Şimdi Ara

ısınan balata nekadar zamanda soğur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
1
Favori
42.932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yolda bazen rampa inerken cok fazla fren kullanmak zorunda kalıyoruz balatalar ısınınca fren kullanmadan seyir halindeyken nekadar zamanda soğur

• Yapay Zekanın Yanıtı

Isınan Fren Balataları: Ne Yapmalısın?

Fren balataları, aracın hareket halindeyken durağan hale gelmesini sağlayan önemli bileşenlerdir. Ancak aşırı kullanım veya zorlu koşullarda sürüş, balataların ısınmasına neden olabilir. Bu durumda ne yapmanız gerektiğine dair önemli bilgiler sunuyoruz:

Fren Balataları Neden Isınır?

• Ani duruşlar
    • Uzun yokuş aşağı inişler
    • Aşırı yükleme
    • Fren sistemindeki arızalar

Isınan Fren Balataları Nasıl Soğutulur?

Isınan fren balatalarını soğutmak için şu adımları takip edebilirsin:

• Aracı güvenli bir yere çek: Serin ve düz bir yüzey seç.
    • Frene basarak bekleyin: Aracı park ettikten sonra, frene hafifçe basılı tutarak balataların soğumasını sağla.
    • Soğuk su kullanma: Kesinlikle soğuk su dökme. Bu, balatalarda çatlaklara veya deformasyona neden olabilir.
    • Hava akışı sağla: Kaputu açarak veya pencereleri indirerek balataların soğumasına yardımcı olacak hava akışı oluştur.

Fren Balataları Isınırken Ne Yapmamalısın?

• Frene sert basma: Bu, balatalara daha fazla yük bindirerek durumu daha da kötüleştirebilir.
    • Aracı kapatma: Aracı kapatmak, fren sisteminin soğumasını önler.
    • Hızlı sürüş: Balatalar henüz soğumamışken yüksek hızlara çıkmak tehlikeli olabilir.

Fren balatalarının aşırı ısınması ciddi sonuçlara yol açabileceğinden, bu durumla karşılaştığında yukarıdaki adımları dikkatlice uygulamalısın. Sorun devam ederse, güvenilir bir oto tamircisine başvurman önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Hava sıcakken uzun sürüyor bayağı bir. 2 saat sürüyordur tahminimce.
  • Fren rotoru nispeten daha çabuk soğur da kaliperler biraz tutar ısıyı belki 25-30 dakika falan tam bilemiyorum çok rampa aşağı fren yapmadım.

Disk fren sisteminden bahsediyoruz değil mi ? Kampana falan değil yani ? Disk fren sistemi açık sistemdir zaten kendini soğutur yol alırken.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 19 Temmuz 2017; 22:29:40 >
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Evet disk fren. uzun kullanımda ısındıktan sonra tekrar sağlıklı tutması için nekadar zamanda soğur
  • Araç harekete devam ederse kolay soğur, diskler hava kanallı üretiliyor, döndükçe iki yüzey arasındaki boşluktan hava akışı oluyor ve diski soğutuyor, arkadaşların yazdığı 2 saat veya 20dk gibi rakamlar çok abartılı, en fazla 2-3dk içinde normal çalışma sıcaklığına geri düşer araç hareket halinde ise. GTR araçları gibi diskler kızarana kadar fren yapmıyoruz sonuçta.

Ayrıca fren diski, jantla ve diğer mekanik aksamla da temas halinde ve hepsi metal, metal ısıyı iyi iletir, diskte oluşan ısı anında yayılmaya başlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 19 Temmuz 2017; 23:36:43 >
  • 1390 dereceye ulaşan seramiğin 42 derecelik %63 nemli durgun havada 42 dereceye kadar soğuması 3 saat 17 dakika sürer
  • BekiRoRo B kullanıcısına yanıt
    Yaptığınız hesap için teşekkür ederim ama hesabı nasıl yaptığınız söylerseniz burdaki arkadaşlarda bilgilensin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 5-10 dK soğur diyenler neye göre diyor merak ediyorum, bir bardak sıcak çay bile oda sıcaklığına bu kadar dakikada düşmez. En az 1 saat tam soğuma 2-3 saati bulur diyenlere oyumu atıyorum.
  • ısındıktan sonra park ediyorum bakıyorum çok sıcak . soğuyacak gibi değil o nedenle çok fren kullanıp araba yıkatmamak lazım eğiliyor yoksa

aynı şey yağmurlu hava da da geçerli çok fren kullanmak zorunda kalıp su birikintisinden geçince diskler yıpranıyor gidiyor.

yarım saat 1 saat filan alabilir gibime geliyor hiç zaman tutup bakmadım. 5-10 dk da soğuyacağını sanmıyorum
  • parker48 kullanıcısına yanıt
    Onu diyenler araba hareket ederken o surede sogur diyor, durdugu yerde uzun surer tabi ki.
  • Konu Sahibi arkadaş seyir halinde iken ne kadar zamanda soğur demiş. 5-10dk sonra sıkıntı olmayacak sıcaklığa iner, yinede baya sıcak olur diskler. Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır.
  • Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca yokuş aşağı küçük bir viteste inip freni sadece motor frenini desteklemek maksadıyla kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Yine sallama mesajlar. Jant tasarimi, disk tasarimi , Balata metaryeli bilmeden hesap yapamazsiniz.

Guncel disk frene sahip otomobil ve motosikletlerde, yol kullaniminda balatanin kolay isinmamasi bir cok yontem kullanilir.

Yinede bir sekilde isinan bir balata,seyirde iki dakika icinde calisma sicakligina geri doner. Disk ve balatanin sogumasindaki en buyuk etkenlerden biri de jant tasarimidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 20 Temmuz 2017; 11:15:29 >
  • Nasıl çok fren yapıyosunuz ki ?
    Vites küçültüp az az fren uygulayarak gayet güvenli yokuş inilir.
  • bas-çek yap frenler daha az ısınır
  • quote:

Orijinalden alıntı: mob411

ısındıktan sonra park ediyorum bakıyorum çok sıcak . soğuyacak gibi değil o nedenle çok fren kullanıp araba yıkatmamak lazım eğiliyor yoksa

aynı şey yağmurlu hava da da geçerli çok fren kullanmak zorunda kalıp su birikintisinden geçince diskler yıpranıyor gidiyor.

yarım saat 1 saat filan alabilir gibime geliyor hiç zaman tutup bakmadım. 5-10 dk da soğuyacağını sanmıyorum

Eğilmeden ziyade mesela çok dağlık inişli çıkışlı bir yerden indikten sonra hemen sağa çekip dinlenme tesisinde yıkatırsanız olur bu durum.

Ama Eğilme değil disk neredeyse Tavlama sıcaklığına erişmiş olacak ve siz bir anda soğuk su veriyorsunuz. Hani Yapısı tamamen değişmez ama mikro ölçekte yapısı değişecektir. Isıtılıp bir anda soğutulan metal sertleşir bunu kontrolsüz şekilde yaparsanız da kırılmalar olur.

Tabi fren disk üreticileri bunu düşünüp ona göre yapıyordur bir anda kırılacak diye bir şey yok ama yapılmamalı kesinlikle.

• legendboxer kullanıcısına yanıt
    Yokuş var yokuş var.Anlamsız bir mesaj olmuş
  • quote:

Orijinalden alıntı: furkantasdemir

Yokuş var yokuş var.Anlamsız bir mesaj olmuş

Ben hiç fren ısıtacak kadar uzun ve dik yokuş inmedim Hocam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BekiRoRo

1390 dereceye ulaşan seramiğin 42 derecelik %63 nemli durgun havada 42 dereceye kadar soğuması 3 saat 17 dakika sürer

vaay
  • 41gokhan41 kullanıcısına yanıt
    bas çek pek tavsiye edilmiyor benim bildiğim ya sert basılması lazım yada çok uzun sürmüyecek şekilde basılı tutulması lazım diye duydum ?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.