Bir yıl boş kala daha iyiymiş. |
Kiracıyı evden çıkartamıyoruz, sıkıysa çıkartın diyor. (9. sayfa)
-
-
Evin talep görmesinin nedeni iki amaçlı olması, hem çocuklara - torunlara yatırım, hem garanti gelir fakat ben insanları anlamıyorum. Bu evlerin bir çoğunun arazi bedeli, inşaat bedelini karşılayabilecek sigortaları yok. Yani mevcut olan deprem sigortaları evin gerçek fiyatının kaçta birini karşılayabilecek kapsamda zorunlu deprem sigortası ödeniyor? Piyasa değeri 1,5 - 2 milyon TL olan evin sigorta ödemesinin yıllık en az 3-5 bin TL olması gerekmez mi düz hesap.
Her ne kadar 2007-2008 yönetmelikleri sonrası yapılan binalar mevzuat gereği oldukça sağlam durumu olsa da eski evler ile yeni evler arasında 2-3 kat fiyat farkı yok bildiğim kadarıyla. Ek olarak yeni yönetmelik bile olsa kara merkezli 7.5 ve üstü bir depreme bizde kurumsal büyük, lüks rezidanslar hariç kaç bina eski - yeni fark etmeden dayanabilir muamma.
-
eee hüseyin baban bir şey demiyor mu ? tüm kararları anne mi alıyor
-
bizde ilk defa kiraya verdik evi.izmirin köylerinden yeni evlenmiş bir çifte verdik.Bakın bugüne kadar doğululara kürt kro filan dedik.ben hayatımda egeliler kadar hanzo insan görmedim.ege nin köylüleri acayip saygısız oluyolar.bunlarda onlardan biri çıktı
gittiler köpek aldılar eve.ziktiğimin köpeği 1 dk susmuyor.mahallenin huzurumu kaçırdılar -
3 ay önce arkadaşım ev aldı içinde oturan kiracıyı çıkartmak içinde 10.000 TL kiracıya verdi. Adam çıkmam en az 6 ay mahkemelerde sürünürsün dedi ve parayı aldı.Bu tür durumlarda hemen siz geçen sene yasal yollara başlamanız gerekiyordu. Kiracılar emlakçılar ile görüşmemizde artık bu tarz yollara başvurduğunu söyledi. Artık ev sahiplerinin evi kiraya vermesi mantıklı değil, nedenmi? 1milyonluk evi kiraya verdin 3 bin tl getirisi var. Artık bir mutfak dolabı olmuş 30 bin TL adam mutfak dolabına zarar verse 1 sene otursa siz aldığınız kira getirisi ile mutfak dolabı zararını bile karşılayamazsınız? 100 metre karelik evin parkesi artık 16 bin TL tutuyor, en basit kapı tek fiyat 4. Bin TL daha çok örnek verebilirim, çünkü arkadaşım eve tadilat yaptırdı. Evin badanası bile 6 bin TL tutuyor. Hangi kiracı bunlara dikkat edecek.Ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlar seneye daha çok yaşanacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farukkk -- 17 Ağustos 2022; 22:33:1 >
-
Bu ülkede malını kiraya verirsen ayvayı yedin. 20 yıldır neler neler gördüm üç kuruş kira geliriniz olacak diye saçma sapan muhabbetlere gebe kalmanız çok olası. Bunun ennn büyük sebebi ekonomi. Kiracı hayat pahalalığında ev sahibine mecburen sarılıyor. Düşünün bizim peder evden çıkarken ödediği kira 2 bin tl. Ama adam evi 3.1m a sattı. Enflasyonun böyle olduğu ülkede 3m luk ev en az 20 bin kira getirmesi gerek. Ancak muadil evler 8 9 bin arası kiraya gidiyor.
Kiracılar tabiiki çok zor durumda ancak bu sermaye sahiplerine yüklenemez. Mesela şu an kimse kira getirisi için daire almıyor. -
mahkeme yoğunluktan ötürü 16 ay sürer oda en az! anlaşmaya bakın çoğu ev sahibi rüşvet gibi 3 , 5 kira desteği veriyor öyle çıartıyor kiracıyı.
-
Aklımın bir kenarına yazdım bunu. Acırsan acınacak hale düşersin malesef.
-
Çok doğru.
Şu an bir evin maliyeti 9 10 bin tl/m2.
Bir ev ortalama 15 20 senede içi komple değişiyor.
İnce işçilik 5 bin tl/m2.
Yani her sene 250 tl/m2 değer kaybı.
Misal 100m2 net alanlı eviniz var. Otel mantığında evini kullanan bir kiracı senelik 25 bin tl sana zarar verir. Otel mantığı değilde ev sahibi mantığı olursa 15 bin tl. Ortalama 20 bin tl amortisman yani zarar.
Gelirler vergisi, emlak vergisi, dask vs.. derken senelik 24 bin tl yani aylık 2 bin tl kafadan zararınız var.
Aslında dolar bazında her ay 100 dolar zarar demek. Kısaca böyle. Peki sen 10 yıl kiraya verdin aylık ortalama kaç dolara verdin?
5 10 bin nüfuslu küçük kasabalarda neden kiralık daire olmaz bulunamaz bulunmaz olayını hep merak etmişimdir. Ancak maliyeti göz önünde tutulunca orada leş gibi evlerin kiraya verildiğine bu yüzden şahit oluyorum. Veee tabiiki işin hukuki yönü var ki oraya girmeye hiç gerek yok. Kısacası bu ülkede bu fiyatlara kiraya vermek resmen sevabına iş yapmak. Uzun zamandır müteahhitlerin neden evleri kiraya vermediğini düşünmüşümdür. Meğer akıllı adamlarmış
-
Kiraya zam yapmadık yazmışsınız. Bunu herhangi bir yazıya döktünüz mü yoksa sadece sözde mi kaldı? Örneğin kontrata göre sallıyorum enflasyon oranında zam olacaktı ama siz yazılı bir şey olmadan aynı kalsın dediniz. Avukat değilim ama belki buradan bir dava çıkar kirayı eksik yatırıyor diye. Önce tabi avukata sorun.
-
Hocam ben icra memuruyum sorunuza birkaç yanıt vereyim ;
Geçen yıl Kontrat yenilerken eğer aranızda tahliye taahhütnamesi de yapsaydınız hiç sıkıntı olmazdı. Tahliye taahütnamesi bir nevi sizin lehinize olan bir belgedir. Örneğin 30 Eylül'de boşaltmadıysa elinizdeki taahütname ile başvurarak direk Örnek 14 Tahliye takibine geçebilirdiniz. Borçluya tahliye emri gönderilirdi ve yasal hakkınız daha sağlam olurdu. Ha borçlu itiraz ederse yine itirazın iptali davası açardınız ve mahkemede sonuçlanırdı ama %99 mahkeme tahliyesine karar verirdi.
Diğer tahliye şekli Örnek 13 : Fakat bunda da kiracı kirasını ödemezse yasal hakkınız oluşur. Yani alacak kalemli takip açıp borçluya ödeme emri gönderirsiniz ve 30 gün ödeme süresi vardır. Ardından mahkemeye tahliye davası açarsınız mahkemeden karar çıkar ve öyle tahliye ettirirsiniz.
Bunlar dışında sözleşmeyi sona erdirme hakkı kiracıya aittir ve malesef pek birşey yapılamıyor. En fazla noterden ihtar filan eçkebilirsiniz.
Bu yüzden ev sahiplerine önerim kiracıya evinizi kiralarken mutlaka tahliye taahütnamesi de imzalatın. (Çıkarmayı düşünüyorsanız)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antlion -- 17 Ağustos 2022; 23:24:3 >
-
Atıp tutmuşsunuzda, kiracı neden eve zarar versin ? Mutfakta 30 bin liralık zarar vermesi için mutfağı komple indirmesi gerekiyor. Öyle bir zararda zaten davalık olursunuz kötü niyet vardır. Ayrıca en ucuz kapı 4 bin değil 1200 den kapınıza binlerce yığabilirim. Evin badanasına 6 bin verende kusura bakmayın baya enayiymiş, boyacıların günlük yövmiyesi 400-500 lira, 3+1 ev 2 günde komple duvar tavan boyanıyor, boyada 2000tl civarı tutuyor. -
Bizim de kirada evimiz var, kiracıyla uğraşmak acayip zor bir olay. Yakın tarihte yeni kiracı taşındı, akademisyen adam düzgündür diye inanın daha düşük meblağa verdik aradaki fark da ciddi.
Çünkü önceki kiracı taktı borcu, ödemiyorsun hadi yallah dışarı diye bir olay yok, sürünüyorsun resmen stres+para kaybı.
-
Ev sahibinin kendisi yada çocuğu taşınmayacaksa +4 sene uzuyor kira devletin belirlediği zamla. 5 sene sonra piyasa fiyatı devreye giriyor sonra bir 5 sene 10 yıla kadar böyle gitmiş oluyor
-
30 bin TL için mutfağı indirmesi gerekli demişsiniz bakın ben ne diyorum sadece mutfak dolabı 30 bin TL. Mutfak dolabını silmese yapılan yemek buharı yağı 1 senede kapakları sarartıp kötü olmasına neden olur. Ben bunlara özen göstermese bile o dolap mahvolur. 30 bin TL dediğim mutfak dolabı siz gezin bakalım daha ne fiyatlar göreceksiniz. ben kendim en az 10 yer gezdim. 3+1 evin boyası dandik marka kullanmazsanız boyalar 1000 Tl den başlıyor 2 adet 20 litre boya 2000 eder, tavan boyası yer naylonu, kapı bandı, rulolar vb ekleyin 3000 TL tutar. Siz kendiniz söylemişsiniz 2 günde yevmiye ile 1000 TL o tutar 4.000 eder. Nerde öyle 500 TL yevmiye ile işçi kaç aydır evimi boyatmaya çalışıyorum. Adam boyacı müteahhite dediğiniz rakam bizlere gelince öyle olmuyor. 2000 TL ye ev boyatıyor iseniz hemen adres göndereyim gelsinler. Öyle kafadan sallamıyoruz. Alıyım dandik marka boya, gelen boyacı öyle her tarafı boyasın derseniz sizin rakamınız ancak öyle çıkar. Sanayi mantığı 1250 triger seti aldım, 1250 de işçilik verdim 2 saatte iş yapıldı artık kimse 500 vb paralar için kılını kıpırdatmıyor.
-
Ev kayınçonunsa rahat çıkarmak... İlgili kanun maddeleriyle buna hakkınız olduğunu mahkeme sonucunda hem mahkeme hemde başka zararları karşılamak zorunda kalacağını belirttiğinizde kolaylıkla çıkacaktır muhtemelen. Sonuçta kaybedeceği bir mahkemeye kimse girmek istemez
-
Çıkmazsa tabii... Ama kaybedeceğini bilen yada düşünen bir kişi bu yola girmeyecektir ve uygun zamanda evi bosaltacaktır
-
Ayrıca evin içine gömülen diğer maliyet kalemlerinide sayayım, pimapen camlar, banyo dolabı, vestiyer, kombi, lüks ise ankastre seti şuanda bu maliyetler ile evi kiraya vermek mantıksız. Ben arkadaş ile ev aradığımda 2 ay öncesinde bu gözlerim ne evler gördü. Kendi oturduğum ev 6 senelik kapılarımda dolaplarımda vb yerlerde en ufak leke çizik yok. Alacağımız dairelere bakıyorum 4 yıllık evdeki kapıları boyamışlar pimapenler pislikten sararmış, dolaplar leş, boya yapmışlar parkeler vb çıtalar her yer boyanmış , banyo duşakabin su kireç lekleeri, tuvalet klozet taşları temizlenmemekten ne hale gelmiş.yani anlayacağınız içine etmişler. Ben samimi olarak ev sahibi olsam kiraya vermem. -
Kardeşim 1 sene max 2 sene direnir, ilk başta tahliye taahhütnamesi yapilsaydi simdi icra yolu ile boşaltmak yolu ile halledilirdi, paraya kıyın tahliye taahhütnamesi yapın.. -
Tahliye tahahutnamesi almadan evinizi kiraya vermeyin
Tahliye taahhüdü nu sözleşmeden sonra yapın 18 yaş üstü evde oturanların imzası olsun.
NOTER den alın tahahudu itiraz edip süreci uzatmasın.
kiracıya iyi niyet göstermeyin..
Malınız ile rezil olmayın yasalar ev sahibini değil kiracıyı koruyor ,gerekirse kiraya vermeyin boş kalsın en azından eviniz 3 kuruşa istila edilmez.
Çevremde oladar çok insan varki hepsi mülayim tipler ve kiracı.
Kendi maaşına %50-70 arasında zam aldı ev sahibi zam istiyor diye ağlıyor 25 yaparım diyor resmi enflasyon oranı %80 iken
Devlet senin malına fiyat biçiyor yasalar devlet kiracıdan yana olduğundan senin malını peşkeş çekiyoir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ottoserdar -- 18 Ağustos 2022; 1:27:28 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X