Şimdi Ara

İddia: Tesla, ilave vergi nedeniyle Türkiye kararını gözden geçiriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
1
Favori
6.771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İddia: Tesla, ilave vergi nedeniyle Türkiye kararını gözden geçiriyor
    Tesla, uzun süre önce ertelediği Türkiye planını geçtiğimiz yıl yeniden devreye aldı ve bazı önemli adımlar attı. ABD'li elektrikli araç üreticisinin bu yıl resmi olarak Türkiye pazarına giriş yapması bekleniyordu. Ancak kısa süre önce Çin'den gelen araçlara uygulanan ilave gümrük vergisinin artırılması Tesla'yı zora soktu.

Türkiye'de şirket kuran ve işe alım süreçlerini hızlandıran Tesla, 2023'ün ilk çeyreğinde Model 3 ve Model Y araçlarını resmi olarak satışa sunmayı planlıyordu. Model Y'nin Berlin'den, şirketin asıl kozu Model 3'ün ise Çin'den gelmesi planlanıyordu. Ekonomi gazetesinin şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Tesla, son gelen ilave gümrük vergisinden sonra Türkiye kararını yeniden gözden geçiriyor. Tesla Türkiye CEO’su Kemal Geçer de ilave gümrük vergilerinin Tesla’nın Türkiye’deki planlarını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Ayrıca Bkz.Tesla, Model S ve Model X’in fiyatlarında büyük indirime gitti

Çin'den gelen araçlara yönelik halihazırda yüzde 10 gümrük vergisi uygulanıyor. Geçen yıl buna ek olarak yüzde 10 vergi getirilmişti. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile bu ilave oran yüzde 40'a çıkarıldı. Yani Çin'den gelen araçlar toplamda yüzde 54 gümrük vergisi ödeyecek. Bunun üzerine ÖTV ve KDV eklenecek. Üstelik bu durum sadece Çinli markaları değil Çin'de üretim yapanları da etkiliyor. Tesla Model 3 ve Dacia Spring gibi modelleri buna örnek gösterebiliriz.

Lüks araç ithalatında Türkiye’nin önde gelen temsilcilerinden olan Albayrac&Minoto CEO’su Ferhat Albayrak da ilave gümrük vergisinin Çin'de üretim yapan birçok markanın Türkiye pazarına yönelik iştahını kaçırdığını ifade etti. Son olarak Türkiye'ye giriş yapacağını açıklayan BYD firması üzerinden örnek veren Albayrak, ilave gümrük vergisinin artırılmasının BYD ve benzer Çinli üreticilerin Türkiye'ye yatırım iştahını azaltacağını dile getirdi.

Kaynak:https://www.ekonomim.com/sektorler/otomotiv/togg-vergisi-muski-kizdirdi-haberi-685261

• İyi hatırlıyorum, Vestel hükümete dedi ki ; biz cep telefonu yaptık ama kimse almıyor, tv yaptık kimse almıyor. Fiyat olarak rekabet edemiyoruz yabancı markalarla.Bu konuda bir düzenleme yapın. Hükümet o dönemde Vestel’e güzellik yapıp vergi indirimine gideceğine, diğer ürünlerdan alınan vergilere zam yaptı. Birden fırladı tv ve telefon fiyatları. Şimdi de Togg için aynı saçma politika yürütülüyor.
    Ülkemizde üretim mi yapıcaktı? Çinliler üretim mi yapıcaktı? HAYIR. Standart ithalat yap parayı al kaç.

Çok biliyorsalar gelsin fabrika açsınlar o zaman ilave gümrük vergisi vs yok üstüne tonla teşvik var.

Yerli üreticiyi koruma işini Abd dahil herkes yapıyor Çine karşı. Bu gayet normal ve milli olandır. Çin üretim kapasitesi ile tüm dünyanın başına bela. Elbette yerli üreticiyi koruyacağız.

Ömrü hayatımda duyduğum en saçma laf adam çinden milyonlarca dolarlık otomobili ülkene getirmek için 3 4 ofis çalışanı istisdam edecek bumu yatırım?

Yerel üreticiyi korumak için her ülkenin yaptığı vergi bu. Ayrıca avrupada ithal edilen arabalara gümrük vergisi koyamıyorsun. Tesla istese almanyadan hümrük vergisiz bu araçları sokabilir. Bakış açınızı kendi ülke menfatine göre bakmayı ne zaman öğreneciğiz..

• Ülkesine yatırım yapılmasını engelleyen tek ülkeyiz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biz gerçekten yaşıyor muyuz.

• Bakıyorum, 1 tane vatandaşın hayrına icraat yok.

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Yalan soyluyorsun. Kendilerine hayri var. Onlarda vatandas olduguna gore...

• baktılar millet belki araba alabilir dediler vurdular ensesine tokatı nah alırsın dediler ilave vergi ne demek ya rekabet etmek için kaliteni arttır fiyatını düşür ama basit olanı seçip rakibe vergi koymak nedir ya nasıl bi mantık bu

• çıkmamış arabanın çilesini çekiyoz valla

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • adamlar haklı. Vergi cennetiyiz.

• Moueson kullanıcısına yanıt
    Ülkemizde üretim mi yapıcaktı? Çinliler üretim mi yapıcaktı? HAYIR. Standart ithalat yap parayı al kaç.

Çok biliyorsalar gelsin fabrika açsınlar o zaman ilave gümrük vergisi vs yok üstüne tonla teşvik var.

Yerli üreticiyi koruma işini Abd dahil herkes yapıyor Çine karşı. Bu gayet normal ve milli olandır. Çin üretim kapasitesi ile tüm dünyanın başına bela. Elbette yerli üreticiyi koruyacağız.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bunlarda tek seferde 4 tane araba alabilecek güç var mı diye düşününce vazgeçmiş, mantıklı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • İyi hatırlıyorum, Vestel hükümete dedi ki ; biz cep telefonu yaptık ama kimse almıyor, tv yaptık kimse almıyor. Fiyat olarak rekabet edemiyoruz yabancı markalarla.Bu konuda bir düzenleme yapın. Hükümet o dönemde Vestel’e güzellik yapıp vergi indirimine gideceğine, diğer ürünlerdan alınan vergilere zam yaptı. Birden fırladı tv ve telefon fiyatları. Şimdi de Togg için aynı saçma politika yürütülüyor.

aksine ertelenen yatirimlar bu şekilde yaptırıldı :) yarın çinli telefon ureticilerine yaptigimiz gibi gel ulkemde uret vergi almicam dersek gör curcunayı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolferto -- 6 Mart 2023; 14:36:33 >
  • İlave vergi belki yerli aracı cazip hale getirmek için yapılan bir adım,kısa vade de belki başarı yakalanabilir ancak bu sadece ülkemize özel olur.Koskoca bir marka yapmışsın ileride diğer pazarlara açılman gerektiğinde onlarda sana aynı tarifeyi uygulayacaklar emin ol.Yani uzun vade de bu durum can sıkar.Bizim pazarımız Amerika vs değil demeyin.Eminim ki marka planlamasında belki şimdi değil 5 sene sonra da değil ama elbette bu büyük pazarlara giriş plan ve projeleri mutlaka vardır.Bunlar büyük pastalar ve buralardan ekmek yemek her firmanın planı çerçvesündedir emin olun.

• Kim bu adama Twitter için ceza kesen?

• Nevfel kullanıcısına yanıt
    Hangi yerli üretici hocam kimi koruyorsun ki. Üreticimiz var da sanki koruyacağız. Al vestel telefon yaptı, hesap makinesi olarak zor kullanırsın. İyi olanı zaten alan alıyor.

Tögg var tögggg !!!0101

• Vergi, yine vergi, daha çok vergi, hep vergi

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • babadol kullanıcısına yanıt

Yerli üretici yoksa Avrupa'lı 'yerli' üreticileri korumak gerekir. Gümrük birliğindeyiz, doğal ekonomik genişleme alanımız, ihracatın yarıdan çok daha fazlası... Bu dış ilişkilere rağmen, her ne kadar politikacılarımız nazenin gururlarına kondurup pek anlatmasalar da Türkiye Avrupa'dan epey teşvik ve yatırım alıyor.

ABD ekonomik alanda küçük dayakçıklar yemeye başladı. İlki GM - Opel restleşmesiydi. Alman otomotivini zayıflatmak için Chevrolet'yi üretti, hatta çok iyi üretti ama sonuç... bugün Opel'i PSA aldı, Chevrolet de geri çekildi ve kendi doğal bölgesinde de her zamankinden zayıf.

Yani konuyu sadece Türkiye-ABD ilişkisi olarak görmek bence yanlış olur.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.