Şimdi Ara

İbre-Kadran Sapmaları Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
75
Cevap
3
Favori
17.526
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Son zamanlarda çok moda bu ibre sapması. Gps cihazı ya da gps destekli telefonu olanlar araç kadranı ile gps verileri arasındaki fark için gözlem yapabiliyorlar.
    Youtube vb. siteleri açtığınız zaman ibresini sona dayamış hertürlü araç görmek mümkün. Acaba bu araçlar gerçekten bu hızları yapabiliyorlar mı?
    Yoksa genel kanı olan firmaların araç sahiplerini rahatlatmak için ibrenin olduğundan biraz daha fazla göstermesini sağladıkları doğru mu?

Bundan yıllar önce aldığım otomobil dergilerinde bununla ilgili bir yazı vardı. Her modelin ibre sapmasını ölçüyorlardı. Mercedes'inden Bmw'sine sapma olmayan yoktu. Ancak lüks otomobillerde bu oran daha azdı.
    Bunun dışında düşük süratlerde çok fazla olmayan ibre hataları sürat arttıkça artıyordu.
    Kalın puntoyla yazdığım cümleyi derginin taranmış fotoğrafıyla ispatlamak isterdim ancak ne yazık ki dergilerimi çok aramama rağmen bulamadım.

Bu konu içinde ibre sapmaları ile ilgili bildiklerimizi paylaşalım...

Elimde olan bazı araçların ibre değerleri ve ölçülmüş değerleri ise şöyle;

Linea 1.4 Tjet

Görülen/Gerçek
    80/72
    100/91
    130/123
    160/152

Opel Gt

Görülen/Gerçek
    80/76
    100/97
    130/120
    160/149

Mercedes C200

Görülen/Gerçek
    80/77
    100/96
    130/125
    160/154

Porche Cayenne

Görülen/Gerçek
    80/77
    100/98
    120/116
    160/156

Honda Civic

Görülen/Gerçek
    80/75
    100/94
    120/115
    130/125

SuperB 2.0 TDI

Görülen/Gerçek
    80/78
    100/98
    140/137
    180/176
    200/196

Skoda Roomster

Göstergedeki hız/Gerçek hız
    80/76
    100/96
    130/124
    140/134

Bir kaç aracın daha bilgisi geçmiş elime onlarıda ekleyelim.

Golf Tsi 160 HP

Görülen/Gerçek

80/75
    100/94
    120/113
    130/122
    140/131
    160/150

Mercedes E250CGI

Görülen/Gerçek
    80/77
    100/97
    120/117
    130/127
    140/137
    160/157
    180/177

E 250 çok iyi kalibre edilmiş. Demek ki istenilirse tam değer, yüksek hızlarda hata artmaksızın elde edilebiliyor.

C3 Picasso

Görülen/Gerçek
    80/75
    100/94
    120/113
    130/123
    140/133
    160/152

Şimdilik elimizde ölçülmüş olarak bunlar var. Civic'te 130 km/h sürate kadar sadece 5'lik bir sapma görülmüş. Cayenne'de bu sapma 3-4 km/h civarı,
    yine Mercedes'te sapmalar 3-4-5 arası değişmiş. Opel Gt hız arttıkça sapma artar tezini doğrular nitelikte sürekli artıyor.
    Linea'da ise 7-8 km/h lik bir sapma var.

Bu değerler bizim kendi kendimize ölçtüğümüz 0-100 hızlanma değerlerinin başından hatalar olabileceğini gösteriyor. İbrede 100km/h ulaştığımızı görüp kronometreyi durdurduğumuz anda aslında 90-95 ile gidiyor olabiliriz.

Gerçekten 180-200km/h ve üzeri süratlerde sapmalar tahminimizden fazla mı? Öyle değilse hemen herkesin arabasıyla fabrika verisinin 20-30 km/h üzerinde son süratlere ulaşması tesadüf mü? Yoksa aslında düz olarak gördüğümüz ya da kendimizi kandırdığımız bayır aşağı yollar mı?

Katılım fikir ve yorumlarınızı bekliyorum.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• tesadüf değil, eskiden otohaber her testinde kadran sapmalarını da veriodu heme hemen her otomobile 100 sonrası yüzd 10 sapma oluyordu.

benim hatırladığım sapma olmayan tek araç önceki kasa bmw 3 serisiydi.

ama şu anda nevigasyonlu ve elektronik altyapılı gösterge paneline sahip olan araçlar gps üzerinden hiç sapma yapmadan hızı gösterme imkanına sahipler.
  • Benim Toyota Avensis te kadranla GPS arasinda herzaman 7 Km/s fark var. Yani araba 120 Km/s de iken GPS 113 Km/s gösteriyor.

• 205km ile giden yaris gerçek hızı ise gps'de 194km

Bu da dünyanın en hızlı M6'sı tacho 353km ama esas hızı 332km

Buna benzer daha sürüyle örnek var ve genelde gözlemlediğim kadarıyla %5-10'luk kadran hatası hızla artmayıp sabit kalıyor

Saygılar

• bir araçta ben ekleyeyim peugeot 207 lerde sapma herzaman 3km yüksek suratlarda en fazla 5km sapma var 100 ken genelde GPS 96 gösteriyor 100 km yi hız sabitleyici ile sabitliyorum ibrenin 100 gösterdiği kesinleşiyor
  • Kendi aracım da 180 ile giderken GPS te 176 olarak gorunuyor. Araç BMW
  • Aracım opel astra
    yol bilgisayarı test ekranında bir dijital hız göstergesi var.
    onunla ibreyi karşılaştırdım her zaman sapma yüzde 5
    hiç değişmiyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • demek 270 kmh ile giderken 260-265 ile gidiyormusuz vay yalancı kadran
  • quote:

Orjinalden alıntı: Golf.Das.Auto

demek 270 kmh ile giderken 260-265 ile gidiyormusuz vay yalancı kadran

m6 nın ibresi bile 300 den sonra 21 sapma veriyorsa 270 ile giden herhangi bir araç en az 15 fazla olur.
    270 çıkar 15i 255.
  • M6 da ibre hatası yüksek diye diğer araçta daha fazla olucak diye birsey yok

tahminen 270 kmh ise gerçek hızı 260-265 olur
  • ben de gps ile clio nun hızını ölçtüm ve her gün de kullanıyorum fark sadece 4-6 km... yüksek hızda ise kadran 190 gösterirken gps 183,75 gibi bir değer gösteriyordu...ancak şu da var unutmamak lazım gps bile 1 sn farkla veri alıp veriyor ki...yani 1 sn lik gibi bir oynama gps de de mevcut...
    kardeşimin 94 model corsası ise neredeyse 20 km ye varan bir fark veriyordu gps ile...kadran tam 100 km/h iken gps 88-86 km gibi bir değer veriyor...işin ilginç tarafı araç gps e göre 80 le giderken sanki gerçekten kadrandaki gibi hızı 100 olarak hisstmemizdi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grkn -- 17 Şubat 2008; 4:41:20 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: grkn

ben de gps ile clio nun hızını ölçtüm ve her gün de kullanıyorum fark sadece 4-6 km... yüksek hızda ise kadran 190 gösterirken gps 183,75 gibi bir değer gösteriyordu...ancak şu da var unutmamak lazım gps bile 1 sn farkla veri alıp veriyor ki...yani 1 sn lik gibi bir oynama gps de de mevcut...

Hangi GPS kullandigina bagli. Bazilari 0,1 sn de islem yapiyor. Senin Gps le sabit gidecegin hiza ulastiktan 1 saniye sonra GPS e bakarsan dogrusu görünür.
  • Kadranı sapmasız araç istiyoruz
  • GPS'le baktığımda Nissan Skystar pick-up'ta düşük hızlarda 3-5, yüksek hızlarda ise 7-8km/h civarı sapmalar gördüm.
  • peki bu kadar sapma var okuduklarıma göre.
    iyi ama anlamadığım husus şu:
    üreticiler niye böyle sapma verebilecek kadran kullanıyorlar ya da kadrandaki sapma neden olur?
  • Benim hiç GPS'im olmadı

Açıkçası kadran sapıyorsa sapsın hiç umrumda değil,aracım gitsin yeter İmola'da pist rekoru kırmaya çalışıyoruz da sanki
  • Buradaki amaç
    Sürücülerin daha hızlı gittiğini düşünüp o hızla gitmeleri.
    Mesela hız sınırı 120 siz 120 ile gittiğinizi düşünüp 110 la gidiyorsunuz böylelikle güvenli tarafta kalmış oluyorsunuz.

Yani aslında bu sapma değil üreticilerin özellikle yaptığı bir şey.
    Yoksa isteseler tam doğru gösteren kadran koyabilirler.

quote:

Orjinalden alıntı: bucakli

peki bu kadar sapma var okuduklarıma göre.
    üreticiler niye böyle sapma verebilecek kadran kullanıyorlar ya da kadrandaki sapma neden olur?

• ya arkadaşlar biri megan dci kaç km sapma yapıo ölçerse gerçekten çok seviniriz. kuzenim o sınıfta bir araç alıcak corolla yüzde 6-7 yapıo focus yüzde 5-6 yapıo ama megane dci kaç yapıo bilmiyoruz yardımcı olabilecek varsa şimdiden teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: B.A.L

ya arkadaşlar biri megan dci kaç km sapma yapıo ölçerse gerçekten çok seviniriz. kuzenim o sınıfta bir araç alıcak corolla yüzde 6-7 yapıo focus yüzde 5-6 yapıo ama megane dci kaç yapıo bilmiyoruz yardımcı olabilecek varsa şimdiden teşekkürler

megane dci imda cc ile 96 ya sabitledigimde gps den okudugum deger 94-95 arasinda oluyor. hic arttikca aradaki deger farki da cogaliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bucakli

peki bu kadar sapma var okuduklarıma göre.

bir sebebi de lastiklerin asinmasidir bence. sifir lastiklerin dis derinligi 8 mm olur. gostergeler de sifir lastiklerle alinabilecek yolu gosterir.(ki sifir lastikle bile gostege-gps arasinda fark var) dis derinligi azaldikca lastigin her turda alacagi yol azalacagi icin gosterge ile gps verisi arasinda da fark olusur.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.