Dr olması ve bu yolda giderken de kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Matematik yine son derce önemli. Fizik ise bu bölümde neredeyse yok gibi bir şey. Alacağınız toplam 60-80 tane dersten sadece maksimum 10 tane fizikle ilgilidir. Benim şahsen fizikle aram hiç iyi değildir. Kolay gelsin :) Yazım hatam olmuş olabilir, iş yoğunluğundan bakamıyorum. |
|
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
|
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |